SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 03.07.2013. 23:24:06Naslov: Robot & Frank - Robot i Frenk
Poruka od: dan555 03.07.2013. 23:24:06
Robot & Frank - Robot i Frenk (2012)


Prava tvrda naučna fantastika u vidu tihog, laganog filma o bliskoj budućnosti kada roboti-pomagači postaju svakodnevica. Na osnovu najave očekivao sam malo drugačije, slabije ali svejedno sam željno očekivao da se pojavi i da ga odgledam.

 (http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5979.jpg)

Glavni lik je Frenk, lopov i provalnik u penziji. U svoje vreme proveo je prilično vremena u zatvoru a sada živi sam u kući u šumici u predgrađu tipičnog provincijskog američkog gradića. Sve bi bilo fino da nije početne senilnosti zbog koje zaboravlja stvari. To mu ruši dnevnu rutinu jer stalno zaboravlja da je omiljen restoran zatvoren pa kada dođe da klopa nađe parfimeriju. Prilikom svake posete, da li iz osvete ili čisto da ne "zarđa" ukrade neki sitan predmet, sapunčić ili tako nešto. Prodavačica ga juri ali nikako da ga uhvati (ipak je on iskusan lopov :D).
Na žalost, zaboravnost je progresivna i problemi se množe.

Frenk ima sina, za koga stalno zaboravlja da je odrastao i misli da je još na studijama, kćerku koja putuje svetom sa nekom humanitarnom organizacijom i bivšu ženu koje se ne seća (već 30 godina razvedeni).
Sin se trudi da ga obilazi koliko god mu to porodične i poslovne obaveze dozvoljavaju ali zbog toga malo viđa svoju decu pa prilikom jedne posete donese novog robota koji je programiran da pomaže starim, dementnim osobama, da bude zdravstveni pomoćnik.

U prvi mah pomislio sam, čemu robot... mogli su da stave i čoveka kao pomoćnika pa da po ko zna koji put ispričaju priču o dvoje koji se isprva ne podnose da bi na kraju postali najbolji prijatelji. Ali ovde mašina itekako ima svoju svrhu.

Jeste ovo priča i o tome, zbližavanju hmmmm... dvoje... hmmmm... čoveka i robota ali pre svega o razlikama čoveka i mašine. Ovaj robot nije ni blizu Dejti, Dvestagodišnjaku, Džoniju 5, Edgaru, R. Danilu... nema ličnost, ne pita se ko je, šta je, kako da postane čovek. Čak mi više liči na veoma razvijen ekspertski sistem nego na veštačku inteligenciju. Baš ja onakav kakvi će, najverovatnije, biti roboti kada kroz par decenija počnu da se proizvode masovno - mašine koje rade svoj posao samo što je moguće smisleno razgovarati sa njima o svakodnevnim stvarima ali ne o filozofiji i sl. Za one sa "jeftinijim ulaznicama" robot sam navodi razlike između ljudi pa nema potrebe lupati glavu šta je pisac hteo da kaže.

Dinamiku filmu daje to što je Frenk lopov ne zbog srebroljublja već zato što mu je provala strast. Kada lokalnu biblioteku počnu da pretvaraju u elektronsku, a Frenk je redovno obilazi zbog bibliotekarke koja mu je prirasla srcu (iako se ne seća zašto) vratiće se svom zanatu da se osveti mladom japiju koji vodi program. Novom "projektu" predaje se strasno pa robot, videći da mu to čini dobro, čini neočekivane stvari. Stvari zbog kojih bismo mogli da raspravljamo o tome da li su mu ugrađeni asimovljevi zakoni. Još jedan element koji ga čini životnim, "stvarnim" (lepa tvrda NF :D).

Najkraće rečeno - ovo je jedno od pomalo zaboravljenih (da ne kažem zastarelih) ostvarenja koja nam pokazuju šta donosi napredak tehnologije. Na koje probleme ćemo naići kada roboti uđu u naše živote. Ali film na lep način govori i o tome da smo osećajna bića, da su emocije naš nerazdvojni deo. A roboti (barem u ovom filmu) to nemaju već su pravi Vulkanci, čisto logične mašine.

Radnja teče lagano, baš kako priliči godinama glavnog lika, penzionera. Možda nekome bude dosadno ali (blaga) usporenost je deo senilnosti pa sasvim odgovara ovoj temi.

Glumačka ekipa je iznenađujuće dobra i poznata sa čak ponekom zvezdom. Iako u epizodama (ali bitnim) tu su Suzan Sarandon kao bibliotekarka, Liv Tajler kao ćerka, a ni ostatak ekipe nije nepoznat: Frenk Lenđela kao, je'te Frenk, DŽejms Marsden, Piter Sarsgard... Svi su nenametljivi i na visini zadatka.

Budžet je bio više nego skroman, samo 2,5 miliona (kako li su dobili Tajlerku i Sarandon???) a film je ispao baš kako treba. Naravno da nema specijalnih efekata ali nisu ni potrebni. Robot je slika i prilika hondinog Asimoa a za razliku od današnjih filmova nije kompjuterski dodat kao spec. efekat već je stari, dobri kostim u kome je malešna Rejčel Ma. I, deluje baš kao pravi.

Kritici se dopao, gledaocima jok, zaradio je smešnih 3,3 miliona. No, to je nebitno, ovo je dobar film koji se vraća pravoj umetnosti kojoj je važnija priča, scenario, koji ima šta da kaže pa ne mora da poteže tešku artiljeriju u vidu gomile računarske grafike.

Zamerio bih mu mrvicu netačnosti kada je senilnost u pitanju. Gube se sveži događaji a ne davnašnji, a Frenk je zaboravio jedan veoma bitan, davni lik, što mi se nikako ne slaže sa stvarnošću. Možda i grešim ali, na žalost, kao što znate, porodične prilike su me naterale da malo čitam o tome pa eto... malo mi smeta to prilagođavanje bolesti da bi bolje legla priči. Sa druge strane, većina filmova sa dementnim (ili samo senilnim) likovima radi isto pa se ne može reći da je to neka velika mana Robota i Frenka.

Iako mu pomalo nedostaje dinamike a poruke su malkice preglasno iskazane (bukvalno kroz dijaloge robota i Frenka) meni se film dopada. Ima svog šarma, emocija...
Dajem mu ocenu Dobro uz preporuku da ga pogledate.


http://www.imdb.com/title/tt1990314/


Naslov: Odg: Robot & Frank - Robot i Frenk
Poruka od: Glorija 04.07.2013. 12:15:57
 :cao: Hvala za ovo !


Naslov: Odg: Robot & Frank - Robot i Frenk
Poruka od: bapabrapa 30.07.2013. 18:17:25
zdravlje je iznad morala. planirajte pljacke i kradite kako bi usporili demenciju. sve to upakovano u jednu toplu ljudsku pricu. odgledao sam film u jednom cugu. dobra dinamika koja drzi paznju do kraja filma.


Naslov: Odg: Robot & Frank - Robot i Frenk
Poruka od: MasterYoda 11.11.2013. 09:25:38
Ovo je baš simpatična pričica. Svidjelo mi se, ali ne baš toliko da bih dao najveću ocjenu. Ide u moju arhivu, za neke trenutke kada vrijeme bude slično današnjem.