SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 14.05.2013. 01:24:43Naslov: Crawlspace - Puzilište
Poruka od: dan555 14.05.2013. 01:24:43
Crawlspace - Puzilište (2012)


I Australijanci konja za trku, ovaj, podzemnu laboratoriju za film imaju. Dobro poznata priča u verziji Ozija.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5934.jpg)

Devojka se budi pored par komada mrtvih naoružanih, uniformisanih ljudi. Ne zna ni ko je, ni šta je, ni otkuda ona tu. Jedino što primeti je veliki sveži ožiljak od operacije na glavi i narukvica na kojoj piše Eva.
U australijskoj verziji Zone 51, u bestragiji kamenite pustinje, došlo je do narušavanja sigurnosti podzemne laboratorije za eksperimente na ljudima. Ljudi iz obezbeđenja i naučno osoblje je napadnuto. Sa monitora sigurnosnih kamera čuju se pucnji, vriska, pogibija... Ekipa specijalaca doleće helikopterima sa zadatkom da pobije napadače i eventualno spasi naučnike. Problem je što nemaju pojma ko ili šta je protivnik.

Vođa specijalaca sa svojom grupom nailazi na Evu i suprotno naređenju, iz ličnih razloga, odluči da je spasi umesto ubije. Eva kreće sa njima kroz lavirint klaustrofobičnih tesnih hodnika i kanala za ventilaciju (otuda i naslov). Na putu ka površini i spasu, kao što je i red, članovi tima spasilaca ima da ginu na razne načine...
Usput se odvija priča o tome ko je Eva, kako je dospela tu i šta su joj uradili sa mozgom kroz onaj ružan, veliki ožiljak. Otkriće se i ko ili šta je Adam. S obzirom na to gde se odvija radnja lako je pretpostaviti, zar ne?

Scenarista i režiser očito dobro poznaje ovaj podžanr jer je u priču ubacio sve što je potrebno. Radnja teče logično, ima dovoljno akcije, tajne koje doktori kriju postepeno se otkrivaju, nema dosadnih delova.
Na žalost, ništa od priče nije originalno. Sastavljena je od gomile ideja iz drugih filmova. Deluje mi kao roman književnog kritičara koji savršeno vlada tehnikom pisanja ali nema ni trunku maštovitosti da sam smisli zaplet pa smućka priču od parčića drugih radova.
Ljubitelji SF-a će film gledati kao dobro poznato šahovsko otvaranje (barem sam ja tako radio). Znaju se putevi kojim se može krenuti i nema iznenađenja. Samo se prepoznaju ideje kako nailaze a kada se dođe do prelomne tačke jasno je koja je partija u pitanju i unapred se zna kraj.

Neke scene su bukvalno prepisane, Recimo, kada nasilnu Evu ubeđuju da potpiše saglasnost za operaciju, ona zatraži od doktora olovku i... pa, svi znamo šta je Sara Konor uradila u istoj situaciji.

Gluma mi je delovala dobro, nema zabušavanja. Scenografija je odgovarajuća, teskobna. Specijalni efekti solidni ali uobičajeni.

Sve u svemu, pošteno odrađen film. Gledljiv, ali zbog "resavske škole" i totalnog klišea nekome može biti čak i dosadan. Meni nije bio pa mu dajem ocenu Osrednje. Možete ga odgledati ali i mirne savesti zaobići.


http://www.imdb.com/title/tt1890375/


Naslov: Odg: Crawlspace - Puzilište
Poruka od: bapabrapa 04.10.2013. 08:01:34
Prelepa riba juri slabasne nezasticene do zuba naoruzane specijalce po podzemnim hodnicima i trebi ih ko vaske.  Slobodno preskocite ovaj film, nista necete propustiti.