SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: BokassaTzar 31.12.2012. 02:18:01Naslov: The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello
Poruka od: BokassaTzar 31.12.2012. 02:18:01
The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello (2005)


Ovaj kratkometražni animirani film je snimljen u tehnici (recimo) lutkarskog pozorišta, ali ne baš klasičnog  :) Naime, likovi su odrazi (senke) na staklu - manje više, mada ima i kolaž tehnike. Kad budete videli prve kadrove, biće vam jasno. :)

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5771.jpg)

Pa kako takvo kratkometražno delo, u takoreći crno beloj tehnici, može da bude uopšte gledljivo, a kamo li zanimljivo ? Još kako !
Radi se o vrsti ''steam punk'' fantazije, smeštenoj u imaginarni svet plovidbe vazdušnim prostorom umesto morima. Veliki cepelini su osnovni transport i sredstvo istraživanja, a radnja bi datirala u neko viktorijansko vreme naše planete.
Taj svet je pogođen neizlečivom bolešću, nekom vrstom lepre.
Vazdušne brodove vode (navode) kroz vazdušni okean navigatori, dok je organizacija slična kao kod svakog parnog broda. Vrhovni komandant broda je naravno, kapetan.

Postoji par država koje međusobno trguju (verovatno i povremeno ratuju). To su lebdeći gradovi-države ili njihovi savezi, nisam baš zapamtio.
Naš lik je navigator koji je počinio neke greške na poslednjem putovanju i već podozreva da mu je karijera završena. Njegova verenica je u početnom stadijumu bolesti i on je zabrinut, budući da je veoma voli.
U tom trenutku dobija naređenje da se ukrca na brod koji će ploviti nekim zabačenijim delovima vazdušnog okeana, a u svrhu istraživanja novih puteva. Dalje događaje ćete videti i sami.

Film je za svojih 20-ak minuta uspeo da me potpuno osvoji svojim dosta orginalnim scenariom (vidi ''Robur osvajač'' od Ž. Verna) i veoma neobičnom tehnikom u kojoj je izveden.

Pravo prijatno iznenađenje.

http://www.imdb.com/title/tt0469146/


Naslov: Odg: The Mysterious Geographic Explorations Of Jasper Morello (2005)
Poruka od: Glorija 31.12.2012. 13:07:27
 :cao: Hvala na obaveštenju ! Ovo je ... prelepo !

http://www.youtube.com/watch?v=vORsKyopHyM

Teško pratim radnju jer me stalno kopka koliko truda je tu uloženo ... :shock:


Naslov: Odg: The Mysterious Geographic Explorations Of Jasper Morello (2005)
Poruka od: BokassaTzar 31.12.2012. 19:20:36
Drago mi je da ti se dopada,
i sve najbolje u 2013-oj godini.