SF tim

SF umetnost => Serije => Temu započeo: dan555 23.04.2012. 21:58:48Naslov: ALF
Poruka od: dan555 23.04.2012. 21:58:48
ALF (1986–1990)


Ah, ta dobra stara vremena kada su pravljene i SF porodične serije.
Da se prisetimo slavnog Alfa, njegovih smicalica i doživljaja.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t4726.jpg)

U ovoj porodičnoj SF komediji porodica Tener je sasvim prosečna. Otac Vili (Maks Rajt) je socijalni službenik zadovoljan svojim poslom i platom. Majka Kejt (En Šedin) je napustila posao prodaje nekretnina zbog odgajanja dece i sada je domaćica. Kćerka Lin (Andrea Elson) je srednjoškolka a sin Brajan (Bendži Gregori) osnovac. Oboje su dobra, poslušna i pametna deca. Žive u tipičnoj kući srednje klase u predgrađu.

Sve se menja kada im se na krov garaže, zbog kvara svemirske letelice, sruši vanzemaljac sa planete Melmak. Vili ga nazove ALF po izrazu "vanzemaljski životni oblik" (Alien Life Form) a kasnije saznaju da se mali krznati vanzemaljac zove Gordon Šamvej i da je njegova planeta uništena u atomskoj katastrofi. Da bi ga spasili od eksperimenata koje bi nad njim provodila vlada, odluče da ga sakriju i prime u svoju porodicu. Tako Alf počne svoj život na Zemlji.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t4727.jpg)

U 102 epizode tokom četiri sezone Alf upoznaje život, običaje, kulturu i sl. ljudi, naravno, pre svega Amerikanaca. Život na Melmaku je, vrlo zgodno, taman toliko sličan da Alf uglavnom nema problema da se uklopi, a taman toliko različit da mogu da se naprave zapleti i dosetke za epizode.

Iako je star 220 i kusur godina, Alf se ponaša skoro kao klinac, neodgovorno, lakomisleno, bez razmišljanja... Uglavnom misli samo na sebe i svoje d..e. Voli da mu drugi ugađaju i to otvoreno traži. Da bi dobio ono što želi ne preza ni od manipulacije drugima ali to radi tako loše da ga uvek 'pročitaju'.
Alfova anatomija je jednostavna. Kako sam kaže, od 10 bitnih organa 8 su želuci. Zbog toga ima neverovatan apetit i može da jede sve čega se dočepa. Ipak, omiljena hrana Melmačana su mačke, spremljene na različite načine. (Nešto kao pragnje kod nas. :D) Posledica toga je da tokom većeg dela serije pokušava da uhvati i smaže kućnog ljubimca, mačka Srećka.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t4728.jpg)

Alfu nisu strane ljudske slabosti i mane pa upada u svakojake nevolje iz kojih moraju da ga vade Tenerovi, koje zbog toga košta toliko da ne mogu ćerki da plate odlazak na željeni koledž, već mora da ostane sa roditeljima (baš zgodno za seriju :D).
Svojim trapavlukom očas posla izazove požar, nešto slomije ili pokvari. Osim jela i pravljenja štete, omiljena zabava su mu gledanje televizije, telefoniranje i kupovina stvari preko kataloga, Vilijevom platnom karticom, naravno. :D
Na rad je "alergičan" pa kada ne pravi probleme odmara se.

Osim toga, vrlo je vickast i obožava da se šali i izvaljuje viceve (koji okolini nisu uvek smešni). Često ume da bude ironičan i da podbada one koji mu nisu po volji ili ne žele da mu ispune želje.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t4729.jpg)

Mnoge epizode bave se našim slabostima i prikazuju ih kroz Alfa. Tenerovi su potpuno dobri i pošteni, uzor svima, tako da kroz priču vode Alfa ka pravom putu a on uglavnom shvati svoju grešku. Bez Alfa Tenerovi su zapravo prilično dosadni.

I pored svih slabosti, Alf nikada nije zloban. Kada mu se ukaže na grešku, da je nekome napravio problem, oseća se loše i pokušaće da je ispravi (uglavnom). I, što je najvažnije, voli svoje domaćine.

Osim najmlađeg člana, ostatak porodice je najčešće potpuno izluđen Alfovim ponašanjem ali i oni vole njega i pomažu mu nesebično.

Svi glumci kažu da je snimanje serije bilo vrlo naporno i stresno. Epizode traju samo oko 24 minuta a snimane su i po cele dane zbog tehničkih zahtevne produkcije. Alf je u većini scena ginjol čijom glavom (njuškom) i jednom rukom upravlja njegov tvorac Pol Fasko. Mimikom lica i pokretima ušiju upravljano je radio-kontrolom, a drugom rukom Fuskoov pomoćnik. Kada se Alf vidi ceo i kada hoda kostim nosi glumac Mihalj Mišu Mesaroš(?) (Michu Meszaros) visok svega 84 cm.

Serija je zaokružena filmom "Projekat: Alf" iz 1996. Takođe, Alf je zašao u druge medije: crtana serija "ALF: The Animated Series" o njegovom životu na Melmaku, marvelov strip, kratkotrajna TV emisija sa Alfom kao domaćinom "ALF's Hit Talk Show" iz 2004. kao i nekoliko video igara. Pored toga, gostovao je u mnogim TV serijama i emisijama.

Alfa sam umereno voleo da gledam. Ipak su sitna deca deo ciljne publike pa je radnja prilagođena i njima. No, ovo je pre svega serija za celu porodicu pa i odrasli itekako mogu da uživaju u njoj.

A vi, šta mislite o Alfu? U kakvom sećanju vam je ostao?


http://sr.wikipedia.org/sr/Alf
http://www.imdb.com/title/tt0090390/


Naslov: Odg: ALF
Poruka od: robi75 24.04.2012. 09:34:38
Sa nestrpljenjem ocekivao svaku sledecu epizodu. Uzivao gledajuci seriju. Iz trenutne perspektive sigurnio bi moje misljenje, ako bih uopste gledao seriju, bilo drugacije. I zato se ja uvek vodim prvim utiscima posle gledanja ( dobro ih upamtim) nebitno koliko sam imao godina i kada je to bilo. A Alf me je svojevremeno bas dobro zabavljao.


Naslov: Odg: ALF
Poruka od: SuperFrog 24.04.2012. 14:24:31
Sa nestrpljenjem cekam alfa i imam par kesa kvalitetnog 100% pjeska za zamjenu za zlato... :D

Hmmm, mislim da je na Netflix-u, mogao bih provjeriti ak' su klinci zainteresovani za cupavog vanzemaljca... :)


Naslov: Odg: ALF
Poruka od: SuperFrog 23.07.2012. 19:16:29
Mali 'update' - klinci su zainteresovani za cupavog malog vanzemaljca... :)


Naslov: Odg: ALF
Poruka od: NaraYan 24.07.2012. 20:05:30
Pa kako i ne bi bili, i ja sam se oduševljavao kao klinac mnogo.

Nevezano za Alfa, ne mogu sad da se setim te serije koja je baš odavno bila, bio neki pas Bendži i ja sam jednu svoju kucu plišanu tako nazvao, bilo je tu nekih robota i aliena i tako to :)


Naslov: Odg: ALF
Poruka od: NaraYan 24.07.2012. 20:06:59
eehehe evo izguglao sam http://www.imdb.com/title/tt0147747/ :D čovveeečee kakav fleš sunce ti...  :mrgreen:


Naslov: Odg: ALF
Poruka od: Sonne 15.12.2015. 23:27:27
Alf je bila jedna od mojih omiljenih serija... kao dete sam se radovao svakoj epizodi... e ali razlog zbog kojeg sam komentarisao na ovoj stranici je zapravo serija Benci, Zeks I decak iz svemira u orginalu Benji, Zax and the Alien Prince iz 83god. Kako sam ja obozavao tu seriju, trcao sam da je gledam... deca...  Nara Yan drago mi je sto si je spomenuo. Ipak su takve serije obelezile nase detinstvo... barem moje...


Naslov: Odg: ALF
Poruka od: peca777 22.12.2015. 09:55:04
gde se sti Benci-a  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


Naslov: Odg: ALF
Poruka od: garwor 22.12.2015. 11:49:12
meni je naziv poznat, ali mislim da nisam gledao, verovatno je gledao neko iz moje okoline pa pricao o tome.


Naslov: Odg: ALF
Poruka od: dan555 14.11.2018. 23:18:17
Vest koja mi je "iskočila" sa "Кинопоиска" - "Warner Bros. TV" nije uspela da nađe kupca za novu verziju ALFa pa je rad na seriji zamrzla do daljnjeg (izvor "TV Line").


Naslov: Odg: ALF
Poruka od: dan555 11.01.2019. 11:22:39
Uraaaa :navijacica: ALF u epizodi Mladog Šeldona. Gos'n Šamvej ni dana nije ostario. :banana1:

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t4751.jpg)