SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: robi75 28.11.2011. 19:31:36Naslov: Stake Land
Poruka od: robi75 28.11.2011. 19:31:36
Stake Land - Zemlja kolčeva (2010)

Film je, po meni samo za iskrene ljubitelje i fanove vampirskih ostvarenja. Ne pruza nista vise od klasicnih horora, sve vec vidjeno; a jos ako spomenem  da je film kostao 7000 dolara a zaradio oko 23000 iste valute, nemojte odustajati. Solidan postapokaliptican horor pomesan sa elementima drame i trilera. Nisam mogao da verujem, naravno posle gledanja, da je u snimanje filma ulozeno samo toliko novca. Jos kada sam procitao kritike koje su bile vise nego pozitivne (ne bih se u potpunosti slozio) resio sam da ipak kazem i ja koju rec o ovom filmu.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5682.jpg)

Ocena na imdb-u 6.9 a Rotten Tomaotes 80%. Neverovatno visoke ocene za jedan niskobudzetni film, koji nije nesto ni reklamiran ni promovisan. Odlicne kritike "sevaju" na sve strane (nebitno je da ikoga citiram). Ja ipak ne mislim da je film toliko strasan i krvav kakvim su ga neki kriticari predstavili. I da spomenem da film nikako nije neko super ostvarenje niti moze da se meri sa filmovoma apokalipse ili horora. Ali moze da se pogleda.
Opet se prikazuje postapokalipticna Amerika, prepljavljena vampirima (za koje usput nema nikakvo objasnjenje zasto i kako su nastali ali ruku na srce to objasnjenje od ovog filma ne mozemo ni ocekivati), koji napadaju ostatak ljudske populacije koja je prezivela i sakriva se u sumskim zabitima u kojima su napravili kao neke kampove.
U centru price je decak Martin koga posle pokolja porodice pod svoje uzima lovac na vampire, koga svi zovu Gospodin. Naravno oni su culi (kao i uvek) da postoji mesto gde nema vampira i gde ce biti bezbedni pa se eto "daju" na put. Usput ubijaju vampire, bore se protiv ljudskih grupacija koji misle da je Bog tako "odredio'. Na tom putu oni obilaze vec ranije spomenute kampove i gradove (na taj nacin izbegnuta jednolicnost radnje) i srecu razlicite likove od kojih se neki poput casne sestre, koju glumi Kelly McGillis (bar neko poznat), devojke u drugom stanju i marinca, pridruzuju veseloj druzini u nadi da ce zajedno stici na obecano mesto.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5683.jpg)

Nemam obicaj da pisem o necemu sto mi je glupo i za sta nemam inpiraciju, sto recimo ovde nije bio slucaj. Zato sam ga i spomenuo ali naravno nista vise. Nema preteranih nelogicnosti ali film ne postavlja pitanja niti daje odgovore na iste. Putuj i rokaj. Prezivi. Kraj sam "video" na pocetku filma ali nema veze. Pogledao sam ga.
Ja tu rezisera i glumce ne bih spominjao, doticnu koja nesto vredi ili je vredela (top gun) sam spomenuo, niti bih ja tu vise pametovao, osim da se ponovim, film je samo za ljubitelje "vampira".
Ne mogu da dam preporuku niti da ga ocenim jer nije los. A dobar? Pitanje.

www.imdb.com/title/tt1464580/