SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 24.04.2011. 01:29:01Naslov: TRON: Legacy
Poruka od: dan555 24.04.2011. 01:29:01
TRON: Legacy - TRON: Legat(2010)


Nastavak čuvenog TRONa iz 1982.
Glavna "caka" originala bili su specijalni efekti i dizajn zasnovan na "neonskim" linijama na svakom koraku i objektu. Radnja je bila u drugom planu, akcija i jurnjava virtuelnih motora bili su osnov celog filma. To je delovalo tako novo i sveže da su mediji bili preplavljeni slikama scena iz filma.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5609.jpg)

"Legat" se u svakom pogledu nadovezuje na prethodnika, ali sada bez elementa "novo i neviđeno" pa je samo solidan akcioni film prepun spec. efekata.

Radnja se nadovezuje na prvi film. Sin glavnog lika, neka vrsta genija-buntovnika, nezainteresovan je za vođenje mega-kompanije svog oca, i samo jednom godišnje napravi neku zvrčku u firmi. Ne može da oprosti ocu Kevinu što je napustio porodicu pre mnogo godina. Niko ne zna šta mu se, zapravo, desilo i zašto ga nema.
Od očevog saradnika, sin, Sem Flin, dobija poruku koju mu je navodno poslao otac, tvorac virtuelnog sveta. Sem ode do stare igraonice, pronađe portal i neočekivano uđe u taj svet.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5610.jpg)

Glavni junak prvog filma, Tron je i dalje tu ali samo kao epizodni lik. Glavni dasa je program, Klu, kog je Kevin Flin stvorio da mu pomogne da napravi savršen (virtuelni) svet. Klu je podigao "bunu", "srušio" korisnike i "oslobodio" ostale programe, postavivši sebe za neku vrstu vladara. Kevin, zarobljen u tom svetu, sklonio se na tajno mesto kako bi sprečio Klua da se domogne diska pomoću koga bi mogao da izađe u stvarni svet.

Semov dolazak pokreće borbu Klua i njegovih sledbenika sa Kevinom, Kvorom - poslednjim samonastalim programom koji je budućnost tog sveta, i Semom.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5611.jpg)

Pošto je ovo čista akcija, ima pregršt borbi svetlosnim diskovima, motociklima, kolima, letelicama...

Dizajn je sasvim u stilu prvog filma, sa nešto malo 3D efekata. Mislio sam da se ipak neće toliko držati starog izgleda i da će dodati malo savremenih elemenata.
Sve je u svetlećim linijama i trakama raznih boja na tamnoj pozadini. Lepo izgleda ali danas to nikoga ne može da impresionira.

Gluma je u redu. Džef Bridžiz je dao dvostruki lik - starog Kevina i mladog Klua (odličan spec. efekat).
Geret Hedlung nije loš kao Sem. Olivija Vajld, osim što lepo izgleda (lepše na posterima nego u filmu) ume i da se bije ali nije me baš očarala glumom.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5613.jpg)

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5612.jpg)

Lepo je prošao u bioskopima, zaradio je skoro 400 miliona a budet je bio 170. Kod kritičara tako-tako, pola pohvala, pola pokuda.
Moguć je i treći deo, priča se da se već radi na scenariju.

Film sam lako odgledao. Lepo izgleda, ima mnogo akcije koja se brzo smenjuje i (tanka) priča glatko teče.
Sve u svemu, vizuelno zanimljiv i zabavan film za opušteno gledanje.
Od mene ocena Dobro i preporuka za gledanje.


http://www.imdb.com/title/tt1104001/


Naslov: Odg: TRON: Legacy
Poruka od: svetlost lutalica 24.04.2011. 08:44:36
A ima li u filmu ikakvog razloga za to što je naslov preveden kao legat a ne kao zaveštanje ili nasleđe ili tako nekako? Samo pitam, 'nako štreberski.

Osim ako ima veze s ovim:

2. legat (l. legatus) kod starih Rimljana: podvojvoda koji je zapovedao jednim krilom vojske u ratu; najviši pomoćnik namesnika neke pokrajine; namsenik carske pokrajine; u novije doba: papin izaslanik ili stalni predstavnik u nekoj državi.Naslov: Odg: TRON: Legacy
Poruka od: dan555 24.04.2011. 15:14:31
Pod tim nazivom ga "vode" domaći distributeri, pitaj nji'.
Naš naziv ne mora da ima veze sa originalom, zar ne?


Naslov: Odg: TRON: Legacy
Poruka od: svetlost lutalica 24.04.2011. 16:14:33
Pa sad, sudeći prema Mjehuru ubici (Blob), Sireni u Njujorku (Splash), Školi straha (The Substitute) itd. očigledno da ne mora.  :roll:

Pitam tebe da li si u filmu video papskog namesnika ili rimskog nadvojvodu.  :-D


Naslov: Odg: TRON: Legacy
Poruka od: dan555 24.04.2011. 17:14:24
Pa vid', može biti da su bili u gomili negde u masovnim scenama. :lol:


Naslov: Odg: TRON: Legacy
Poruka od: venom187 30.04.2011. 14:34:42
Sagledao sam film, doduše, poodavno. Kao što je neko već spomenuo (ja se izvinjavam što sam zaboravio ko je, mislim da je robi), kada Dan uradi prikaz, tu se nema šta dodati. Film je dobar, nisam se pokajao šta sam ga sagledao. Glumci su dobri, šta drugo i očekivati od Olivie Wilde :P.