SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 22.03.2011. 01:59:59Naslov: The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader
Poruka od: dan555 22.03.2011. 01:59:59
The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader (Letopisi Narnije: Putovanje Namernika zore) (2010)


Treći nastavak avanture dece iz našeg sveta u Narniji.
Produkcija je i dalje odlična.
Ima starih i novih likova. Novi će, verovatno, preuzeti glavnu ulogu u sledećem nastavku, ako ga bude.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5606.jpg)

Dvoje najmlađih od braće i sestara iz prethodnih filmova, Lusi i Edmund, dospeju u Narniju kroz sliku mora i broda. Sa njima je i iritirajući, nadmeni, razmaženi mlađi rođak, koji pola filma odbija da poveruje da je Narnija stvarna.
Na brod ih prihvati Kraspijan i zajedno krenu da traže grupu izgubljanih vitezova i sedam magičnih mačeva. Zadatak im je da pobede zlo koje obitava na mračnom ostrvu, blizu kraja sveta i Aslanove zemlje.
Za razliku od ranijih filmova u ovom nema epskih, mnogoljudnih bitaka, već je radnja ograničena na brod, koji izgleda fenomenalno lepo, i nekoliko ostrva. Glavni protivnik, oličenje zla je neko čudovište koje je nastalo po "Solaris" principu.

Kao i pre, i ovo je zapravo priča o sazrevanju i odrastanju dece kroz junačka dela koja mogu postići samo ako bolje upoznaju sebe, ali uz mnogo dobre akcije (avanture, zapravo). Bilo bi lepo da svako dete ima svoju Narniju, bilo bi mnogo više dobrih osoba na ovom svetu.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5607.jpg)

Sve je na nivou prethodnih filmova, dakle dobro. Budžet je bio oko 150 miliona dolara što je uz, ipak manje poznate glumce, više nego dovoljno za dobru scenografiju i specijalne efekte.
Radnja fino teče, nema zastranjivanja, davljenja mudrovanjem. Pouke su date više kao zadaci nego kao popovanje.
Film mi je bio zabavan i simpatičan, lagodno sam ga odgledao.

Gluma dece bi mogla biti i bolja ali je za avanturistički film dovoljno dobra. Naročito mi je bio simpatičan trud Vila Poltera (Will Poulter) da što više iritira u ulozi dosadnog rođaka. Sudeći po završetku, na njemu je sledeći film.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5608.jpg)

Animirani glodar vitez je baš kao "pravi". (po načinu borbe skoro kao Joda bez sile :D) Ni zmaj nije za baciti. :)
A brod bih tako rado posedovao, mnogo je lep.

Kritika i publika su ga ocenili nešto malo više od proseka, ali zaradio je 400 miliona dolara pa možda "padne" još jedna nastavak.

Ocena od mene Dobro i preporuka za gledanje ako vam ne smeta to što je prilično dečji.


http://www.imdb.com/title/tt0980970/


Naslov: Odg: The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader
Poruka od: venom187 22.03.2011. 23:18:11
Na IMDb-u je dobio 6,6,sto je nize od predhodna 2 djela(IMDb i njihovo ocjenivanje me pocinju nervirati  :roll: :ranting:),ali posto ga je Dan ocijenio kao Dobar,dao mi je stimulans da ga sagledam.