SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 21.06.2010. 04:02:00Naslov: Mr. Nobody - Gospodin Niko
Poruka od: dan555 21.06.2010. 04:02:00
Mr. Nobody - Gospodin Niko (2009)

Ne-SF film sa izrazitim SF-elementima.
Na samom početku, godina je 2092. i 117-ogodišnji poslednji čovek koji će umreti od starosti čeka svoj kraj. Niko, pa ni on sam ne zna ko je. Lekar pokušava da mu pomogne da se seti, ali on nije proživeo samo jedan život.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5517.jpg)

Recimo da je ovaj, do sada najskuplji, belgijski film od onih 'umetničkih' za koje ne smem da kažem da je dosadan, da ne bih ispao glup u društvu. Ali, baš to mi se desilo. Sredinom ovog 138 minuta dugog filma baš sam se dosađivao.
Od čistog SF početka pretvorio se u priču o ljubavnim i bračnim problemima glavnog lika. Kada se ceo film odgleda, stvari legnu na svoje mesto, ali mislim da je ipak previše vremena potrošeno na razne verzije života glavnog dase.

Radnju je nemoguće prepričati jer bi to ubilo draž gledanja, a i toliko je različitih koloseka da je nemoguće sve objasniti.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5520.jpg)
(Pogled na budućnost...)
(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5518.jpg)
(Najavljivač koji je pobegao iz Petog elementa)
(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5519.jpg)
(Odgovor poslednjeg smrtnog čoveka)

Sećanje g-dina Nemoa Nikoa vraća u mladost i srećan bračni život sa svojom ljubavi iz detinjstva. Sve je ružičasto, imaju decu, kuću i sve što treba za "i živeli su srećno do kraja života". Ali, sat počne da se kreće unatrag, ljudi takođe... prebacuje se u drugu verziju svog života, sa drugom ženom i drugom decom...
Tako šeta od jednog vremena do drugog, od jedne od tri mogućnosti do druge.

Usput, u kratkim fleševima, drži pravo predavanje o prirodi svemira, vremena, evolucije... i tako daje naučnu podlogu onome što se dešava. Ako se tome doda i režija koja insistira na vizuelnom prikazu različitih koloseka, jasno je da gledamo kako bi to izgledalo da možemo da proživimo sve mogućnosti. Da ne moramo da biramo. "Svaki od tih života je pravi. Svaka odluka je ona prava.", kaže g. Niko.
Ako zanemarimo SF elemente, ovo je film o životu bez dilema, bez mogućnosti greške, jer sve dostupne verzije mogu da se proživa. Ali čak ni ta izvanredna mogućnost ne dovodi nužno do sreće. Neke tragedije ne mogu se izbeći.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5521.jpg)
(Sve komšinice su zaljubljene u njega. Buduće supruge u tri verzije života.)

Film ima, barem po meni, preveliki broj koloseka, isečaka iz raznih doba glavnog lika, skakanja iz jednog u drugi. Jeste sve to povezano ali ipak je malo preterano.
Kraj je takav da, em potpuno ukida SF, em do kraja pojednostavljuje sve prethodne događaje i skoro da ih čini nepotrebnim. Kao da je ceo film pričao o jednoj stvari a radi se o nečem sasvim drugom. Ili drugačije rečeno, moglo je mnogo kraće i jednostavnije.

No, film ima svojih čari. Sva ta mešavina scena, različita osećanja, od prave ljubavi do braka kao predaje, podstiče razmišljanja o sopstvenim odlukama u životu. (ukoliko vas dosada ne baci u san)

Uz budžet od 37 miliona evra, produkcija nije mogla biti loša. Glumci su dobri, režija, scenografija, čak i ona na Marsu, dobra. Muzika je stara, lajtmotiv je američka pesmica o Mister-Sendmenu. Kako volim evergrin nije mi smetala.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5522.jpg)
(Ne varate se, to su bicikli oko Marsa...)

Kreatori filma su očito SF-fanovi, pa su dodali razne reference, vidljive u scenama iz budućnosti. Starac je u belom, u beloj prostoriji, kao u Odiseji.
Na kraju se otkriva da ima veze i sa Matriksom, a upoznamo i "Arhitektu" svega.
Spiker kao da je iskočio iz "Petog elementa". Ovo su samo omaži poznatim žanrovskim filmovima a nikako plagijat. Ovaj film je samo svoj.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5523.jpg)
(Rastakanje budućnosti...)
(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5524.jpg)
(...i sreća posle smrti...)

Film je istovremeno i prekomplikovan zbog velikog broja scena, i sa vrlo jednostavnim objašnjenjem na kraju, tako da mi je teško da se odredim prema njemu. Nemam pojma da li smem da vam ga preporučim za gledanje. Nije loš film, barem je neobičan, ali gledajte ga na sopstvenu odgovornost.

Zbog ne-SF kraja i ljubavne osnove priče daću mu samo Osrednje.

http://www.imdb.com/title/tt0485947/


Naslov: Odg: Mr. Nobody - Gospodin Niko
Poruka od: anonimni autor 11.12.2012. 21:46:01
ovaj kometar sam nasao na netu. vrlo precizno zauzima stav o filmu, i posto se slazem u celini, a ne bih bolje sam napisao, tako ga i prenosim


oslanjajuci se na teoriju haosa i struna film slikovito prikazuje neke od glavnih problema danasnje fizike kao sto su entropija, efekat leptira, vreme.
kako nasi izbori kroje nasu sudbinu...cesto se osecam kao mali nemo koji treba da odluci da li ce da uskoci u voz sa majkom ili ce da ostane na stanici sa tatom. uskakanje u voz znaci putovanje uzbudljivim, novim predelima i devojcicu u haljini crvene boje, boje ljubavi i strasti. ostajanje sa ocem znaci jedan statican zivot sa nepokretnim ocem i devojcicu u plavoj haljini. plava boja simbolizuje tugu, depresiju i takav zivot nemo dobija ako ostane sa ocem.
medjutim u jednoj sceni nemo ne moze da se odluci i ne bira ni oca ni majku i u tom trenutku SVE je moguce. to znaci postavljanje ciljeva i njihovo ispunjavanje - zeli lepu kucu, dvoje dece, devojku koja prva plese sa njim. a to je devojcica u zutoj haljini. i to i dobija. takav izbor znaci materijlno bogatstvo, zivot onakav kakav sam odredis da ce biti, ali bez dubine, bez ljubavi, bez tuge. jedan utrnuli ali proracunati zivot.
takodje simbolizam vode je prisutan kroz ceo film. nemo ne zna plivati. nemo dozivi utapanje. u jednom od zivota. nemo voli ribu, ali nikad nije pomisljao da ce riba voleti njega. to mi je odlican citat.
118-godisnji starac nemo ne zna koji je zivot vodio, vodio je sve zivote. ne zna koje je izbore pravio. napravio je svaki izbor. nemovi zivoti se preplicu. starac je vodio svaki zivot. zasto?
zato sto ne postoji. "zivimo u masti 9-godisnjeg deteta. zamislilo nas je 9-godisnje dete suoceno sa nemogucim izborom." takodje odlican citat.
p.s. odusevio me je mladi petnaestogodisnji nemo. toby regbo i juno temple su odlicno odigrali, preneli su tu hemiju, zaista su bili magicni. i jako su slicni, maltene kao blizanci. u sceni gde prelaze jedno drugom prstom ispod oka tesko da se moze ustanoviti koje je cije oko koliko su isti. zanimljiv detalj je i taj da u tom zivotu nemo i ana (devojcica u crvenoj haljini) i jesu na neki nacin brat i sestra buduci da se nemova majka udala za aninog oca.
peporuka svakako.Admin edit: tekst stavljen u kvarišu zbog otkrivanja suštine radnje.
Izvor (nadam se uz dozvolu autorke): http://forum.krstarica.com/showthread.php/521662-Gledali-Obrazlo%C5%BEili-Ocenili-)?p=23921426&viewfull=1#post23921426


Naslov: Odg: Mr. Nobody - Gospodin Niko
Poruka od: BokassaTzar 11.12.2012. 22:36:31
Prijavio sam se samo da bi izneo svoje mišljenje o ovom filmu.
Morao sam - nisam imao kud  :-D

Dakle - film je izvanredan, a zaista iziskuje uključenje moždanih vijuga za praćenje fabule radnje.
Tačno se vidi razlika između Evropske kinematografije i američke produkcije.

Topla (uslovna) preporuka, jer cenim da se neće dopasti ljubiteljima ''Bitke za L.A.''


Naslov: Odg: Mr. Nobody - Gospodin Niko
Poruka od: SuperFrog 27.12.2012. 14:11:04
I ja volim generalizacije... mislim da svi zvjezdini navijaci ne vole SF uopce... :mrgreen:

Mislim da se ovdje manje vise svima svidja sve sto ima u sebi SF gradivo. Ovaj film jos nisam pogledao, nisam ni znao da postoji... budem vidio ima li ga, ali tek posto zavrsim par drugih koji su na listi cekanja... :)


Naslov: Odg: Mr. Nobody - Gospodin Niko
Poruka od: Glorija 27.12.2012. 14:45:52
 :cry: Maznula sam ovo jer - definitivno ne mogu da ga gledam "u komadu" ...  :wall:

Kanda su malčice i preterali ...  :twisted: