SF tim

SF umetnost => Književnost => Temu započeo: Tanjica 24.04.2010. 13:52:33Naslov: Tihana iz Erga - Predrag Urošević
Poruka od: Tanjica 24.04.2010. 13:52:33
Knjiga Tihana iz Erga, prvenac Predraga Uroševića izdata 1984. godine u izdanju Prosvete u neverovatnih 6000 primeraka (u tvrdom povezu) :shock: na 323 strane koje sadrže i čudne irealne ilustracije samog autora me je, za jednu prvu knjigu, zaista oduševila.

Kratak opis: U knjizi se govori o fantastičnom svetu Paela i o njihovom sukobu sa Takoncima i LIkancima. Ali i ljudi su tu da bezobzirno pokupe sav njihov trud, izuzimajući Dugokosog koji je Tihanin prijatelj. Međutim, podvig plemenite Tihane iz Erga, koja iako minus jedinka i kao takva prezrena i odbačena, doprinosi da se spase svet i poredak Paela.

Ovo je jedna napeta i lepa priča koja ima i svoja iznenađenja koja nimalo nisu kliše. Preporučujem svima. Čita se za jedno popodne.

(http://arhiva.depo.ba/img/tihana_iz_erga.jpg)Naslov: Odg: Tihana iz Erga - Predrag Urošević
Poruka od: armadillo 24.04.2010. 16:48:17
Ja sam je čitao u ediciji "Plava ptica". Dobro osmišljen fantastični svet, dinamična radnja sa dovoljnim brojem preokreta da lako drži pažnju, interesantan kraj. Još se sećam Protusovog spletkarenja sa ciljem da podrije ugled plemenitog Libishana i njemu odanih dakoa. Nisam samo siguran da je Tihana doprinela da se spase poredak Paela, mada se svesrdno trudila. Davno sam doduše čitao, ali koliko se sećam ona zajedno sa Dugokosim završava kao odmetnik. U svakom slučaju, knjiga je odlična. Moja preporuka takođe.


Naslov: Odg: Tihana iz Erga - Predrag Urošević
Poruka od: Tanjica 27.04.2010. 12:13:08
I evo kao poručeno:

Program tribina Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" za maj 2010
 
SF Čitaonica: "Tihana iz Erga" Predraga Uroševića

3. maj
Tihana, mala glasnica iz Erga, nadmudrila je sve Takonce na putu od Erga do Elnata, pa joj je stoga poveren važan zadatak — život Elne Stvoriteljke stavljen je u njene ruke. Manja grupa njom predvođenih begunaca treba da stigne, savladavši sve prepreke toga tajnog i opasnog poduhvata, u Sabirni centar Jedan.

Jedna od retkih domaćih knjiga u ediciji Plava ptica je malo poznati biser srpskog SFa. Nedavno se pojavila u žiži javnosti posle izjava autora da je AVATAR Džejmsa Kamerona snimljen po motivima iz TIHANE.

Na ovo jednostavno moram da odem  :lol: