SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 08.04.2010. 22:35:01Naslov: Zona mrtvih
Poruka od: dan555 08.04.2010. 22:35:01
Zona mrtvih (2009)

Prvi srpski horor-zombi film.
Ne gledam horore a zombiji su mi posebno dosadni, ali na ovo sam morao da bacim pogled (bolje da sam bacio luk, imao bi barem malo ukusa).

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5372.jpg)

Sal će sigurno da napiše opširan prikaz, pa ću ja samo kratko.

Snimanje filma 2008. je bilo pravi događaj, ne samo za ljubitelje žanra, nego i ostale. Fandom je bio preplavljen vestima o tome kako napreduje i šta se dešava, sa sve slikama. Posle ulaska u bioskope sve se stišalo.
Godinu dana kasnije, pre koju nedelju, objavljen je DVD za britansko tržiste, sa engleskom nadsinhronizacijom i to sam upravo pogledao.

Radnja ukratko. Širom Srbije se odvijaju vojni manevri. Na stanicu u Pančevo stiže voz sa biotoksinom koji pretvara ljude u zombije. Kako to već biva, nesrećnim slučajem, toksin iscuri i Pančevci u masama postaju zombiji. S druge strane, iz Vršca strani agent pomaže da se sprovede zatvorenik do BG-a i na prolasku kroz PA nalete na zombije, strada im guma i moraju pešice da se probiju kroz zaraženi grad. Ekipu čine strani agent, naš agent, devojka-agent na prvom zadatku, zatvorenik i vozač. Zvuči veoma poznato, zar ne?
Sve ostalo je besomučno utepavanje zombija koji se o'lade ako im strada glava (može biti samo jedan, lol).

Kao što je opšte poznato, ne volEm, ali BAŠ ne volem horor, pa ne mogu da ovaj film poredim sa sličnim i rangiram ga (to ostavljam našem stručnjaku za zombije, Salu), ali razočarao sam se do balčaka. Toliko je loš, da mi je lakše da navedem onu jednu jedinu stvar koja mi se čini dobra - maska. Na žalost, čak ni to nije iskorišćeno kako treba jer kamera se u scenama sa zombijima prečesto trese, glupavo naginje ulevo-udesno i sl. pa se retko vide lica da bi se uočili detalji.

Scenario liči na neki seminarski rad na zadatu temu - sažeti što više zombi-filmova u jedan i do bola ih citirati.  Ne moram da gledam ovakvu vrstu filmova da bih video da je scenarista bio potpuno bez ideje.
Režija je... hmmmm... paaaa... bljak. Bez akcije, statična, nema ni trunke straha da će glavni likovi zaglaviti, prosto, skoro ugodna šetnja kroz PA.

Najviše me razočarala gluma. Nikako nisam očekivao ovako nizak nivo od naših glumaca. Prosto neshvatljivo.
Glavna zvezda, Ken Fori (ili kako već), deluje bolje od naših, valjda, akademski obrazovanih profesionalaca. Žalosno. Jedino opravdanje ovako lošem utisku mogu da nađem u vrlo, veoma, do neumereno slaboj nadsinhronizaciji. Verujem da bi film na našem jeziku delovao makar malo bolje nego ovo što jedva odgledah, uz ceo niz pauziranja.

Glumica Kristina Klib je nedavno na festivalu u italijanskom gradu Orvijetu, za ulogu u "Zoni", dobila nagradu (Fantasy Horror Award) za najbolji novi talenat. Nemam pojma kakva joj je bila konkurencija za nagradu ali mora da je bila baš očajna, kad su joj za ovako loše odrađen posao utrapili nagradu.

Koliko god mi je drago što smo dobili svoj zombi-film, ne mogu a da ne kažem da je kvalitet na nivou američke loše B produkcije, samo mrvicu bolje od zloglasnog Aziluma.

Od mene ocena Loše. Uz svu dobru volju ne mogu bolje...

Film je u bioskopima po svetu prikazivan pod naslovom "Zone of the Dead", a tako ga vode i na IMDB. Engleski DVD koji je sada dostupan ima naziv "Apocalypse of the Dead".

http://www.imdb.com/title/tt1191971/

Dodatak, zaboravih, najavljeno je i snimanje nastavka, "Zona mrtvih 2".

A sada lični dodatak. Film mi je bio zanimljiv jer je početna scena snimana na železničkoj stanici Centar, na kojoj sam mnooogo puta čekao Beovoz pri povratku sa posla. Završnica je snimana u Luci Dunav Pančevo, gde mi je 18 godina bio "radni ležaj", pa mi je sve veoma poznato. Bilo mi je zabavno gledati mesta na kojima sam radio i prepoznavati dizalice, viljuškare, portalne dizalice, kej...
I jedan propust za koje vi nikako ne možete znati: kroz luku prolaze industrijski koloseci, na njima ama baš nikada nema putničkih vagona, a u filmu je jedan poprište bitke. :D
Svejedno, žao mi je što nisam bio prisutan dok je sniman, tada sam već par godina bio nezaposlen. :(


Naslov: Odg: Zona mrtvih
Poruka od: Pikax 08.04.2010. 23:06:33
( valjda će Fajns imati više sreće u Pančevu... )


Naslov: Odg: Zona mrtvih
Poruka od: Sal 09.04.2010. 20:59:37
Mr Sal ce da odgleda film kada dojde na torente, i to na nasem jeziku. Imam skinut sa francuskom nadsinhronizacijom. BljAk (parlevu france, krava travu pase i vice mee mee) :)

Elem, znam da je film los (a sta to mi mozemo, sem Neretve i Kusuricinog Doli Bel dobro da napravimo??)
Najvise me razocaralo to sto su angazovali strane glumce. Mislim, pa koliki smo mi to kompleksasi? Ricard Barton jeste faca, ali mislim da su Tita mogli i nasi da odglume, perfektno. Ili mislimo svetu uvaljati srpski zlj zombi film? Hahahahahha.... ajd dobro.

Ipak, moram ga odgledti, jer em je horor, em zombi, em je nase.
Necu ga napljuvati ako mi se ogadi... barem toliko. :)


Naslov: Odg: Zona mrtvih
Poruka od: sreja 04.06.2011. 16:00:10
Aj posto je jelte nas film i sudeci po tome kako je uradjen za nase uslove film je dobar ali bolje da su pricali na Srpskom kad ne ne znaju Engleski da govore kako treba ili ja imam taj ocecaj