SF tim

Rezervat => Portal vesti => Temu započeo: Raven 03.01.2007. 16:20:27Naslov: ŽIVKOVIĆ U ŠIREM IZBORU ZA NIN-OVU NAGRADU
Poruka od: Raven 03.01.2007. 16:20:27
Žiri za NIN-ovu nagradu odabrao je 22 romana u širi izbor i saopštio njihova imena u poslednjem broju nedeljnika u 2006. godini, uz najavu da će odmah posle Božića - 8. januara, sačiniti uži izbor, javlja PISB (http://www.sfpogled.net).

Predsednik žirija Milan Vlajčić, koji će odluku doneti sa članovima Aleksandrom Jovanovićem, Stevanom Tontićem, Tihomirom Brajovićem i Slobodanom Vladušićem, saopštiće ime dobitnika NIN-ove nagrade za roman godine 18. januara...

"Laguna" se prvi put pojavljuje medju izdavačima koji su iznedrili srpski roman dovoljno dobar da udje u širi izbor i to su čak dva... (od kojih je jedan) - "Most" Zorana Živkovića...
Uz ovu vest agencije Tanjug da dodamo da je promocija romana "Most" Zorana Živkovića održana 27. jula ove godine, kada je o knjizi govorio prof. Aleksandar Jerkov. Knjiga “MOST” je najavljivana kao knjiga koja će iz temelja poljuljati naše viđenje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti! Kratak roman sazdan je od tri pripovedna toka koja se odigravaju istovremeno u neimenovanom gradu. U prvom, sredovečni građanin vraća se kući posle popodnevne šetnje da bi na vratima zgrade susreo - samoga sebe. Starija gospođa zatiče pred izlogom radnje susetku - koja je nedavno umrla. Konačno, četrnaestogodišnja devojčica prepoznaje u nešto starijem mladiću na koga nailazi na ulici - sina koga će tek roditi kroz mnogo godina. Neizbežno je da svo troje junaka počnu da slede nemoguće osobe koje su sreli. Takođe, neizbežno je da im se različiti putevi na kraju susteknu na tajanstvenom mostu...


Naslov: ŽIVKOVIĆ U ŠIREM IZBORU ZA NIN-OVU NAGRADU
Poruka od: dan555 04.01.2007. 19:44:49
Šteta što Živković ne piše "čist" SF, uz svu popularnost njegovih knjiga i priznanja koja je dobio, bila bi to dobra propaganda žanra. Mada, ni ovako nije loše, njega većina ljudi povezuje, s razlogom, sa SF-om.

Nadam se da će dobiti i NIN-ovu nagradu.

Da je Saša Jerkov u žiriju, možda bi i glasao za njega. Koliko ga je znam iz davne prošlosti, on je uvek uz već dobro poznate pisce.
'Ajd' da malo ogovaram. Davno, davno, dok je on još studirao, a već je bio dobio Oktobarsku nagradu za učenike za neku književnu kritiku, šetamo mi Sajmom knjiga i pored malog, skrajnutog štanda ispod stepenica, vidim knjige mladih, neafirmisanih pisaca i pesnika, i kažem Saši, "što ne uzmeš nekoga od njih i pomogneš mu?", a on će meni, "pa nisam lud da rizikujem".
Uočite razliku između našeg druga Ravena i mog bivšeg komšije "vrata do vrata" prof. Saše. (u korist Ravena, naravno :D  :samo tako: )


Naslov: ŽIVKOVIĆ U ŠIREM IZBORU ZA NIN-OVU NAGRADU
Poruka od: Miki 13991 04.01.2007. 22:46:23
Мени је његова најбоља књига "Круг", не знам зашто, али доста је боља и питкија од других које сам прочитао. А било би лепо да добије неку награду која се даје "обичним" писцима, како би мало више био познатији код нас(зашто су наши добри људи познатији у свету, него у својој земљи :((( )


Naslov: ŽIVKOVIĆ U ŠIREM IZBORU ZA NIN-OVU NAGRADU
Poruka od: Raven 05.01.2007. 01:14:47
Jedina knjiga koju sam pročitao od Živkovića je Biblioteka. I nakon čitanja nisam osetio ni najmanju potrebu da uzmem neko drugo njegovo delo. Jednostavno, Biblioteka je na mene ostavila sasvim osrednji utisak, a smatra se jednim od njegovih najkvalitetnijih. Ne znam.

Eh, Dan, Dan... Ja sam obični amater, a nisam ni kritičar. :) Ali hvala. :D


Naslov: ŽIVKOVIĆ U ŠIREM IZBORU ZA NIN-OVU NAGRADU
Poruka od: dan555 05.01.2007. 02:17:30
Delimo mišljenje o Živkovićevom radu. I ja sam pročitao samo mali deo od onoga što je napisao i moj utisak je da su mu likovi suviše "papirnati", ne deluju stvarno, samo su u funkciji osnovne zamisli priče.

A ono drugo; mislio sam na to da ti vodiš sajt posvećen mladim piscima; znači, ulažeš trud i svoje vreme da im pomogneš.

Pošto sam napisao prethodnu poruku, malo sam se vratio u to doba i moram da dopunim priču.
Dakle, moj nekadašnji komšija jeste pomagao mladim autorima. Mnogi su mu davali na recenziju svoje rukopise i on ih je zaista čitao i savetovao ih kako da nastave. Čak je i moj jedini pokušaj da napišem SF priču pročitao i dodao svoje sugestije.
Ali, to je sve bilo privatno. Nije želeo da rizikuje da javno veže svoje ime, povoljnom kritikom, za "nesigurnog" neafirmisanog autora.
Sve ovo bilo je veoma davno, dok je još gradio svoju poziciju u svetu književne kritike, možda je sada drugačije.


Naslov: ŽIVKOVIĆ U ŠIREM IZBORU ZA NIN-OVU NAGRADU
Poruka od: Raven 05.01.2007. 10:12:43
Citat: "dan555"
A ono drugo; mislio sam na to da ti vodiš sajt posvećen mladim piscima; znači, ulažeš trud i svoje vreme da im pomogneš.


Jasna je tvoja poruka. Međutim ja sam samo puki amater i ne mogu se porediti sa S. Jerkovim. Ja radim iz ljubavi, a on verovatno živi od toga što radi, i mora da vodi računa o svakom aspektu (njegovo vreme je dragoceno i ne može preterano da ga troši na nepoznate, i često nepredvidive, autore).


Naslov: ŽIVKOVIĆ U ŠIREM IZBORU ZA NIN-OVU NAGRADU
Poruka od: Miki 13991 06.01.2007. 21:12:13
:? А мени се баш допада његов стил писања :))) Укуси су различити :)))