SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: Sal 08.03.2010. 20:18:13Naslov: The Crazies
Poruka od: Sal 08.03.2010. 20:18:13
The Crazies (2010)

Ako vam u blizini padne avion, bezite koliko vas noge nose...

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5397.jpg)

Ovaj sf horor film je jedno od naj zaokruzenijih zombi ostvarenja. Dosada, u prijasnjim zombi cirkusima (sem legende Resident Evil) nisu nam dali info sta je uzrok infekcije, odakle je i kolika mu je plata. A ovde su nam to bas lepo, onako ljudski objasnili. Tako lepo, da ostanete blejiti kao tele u sarena vrata. Ipak, dali su nam vrata, red je da se zahvalimo. Ustanete lepo ispred monitora i svecanim glasom kazete "Hvala ti, o holivude sto nam konacno pojasni poreklo i strukturu zombi infekcije"

Onda sednete i nastavite gledati film. A mozete i da legnete. Ja uvek legnem, iako time rizikujem padanje u san. Medjutim, ovaj put sam se "za dlaku" izvukao, jer film "otkida" kako bi ova danasnja omladina rekla... (dodushe, nismo ni mi bili bolji...mi smo govorili "razvaljuje"...)

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5398.jpg)
... bez'mo mlada, ode mast u propast ...

Elem, radnja radnja radnjica, u kojoj caruje infekcica...( sreca sreca radost za sve ljubitelje dobrog virusa i hodajucih mrtvih)
Blizu jednog malog gradica u Pensilvaniji (drzava olovaka, valjda ono Pen oznacava to?) padne vojni avion koji je prevozio nekakvo bio oruzje. Velika deca sa svojim igrackama time zarazise lokalni vodovod. I naravno, mestani ne znajuci to piju i malo po malo, neko pobudali totalno.

Za vreme jedne bezbolne tekme, lik ladno useta sa puskom na teren i pocne cirkuse izvoditi. Onda lokalni serif intervenise i tu pocinje ona sreca sreca radost za sve spomenute ljubitelje dobrog virusa i hodajucih mrtvih.

Ali, da malo pobiberimo radnju, ono malo naroda sto nije pilo vodu ne cekaju samo inficirani, nego i ona demokratska i postena USrAna army.
Jerbo, oni iskljuce komunikacije sa svetom, i opkole "perimetar" .
Hladno i brutalno izdvajaju inficirane i one ne inficirane, ne libeci da pobiju i od jednih i od drugih onako, pomalo reda radi.
Znaci, ujak Sem prvo napravi njesra, skrka ga na neko mestasce i onda rafala po civilima.
Pravo olicenje i stub svetske demokratije.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5399.jpg)
...a gde golupcici da begate od mene...mljac...mljac....

E sada, da ne bi bilo previse ljuto od bibera, evo vam malo i boze.
Nasi junaci su bracni par. On lokalni serif, a ona lokalna doktorica. Sve ono kao "all american dream jobs". Da se ispovracam, nacisto.
Ajd barem on nije neki super bilder lepotan, nego neobrijana rednek seljacina sa svim karakteristikama domacih pandura.

I da malo posecerimo, ona je gravidna u blazenom stanju trudnoce... a vode je kao inficiranu.

A narod ko narod, ne mozes ga dugo tretirati kao zivotinju. Probiju karantin unutar perimetra, i onda jurnjava pocinje. Ne zna se ciji je u cijoj (na viruse i metke mislim, heheh) i ne zna se posto musa jarca dere.
A ovi nasi serif/doktorka golupcici gledaju kako da se izvuku iz "perimetra" i nastave gugutati jedno drugome do kraja zivota...

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5400.jpg)
... meni je obecan poslednji cevap....meniiiii....daaaaajjjj.....

Jurice ih i zombiji, i USrAna vojska, i poluinficirani sa ponasanjem efekta mokre carape (kad nekoga dovoljno jako zviznete mokrom carapom po tintari, isti ce danima imati cudno ponasanje. Nakon odredjenog vremena, to ponasanje nestaje i opiceni subjekat se ponasa normalno, kao i pre udara mokrom carapom)
Cak ce ih juriti i apach jurisni helikopteri. A mozda su i one Bell ove kante, ko bi to razlikovao na bioskopskom snimku)

Eto, to bi bila radnja. Pravi onaj surviver sf film.
Horora skoro da i nema, a ono malo sto ga ima je dozirano tako da vam ne daju trepnuti tokom celog filma.
Jedini malo "zesci" horor se desava prilikom trganja udova nekome. Znaci, i nije horor.
Mislim, niko nece reci za Rat Zvezda da je horor film iako Dart svom rodjenom sinu (to nema ni u onoj grozoti Wrong Turn) odfikari ruku, ili kada C3PO-u otkinu glavu, ruke i noge....
Znaci, horor u ovom filmu je "importovan" cisto za potrebe sjajnog ritma i atmosfere filma, a i zbog fazona... Mislim, gde da u zombi filmu nema malo hack&slash-a ili pokoji blazi horor element... to bi bilo kao svarcvald torta bez visanja.

Atmosfera i ritam filma vam ne daju trepnuti, nema razvucenih momenata iako nije sve akcija u kontinuitetu.
Rezija, gluma i muzika solidna, jako dobra.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5401.jpg)
... jel primate zombi survivere u sftim??? ...

Mogu slobodno da kazem da je ovo jedno jako dobro zombi ostvarenje, iako se mozda neki ne bi slozili sa mnom da je u pitanju zombi film.
Jer, ovi zombiji totalno po svom ponasanju odskacu od klasicnih mesozdera i ljubitelja ljudske dzigerice.
Ovi bi samo da ubijaju, a ne da zderu... ljendovani.


Apsolutna preporuka.

IMDb (I corava koka nekad zrno zabode, pa tako i ovi "experti" pogodise ocenu filma, respektabilnih 7.3, mada je moglo za nijansu jace...)
http://www.imdb.com/title/tt0455407/

Trejler (vredi ga gvirnuti)
http://www.youtube.com/watch?v=lEMZwQulT1Q&feature=fvst


Naslov: Odg: The Crazies
Poruka od: Tmda 13.05.2010. 14:09:44
E ovo sam gledao juče i apsolutno se slažem sa onim što je Sal napisao. Preporuka svakako.
(Ne smetnuti sa uma da je ovaj film upravo za opuštanje, bez ikakve poruke koja se vucara ispod površine. Sve viđeno; objašnjenje pojave zombija klasično itd, ali kao što sam napisao: za opuštanje - odlično)
Najjača mi je poslednja slika (scena?).  :)


Naslov: Odg: The Crazies
Poruka od: robi75 14.06.2011. 16:46:34
Dobar,dobar.Sve je receno.Sf akcija sa primesama horora.Taman toliko koliko treba.I od mene preporuka.