SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: Sekundica 17.01.2010. 11:08:25Naslov: The Road (2009)
Poruka od: Sekundica 17.01.2010. 11:08:25
The Road (2009)

Ukratko - odličan film.

Nešto duže sledi...

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5426.jpg)

Nema mnogo filmova koje sam gledao više od jednom, niti mnogo onih koji zaslužuju svaki sekund posvećenog vremena. Ovo je jedan od takvih.
Ogoljen do kostiju (ili oglodan, što je prikladnije), ovaj film nema šarenila, ljubića, uzbudljive akcije, komičnih scena, ničega čime nas holivudska produkcija tako obilno zasipa. Neće biti blockbuster, to je jasno, kako bi i mogao kad je radni naslov glatko mogao da bude Tri boje: Sivo (da se Kišlovski ne uvredi), a znajući ukus prosečnih gledalaca...
Dakle, prosečni gledaoci mogu odmah da odustanu od gledanja filma a i od čitanja ovog prikaza, uštedeće sebi dva sata, kokice i semenke. Za one druge, malo radnje bez spojlera...

Otac i sin putuju na jug kroz sivilo postapokaliptične Amerike.

To je to. Nema više.
Razočarani? Ja nisam. Gledaću ga ponovo.
U čemu je onda stvar, zašto li je autoru romana po kojem je film snimljen dodeljena Pulicerova nagrada, čemu polemika oko filma kojem radnja može da se ugura u jednu rečenicu? Po meni, film to zaslužuje na nekoliko načina.
To je opis putovanja kroz beznađe a sa nadom, putnici nemaju praktično ništa a ipak imaju sve što im zaista treba, sve što je istinski važno. Kroz poneki flešbek se probija malo boje, sasvim dovoljno da prenese poruku gledaocu, da uspostavi jedan drukčiji sistem vrednosti. Ritam radnje nije brži od ritma umirućeg srca, i mogao bi da se zaustavi a da niko ne bude iznenađen.
Kao u Mikelanđelovoj čuvenoj rečenici "Svaki blok kamena već sadrži u sebi statuu i zadatak skulptora je samo da je otkrije", i ovde je odbačeno sve suvišno, svaki ukras, sva spoljašnja lepota. Ostalo je samo ono što nas čini ljudima, unutrašnji sistem vrednosti koji je uzdrman okolnostima, okrnjen i sakat, ali prisutan.
Učiti sopstveno dete kako da izvrši samoubistvo samo u ovakvom filmu može biti čin ljubavi
Podela uloga je odlična, nekoliko ozbiljnih glumačkih imena koja u ovom filmu nisu samo zbog privlačenja gledalaca u bioskope, već su im uloge sasvim svedene. Nema "zvezda", samo sjajna gluma.

U nekim prikazima kritikuje težnja da se opstane uprkos činjenici da nema nikakve nade.
Kritikuje se manjak jasnoće, neobjašnjenost uzroka katastrofe, nejasni ciljevi...
Kritikuje se to što dete plače dok mu roditelj umire jer je u pitanju samo "jeftina fora".

Ne znam za druge, ali ja u RL nemam naratora koji mi sedi na ramenu i došaptava šta se događa iza brda. Imam uvid u vrlo limitiran broj stvari i od raspoloživih delića slagalice pokušavam da stvorim nekakvu upotrebljivu sliku okolnosti prema kojoj ću da se ravnam pri donošenju odluka. Odakle onda očekivanja da lik u filmu bude sveznajući i da apsolutno sigurno zna da nema baš nikakve nade za opstanak? Dovoljno je da u to nije sasvim siguran pa da ima dobru motivaciju da pokuša da opstane, ako ne zbog sebe, onda zbog potomstva.
Ako nas, recimo, zadesi zemljotres, sasvim je očekivano da delujemo u skladu sa onim što trenutno znamo, koliko god to malo bilo. Nećemo sedeti i čekati da nam neko dostavi kompletan elaborat o epicentru, lokaciji i intenzitetu potresa, vrsti nastale štete itd. Zašto se onda očekuje da lik iz filma ima totalni uvid u sva dešavanja na svetu?
Nema dileme da patetika može da se upotrebi i zloupotrebi u filmu, i to se nažalost prečesto i čini. Samo me zanima kojim metodom se došlo do definisanja "jeftine fore". U stvarnom životu deca ne plaču zbog smrti roditelja?
Možda zastupnik te teze i ja živimo u različitim stvarnim svetovima. Opet, prisustvovao sam pravim tragedijama u stvarnom svetu i iz prvog lica, pa dajem sebi za pravo da o tome znam ponešto. Možda bih se i ja podsmevao takvim pričama da su mi poznate samo iz filmova i puke teorije.

U svetu kritičara postoji jedno generalno pravilo: ako želiš da budeš cenjen - budi oštar.
Potrebna je prava hrabrost da bi se pohvalilo bilo šta, jer je uloga pljuvača tako fina i udobna, svi se boje da se usprotive jednom tako oštrom stavu (u strahu da ne budu i sami opleteni).
Ako slučajno kao kritičar pohvališ nešto, odmah si omekšao, pokazao znak slabosti, otvorio pukotinu u oklopu superiornosti koju će kolege-dušmani rado popuniti sečivom.
Zato se kritike često koriste i kao prilika za demonstraciju britke rečitosti, sočne elokvencije, široke erudicije i samopromovisanja.
Eto, ja nisam kritičar već samo običan gledalac i slučajno imam sopstveni utisak o filmu.

Od mene ima ocenu izvanredno.

IMBd:
http://www.imdb.com/title/tt0898367/ (http://www.imdb.com/title/tt0898367/)

Trejler:
http://www.youtube.com/watch?v=hbLgszfXTAY (http://www.youtube.com/watch?v=hbLgszfXTAY)


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: Sal 17.01.2010. 11:34:02
Odlican prikaz, Sekundice...
Izvanredan. Potpisujem svaku rec, zarez i tacku.

Opisao si film bas onako kako si ga doziveo.
Ja, dok sam ga gledao, sam imao osecanje nekog inata, barem da se u tom sivilu nadje jednam sarena konzerva... Osetio sam svaku kap, ukus one koka kole sto cale malom dade... toliko me film uvukao, i za razliku od drugih dela, da mi je dao sirok spektar emocija.

Od beznadja, preko inata do nade.

Filmu zaista ne treba objasnjenje ni kako, a ni zasto je svet dosao u onakvo stanje (iako me, priznajem, jako interesuje), jer film nije klasicna 2012 fazon "last days" boza, nego jedna cistokrvna, jako dobro uradjena drama cija se poruka jasno izostrava u sf postapokalipticnom okviru.

Produkcijski, film nije vrh, ali se nije ni stedelo. Svet (scena) je prikazan bas onako... totalno devastirano sa nikakvom nadom za opravak.

Odgledacu ga ponovo cim mi se skine produzena verzija, na koju "pashe" trenutni prevod.


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: SuzanKalvin 17.01.2010. 13:35:18
Gledala sam samo početak. Čini mi se da je dobar. Kad budem uhvatila miran sat i po odgledaću ga sa pažnjom. Tada ću da mu dam ocenu.
Sekundice, odličan prikaz. Bukvalno si napisao sve ono što me već godinama ljuti kod kritičara. Taj otrcani šablon negativne kritike koga se svi drže. Kao da si mi misli pročitao. Potpuno se slažem sa tobom.


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: Кули 18.01.2010. 04:37:31
Ovaj film cu morati da pogledam. Kakav je snimak dostupan torent i RS javnosti (vidim da je skriner u pitanju).


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: Sal 18.01.2010. 09:26:04
Kuli, ovo u spoileru ne postoji, to je samo igra senki i svetlosti.... :):)

Verzija The.Road.2009.DVDSCR.XvID.READINFO.V2-ToXIC
na ahashare tacka kom je i vise nego pristojan snimak, a i trenutno samo za njega imas prevod.


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: yugo 45 18.01.2010. 20:52:27
nemam reči film je odličan  :cao:


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: Кули 19.01.2010. 17:56:53
Kuli, ovo u spoileru ne postoji, to je samo igra senki i svetlosti.... :):)

Verzija The.Road.2009.DVDSCR.XvID.READINFO.V2-ToXIC
na ahashare tacka kom je i vise nego pristojan snimak, a i trenutno samo za njega imas prevod.
E super, bas tu svetlost i senku sam i pokupio, al' ne stigoh da pogledam. Valjda cu uspeti sutra.


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: Nesa 19.01.2010. 18:26:59
Al si ti zauzet u zadnje vreme!
Ili ne stizes od spavanja. :smeh:


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: dan555 22.01.2010. 20:21:47
I od mene ima ocenu Izvanredno.
Uprkos mini-hepiendu. Očekivao sam potpunu tragediju, kad ono... tračak nade na kraju.

Snimak, na žalost, nije baš dobar pa mi je to malo pokvarilo utisak.
Film je stvarno dobar ali sumnjam da će privući prosečne gledaoce, suviše je sveden i bez atrakcija. Prikazuje događaje i likove kakvi bi verovatno bili, bez suvišnih efekata. Ovo je kvalitetan film a ne šarena laža za oči.

Nekako je "legao" uz našu priču o postapokalipsi i diskusiji o "crnoj liluli" za i protiv, pa nam se možda zato dopada još više. Pripremljeni smo za ovakvu vrstu filmova Salovom temom u kojoj smo razmatrali slične stvari. Drugi gledaoci možda neće primetiti sve finese koje smo mi uočili, jer jednostavno nisu razmišljali o toj temi.

I od mene preporuka za gledanje.

ps, a da i vi ocenite film? Za sada samo dve ocene a sigurno je više članova gledalo film do sada.


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: ilija7777 25.01.2010. 16:17:17
Meni ne da da glasam  :shock:
Svejedno.
Mislim da je film debilan u celini i celosti.
Mnogo volim sf, specijalno post-apokalipticni, ali ovo je preterano. Viggo glumi kao da su ga necim ucenili pa mora da odradi. Storytelling je mnogo los. Uostalom, sta ima tu da se prica. Get eaten-don't get eaten, bla bla. Propast od filma.


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: Tmda 13.05.2010. 15:27:11
Film je fantastičan!
Nemam tu još mnogo da dodam, sem dve sitnice, koje su mi zasmetale. Prva je ona scena, kada Vigo ostavlja za sobom svoju ženu (figurativno) tako što skida prsten i ostavlja ga na mostu. Druga je što je film toliko prepun "trilerskih" obrta, da na kraju nisam bio siguran da li je završetak takav kakav je, ili ponovo sledi preokret (naravno ovo je pozitivna ocena, iako na prvi pogled izgleda drugačije).
Jedan od retkih filmova koji očaravaju i glumom, i scenarijom, i pričom, i fotografijom, i ambijentom... ma sve je savršeno!


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: yugo 45 13.05.2010. 18:46:42
knedla u grlu tokom gledanja filma
odgledah ga opet pre neki dan


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: valiant68 13.05.2010. 22:24:37
Dosli ste mi kao podsetnik da sam zaboravio odgledati film. Valjda za vikend uspem. Cak sam i zaboravio dal sam poskidao bolju kopiju u jurnjavi za novitetima.


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: peca777 06.10.2010. 08:47:08
pre par dana odgledah film i imam i dobro i lose misljenje o filmu jer bo po meni ima nekoliko mana.
sve gore navedeno i filmu beznadju i ostalom stoji,ali ocekuje se da covek za desetak godina koliko sve to traje barem nauci neke stvari a ne da se ponasa kao neko ko je tek juce upao u svo to desavanje. u svakom slucaju prica je dobra ali neke stvari ne bi trebalo  da budu bas tako banalne i na ivici
a i sto neko rece nada na kraju,pa ja je bas nesto i ne vidim samo produzetak patnje ali i to je prezivljavanje valjda.
a samo prezivljavanje po meni malo vise pomera granice morala i onoga sta se mora a sta ne da se prezivi
ocena od mene dobro ipak ima neki smek koji me je drzao do kraja gledanja istog


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: plotz 06.10.2010. 10:06:36
Kraj mi izgleda skroz nesuvislo,hepiend na totalno uništenoj planeti,ostalo podseća na on the road movies
iz 70`s i malo MAd Maxa kao začin,da nisam pogledao Book  of Eli rekao bih da je ok.


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: peca777 06.10.2010. 12:02:50
ma i book of eli ima propusta koji mi se ne svidjaju ali je mnogo bolje


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: dan555 06.10.2010. 16:19:58
Meni je "Put" bolji film od "Knjige", a i različit. Isto im je samo to što se dešavaju u postapokaliptičnom svetu.
"Knjiga" je kaubojac sa religijskim dodatkom, a "Put" je drama za sebe.


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: peca777 07.10.2010. 08:13:08
da to si potpuno u pravu ali mi se ipak ne svidjaju ti propusti ali i jedan i drugi su dobre price


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: plotz 07.10.2010. 09:13:22
Бyк оф Илај,se namerno poziva na legendarne scene iz kaubojaca kroz muziku i kroz scene i to je odlično,kod Puta mi ne smeta mnogo stvari,dapače dobra drama,jedino mi onaj kraj nikaaaaaaaako ne ide.


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: anonimni autor 11.01.2011. 23:31:07
knedla u grlu tokom gledanja filma
odgledah ga opet pre neki dan


sjajan opis, meni je bilo tesko za gledanje, pa sam gledao u cetiri dela

amerikanci su ekranizovali sve svoje strahove, od svega i svacega, ali nekako sam ubedjen da je film prorocanski. drugacije ne moze biti


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: peca777 12.01.2011. 09:53:34
samo problem sa prorocanstvom kaci i sve nas ostale a ne samo njih za njih je najbolje prorocanstvo zuti kamen ili "jelovstoun" ala ga napisa....


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: dan555 12.01.2011. 15:37:24
Ako "pukne" Jeloustoun svi ćemo doživeti ovaj film, ne samo Ameri.


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: svetlost lutalica 12.01.2011. 16:57:31
...park Jeouston, mirno mesto za odmor...

http://www.youtube.com/watch?v=CVbXw4-xT1s

 :mrgreen:


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: robi75 11.02.2011. 13:18:59
prica je dobra ali da ne zalazim duboko u filozofiju i da ne smaram i sebe i druge mojim impresijama,nesto tu nedostaje.


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: robi75 28.02.2011. 18:28:58
Ne svidja mi se preterano.Nisam od onih koji traze poruke koje film salje niti volim da unosim puno filozofije kada isti ocenjujem.Spor je i mnogo dosadan.Ako bi hteo da kvalitetno "ubijem"dva sata to sigurno ne bi bilo gledanje ovog filma.


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: kibsa 27.04.2011. 20:40:20
Veliki sam ljubitelj sf-a. Nažalost, jako malo je dobrih sf filmova. Recimo, gore spomenuti "The book of Eli" je žešće sxxxxe, nazovi akcija koja ima veze sa sf-om koliko i sa lanjskim snijegom. Istina, sada "the book of Eli" mogu gledati i američki tinejdžeri, i svi oni koji odu u kino da ubiju dva sata vremena. Za godinu, najviše dvije, niko se neće sjećati još jednog usxxxxg filma

S druge strane, sada imamo "The Road".   Kapa doleadmin edit: "X-iran" deo reči koje nisu poželjne na ovom forumu.


Naslov: Odg: The Road (2009)
Poruka od: Lemonzoo 14.09.2013. 17:32:30
Dobar film. Ima umjetnicku vrijednost. Svidja mi se sto u prici nema holivudske romantike.
npr., kad su legli i gledali kako oni kanibali ubijaju majku i kcer. U vecini filmova bi ih protagonisti spasili. Medjutim, scenaristi su malo zasrali, pa su mu ipak dali sretan zavrsetak na kraju, kada nadje nove roditelje.
Viggo  M. je bio dobar u ulozi, mali prosjecan.