SF tim

Rezervat => Portal vesti => Temu započeo: Raven 27.12.2006. 03:49:04Naslov: Nagrada "Lazar Komarčić" za roman JOHANN'S 501 Mirjane Novak
Poruka od: Raven 27.12.2006. 03:49:04
Kraj 2006. godine Društvo ljubitelja fantastike je obeležilo dodelom svoje nagrade. Na redovnom sastanku u Domu omladine Beograda, proglašeni su dobitnici nagrade "Lazar Komarčić" za 2005. godinu u kategoriji roman i prevod, javlja PISB. Žiri u sastavu: Miodrag Milovanović, Spomenka Pululu i Ilija Bakić nije dodelio nagradu za kratku priču pošto, po njihovom mišljenju, izgleda da nije bilo dovoljno kvalitetnog rada tokom 2005.

Nagradu "Lazar Komarčić" za najbolji roman dobila je Mirjana Novaković za "Johann's 501" koji je objavila Narodna knjiga.

"Johann's 501" dešava se u Beogradu koji liči i ne liči na sebe i koji postoji u vremenu koje jeste, ali i nije naše. Junaci romana odlučuju da u narkomanskom tripu, izazvanom pečurkom muharom, izgrade novi svet. Menjanju stvarnosti suprotstavlja se samo tajanstveni predmet u srebrnoj kutiji, ili čak kutija sama, svedočeći da stvarnost koju oni hoće da promene nije ni čvrsta ni neopoziva. Roman je objavljen u ediciji Mega hit, i ima 524 strane.


Početkom 2006. godine u intervjuu za list Politika, autorka je o svom delu rekla i ovo:

Politika: Vaši junaci se opiru stvarnosti tako što stvaraju novi svet, antistvarnost. Taj svet ima i svoj "novogovor", svoje "nove ljude". Koliko su, i čime, oni ograničeni?

– Oni su (kao i svi mi) suštinski ograničeni kako svetom u kojem žive, tako i jezikom koji govore. I ovo ograničenje je upravo ono koje žele da prevaziđu: uobičajeno je da se ime (naziv) dodeli nečemu što već stvarno postoji; pobunjenici ovde pokušavaju da definišu reči za stvari koje će tek nastati, i na taj način ponište ovaj i uvedu novi svet. Zato i rečnik stoji na početku romana, a ne na kraju (kako je recimo kod Orvela) – da bi i čitaoci mogli da budu u položaju iz kojeg junaci gledaju svet. A da li će uspeti u promeni (i junaci i čitaoci), otkriće se do kraja romana.

Mirjana Novaković je 2001. godine postigla veliki uspeh romanom "Strah i njegov sluga" koji se našao u najužem izboru za Ninovu nagradu. Delo je dobilo nagradu "Isidora Sekulić", imalo pet izdanja i 2005. godine je prevedeno na francuski jezik. I roman "Johann's 501" je bio u užem izboru za Ninovu nagradu.

Nagradu za najbolji prevod dobila je Ružica Rosić koja je prevela obe knjige Marije Semjonove "Vukodav" i "Vukodav: Pravo na dvoboj", koje je objavila Laguna.