SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: svetlost lutalica 19.12.2009. 01:46:17Naslov: Avatar
Poruka od: svetlost lutalica 19.12.2009. 01:46:17
Avatar (2009)

Upravo se vratih iz bioskopa pa k'o velim da napišem utiske dok su još sveži. Pre početka prikaza, DISCLAIMER:

  • Ja uopšte nisam neki veliki filmofil, naprotiv
  • Ne znam kako se pišu prikazi filmova
  • Ne oduševljavam se specijalnim efektima

Tako da imajte u vidu da moje mišljenje verovatno treba uzeti sa dozom rezerve.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5462.jpg)

Najkraće rečeno, čulni utisak je  :staaa: .
Ako uspete da prevaziđete taj čulni utisak (što je, ruku na srce, baš baš teško), ima prostora za analizu.

Radnja:
Na planeti po imenu Pandora ima svega i svačega, između ostalog neke mnogo retke i skupe rude. Koju bi zla korporacija da eksploatiše. Ali ima i domorodaca (velikih i plavih) i silesija neprijateljski raspoloženih živuljki, koji ne vole da im se planeta kopa. Pa je korporacija smislila (uz pomoć naučnika, koji su inače u ovom filmu dobrice) da napravi tela koja liče na domoroce - avatare, a kojima će upravljati naučnici. Sve u svrhe a)uspostavljanja relativno prijateljskih odnosa sa domorocima i njihovog ubeđivanja da se dislociraju i b)kolateralno, naučnog istraživanja. Sticajem raznih okolnosti, jednim od njih neće upravljati naučnik, već bivši marinac u invalidskim kolicima. Sticajem još raznih okolnosti, dobiće pristup u jedan klan domorodaca. Dalje već možete da pretpostavite.

Priča je u suštini reciklaža raznih već viđenih elemenata (nevoljni heroj, izdaja, sukob lojalnosti, priroda vs. tehnika i manje više sve što vam može pasti na pamet) ali nema nekih velikih rupa. Ako izuzmemo činjenicu da vam je posle prvih petnaest minuta sasvim jasno, bar u glavnim crtama, kako će stvari teći do kraja. Takođe, radnja je malo spora, ali verovatno ima veze sa željom da se prikaže što više čudesa, a i sa željom da ništa slučajno ne ostane nejasno. I jedno i drugo verovatno ima veze sa tim što su se očigledno jako trudili da film ostane u okviru 12 ili čak PG oznake.

Gluma je takođe mogla da bude i bolja, za te pare. Mada, moguće je da su sve pare slupali u specijalne efekte pa im nije ostalo mnogo za glumu. Likovi su uglavnom prilično stereotipni - naučnici-zaluđenici, zli biznismeni, surovi vojnici. Nema nikave dileme ko je ko i čemu služi. I njihovi međusobni odnosi se takođe svode na odnos između tih stereotipa. Muzika je malo "tribalna", malo "herojska", u skladu sa raznim momentima radnje, bar u ona tri momenta kad sam uspela da je primetim. Režija je valjda dobra, pojma nemam kako se to ocenjuje.

E ali...
To sve nema nikakve veze, jer film toliko, sasvim doslovno, lep i vizuelno upečatljiv, da vam mozak blokira posle prvih 20 minuta i svi ovi gorenavedeni momenti jedva da imaju snage da se povremeno probiju. Vrlo povremeno. Svih dva sata (od dva sata i 20 minuta) bukvalno blejite kroz one naučare k'o tele u šarena vrata i u gotovo potpunom zabezeku. Od lepote. A i od tehničke izvedbe. 3D tehnika je mnoooooooooogo napredovala od mog prethodnog susreta sa njom (a to je bilo u nekom delu Strave u ulici brestova negde u osnovnoj školi) da mi par puta malo falilo da mahnem rukom da oteram insekte i tako neke leteće sitnice. U principu, treća dimenzija mnogo više dolazi do izražaja u sporim kadrovima u zatvorenom prostoru, kao i u silnim pejzažima i prirodnim lepotama Pandore (čije je prikazivanje, izgleda, u stvari osnovna funkcija filma), nego u scenama jurnjave i borbe, koje su uglavnom dvodimenzionalne. E da, taj 3D povremeno izaziva i malo vrtoglavice.

Još jedna završna opaska: Sigurni Viver je jedina (meni) poznata faca koja glumi u filmu. Međutim, bez obzira na to što je verovatno najbolje odglumila, mislim da je film mogao da prođe i bez nje. Prosto, ona sama već nosi toliko referenci (od Gorila u magli do Aliena) da predstavlja opterećenje za film koji pretenduje da postane referenca za sebe.

Iako neće izmeniti vaš život (ako nemate između 5 i 12 godina), apsolutna preporuka (ali u bioskopu, po mogućstvu u 3D varijanti).

Moj glas u anketi ide za "dobro" pošto je priča ipak previše jednodimenzionalna.  :-D

IMDB:
http://www.imdb.com/title/tt0499549/

Trejler:
http://www.youtube.com/watch?v=d1_JBMrrYw8


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: valiant68 19.12.2009. 02:03:28
Sad vec moze  da se nadje na rapidu al prevod je jos pre nekoliko dana postavljen i vec od strane urednika obrisan. Isto cu uraditi sto i Svetlost, hteo sam jos veceras u bioskop al ostaje za vikend.Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: SuzanKalvin 19.12.2009. 03:01:51
Gde si gledala film? I koliko te je to zadovoljstvo koštalo?


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Nesa 19.12.2009. 03:32:41
Posta ti se nepikaju redovi i pasusi u prikazu, ono sto si duplirala brisi. :lol: :lol:
Inace cekam film sa dobrim kvalitetom a usput mozda odem i do biJoskopa da ga u 3D dozivim.  :lol: :lol:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Goran Skrobonja 19.12.2009. 10:06:42
Napisao sam ono što mislim o Avataru na http://www.goranskrobonja.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=14&Itemid=35 (http://www.goranskrobonja.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=14&Itemid=35) . Zanimljivi su komentari...


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: svetlost lutalica 19.12.2009. 10:12:15
Gde si gledala film? I koliko te je to zadovoljstvo koštalo?

U Roda Cineplexu (u sali 1 je 3D a u nekoj drugoj 2D varijanta), karta je 400 dinara.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Tanjica 20.12.2009. 02:03:41
Ja planiram da ga gledam u Koloseju u 6D expand verziji. Iliti ce da mi vibrira sediste kad se pomera ekran  :lol:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: sivka 21.12.2009. 09:08:57
Ja planiram da ga gledam u Koloseju u 6D expand verziji. Iliti ce da mi vibrira sediste kad se pomera ekran  :lol:

Hmmm, šta misliš, da li će to sedište moći da se mrdulja kad ja sednem???


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Tanjica 21.12.2009. 10:42:08
Ma moci ce. Samo napred probaj. :wink:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Glorija 21.12.2009. 15:15:27
 :cry: Samo snimak iz bioskopa na Rapidu ... :cry:

I onako film vredi samo videti u bioskopu u " 6D expand verziji"  :shock: :wall: :cry: ... priča je "plitka"  :roll: ...


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: sivka 21.12.2009. 16:34:08
Evo šta moj drug Goran kaže o Avataru:
Zašto je Avatar veliki film - 17.12.2009.

Pa, pod jedan, zato što se ovakvi filmovi više ne prave. A postojalo je vreme - čitava decenija - kada su se pravili i kada je filmsku publiku Holivud toliko razmazio da sve decenije koje su potom usledile deluju kao bedni antiklimaks. Naravno, govorim o osamdesetim, godinama kada smo malo-malo bili zasipani filmovima kao što su Zvezdani ratovi #2 i #3, Blejd Raner, serijal Indijana Džons, serijal Povratak u budućnost, Kronenbergova Muva,  te tri velika filma samog Kamerona - Terminator, Tuđinci (Osmi putnik #2) i Ambis.

Pod dva, zato što je u filmu ostvarena savršena ravnoteža između aktuelne i legitimne, globalno značajne ekološke poruke i šarmantnog i osvežavajućeg odsustva političke korektnosti (Sigurni Viver koja puši k'o Turčin - TO se u današnjim filmovima više ne viđa) te pljuckanja po američkom imperijalizmu (što je takođe praktično protetano iz Holivuda od objavljivanja rata terorizmu naovamo).

Pod tri, zato što je Kameron opet uspeo da napravi film koji traje duže od dva sata, a da se to ne oseti i da publika u sali ne počne da se vrpolji, tekstuje sa mobilnog ili napušta projekciju: posle Avatara znate da niste bezveze dali novac za kartu.  Naprotiv, već razmišljate kada da je ponovo kupite, samo sada za 3D verziju.

I pod četiri, naravno, zato što se teško može zamisliti savršenija produkcija od ove. Nekako zamišljam da bi prvi zvanični World of Warcraft film morao ovako da izgleda.  I premda ima osnova za sprdanje u Saut Parku gde su Avatara nazvali Pleše sa Štrumpfovima (Dances With Smurfs), ne treba zaboraviti da se po pravilu parodiraju samo uspešna i velika dela - inače parodija nema nikakvog smisla. Kompleks Amerikanaca zbog istrebljenja domorodaca koji je nekako zaturen u holivudskoj hiperprodukciji još od kratkog hajpa Plavog vojnika i Malog Velikog Čoveka, te Kostnerovog oskarovskog Pleše s vukovima (mala digresija: distributerski prevod Ples sa vukovima je, naravno, pogrešan, pošto je posredi indijansko ime koje se sastoji od glagola - dances - u trećem licu jednine i opisnog nastavka, poput čuvenih ratnika Uzima skalpove ili Ispija vatrenu vodu), u Avataru je ponovo izbio na površinu. "Kad ti treba nešto na domorodačkoj teritoriji, najbolje je da od domorodaca napraviš neprijatelje, tako da nemaš grižu savesti kada ih budeš pobio ili oterao odatle", kaže otprilike protagonista Džejk Sali. Kameron je smatrao kako je došlo vreme da podseti svoje sunarodnike na tu maksimu koja je bila okosnica američke politike od prispeća Mejflauera na istočnu obalu kontinenta.

Međutim, politika na stranu, Avatar je ujedno i "slatkiš za oči", CGI efekti su bešavno uklopljeni u živu akciju, scenario je takav da pritiska prave dugmiće u dušama gledalaca u pravim trenucima i zbog svega toga treba skinuti kapu pred Kameronom. Možda ima neke istine u tome da je on snimio Titanik samo da bi zaradio dovoljno para da bi mogao da napravi ovaj film, i možda je Avatar - kako kaže Joca Ristić - Osmi putnik #2 izvrnut naopako, ali svakako je u pitanju veliki film i ostvarenje kakvih je premalo u ovo sumorno doba za ljudsku rasu i čitavu planetu.

Za vikend, odoh ja da to ponovo vidim u tri dimenzije... ako taksisti i kamiondžije prekinu sa štrajkom.


Komentare možete da vidite kod njega na                      www.goranskrobonja.com/


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Tanjica 21.12.2009. 19:08:44
Ispravka: Film je samo u 3D, a ne u 6D expand  :cry:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: valiant68 22.12.2009. 01:43:14
Veceras sam imao dozivljaj ponovljenog detinjstva. Jednom sam kao mali stavio 3D cvikere iz novina da pogledam sliku u politikinom zabavniku i to je to.

Avatar, kakavo ushicenje za mene. Sem par slicica koje sam video to je sve, prikaz nisam namerno citao.
Zeljan neceg novog to sam i dobio. Privikavanje na cvikere kratko je trajalo, uzitak  je trajao do kraja filma. Primetio sam, da traje dugo al na tren i opet sam bio sav prozet radnjom filma.

Za mene je osnovna ideja filma fenomenalna (nju ovde izostavljam). Ujedinjenje u nesrecnim trenutcima je dokazano i u prirodi, u slucaju pozara zivotinje se ne napadaju. To da uvek treba stvari gledati iz nove vizure, posle promesati sa starim gledistem, znaci da smo sirokopojasni.
Ja sam posle projekcije bio pun divnih utisaka i emocija.

Moram za kraj priznati da sam sokiran sa danasnjom decom i njihovom kulturom. Tone prosutih kokica, flasice, papira, sve pobacano, stalni zamor i kuckanje mobilnim. To je ruzan utisak o nama na kraju. Sve to mi ipak nije odvuklo paznju od filma jer me rezija i 3D varijanta odvukla do platna.

Iskreno potrcite do bioskopa dok ovaj Danov sneg ne zaveje, kad otopli bar malo ja cu da trazim sunce da stoji u zaglavlju, evo i prsti se zaledise.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: vanax 22.12.2009. 02:50:38
Da iskoristim trenutak. Jedno pitanjce: Da li vama preko ekrana padaju mala plava sunca dok ste na topicima?


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Tanjica 22.12.2009. 02:58:53
Evo i ja sam gledala film veceras.
Sto se tice vizuelnog utiska: Film je bez premca!!! Jos dugo posto sam izasla iz sale adrenalin mi je jurio organizmom. Muzika odlicna, a 3D dozivljaj nezamenljiv. Sve u svemu kao da su animaciju radili neki likovi kojima je stalan posao da prave igrice za X box, sto je super jer sve izgleda fenomenalno i savrseno, dizajn vanzemaljaca i njihovog sveta je neverovatan. Kada vidite da voda i kosa izgledaju prirodno onda vise ne treba nista reci.
Likovi su dopadljivi i lako je vezati se za njih. Posebno bih istakla devojku koja je dala glas glavnom zenskom liku (Zoe Saldana to je ona nova Uhuru) i koja je to uradila zaista odlicno.
A sada losa stvar:
Na zalost film je toliko orjentisan na animaciju da su negde usput zaboravili da i prica treba da bude dobra i jaka. Mene ovo podseca na Pokahontas u svemiru. Na par mesta prica je nategnuta i prilicno predvidiva, a osecaj vec vidjenog u nekim drugim SF filmovima i pricama je tu skoro stalno. :roll:

Naravno da je obavezno da se film pogleda. Ipak je ovo na neki nacin prekretnica sto se tice savrsenstva dizajna i animacije. To jednostavno ne treba propustiti.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: dan555 22.12.2009. 05:40:22
@vanaks, to nisu sunca nego pahuljice snega od plavog leda. :mrgreen:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: fane 22.12.2009. 12:27:52
Napokon i ja u Beogradu kad ima neko desavanje, u ovom slucaju AVATAR  :mrgreen: i to u 3D  :lol:

Moram da priznam da sam se malkice (mozda malo vise) razocaro.
Bez sumnje, mislim da je ovo pocetak revolucije 3D tehnologije i vidim da ce ova tehnika daleko dogurati...ostaje da vidimo.

Sto se price tice, stvarno je moguce provaliti posle 15-tak minuta sta ce se desiti do kraja a to mi jaaako zasmetalo.
Bukvalno sam mogao predvideti skoro sve :cry:

ALI...AVATAR obavezno pogledati zbog vizuelnog dozivljaja gde, kako Svetlost rece, prica i nije toliko bitna...


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Nesa 23.12.2009. 00:36:48
Pa sto se ne javi. Mogli smo potom negde na kafu, ili slicno.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: valiant68 23.12.2009. 03:29:43
Prvo sam stiklirao izvanredno a sad da pojasnim svoje misljenje.

Sta to ima u filmu sto bi gledaoce iznenadilo. Sve svetove smo obisli, kataklizme doziveli, posredstvom televizije spoznali sarenilo nase planete, raznovrsne bajke napisane, fantazije iz mnostva uglova obradjene.

Dal bi nas vise iznenadio dolazak Boga il vanzemaljaca, mozda nijedno koliko smo pretrpani mnostvom informacija.
Mislim da je Kamerun i krenuo sa tog stanovistva da nam je sve poznato i da sve izmiksuje pa prezentuje u 3D varijanti jer je ona nosilac novosti.
Zato u filmu i imamo: budisticku filozofiju, kaubojsku terminologiju, vojnicki stav, legende o zmajevima, predvidljivu ljubavnu pricu i sve priblizno poznate oblike zivotinja na Pandori, planeta umrezena ko veliki kompjuter putem korenja - eto i matriksa u prirodnoj varijanti.

Posto nam je sve poznato onda su misao i telo opusteni da bi bili prepusteni divnim pejzazima Pandore, efektima 3D tehnologije, gde je sve tu ispred nas il ide ka nama.
Da, ovaj film je sasvim nesto novo, budjenje emocija i cula, bez tenzija, prosto uzivanje.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: fane 23.12.2009. 12:58:51
Pa sto se ne javi. Mogli smo potom negde na kafu, ili slicno.

Dosao sam pola sata pre pre pocetka a posle odmah u hotel na spavanje.
U svakom slucaju hvala, sledeci put se vidimo obavezno  :cao:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: yugo 45 23.12.2009. 22:45:50
kao počeo sam da gledam film ,neko imagine izdanje blb blb slika
interesuje me osim specijalnih efekata dešava li se u filmu nešto osim koncepta meca dobrića
ono fazon dobri momci koji rade za džabe pobedjuju ........

ako je to da ne gubim vreme , lično specijalni efekti na mene ne utiču pa da ne gubim vreme


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: svetlost lutalica 23.12.2009. 23:32:16
Pa ne događa se ništa osim meca dobrića.  :cry:
A i ja sam mislila da specijalni efekti na mene nemaju uticaja dok ne videh ovo čudo u 3D. Tako da, sa moje tačke gledišta, ili gledaj u bioskopu ili preskoči.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: yugo 45 24.12.2009. 00:16:13
hvala svetlosti


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: fane 24.12.2009. 19:52:49
Yugo, ako imas prilike odgledaj u bioskopu i to 3D ako ne, ne gubi vreme, jer dva i po sata (i vise) nisu za bacanje  :mrgreen:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: yugo 45 24.12.2009. 20:33:04
hvala fane


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: SuzanKalvin 28.12.2009. 00:06:57
Meni je sve u ovom filmu izvanredno. Čak i ta romantična priča koju svi ispljuvaše.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: svetlost lutalica 28.12.2009. 00:21:16
Nije problem u romantičnosti. Problem je u tome što je film (što se priče tiče, sa moje tačke gledišta) prilično dečji. A mene niko nije upozorio na to. Mislim, nije problem da se gleda dečji film ako ideš da gledaš dečji film. Ako ideš da gledaš film za odrasle, onda se malo iznenadiš kad umesto toga naletiš na dečji film.

Npr. Zaljubljeni Šekspir je superromantična ali i super napisana priča (u smislu scenarija). Opet, sa moje tačke gledišta. Ovo samo da ilustrujem da ja načelno nemam problem sa romantičnošću u filmovima.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Sal 28.12.2009. 00:46:40
Jedva cekam da snime film Kasandra 2144: A romance in space.  Garantovano suzni vodopadi niz ledja... :):):)


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: SuzanKalvin 28.12.2009. 02:47:55
Nije problem u romantičnosti. Problem je u tome što je film (što se priče tiče, sa moje tačke gledišta) prilično dečji. A mene niko nije upozorio na to. Mislim, nije problem da se gleda dečji film ako ideš da gledaš dečji film. Ako ideš da gledaš film za odrasle, onda se malo iznenadiš kad umesto toga naletiš na dečji film.

Npr. Zaljubljeni Šekspir je superromantična ali i super napisana priča (u smislu scenarija). Opet, sa moje tačke gledišta. Ovo samo da ilustrujem da ja načelno nemam problem sa romantičnošću u filmovima.
Pa dobro, to je tvoj stav. Niko to ne spori. Meni lično je ovaj film legao ko krem bananica posle ručka. :daj klopu:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: garwor 28.12.2009. 15:54:09
ja cu onda preskociti film i idem odma na bananicu :D
Il na jafficu, plazmicu?
cek, a na tulumbicu?
Ma idem prvo na pljeskavicu...


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: SuzanKalvin 28.12.2009. 16:40:36
ja cu onda preskociti film i idem odma na bananicu :D
Il na jafficu, plazmicu?
cek, a na tulumbicu?
Ma idem prvo na pljeskavicu...
:njanja:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: peca777 11.01.2010. 09:29:49
gledao film komentar je suvisan


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Nesa 17.01.2010. 22:51:07
Zaboravih da prilozim svoju ocenu u glasanju pa ajd i da kazem par reci o filmu.
Mislim da nema dileme da je film prepun efekata i kako bih rekao nove stvarnosti buducih filmova. 3D danas, a verovatno virtuelni filmovi u bliskoj buducnosti koju cemo ocekujem svi doziveti.
Ako nista vise a on je to dovoljan razlog zbog kojeg treba pogledati film, ali u biJoskopu naravno.
Sem toga nemoze se reci da film nema radnju a naravno i poruku. Samo treba gledati film, sto cu priznati da predstavlja malu teskocu kad se susretnete projekcijom, zvukom i slikom. Bar je meni to bilo tesko jer me opijala lepota pejzaza prirode a masta je divljala.
Dva i po sata je proslo ko tren, i jedini pokazatelj proteklog vremena je bio da se pocela osecati ukocenost u stolici.
Kakav je utisak na mene ostavio film neljbole govori da sam osecao zaljenje kad su se svetla upalila i kad sam se vratio u stvarnost.
Da nism jedini koji tako misli cuo sam osluskujuci komentare posetioca tokom izlaska iz sale.
Komentar same radnje filma ostavljam za kasnije kad vecina pogleda film (da im ne kvarim uzitak :roll:), ali mislim da je ukratko receno uspesan pokusaj da prikaze mentalitet covecanstva, i sistem vrednosti koji se ljudskom rodu namece. Materijalna vrednost izmad svega, pa i iznad vrednosti naroda, nacije, u krajnjem i ljudskosti.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Tanjica 18.01.2010. 10:59:44
A vidite ove reakcije na film  :shock:

http://www.cnn.com/2010/SHOWBIZ/Movies/01/11/avatar.movie.blues/index.html (http://www.cnn.com/2010/SHOWBIZ/Movies/01/11/avatar.movie.blues/index.html)


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: svetlost lutalica 18.01.2010. 11:26:50
Videla sam tu priču već na nekoliko mesta. Ali mi je to, iskreno, skroz bezveze. Odnosno, ne vidim zašto bi neko bio depresivniji posle gledanja "Avatara" nego posle čitanja "Gospodara prstenova", na primer. Mada, ako neko ima problem sa stvarnošću, pretpostavljam da je svaki izgovor dobar.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Sal 18.01.2010. 15:50:54
Jos jedan "poen" u prilog mojoj tezi da vecina zapadnjaka nije normalna, tj da su im mentalne funkcije kao onim figuricama u Legolend-u....


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Tanjica 19.01.2010. 00:02:34
 :smeh: :smeh: :smeh:

Slažem se!!!


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Nesa 19.01.2010. 01:00:28
I DVD sam skinuo al je snimak los za sacuvati. :wall:
Ili je to mozda zato sto sam gledao u BiJoskopu pa mi sad sve ovo izgleda lose :?:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: dan555 19.01.2010. 01:25:34
Ne može da bude DVD kada je film još u bioskopima.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Nesa 19.01.2010. 02:01:56
Evo sta pise.
Avatar (2009) DVD Custom Dual Audio
Sa sve 21 link od 200MB.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Tanjica 29.01.2010. 10:41:46
 :smeh: :smeh: :smeh:

a vidite ovo:

http://www.blic.rs/Strip/776/Marko-Somborac (http://www.blic.rs/Strip/776/Marko-Somborac)


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: elite 27.02.2010. 11:52:03
  Odgledala Avatar, i ako zanemarim klasičnu priču, dobro-zlo, preobražaj, itd. uživala sam u efektima i bojama, nekako mi je to bilo dominantno, valjda zbog sveprisutnog zimskg sivila   :mrgreen:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: SuzanKalvin 27.02.2010. 17:13:09
Živo me interesuje ko je dao ovom filmu ocenu "loše"  :?:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Sal 27.02.2010. 19:01:43
Ja zviznuh sada na izvanredno, posto nisam glaao pre... da ima opcija izmedju izvanredno i dobro,zviznuo bih na nju...

Kolori i fantastican cgi su presudili za izvanredno, uprkos prepricanoj prici koja na kraju krajeva nije losa, samo sto je mnogo puta upotrebljena.

A ko zviznu na lose?
Hmm, svako ima pravo na svoje misljenje...   :wall:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: valiant68 28.02.2010. 01:27:39
Mora da je negativac imao-la los dan.  :cvece2: za mrguda a pole u :sw 1: sto dade nisku ocenu.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: NaraYan 05.03.2010. 14:00:34
Meni je sve u ovom filmu izvanredno. Čak i ta romantična priča koju svi ispljuvaše.

Slažem se, stvarno je lepo.
Ja sam toliko emocija doživeo tokom gledanja da mi je trebalo da prespavam da se očitavim.
Priča, iako nije nepredvidiva, ispričana je fenomenalno, CG je za 10, Pandora za 20.
Jednostavno, delo kakvo se retko sreće. JC ne ostavlja ravnodušnim nikad.
Samo se nadam da je svako ko je pogledao naučio nešto jer se može podosta naučiti iz priče (iako ima klišea, ne kvare mi utisak).


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Sekundica 09.03.2010. 13:27:29
Pogledao, samo u 2D i to na monitoru...
Uprkos tome snažan pozitivan utisak. Naravno, ponoviću doživljaj u u 3D čim se ukaže prilika.
Uprkos mnogim slabostima koje su pominjane (a mnoge su i neporecive) od mene ima ocenu izvanredno. Možda ne baš sasvim zasluženo, ali dovoljno blizu...
Film koji se mora imati, ili bar videti, bez obzira na to da li je neko ljubitelj žanra ili ne. Jasna preporuka.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Tanjica 09.03.2010. 13:56:51
Pa izgleda da je Avatar priznat samo finansijski i od strane gledališta, što je direktna posledica. Dobio je samo 3 Oskara.  :cry:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Sekundica 09.03.2010. 14:52:55
To nije malo kad znamo da mnogi filmovi nisu imali ni finansijski uspeh uprkos kvalitetu... manjak marketinga, šta li...
Oskar po meni nije merilo kvaliteta... Koliko je samo filmova nezasluženo dobijalo Oskara radi demonstracije političke korektnosti ili drugih razloga koji nemaju veze sa filmom, i koliko ih nije dobilo ništa uprkos evidentnom kvalitetu... Upitne su i kategorije za dodelu, i sistem glasanja i sve drugo... Njihovi kriterijumi su samo njima bitni...


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Кули 09.03.2010. 15:46:29
Pogledao, samo u 2D i to na monitoru...
Uprkos tome snažan pozitivan utisak. Naravno, ponoviću doživljaj u u 3D čim se ukaže prilika.
Mislim da se vise u bioskopima ne prikazuje, tako da ce 3D verzija cekati 3D monitore.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: plotz 17.03.2010. 00:39:48
Pogledao, samo u 2D i to na monitoru...
Uprkos tome snažan pozitivan utisak. Naravno, ponoviću doživljaj u u 3D čim se ukaže prilika.
Mislim da se vise u bioskopima ne prikazuje, tako da ce 3D verzija cekati 3D monitore.
Pojavila se 3d verzija sa naočarima (bez 3d monitora), naočare ne zaboraviti da poneš posle projekcije filma u bijonji inače nema se gdi kupiti.Novosti su da uskoro počinje dobudžena verzija da se emituje.Dobudžena znači da ne treba gledati sa decom pošto su ubacili sexplicitne scene.Daklem dodatak je 40 min inajava je da kreće od maja mjeseca.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: dan555 26.04.2010. 22:37:20
Bio sam strpljiv i sačekao HD verziju, koju sam upravo odgledao.

Leeeeleeee... čak i u 2D, na malom monitoru (zabio sam glavu u ekran i pustio zvuk preko muzičke linije :D) izgleda preeeleeepooo!!!

Kao film je korektan ali ništa naročito. Već ste o tome sve rekli.
Ali, ovo nije film, pre je ogromna video-slikovnica i to izvanredna.

Animacija jeste napredovala ali i dalje nedovoljno za potpuni užitak.

Od mene ocena Dobro.

dodatak, jedina stvar koja mi je baš skakala po nervima je bljutava pljunuto_ista preslikanost Indijanaca (plus malo afričkih crnaca) u Navima. Od odevanja, ponašanja pa sve do igre i oglašavanja. Preteraše ga do bola.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Drndara 26.04.2010. 23:01:26
Možda ću ovim komentarom na sebe navaditi gnev ko zna koga, ali mi zaista nije jasno šta vas je sve toliko oduševilo u ovom filmu. Ok, efekti su dobri, šuma lepa i tako to, ali priča toliko puta viđena. Po meni ništa spektakularno. Ljudi došli, uništili, Amer stigo pa sve popravio. I jopet ništa bez Amera. Meni sve ovo liči na priču o Indijancima i onim drugim.
I taj hepiend na kraju, uf :jao:
Prvu polovinu gledala čekajući da se dogodi Nešto, drugu polovinu gledala čekajući baš da vidim dokle će. Na kraju blago razočarana. Osim efekata zaista ništa specijalno nisam primetila.
Toliko od mene pa me sad tuc'te.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: MasterYoda 26.04.2010. 23:23:15
Nećemo te tući :lol: ali bitan podatak vezan za ovaj film je da nam kažeš da li si ga gledala u 2D ili u 3D verziji. Ja sam gledao u obe, i razlika je.... velika. Naravno, u efektima. Oko vrijednosti filma kao umjetničkog djela uglavnom se svi slažemo. Ne vrijedi mnogo :lol:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: vanax 26.04.2010. 23:41:24
Mene, zaista, ponekad čude očekivanja od nekog filma. Ništa nije Talmud, Kuran ili Biblija. Film je, kao uostalom i druge umetnosti, dvojnost izražena kao art & entertainment. Džaba umetnost ako ne zabavi i džaba zabava ako u njoj nema umetnosti. Ipak, apsolutno balansiranje nije moguće. Težište negde mora da postoji i u "Avatar"-u je to vizuelna komponenta. Umetnički deo tu mora da trpi i pitanje je da li je cilj postignut.

Film sam gledao u Oklahomi i ne sećam se kad sam pre toga ušao u bioskop. Ako ništa drugo, cilj je postignut jer su mene uterali u salu, da sa dva para cvikera buljim skoro tri sata u ekran. Kameronov cilj je bio da baš mene uvede tamo, jer sam izdao bioskop. Sad se može postaviti pitanje da li je u tu raskošnu sliku bilo moguće postaviti savršenu priču pa da budemo zadovoljni za vjeki vjekov. E, tu ćemo se načekati, jer to je cilj kojem se teži, ali bez šansi i da se dostigne. Priča "Avatar"-a mora da trpi na račun slike. Ja nisam ni očekivao da ću gledati Velsov "Građanin Kejn".

Naravno, priča je morala da bude pojednostavljena, ne zaboravite da je prvi cilj bio da se publika uvede u sale, lična drama se zadovoljila sa maestralnom scenom kad glavni lik u svom avataru dobije noge. Mislim da će ta scena pogleda na noge i dvominutnog trčanja biti filmska legenda. Nekada smo se divili Kjubriku i njegovih 8,3 minuta psihodelije prolaska kroz vreme i prostor. Ova scena je ljudskija. Naravno da su ostali likovi na nivou krokija, teško je majati se ljudskom dramom širokog spektra i tu su velika očekivanja bila uzaludna. Fragmentirane epizode Sigurni Viver i glumca koji igra kapitalistu su plaćanje duga visoko rangiranim glumcima, ostali likovi su samo u naznakama. Možda bih i sam bio spreman da kritikujem da nisam uzeo u obzir da je više od polovine filma animirano i da nije bilo mesta da se glumci razmašu.

Poruke, koje su za Kamerona dominantne, saopštene su, pljunuo je na većinu "vrednosti" američkog društva, a da to gledaoci osete na suliminalnom planu, ako uopšte osete. Direktno, u oko. Na kraju, svi osim onih koji su previše očekivali, dobili su propisnu porciju: prelepu sliku, posebno slike šume i lebdećeg drveća, pravi kontakt sa 3D, badabum šorku, navijački poticaj i malo optimističke utehe u ovom sumornom svetu. Malo li je?


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: valiant68 27.04.2010. 01:35:07
Samo ostaje konstatacija da je Avatar etalon za sve ostale nadolazece 3D filmove.
Biti reper, dovoljno je za Kameruna. Bioskopi u Srbiji treba da mu podignu spomenik.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Drndara 27.04.2010. 11:54:51
Nećemo te tući :lol: ali bitan podatak vezan za ovaj film je da nam kažeš da li si ga gledala u 2D ili u 3D verziji. Ja sam gledao u obe, i razlika je.... velika. Naravno, u efektima. Oko vrijednosti filma kao umjetničkog djela uglavnom se svi slažemo. Ne vrijedi mnogo :lol:
Priznajem, ipak je bila 2D verzija, tako da bih svoje mišljenje možda mogla malo i promeniti, ali neki film ne mogu smatrati izvanrednim samo na osnovu jako dobrih efekata i animacije. Koliko god to bilo dobro, ako je priča šuplja i naivna, to onda za mene nije nešto izvanredno.
I tačno je da sam možda imala preterana očekivanja, zahvaljujući reklamama i oduševljenjem drugih ljudi, ali tako je kako je.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Glorija 27.04.2010. 13:16:21
3D je nešto sasvim drugačije. Ako moja ćera kaže da se sklanjala da je ne dokači nešto :lol: i da ja ne smem to da gledam sa mojom vrtoglavicom  :cry: ... Gledala sam samo da ne budem jedina "antiprotivna" (baba u trendu  :wink: :lol: ) mada me vanax natera da se zamislim ...

"Poruke, koje su za Kamerona dominantne, saopštene su, pljunuo je na većinu "vrednosti" američkog društva, a da to gledaoci osete na suliminalnom planu, ako uopšte osete. Direktno, u oko. Na kraju, svi osim onih koji su previše očekivali, dobili su propisnu porciju: prelepu sliku, posebno slike šume i lebdećeg drveća, pravi kontakt sa 3D, badabum šorku, navijački poticaj i malo optimističke utehe u ovom sumornom svetu."

Baš ga lepo opisa.  :bravo2: :svaka cast: :samo tako:
( Da je bio više "kritičarski" nastrojen ... teško da bi bio snimljen  :twisted: Uostalom navedite bar jedan visokobudžetni film koji eksplicitno kritikuje bilo šta ili bilo koga osim "neprijateljske strane"  :roll: )


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: plotz 27.04.2010. 13:18:31
 smatrati izvanrednim samo na osnovu jako dobrih efekata i animacije. Koliko god to bilo dobro, ako je priča šuplja i naivna,

Pogledaj malo bolje ,morali su malo da sažvaću temu da skrenu komentare,Kamerun je zeleni,pjuvati zloupotrebu tehnologije i pritom stati na duhovnu stranu ličnosti se moraš priznati baš i ne poklapa sa američkim stilom i načinom upražnjavanja kapitalizma :mrgreen: :cao:
LM-ja makar do sad nisam video ovako dobro  predstavljene pejzaže nekog drugog sveta(ipak je majstor)!


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Tanjica 27.04.2010. 13:26:38
Naravno da je odličan film što se tiče animacije i dizajna. Ali pogledajte to ovako: lako je napraviti nešto tehnički savršeno kada imaš milione da uložiš u to, probaj ti brale da napraviš dobar film sa malo para. Uz sve to ide Pokahontas priča koja je toliko izlizana da čak više nije ni zanimljiva. Ne vredi, meni je ipak priča važnija, ponekad i neke igrice igram samo zato da bih otpratila priču koja je dobra.
Uzeću za primer mini seriju Nikadođija (Neverwhere). Kada sam je prvi put gledala još na BK televiziji (što je bilo mnogo davno) nisam ni znala ko je Nil Gejmen ni šta je on napisao, međutim priča je toliko jaka i dobra da je nisu pokvarili ni slab budžet, ni nepoznati (ali ne i loši) glumci, ni B produkcija. Jednostavno sam uživala u samoj priči, a nisu mi bili važni specijalni efekti ili dizajn ili kostimi ili šta već... Tu je krucijalna razlika između suštine i šminke, a primećujem da Holivud više voli šminku.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: plotz 27.04.2010. 13:33:24
Znaš i sama da je ipak njima-Holivudu ciljana meta publika od4do10 godina i da mnogo stvari oko snimanja diktiraju producenti koji sve finansiraju,zato je Pokahontas kako ti kažeš ali je ipak rekao ono što je hteo uz neophodno prikrivanje stvarnih motiva priče 8) :cao:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Nesa 27.04.2010. 13:41:52
Prica i nije neki biser ali nije ni smece. :roll:
Poruka je jako glasna. Moderno (americko) shvatanje sveta i zivota. Profit po svaku cenu, i pet do dvanaest za spas sveta.
Medjutim film ima i nekoliko jakih scena, koje su i pominjane.
Po meni je to moglo malo i smislenije uraditi, ali posle bitke su svi generali.
Prava lepota scena je upravo u 3D projekciji. Leteca ostrva, slojeviti prikaz sume i zivota u sumi, dubina scene je nesto sasvim novo. Poplava boja poredjanih slojevito a ne nalepljenih jedna na drugu se po prvi put vidi u biJoskopskoj sali.
Kao i Vanaxu, i meni je to je bio ulaz u hram pokretnih slika posle duzeg vremena. A, osecaj pri izlasku, zaljenje sto je brzo proslo, govori da su emocije radile. Takodje i pozitivni komentari ljudi pri izlasku su kazivali da je osecaj nije bio subjektivna stvar. Znaci da je film takav kakav jeste postigao cilj.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Glorija 27.04.2010. 13:42:54
 :twisted: Za kritiku, obratiti se zaduženoj osobi:

Kod:
http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Moore

Tanjice, i meni se čini da je dobra (originalna) priča sve ređa ...  :cry: Svuda ...Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: plotz 27.04.2010. 13:48:22
Evo komšija Vajper zna šta sam htio reć`,čak su stigli sa analizom filma dotle da je toliko dobar i kako uprvo zbog toga nije dobar,izaziva neki vid depresije,posle one silne lepote ljudi su kolektivno razočarani kad izađu iz bioskopa i ugledaju sivilo grada u prvom licu :mrgreen: :mrgreen:
Ovo sam zaista doživeo kao i mnogi verovatno :shock:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Sal 27.04.2010. 21:52:35
Ma, dobrih priča sa filozofiranjima, porukama i naucima imate sasvim dovoljno.
Ali onoliku vizuelnu raskoš, bogme jok.

Apsolutno se slažem da je priča otrcana kao babina ponjava ispred vrata njene starinske kuće, ali opet nije nam mogao dati golu animaciju i besciljno trčanje šumom, sve uz „jipi ja je – jipi ja hu“ urlikanje, sa par „ah ahh ooohhh“ ljubavno erotskih scena.
Morao je tu raskoš oko nečeg oviti.
Pljuc američkom „way of life“ po sred čela kroz indijaner storiju mu se činilo sasvim prihvatljivo ...


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Nesa 27.04.2010. 22:35:30
Pljuc američkom „way of life“ po sred čela kroz indijaner storiju mu se činilo sasvim prihvatljivo ...

 Pa pre bih reko na njihovu filozofiju, "kupi za perlice ili kilo duvana, ili otmi ono sto ti treba"


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Drndara 27.04.2010. 22:37:26
Slažem se da su efekti, boje, animacija i tome slično izvanredni (verovaću onima koji su ga gledali u 3D), ali ne može se za ceo film reći da je izvanredan bez svih elemenata,a to je i priča. Glumu ovaj put izostavljam jer je nije ni bilo mnogo.
Da uporedim, ne verujem da svi popadaju u nesvest od oduševljenja kada neko uradi muzički spot u high high tech savršenstvu a stvar i nije neka.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Sal 27.04.2010. 22:41:31
Pade mi na pamet Brenin spot "Hajde da se volimo"...  :-D

Zaista, kome se to ne može dopasti? HAhahahahahha  :lol:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Drndara 27.04.2010. 22:44:26
Jel to ono gde ona nešto skače po bazenu?


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: vanax 27.04.2010. 22:49:24
Aman, će se tepamo, šta li? Ovde se neke knjige čitaju po desetak puta i ništa. Pa, šta ako deseti put gledate sličnu priču? Hej, to treba utuviti u glavu! Ja sam dao svoju impresiju jednom i nemam nameru da je naturam drugima. Nemojte ni vi. Napisali ste, pročitali smo...


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Sal 27.04.2010. 22:55:55
Jel to ono gde ona nešto skače po bazenu?

Ma jašta... sve u šesnaest...  :-D


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: valiant68 28.04.2010. 00:14:57
Evo za kraj. Gledati Dzedaje u stanu na TV-u i u bioskopu, eto tolika je paralela izmedju 2D Avatara i 3D.  :cao:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: plotz 28.04.2010. 09:13:04
Slažem se da su efekti, boje, animacija i tome slično izvanredni (verovaću onima koji su ga gledali u 3D), ali ne može se za ceo film reći da je izvanredan bez svih elemenata,a to je i priča. Glumu ovaj put izostavljam jer je nije ni bilo mnogo.
Da uporedim, ne verujem da svi popadaju u nesvest od oduševljenja kada neko uradi muzički spot u high high tech savršenstvu a stvar i nije neka.
Ih bre Drndo naravno da je priča daleko od vrhunske,nešto  zadnjih 20godina baš i ne viđam da dolaze s onu stranu okejana(vrhunske priče-scenario),producenti diktiraju kvalitet. 8)


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: peca777 28.04.2010. 09:15:22
kladis se na konja koji dobija zasto to menjati zbog necega nedefinisanog


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: plotz 28.04.2010. 09:25:36
Yes treba uloženo oploditi :mrgreen:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: peca777 28.04.2010. 09:30:56
da rodi i isplati ulozeno


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Drndara 28.04.2010. 10:35:42
Da nam i sledeće godine rodi žitO!


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: PanzerPedjys 30.04.2010. 08:57:48
Sad treba biti fini i nekako zaobići vulgarnosti. Film sam odgledao iz istog razloga iz kojeg ponekad čitam novine, informacije radi ne iz znatiželje. A to je i sve što sam dobio kao nagradu za tih, koliko li već sati film traje - samo lošu hartiju, razmazivu štampu, fotke u debelom rasteru i još jednu dodatnu informaciju zašto ne volim Camerona. Ja na hollywoodske "džigibau!" spektakle teško padam, a dičim se časnim izuzecima. Camerona bih uporedio sa Srđanom Dragojevićem, ume da složi film kako to narod voli da gleda, proturi po neku trenutno popularnu, humanu, ideju i mazne kamare para. Kad mi još tako što dođe iz kamere, 3D studija, sad već lupetam, u svakom slučaju iz glave čoveka koji nam je naradio onu vašarsku radost od Titanika, aman ljudi!, šta drugo i očekivati osim bledunjavog lamenta nad slatkim malim hrčcima, koji tako, zzzuj, zzuj, zzzuj, zzzuje na straaaaaaašnim zverima jer, prirUUUda je to!, vratimo se prirUUUdi, spasimo delfine, za nijansicu obuzdajmo svoje imperijalističke prohteve, ipak se Rainforrests moraju spasiti, da naša WASP dečurlija imaju šta dihat' i ići na ekskurzije da vide čupave majmune kako se klate na grani sa jednom rukom ispruženom ka šoferšajbni u mimohodu! Ne mogu više, stvarno ljudi, muka me spopada kad pomislim na taj novi američki oblik humanizma, a pogotovo kad se uplete u nešto što bi trebala biti umetnost...Odoh i izvin'te na smetnji.   


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: fane 01.05.2010. 21:21:31
Uh bre sto napljuva Camerona...pa nije on tako los.Dao nam je Aliens pa Terminatora 1 i 2 pa The Abyss...
Sto se tice Titanika u pravu si, ali on je prvi konstruisao kameru i mini podmornice koji ce da uslikaju ( po prvi put) olupinu Titanika...
Sto se tice Avatara, vec smo svi zakljucili da je prica ocaj ali se Avatar ne gleda zbog price...uostalom, Cameron je takodje konstruisao novu 3D kameru koja koristi dva objektiva i snima u 3D, dok je ranije trebalo nekoliko kamera za isti snimak...

Ne branim Camerona ali posto si ga zestoko napao morao sam da se javim... :cao:
Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: fane 01.05.2010. 21:41:19
I jos nesto...uporedio si Camerona sa Srdjanom kao da je Srdjan los reziser? Pa napravio je barem dva kultna filma, cije replike se, posle 20 godina, jos koriste (mi nismo andjeli '91). Ne verujem da ti se Zdravko Sotra i Zona Zamfirova vise svidja, posto je taj film upravo za, kao sto ti rece "ume da složi film kako to narod voli da gleda, proturi po neku trenutno popularnu, humanu, ideju i mazne kamare para"...

Ne branim ni Srdjana  :cao:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Tanjica 01.05.2010. 22:45:39
Uh bre sto napljuva Camerona...pa nije on tako los.Dao nam je Aliens pa Terminatora 1 i 2 pa The Abyss...
Sto se tice Titanika u pravu si, ali on je prvi konstruisao kameru i mini podmornice koji ce da uslikaju ( po prvi put) olupinu Titanika...
Sto se tice Avatara, vec smo svi zakljucili da je prica ocaj ali se Avatar ne gleda zbog price...uostalom, Cameron je takodje konstruisao novu 3D kameru koja koristi dva objektiva i snima u 3D, dok je ranije trebalo nekoliko kamera za isti snimak...

Ne branim Camerona ali posto si ga zestoko napao morao sam da se javim... :cao:


Mislim da nije Cameron konstruisao ovu kameru, čak sam svojevremeno čula da je tu kameru smislio neki naš čovek. To nisam stigla da izguglam.  :oops:


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: valiant68 01.05.2010. 22:51:58
Nije potrebno Tanjice. Od amera i ne ocekujemo da pametuju vec da koriste svoju tehniku za zabavu.
Ozbiljniji filmovi i poucni, nalaze se u drugim kinematografijama. Ave za Spilberga, Lukasa i Kameruna.
Kad me nesto razgali onda to i postujem.
Da budem ljubomoran, pih, nije neka zabava a ni nemam sredstva za takmicenje.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: Sal 01.05.2010. 23:33:47
Sve holivdske produkcije, čast pojedinim, služe za zabavu, a kao ono, jel, uzgred, i za zgrtanje para.

Te iste holivudske produkcije pucaju na najmasovnije tržište, koje je publika željna sat i po vremena dobre akciono-komedijaške-ljubavne zabave.
Holivud je pokrio i onaj malo rafiniraniji ukusa iste te ciljne grupe dramama i filmovima po istinitim (navodno) događajima.
Sci Fi i horor ne moram ni spominjati.

Dakle, Kamerun, Spilberg, Skot i ostala ekipa su tu da zabave.
Ne da nam daju neki orginalni umetnićki aspekt date teme, nego da istu serviraju masama na srebrenom ovalu, sve sa naj dekoracijom.

Istinski režiseri, koji bi zadovoljili naše ukuse nikad neće imati toliki odziv jer jednostavno nisu komercionalni.

Veliki Tarkovski ima mahanje od mas populacije jer je "dosadan".
Dajte mu milione, napraviće ono što on hoće, a ne publika.
Von Trier ima nekih "uboda", jer se ugradio u komercijalu. Marketingom ili modifikacijom svojih filmova ka mas publici, ne bih znao...

I nije jedini...

Znači, treba razgraničiti holivudske cirkuse u kojima bezgranično uživam od umetnosti.
U tim produkcijama, istu zasigurno nećete naći.
Možda na kašikicu.... 


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: fane 02.05.2010. 00:09:04

Uh bre sto napljuva Camerona...pa nije on tako los.Dao nam je Aliens pa Terminatora 1 i 2 pa The Abyss...
Sto se tice Titanika u pravu si, ali on je prvi konstruisao kameru i mini podmornice koji ce da uslikaju ( po prvi put) olupinu Titanika...
Sto se tice Avatara, vec smo svi zakljucili da je prica ocaj ali se Avatar ne gleda zbog price...uostalom, Cameron je takodje konstruisao novu 3D kameru koja koristi dva objektiva i snima u 3D, dok je ranije trebalo nekoliko kamera za isti snimak...

Ne branim Camerona ali posto si ga zestoko napao morao sam da se javim... :cao:


Mislim da nije Cameron konstruisao ovu kameru, čak sam svojevremeno čula da je tu kameru smislio neki naš čovek. To nisam stigla da izguglam.  :oops:


(http://www.foxnews.com/static/managed/img/Scitech/avatar3_small2_190x107.jpg)

Ever the hands-on Director, James Cameron helped design the Fusion 3D camera that he used to shoot live-action sequences in the movie Avatar.

Mozda nije sve ali je dosta toga uradio... :lol:
Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: vanax 02.05.2010. 08:08:56
Naravno da Kameron nije konstruisao tu kameru, danas ni čačkalice ne konstruiše jedan čovek. Ali, ako je učestvovao ili vodio proces postavljanja tehničkih zahteva, nadgledao ili čak odobrio realizaciju projekta onda je njegovo ime na spisku. To je tako. Svojevremeno, a možda i danas gledate sinemaskop produkciju u Tod-AO sistemu. Ne mislite, valjda, da je ko zna koji muž Elizabet Tejlor i bogataš Majkl Tod sedeo za crtaćom tablom? A sistem nosi njegovo ime!

Za dobrim konjem se prašina diže. Naročito ako je dobio trku. Avatar je dobio svoju trku. Prašina je samo prašina. Nijednu trku ne trči vlasnik konja već - konj.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: PanzerPedjys 05.05.2010. 15:19:16
Ajd' još malo.Da,ja imam mali problem,kad se na nešto ostrvim,neznam kad je dosta tako da i dalje stojim iza tvrdnje da Avatar nije nikako zabava neg' US indoktrinacija i čist bezobrazluk.Da mogu,sad bi uz ovo sve prilepio i crveno-crni čador!Ako baš hoću da se relaksiram uz nešto iz tog 'toka',uvek će to biti Dan Nezavisnosti ili Space Troopers.Oslobođeno u startu ideologije potunjene vrste,nema podvale,mada je poruka iste vrste ali je barem sve mnogo iskrenije i u lice jasno.Po cenu da izmamim lavinu...


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: valiant68 05.05.2010. 15:22:59
Slobodno iznesi misljenje, pa bili bi roboti da nema svako svoju ideologiju al kad svedemo, tesko da nam se razlikuju. Pitanje je samo dal i sta su nam trenutni inati i preokupacije.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: plotz 05.05.2010. 15:27:53
Baš tako :tako je:,jedino što je vizuelno ihaha,spetakl ko spetakl inače 8)


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: PanzerPedjys 05.05.2010. 15:57:36
...negodovanja,filmska trilogija Gospodar Prstena je zabavište/osnovna/srednja/fax/subspecijalizacija na temu megalomanskih projekata.Plus,Gospodar će naterati buljuke klinaca da se izbore sa tom knjižurdom uživo.Avatar će se samo dobro prodavati kao avatar na majcama oko ringišpalja na seoskim vašarima.I to još plafon godinu dana.Za tehniku snimanja me baš briga,ni mene ne interesuje kako se pravi kiselo mleko,samo tražim ono dobro.Što se konja i prašine tiče,za svakim konjem se prašina diže,ako nema kiše.


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: fane 05.05.2010. 16:25:24
Neces da izmamis lavinu negodovanja, ne brini :lol:...svi imamo pravo na misljenje i svi smo razliciti.
Dok god poshtujemo tudje nema frke...imamo samo razlicite ukuse i interesovanja.

Eto, mene bas zanima tehnika snimanja i kamera mi je dosta vazna u filmu, kao i film uopste.

Evo dokaza da smo razliciti: naveo si dan nezavisnoti od ROLAND EMMERICH-a...ja za njega mislim da je naj ljigaviji reziser u istoriji holivuda.Nemac je a toliko se uvukao amerikancima da mu ovi dali stotine miliona da napravi neke filmove koje (jes, sluze za zabavu) ali mene nerviraju, nerviraju me narocito sto americki predsednik koji je naravno bio u 'tnam pa zna da vozi i avion i...ma da ne nabrajam.
Mislim da ni Cameron nije bolji ali je meni licno on MNOGO blizi negoli ovaj nemacki amerikanac :mrgreen:Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: plotz 05.05.2010. 21:33:00
Uf "DAn nezavisnosti" je i meni sprdačina :bljak: u odnosu na AVU!


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: PanzerPedjys 05.05.2010. 22:25:10
Ma naravno,sve je stvar ukusa i kako ko gleda na film.Mali Spilberg je pokazao kakav je režiser onim svojim poslednjim đubretom,daleko ga bilo da ga cenim,jednostavno u Danu Nezavisnosti je sve otvoreno tupavo,instant zabava iz kesice bez pretenzija,te mi time draže.Pozdrav!


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: PanzerPedjys 05.05.2010. 22:37:00
Zaboravih podvući rečenicu,prelepo! - ''Pitanje je samo šta su nam trenutni inati i preokupacije''. Ulepšala mi dan!


Naslov: Odg: Avatar
Poruka od: sreja 04.06.2011. 17:05:42
Jaoj toliko buke se podiglo a film nije nista posebno