SF tim

Rezervat => Portal vesti => Temu započeo: Кули 25.10.2009. 21:22:05Naslov: Честица коју Бог не жели да откријемо
Poruka od: Кули 25.10.2009. 21:22:05
(http://www.timesonline.co.uk/multimedia/archive/00630/Hadron_Collider_630150a.jpg)
Да ли је могуће да Велики хадронски сударач, како кажу поједини физичари, самог себе из будућности саботира? Експлозије, научници ухапшени за наводни тероризам, загонетни кварови – CERN-ов Велики хадронски сударач (Large Hadron Collider, у даљем тексту LHС) почиње да личи на најзлосрећнији експеримент на свету, а заправо се не ради ни о чем другом до лоше среће. Или је ипак нешто необичније у питању?

Такво размарање углавном спада на сам руб здравог разума, али озбиљни научници почињу да упозоравају како учесталост незгода и проблема у Европској организацији за нуклеарно истраживање ( Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, у даљем тексту CERN ) можда значи нешто више од пуког случаја. Како кажу, LHC би могао да из будућности самог себе саботира закривљујући време тако да настаје читав низ научних неуспеха који ће машину спречити у остваривању њене намене.

Теорија се наизглед лепо уклапа у традиционално довођење у везу LHC-а са ужасним катастрофама. Најпознатије је да би акцелератор честица вредан 3 милијарде, кад започне са радом могао да направи црну рупу способну да прогута читаву Земљу. Научници се томе с уживањем смеју. Али овог пута њихов подмех је утихнуо јер идеја о путовању кроз време потиче од двојице физичара који су је подупрли строгим математичким поступком. Holger Bech Nielsen из Института Нилс Бор у Копенхагену и Masao Ninomiya са Института за теоријску физику Yukawa у Kјотоу указују да би Хигсов бозон, честица за коју се физичари надају да ће бити произведена у сударачу, могао да буде „од саме природе непожељан”. Према Нилсену, ово значи да би будуће стварање бозона могло да се набора уназад кроз време како би било спречено било шта што га је произвело. То би, каже Нилсен, могло да буде објашњење за читав низ незгода које су погодиле LHC од инцидената са експлозијом током његовог прављења до другог великог праска који је уследио после почетка са радом. Остаје нејасно да ли у то спада и недавно хапшење једног од водећих физичара због наводне повезаности са Al-Qaedom.

Нилсенова идеја личи на ону о човеку који путује назад кроз време и убија сопственог деду. “Наша теорија указује на то да ће било која машина намењена прављењу Хигсовог бозона бити неуспешна”, рекао је. “Oво је утемељено на математици, али могло би да буде објашњено и тиме да Бог заправо мрзи Хигсову честицу и покушава да је избегне.” Његова упозорења долазе у осетљивом тренутку за CERN, кoји се налази пред својим другим покушајем да покрене LHC. Идеја је да се протони убрзају готово до брзине светлости дуж 17-миљног подземног кружног тока и онда изазове њихов судар. Теоријски, машина ће створити умањену копију првобитне ватрене лопте Великог праска, за који се сматра да представља стварање васељене. Али ако су Нилсен и Ниномиа у праву, недавна поправка неизбежно не води никуда, као и било која потоња, све док на крају CERN од читаве идеје не одустане.

Далеко од тог да ће то бити прва бојазан у вези са LHC-ом. Током година поводом LHC-а се широко шпекулисало, био је мета протеста, као и судских налога. Ове теме су се прихватили и писци научне фантастике. У „Анђелима и демонима“ Dan Brown поставља заплет у којем се Ватикан налази под претњом уништења бомбом направљеном од антиматерије украдене из CERN-а. „Бласфемија“, роман Douglasа Prestonа, писца best-sellеra научне фантастике, осликава сличну причу о лудом физичару који користи честични акцелератор да комуницира са Богом. Физичар из приче је Американац, а и машина се налази у Америци, не у Швајцарској, али је асоцијација ипак јасна. И ТВ канал „Five“ је постао део ове приче приказивањем „FlashForward“, америчке серије по истоименом роману Robertа Sawyera у којем поправка LHC-а на два минута баца у несвест читаво становништво Земље приликом чега оно доживљава визију својих личних историја 21 годину унапред. Ово искуство људима пружа могућност да своју судбину промене.

Научници обично не воле да своје идеје виде изврнуте и изобличене од стране незналица, али у скорије време многи физичари су научили да добродошлом прихвате чињеницу да LHC постаје део популарне културе. CERN чак охрабрује оне који праве филмове да га бесплатно користе као део филмских кулиса. Нилсен то коментарише питањем колико су његове изјаве схваћене као научна фантастика. Многи би желели да он буде отпуштен, али питање његовог положаја стоји у вези са побијањем његове теорије на научној основи.

James Gillies, руководилац CERN-овиг одељења за комуникације, казао је да је Нилсенова идеја интереснантна теорија, али да је познато да не кореспондира са оним што се заправо дешава у стварности. Објашњава да када би Нилсенове претпоставке биле тачне, шта год да је LHC осујећивало, такође би спречило и да високо енергетски зраци погађају атмосферу. Пошто су научници директно у могућности да опазе много таквих зрака, по њему Нилсен можда није у праву. Он и остали верују да премда је идеја у извесном погледу забавна, постоји опасност да одврати пажњу од оних далеко интересантнијих којима ће се LHC бавити кад једном поново буде пуштен у рад.

Сматра се да Хигсов бозон, рецимо, свој осталој материји дарује масено својство, без чега гравитација не би деловала. Када би се уз помоћ LHC-а пронашао Хигсов бозон, то би отворило пут решавању осталих загонетки у погледу порекла природе и материје. Друга линија истрживања има за циљ да детектује тамну материју која, како се сматра, чини четвртину укупне масе универзума, али се састоји од врсте честица која се до сад показала немогућа за детектовање.

Можда најинтересантнији од свих CERN-oвих планова представља истраживање додатних просторних димензија. Идеја позната као теорија струна упазује на постојање много више просторних димензија од четири које опажамо. За сада остатак димензија бива скривен од нас, али сударање протона у LHC-у би могло да произведе гравитациона одступања у виду сићушних црних рупа што би указало на стварно постојање тих димензија.

Неки физичари сматрају да пошто се на опрему за испитивање ових идеја троше милијарде, нема потребе за измишљањем нових о путовању кроз време и самоосујећењу. Историја нас, међутим, учи да није мудро олако одбацивати идеје које су испрва схваћене само као научна фантастика. Историчар науке Peter Smith, аутор дела “Човек судњег дана“, поводом односа између науке и популарне културе, каже да оно што започиње као научна фантастика, често завршава у облику научних открића. “Чак и почетна идеја за атомску бомбу заправо није потекла из науке, већ из романа H. G. Wells-а„Ослобођени свет”, рекао је. “Научник Leo Szilard је 1932. прочитао књигу која му је послужила као инспирација да осмисли начин започињање ланца нуклеарних реакција што је неопходно за израду бомбе. Тако да атомска бомба свој настанак дугује поред истраживачког рада, и литератури.

Неки од водећих истраживача у CERN-у Нилсена такође не схватају озбиљно. Brian Cox, професор атомске физике на универзитету Манчестер каже да су Нилсенове идеје теоријски исправне, али оно чиме се он бави представља играње на рубу нашега знања, што није лоше. „Нилсен упозорава да још увек нисмо дошли до квантне теорије гравитације, и да због тога нема строгог доказа да је слање информација у прошлост немогуће. Ипак, ако временски путници продру у контролну собу LHC-a и из зида ишчупају утичницу, oнда претпостављам да мој чланак који ћу написати 2025. подржава Нилсенову теорију.“

Kaкo расте интересовање за његову теорију, Нилсен постаје обазривији, и недавно изјављује: “Идеју озбиљно предлажемо, али ради се о једној амбициозној теоријској поставци, и ничему више. Већ сада знамо да је мало вероватно да буде потврђена, јер ако LHC успе да региструје Хигсов бозон, о свему ћемо морати да размислимо још једном.“

Izvor: timesonline (http://www.timesonline.co.uk/tol/news/science/biology_evolution/article6879293.ece)


Naslov: Odg: Честица коју Бог не жели да откријемо
Poruka od: MasterYoda 26.10.2009. 10:02:04
Zanimljiv pogled na LHC i sve što se oko njega dešava (ili ne dešava).
Mnogo hrane za teletabise i teoretičare zavjere. Mogu od ovoga preživiti mjesecima ako ne i godinama.


Naslov: Odg: Честица коју Бог не жели да откријемо
Poruka od: Glorija 26.10.2009. 21:04:03
 :lol: Možda je neka Salova tegla ? Ili neko iz "propale budućnosti" pokušava da spreči propast ? ... Joooj šta je tema za "mudre"  :wall: :lol:
(plus uvek zgodna teorija zavere  :twisted: )

Najverovatnije je da je sve to prekomplikovano i lako se kvari.


Naslov: Odg: Честица коју Бог не жели да откријемо
Poruka od: svetlost lutalica 26.10.2009. 21:08:57
Meni nije jasno, ako LHC već deluje unazad kroz vreme, zašto nije sprečio da ga naprave (nego je pustio da se potroše silne pare, pa onda rešio da se kvari).  :sta?:


Naslov: Odg: Честица коју Бог не жели да откријемо
Poruka od: Glorija 26.10.2009. 21:20:19
 :lol: Babina teorija:
1. mi ga napravili
2. izazvao propast (u paralelnom Svemiru)
3. odlučili da spreče propast kod nas (oni preživeli ili neki drugi)
4. prave haos dok ne odustanemo

Zašto nam jednostavno ne kažu da to ne radimo?

 :lol: :lol: :lol: :smeh2: :smeh: :smeh2:


Naslov: Odg: Честица коју Бог не жели да откријемо
Poruka od: ender33 26.10.2009. 21:36:13
Po mom mišljenju u to su upetljani tegloidi :-D


Naslov: Odg: Честица коју Бог не жели да откријемо
Poruka od: Кули 26.10.2009. 21:41:51
Meni nije jasno, ako LHC već deluje unazad kroz vreme, zašto nije sprečio da ga naprave (nego je pustio da se potroše silne pare, pa onda rešio da se kvari).  :sta?:

Meni opet nije jasno kako mnogo ozbiljne medijske kuce dozvole sebi da pišu ovakve gluposti. Ovde su na jednom mestu objedinili sve moguće teorije zavere.
I onda od svih SF pisaca, naveden je Den Braun i njegovo smeće koje mnogo više liči na klasične holivudske akcije nego na SF.
Onda kada se spominju naučnici, oni su uvel "ludi naučnici" i to uvek kaže neko ko ne zna da sabre ni dva broja, a kamoli da i približno zamisli šta sve fizika čestica proučava i koliko iza toga leži matematike i klasične fizike.


Naslov: Odg: Честица коју Бог не жели да откријемо
Poruka od: svetlost lutalica 26.10.2009. 21:44:29
A, to je meni večno zanimljiva tema (naročito s obzirom na teletabise) - otkud toliko nepoverenje u nauku i nerazumevanje koncepta iste (ne neke konkretne nauke nego nauke uopšte).  :-D


Naslov: Odg: Честица коју Бог не жели да откријемо
Poruka od: Кули 26.10.2009. 22:55:12
Valjda zato što mnogi ne razumeju ništa o prirodnim naukama, pa se tome doda i strah od nepoznatog, loša medijska propagacija, čak i negativna kampanja.

Kada se pričalo da je izdvojeno nekoliko milijardi € za akcelerator, čak i u medijima su bili negativno prihvaćeni, a pučina je to propratila tako što je rekla da je bolje da su nahranili gladne u Africi, dale socijalnim slučajevima, etc.
Što tako nisu reagovali kada je samo par meseci ranije duplo više para izdvojeno za OI u Pekingu. Jok, tada je srpski heroj, neki lik koji se praćaka po bazenu i još kuka kako mu je ukradena medalja.

Druga stvar koja mi se ne sviđa u naučno-popularnim (još jedan izraz koji me nervira) emisijama je to što na maksimalno plastičan način pokušavaju da objasne neke stvari, prikazujući neke animacije i predviđanja šta će se desiti sa Zemljom za 1,2 milijarde godina, koliko će temperatura porasti za 100 miliona godina, kada će se kontinenti ponovo spojiti, kada će okeani ispariti... i sve to sa ciframa u milionima godina. I sad kad nekom teletabisu kojeg zanima samo to šta će sutra pojesti i popiti , nije ni malo stalo do zagorele Zemlje za milijardu godina.
Ono što meni smeta je što umesto tih cool animacija na neki jednostavniji način (bez mnogo matematike) ne objasne razloge zašto se sve to dešava i kako se dešava.
Ovako će neko sa društvenih nauka (ko ne može da predvidi ni izborne rezultate sledeće godine  :njanja: :njanja:) sa podsmehom i nevericom gledati na cifre od mnogo miliona godina i sklapati teorije zavere, jer je samo on smislio nešto što drugi ne vide (a ograničen k'o terasa).


Naslov: Odg: Честица коју Бог не жели да откријемо
Poruka od: svetlost lutalica 26.10.2009. 23:19:11
 :gun: Ko ne može da predvidi rezultate izbora?!

... i ovde bi sledio jedan dugačak post o tome u čemu bi sve mogao da bude problem sa "običnim svetom" i naukom, ali sad nemam vremena.  :cry:


Naslov: Odg: Честица коју Бог не жели да откријемо
Poruka od: Glorija 27.10.2009. 19:11:10
 :evil: Kako da ne mrze nauku ? Da je po želji "običnog sveta" - Zemlja bi bila ravna, centar Svemira, kupanje štetno, veštice na lomači,..

Sa polovinom potpuno ili funkcionalno nepismenih ljudi vi bi hteli da raspravljate o nauci ?!?!?

Kuli: izbori ovde idu po pravilu:Sjaši Kurta da uzjaši Murta! Pa ponovo. (Razlog je u gornjem redu). To što ti hočeš da gledaš na TV bi bio "naučni" i nepopularni program  :twisted: i brzo bi ga ukinuli na veliku žalost 0,01% gledalaca.


Naslov: Odg: Честица коју Бог не жели да откријемо
Poruka od: Sal 27.10.2009. 21:15:24
Ljudi, teletabisi na krsti su moj licni sportski teren.

Tamo igram stoni tenis, plivanje i extremne sportove.
Glavni cilj je ne biti banovan, a ubediti ih da pripadaju opstoj gej populaciji.
Ja drugacije ne mogu da ih kontam.

Kad jedan sincic lekara tamo izjavi da su pacijenti "glupe ovce" a sam zagovara reptiloide koji nama sisaju emocije umesto hrane....

Pa kako , kako vise da kontam sve to?

Cirkus Colorado......
A kad to spomenem, dobijem dvodnevnu bananu.. :)

Znaci da mi se u sport uvukla taktika, slicna sah-u.. :):)


Naslov: Odg: Честица коју Бог не жели да откријемо
Poruka od: Glorija 28.10.2009. 19:03:48
Svaka ti čast kad imaš živce za te ...  :poster_stupid: Odustala sam od Krstarice - prevelika koncentracija pomenutih.
Ima kod mene jedan refleks koji sliži za samoodbranu zdravog razuma: čim neko počne da me ubeđuje u nešto, pa još da tvrdi kako je to jedina istina, ... zbrišem nadsvetlosnom brzinom  :njanja:
Uvek se ispostavi da je dotična osoba teletabis koji em ne zna em neće da prizna da ne zna (a usput je i agresivan). Jedini način da se takvi opamete je da pokušaju sa reinkarnacijom, a ubistvo (čak i teletabisa) je kažnjivo. Ne samo da nisu vredni robije, nego nisu vredni ni sekunde moje dokolice. Nije baba proživela 50 godina a da ništa ne nauči  :wink: takvi su nepopravljivi ! Zaobilazim ih u širokom luku. Divim se svakome ko može da ih podnese duže od 5 minuta.


Naslov: Odg: Честица коју Бог не жели да откријемо
Poruka od: Tanjica 28.10.2009. 19:22:27
Ja ne mogu da verujem da takvi likovi postoje. Zao mi je, plavusa se druzi samo sa psihicki zdravim osobama koje umeju da razgranice stvarnost i SF. Ja se na Krstarici bas ne snalazim mnogo...malo im je konfuzan i sajt i forum. Ne svidja mi se, koristim je samo kada hocu da se igram na onom nasem kvizu.


Naslov: Odg: Честица коју Бог не жели да откријемо
Poruka od: vanax 28.10.2009. 20:30:16
Ja sam odustao čim sam video da traže Higsov bozon. Meni je preko glave i Vanaxov surutkon.

Mada, po teoriji zavere, verovatnije je da prave sklonište za Sudnji dan. Mnogo su se zamerili svetom Peri, ima da im sve po spisku, ako se tada pojave pred njim. Ostaje i mogućnost da je ovde neko pomešao bozon sa bizonom. Gde ima bizona ima i Jelenka... :urra:


Naslov: Odg: Честица коју Бог не жели да откријемо
Poruka od: Кули 29.10.2009. 00:13:32
Ja ne mogu da verujem da takvi likovi postoje. Zao mi je, plavusa se druzi samo sa psihicki zdravim osobama koje umeju da razgranice stvarnost i SF. Ja se na Krstarici bas ne snalazim mnogo...malo im je konfuzan i sajt i forum. Ne svidja mi se, koristim je samo kada hocu da se igram na onom nasem kvizu.

Pa postoje svakakvi, da se prosto covek zacudi kako neko razmislja (ako se to moze nazvati razmisljanje). Krsta je leglo svega i svacega i tamo se ne zna koji je podforum gori od kojeg. Mada, verujem da se dosta njih pojavi tu da bi izigravalo neki fanatizam i kontriralo svima samo da bi nervirali druge, onako iz dokolice.
Ako pogledate sta se pise, na politici, religiji, filozofiji, teletabilendu... sve extremi i fanatici, a nesto nisam siguran da je Krstarica bas toliki magnet da je ogroman broj ljudi toliko blesav.