SF tim

Dobrodošli => Obaveštenja, pitanja, predlozi, pravila, uputstva => Temu započeo: dan555 13.12.2006. 09:06:31Naslov: Postavljanje slika na forum
Poruka od: dan555 13.12.2006. 09:06:31
Tutorijal 1
(Napomena IX 2011: Ovo uputstvo se odnosi na stari phpBB2 forum. Sada smo na SMFu ali i dalje je suština ista.)

Kako postaviti sliku na forum u svojoj poruci (post), kako pronaći link slike sa neta, kako postaviti sliku sa računara na net, korišćenje ImageShack-a i Photobucket-a

Postoje dve mogućnosti postavljanja slike ne forum: sa interneta i sa svog računara. Nažalost, phpBB forumi kao što je ovaj, ne podržavaju direktno postavljanje sa računara pa je potrebno prvo sliku postaviti na net.

Pomoću linkova ispod polja za pisanje poruke mogu se dodati slike u poruku. PostImage će dodati sliku na mesto u poruci gde ste stavili kurzor, ali samo umanjeni prikaz (thumbnail), dok za ImageShack treba odraditi sve ručno, ali može se birati kakav prikaz slike želimo.

Da biste postavili sliku koju ste pronašli na netu potrebno je da znate njenu adresu (link) ili da je skinete na računar pa odatle vratite na net kada vam zatreba.
-Preuzimanje (skidanje, download) slike isto je u sva tri vodeća pretraživača:
Desni klik na sliku pa “Save Image As…”, u prozoru koji se pojavi odaberite gde želite da je sačuvate na svom hard disku pa Save. Ukoliko u tom folderu već postoji slika sa istim nazivom u sledećem prozoru možete da potvrdite da nova slika bude snimljena umesto stare, a ako bi da sačuvate i staru odbijte to i promenite naziv slike.
-Da biste pronašli adresu slike (bitno je da na kraju adrese bude ekstenzija jpg ili jpeg ili gif ili png):
U Internet Explorer-u (šta, još to koristite :shock: :D ) desni klik na sliku pa Properties. U prozoru koji se pojavi možete videti podatke o slici.Selektujte adresu (tri puta brzi klik, link će promeniti boju), desni klik na selektovano i Copy…
 (http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t0501m.gif) (http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t0501.gif)

U Firefox-u (pametan izbor :D ) desni klik na sliku, pa Copy Image Location…

U Operi, e ovde ne mogu da vam pomognem pošto koristim prevedenu verziju, pa pogledajte prebojeno na slici i sami se snađite…
(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t0502m.gif) (http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t0502.gif)

 
Zapamtite gde smo stali, imamo sliku ili u računaru ili njen link na netu u privremenoj memoriji vindousa (clipboard).

-Za postavljanje (upload) slika na net koriste se sajtovi za image hosting. Na koji god da odete, prvo se registrujte, bez obzira da li se to od vas traži ili ne, jer to je jedini način da kasnije lako dođete do svojih slika i da upravljate njima.
Koliko znam, najpopularniji je www.imageshack.us. Na prvoj strani koja se otvori postoji nekoliko opcija:
(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t0503.gif)
 
-Za postavljanje slike direktno sa neta, klik na radio dugme url, pa Paste u prozor za adresu desno od dugmeta.(pre toga uradili ste Copy linka slike kao što je gore objašnjeno)
-Za postavljanje slike sa računara klik na r. dugme file, pa Browse…, pronađite sliku u svom kompu i selektujte je.
Opcija resize image? automatski smanjuje sliku na 320x240 piksela. Ovo je korisno ako želite da smanjite sliku a mrzi vas da to ručno sami radite, ali ako upload-ujete manju sliku obavezno isključite ovu opciju zato što će umanjiti njen kvalitet.
Opcija remove size/resolution bar from thumbnail uklanja informaciju o veličini slike ispod umanjenog prikaza (7.1). Iako je taj crni pravougaonik baš ružan, ja nikada ne koristim ovu opciju zato što je to važna informacija za korisnike sa sporom internet konekcijom.
(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t0504.gif)

Kada ste sve ovo obavili klik na host it! i sačekajte da se prenos slike završi.
U sledećem ekranu ima nekoliko linkova za postavljenu sliku. Ako je slika mala biće samo direktni linkovi, a ako je veća i linkovi za umanjeni prikaz (thumbnail) (7.1), kao na slici 4.
(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t0505.gif)

 
Malo o dimenzijama i veličini fajla slike. Na sve ekrane monitora (pretpostavljam da većina nas koristi CRT rezolucije 1024x768) staje cela slika 800x600 piksela. Ako je jedna dimenzija veća treba se truditi da ona druga to ne bude. Recimo ako je visina veća od 600, npr. 900, onda širina treba da bude najviše 800, i obratno, ako je širina veća od 800, npr. 1000, visina treba da bude najviše 600. To obezbeđuje da se slika skroluje samo u jednom pravcu  i čini je preglednijom. Za ovako velike slike obavezno koristiti umanjeni prikaz.
U post može stati slika veličine 600x500 i da ne pokvari izgled stranice teme (ne mora da se skroluje).
Pa ipak, molim vas da za sve slike veće od 320x300 koristite umanjeni prikaz.
Najvažniji podatak za odlučivanje je veličina fajla (težina) slike. Smatra se da je prosečan korisnik spreman da čeka do 40 sekundi da mu se otvori stranica. Pri brzini konekcije od oko 50Kbps to je oko 200Kb. Ako se saberu ava i slike u potpisu i sam tekst na stranici to može da bude i svih 200Kb (imamo takve strane u našem forumu, Buflo, Buflo… :lol: :lol: ) ali prosek bi bio oko 100Kb. Za slike dakle ostaje samo 100Kb pa bih molio da sve što je iznad 30Kb stavljate kao thumbnail. Izuzetak će biti Kreativci A.D. i ilustracije u prvim postovima nekih tema. Kada otvarate te teme budite spremni da malo duže čekate da se otvore ako imate tu “sreću” da ste na dial-up-u.
Ako ste odlučili da postavite umanjeni prikaz (thumbnail), kopirajte link za to 4.1, ako ne radi prvi skoro sigurno će raditi drugi. Postoje razlike među forumima i zato postoje ove dve opcije.
Ako ste odlučili da postavite celu sliku kopirajte hotlink 4.2.
Link 4.3 je čista web adresa, direktni link, bez tagova.
Ako želite sada možete da upload-ujete sledeću sliku, klik na Upload another image u gornjem levom uglu (crvena strelica).
Ili možete da pogledate i upravljate svojim slikama na Visit your Images Panel. Pogledajte kakve sve opcije imate tamo.
Još jedan sajt koji koristim je http://photobucket.com  , princip je isti iako su mogućnosti različite. Nadam se da se možete sami snaći.
 (http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t0506m.gif) (http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t0506.gif)

Najzad, evo nas u prozoru foruma PostReply. Ima više načina da ubacite sliku. Svi se svode na to da između tagova (http://) ubacite link za sliku. Ono IMG možete pisati i malim slovima.
(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t0507.gif)

Možete sami da ukucate prvi tag i da zalepite (paste) direktni link, ukucate drugi tag. Ne sme biti razmaka između karaktera.
Možete kliknuti na dugme Img  6.1 (pored se pojavi zvezdica što znači da je tag otvoren), Paste direktni link, pa opet Img, da zatvorite tag (nestane zvezdica).
Možete Paste direktni link, selektujte ga, pa Img, odjednom se dodaju oba taga.
U svim ovim slučajevima to izgleda kao 6.2, obratite pažnju da na kraju linka mora biti ekstenzija za sliku, ovde je to .jpg.
A možete i da koristite hotlink ili thumbnail, koji imaju već sve što treba u sebi pa je dovoljno samo uraditi Paste. Ovo je zgodno za dodavanje slike u brzi odgovor.
Pogledajte šta se dobije u ta dva slučaja.6.3. Označeno žutom bojom je link ka sajtu, u ovom slučaju ImageShack. Kada se klikne na tu sliku, otvori se njihov sajt. Može se desiti da neki korisnik čiji brauzer to prepozna kao pretnju ne vidi sliku. U tom slučaju treba izbrisati sve što je označeno žutom bojom. Važna napomena: ovo se ne sme dirati ako se koristi thumbnail! Kada se klikne na thumbnail otvori se cela slika i to je link ka njoj. Ako se izbriše, ostaje samo umanjeni prikaz.
Link se može dodati u svaku sliku ako se doda ono što je označeno u 6.3 linku (ovo ne važi za avatare, u njih nije moguće dodati link). Na primer, ja sam u svoj userbar na jednom drugom sajtu dodao link ka ovom forumu (crveno je link ka našem forumu), dovoljno je kliknuti na ubar i doći ovde (namerno sam dodao razmak ispred prvog URL i ispred prvog IMG, da bi se video tekst a ne slika) :
[ url=http://www.sftim.com][ img]http://img50.imageshack.us/img50/1516/tarzanenglishuser12cw.gif[/img][/url]

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t0508.gif) (http://www.sftim.com)

Ukoliko želite da nekome date link, a da ne pokažete sliku, uradite Paste pa selektujte link i kliknite na dugme Code.Na slici 8.1 je prikazano šta se dobije.
 
Kod:
[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img224.imageshack.us/img224/7015/8hf1.gif[/IMG][/URL]

To bi bilo sve. Nadam se da sam bio dovoljno jasan i ne baš toliko preopširan. Verovatno svi vi ovo već znate, ali možda nekome i bude od koristi. :D