SF tim

SF i okolina => Ne SF teme => Temu započeo: dan555 14.06.2009. 01:32:04Naslov: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: dan555 14.06.2009. 01:32:04
Tehnike verbalnog terorizma

Dugo već želim da pokrenem ovakvu temu, ali popisivanje i sistematizovanje svih načina miniranja razgovora je preveliki zadatak za mene. Zato bih da to uradimo zajednički.

Na netu sam uspeo da nađem samo dva članka o ovome, prilažem linkove da ih možete pročitati.
Zahvaljujući Lutalici, dobio sam "Erističku dijalektiku" Šopenhauera, pa sam je skenirao i OCR-ovao (i ispravio koliko mi moć opažanja dozvoljava), tako da je možete preuzeti.

Kod:
http://www.pionirovglasnik.com/index.php?content=279
http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=100433
http://www.4shared.com/file/111647675/2cebdce7/Eristicka_dijalektika_-_Sopenhauer.html

Suština problema je u različitim ciljevima učesnika razgovora. Jedni vode dijalog sa željom da iskažu svoje mišljenje i ČUJU tuđe a drugi da po svaku cenu budu u pravu.
Prvi zaista vode razgovor, dijalog, a za druge to je samo borba, prepirka.
U dijalogu svi su na dobitku, a u borbi uvek je neko pobednik a neko gubitnik.
Samo dijalog ostavlja prijateljstvo, dok prepirke prave neprijatelje.

Neko je rekao:
"Kada i ja i ti imamo po jabuku, pa ja tebi dam svoju a ti meni tvoju, opet imamo po jednu jabuku.
Ali, ako ja imam jednu ideju a ti drugu, pa ih razmenimo, obojica imamo po dve ideje."

Osobe koje žele da razmene ideje ne pate od sujete niti se boje da ne budu u pravu. Jednostavno, žele da saznaju istinu i tako pomognu, pre svega sebi, ali i drugima da se oslobode zabluda. Posledica zabluda je da kad-tad lupimo glavom o zid zbog pogrešnog uverenja.
Žalosno je što većina nas ima manje ili veće zablude, što o sebi, što o svetu u kojem živimo. Neko je svestan toga, neko nije. Od toga zavisi kako će ko voditi razgovor.

Mi smo forum na kome se vodi dijalog i tako se gradi prijateljstvo (pa makar i virtuelno), ali učestvujemo i na drugim forumima gde srećemo osobe koje isključivo vode prepirke i koriste tehnike verbalnog terorizma. Zato imamo dosta iskustva da možemo da sve to saberemo i napišemo nešto smisleno o tome.

Vođenje prepirke ne mora nužno značiti da je osoba koja u tome učestvuje loša ili maliciozna. Nekima je to zanimljivo razgibavanje uma u čemu uživaju. Ove osobe to rade svesno i tačno znaju šta, kako i kada treba napisati i šta žele time da postignu. Ne teže nikakvoj koristi, materijalnoj ili psihološkoj, samo se zabavljaju.

Pravi problem predstavljaju oni koji ove tehnike koriste iz zle namere, da sprovedu neki svoj naum, kao i osobe koje nisu u stanju da razložno obrazlože svoje stavove jer su ih mehanički prihvatili od drugih, bez ikakvog razumevanja. Prvi to rade svesno (što ih, po mom rezonu, čini vrlo-veoma lošim osobama, da ne kažem zlim), a drugi ni ne znaju za drugačiji način, pa nemaju drugog izbora do da celog života primenjuju tehnike verbalnog terorizma. Iz različitih razloga, obe grupe mogu biti veoma opasne. Jedni jer ih činjenicama i zdravim razumom sprečavamo u naumu, a drugi jer bilo kakvu protivargumentaciju primaju kao napad na sopstvenu ličnost.

Internet forumi imaju nekoliko zgodnih osobina za otkrivanje ovih tehnika.

- dok se u razgovoru može računati da će neke reči "odneti vetar" u forumima sve ostaje zapisano, nema povlačenja izrečenog. (savet, ako učestvujete u prepirci, uvek citirajte tekst poruke na koju reagujete, tako sprečavate protivnika da izmenom ili brisanjem poruke obesmisli vaš odgovor)
- oni kojima je "jezik brži od pameti" to mogu i ovde da primene. Takvi se odaju po mnoštvu slovnih grešaka, izostavljanju velikih slova, često i znakova interpunkcije. Nezgodno za njih je što na forumu nemaju opravdanje za to, niko ih ne bije po ušima da brzaju umesto da promisle šta će i kako napisati.
- niko ne može biti nadglasan od blagoglagoljivog sagovornika ili dominatne osobe. Svi u forumu imaju podjednaku priliku da kažu šta misle. Forumi omogućavaju ono što u 3D nije moguće, da svi pišu poruke (govore) istovremeno a da se ništa od izrečenog ne izgubi.
- nigde kao na forumu ne važi u tolikoj meri izreka "Non refert quis sed, quid dicat." Na forumima nema unapred određenih autoriteta, bilo po godinama, bilo  po stepenu obrazovanja i sl. Autoritet se stiče ponašanjem na forumu i kvalitetom napisanog.
- pisanje ipak zahteva više umnog napora nego govor, a zahteva i bolje obrazovanje barem što se tiče gramatike i pravopisa. Ovo je prednost jednima a otežavajuća okolnost drugima. Zanimljivo je posmatrati pismenost različitih strana u "sukobu".
- forumi imaju značajnu prednost u odnosu na 3D, može se citirati deo ili cela poruka. Ovo je divan način da se "protivnik" uhvati u protivrečnosti, kao i da se konkretno i direktno ospori neki iskaz.
- ne postoji mogućnost da vas neko u afektu fizički napadne.
- uvek postoji urednik koji vodi računa o pristojnosti i nad prostacima uvek visi opasnost od proterivanja sa foruma.
- mana virtuelnog razgovora je nedostatak neverbalne komunikacije, ali u ovom slučaju to prerasta u prednost. Osobe čiji je manir u obraćanju drugima ironija, sarkazam, nadmeni ton i stav, nipodaštavanje sagovornika, ovde ostaju bez svog glavnog oružja. Ne mogu ni demonstrativno napustiti "boj" i otići kao moralni pobednici jer nema emotivnog odgovora protivnika. Kako je ovim osobama osnovni razlog "razgovora" hranjenje sopstvene sujete ne mogu se dugo zadržati na dobro vođenom forumu.
- ... (dopišite vi...)


Ovo sam samo na brzinu nabacao prvo što mi je palo na pamet.

DakleM, ako ste voljni, pomozite da sklopimo tekst o tehnikama verbalnog terorizma.
Postavite linkove ka relevantnim tekstovima, dajte primere iz sopstvenog iskustva, napišite svoje mišljenje...


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: SuzanKalvin 14.06.2009. 02:03:22
Dok nisam pročitala drugi deo "Gozbe za vrane" i shvatila da to nije poslednja knjiga u serijalu, odlučila sam da se učlanim na forum Krstarice i saznam nešto više o nastavku. Do tad me nisu zanimali forumi niti bilo kakvo javno internet dopisivanje. Međutim način na koji internet forum funkcioniše , kao nepresušni izvor informacija, me je jako privukao. Kako je vreme odmicalo uključivala sam se i u druge teme osim naučne fantastike i shvatila da forum ima i drugu stranu medalje. A to je to verbalno nasilje. Nije potrajalo dugo i napustila sam forum. Ne zato što nisam imala snage da vodim te bitke, već iz razloga što kad neko počne da prosipa pamet to svakako ne može biti lep prizor, pa čak i u verbalnom smislu.

PS: Izvini što pitam, a šta će ti te tehnike za kasapljenje mozga?


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: dan555 14.06.2009. 02:55:01
Interesantno mi je razmišljanje o njima.
Nemam nikakve veze sa društvenim naukama, nisu mi bile u sferi interesovanja (osim filozofije dok sam bio mlad, ali ni tu me nisu interesovali međuljudski odnosi), pa mi je novo to što čitam o načinima verbalne borbe.

Osim toga, baš učešće u nekoliko foruma u kojima se gaji različit stil i način razgovora me, na neki način, tera da razmišljam o tome.

Recimo, ako sam već uplovio u admin vode, moram da se bavim i opštim tonom foruma. Pitam se, recimo, otkuda to da postoji više foruma o potpuno istoj temi.
Uzmimo za primer AT-AT i PhT. Oba foruma su iz NS i oba su nastala tako što su se našli trekiji. Kako to da nisu na jednom forumu i u jednom društvu?

Tu je i ZS, forum na kome iole pristojna osoba nema šta da traži, osim ako ne gaji neke mazohističke crte ličnosti. Neshvatljivo mi je da najznačajniji domaći SF sajt sa profesionalcima nije glavno mesto za nove fanove. Umesto toga oni gaje spartanski princip, udri novoga čime stigneš pa ako preživi naš je, u suprotnom nije vredan SF-a.

I zašto se ja samo među vama osećam "kod kuće" a tako mi odgovaraju diskusije na AT i PhT o nekim serijama i filmovima gde na gomili strana do detalja analiziraju svaki njihov aspekt. Probao sam da učestvujem, ali nekako je drugačija atmosfera i "boja" celog foruma, pa prosto osećam odbojnost od njihovih članova (verovatno grešim, ali takav mi je utisak).

Sve je to u širem smislu vezano za ovu temu. Ovde bih da govorimo o lošem načinu "razgovora" jer je sve o čemu bih da pričam preširoko za jednu temu.

Na okupljanju u Zemunu sam nešto o tome govorio. Nigde na netu nisam našao rad o teoriji foruma. Za sajtove takve stvari postoje, ali za forume jok. Pa da probamo mi nešto da napravimo. Želja mi je da vremenom obradimo bon-ton internet foruma, tipove, različite atmosfere, i još što-šta.

Meni su forumi još uvek novost, ipak sam ja čovek u debelim srednjim godinama. Čak i telefon sam dobio tek sa 16 godina, pa vi vidite koliko sam zastareli model.

U početku sam pristupao razgovoru veoma oprezno, i nisam baš video ljude iza poruka. A onda sam shvatio da i u ovom virtuelnom svetu mogu da osetim da li je neko na mojoj talasnoj dužini i da prema toj osobi gajim prijateljska osećanja i neku vrstu bliskosti, iako je nikada neću videti uživo. Sada smatram da imam virtuelne prijatelje oba pola, zahvaljujući nekolikim forumima.

Kada mi je Ender poslao prvi DVD sa BSG, to je bio prvi "upad" virtuelnog u stvarni svet i to mi je bilo neobično ali i lepo. Kasnije sam bio svedok podrške ljudi sa raznih krajeva sveta jednoj, slobodno mogu reći mojoj virtuelnoj prijateljici, u veoma teškom trenutku u životu.

A i na onom Salovom forumu bio sam svedok da i odrasle osobe mogu podleći "zlogovoru" i obmanama na forumu, i to do te mere da završe kod psihijatra. Nisam verovao da je to moguće, ali eto, čovek se uči dok je živ...

Verovatno sam već rekao, ali da ponovim, jedino što bih iz sadašnjosti preneo u svoju mladost je internet. Divna je ovo stvar, ako se koristi mudro i sa razumevanjem. Toliko dobrih osoba iz celog sveta može da se upozna.


ps, skinuo sam pesme sa ruskog sajta za koji je link postavio Neša na drugoj temi i ceo dan slušam te lepe, setne pesme pa sam zapao u neko slično stanje. Valjda zato pišem ovoliku poruku. :roll:
Kao da sam na beskrajnoj ruskoj stepi pa kraja nema i nema, a Volga širokaja i dolgaja :mrgreen:...


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Sekundica 14.06.2009. 06:22:22
Temu smatram izuzetno zanimljivom i čim nahvatam dovoljno vremena istraživaću u tom smeru. Ovo je jedini forum ne kojem sam redovan, upravo zbog tona koji preovladava i ambijenta bez verbalne agresije i tek povremeno skoknem do Krstarice, isključivo zbog ovdašnjeg članstva koje svraća tamo.

PS: Izvini što pitam, a šta će ti te tehnike za kasapljenje mozga?

Ne znam za Dana, meni poznavanje tih tehnika deluje kao efikasno sredstvo za samoodbranu. Ako ništa drugo, dovoljno je da ih prepoznam pa da ne budem  izbačen iz koloseka onako lako kako bih inače bio.
Ima ona poznata:
"Ne raspravljaj se sa budalom jer će prvo da te svuče na svoj nivo, a onda da te dobije na iskustvo."
Dakle, smanjivanje ili ukidanje ranjivosti po tom pitanju na mene deluje motivaciono.
Da ne bi bilo  :cekic:, nabaviću šlem  :construction:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Glorija 14.06.2009. 11:11:34
"mana virtuelnog razgovora je nedostatak neverbalne komunikacije" - ove Danove reči me navedoše na pisanje ...

Deda je "čater" a ja "forumaš" to mu dođe na isto sa malim razlikama ...objasniću:
( u oba slučaja imamo "dopisivanje" tj. pisanu komunikaciju među ljudima , plus "voajeri"  :lol: )

- čat je brži   (dedi ne smeta kad greši u kucanju a ja ludim )
- čat je "kraći" (nema "pravog" razgovora u jednom redu, čisto "dobacivanje za stolom" )
- u čatu je lakše "sakriti se" samo se prijavite sa novim nikom (na forumu to malo teže ide )

Sve u svemu - dođe mu na isto: ljudi komuniciraju "pismeno"  :lol: I problemi su isti. Naročito oni sa verbalnim terorizmom.
Zašto je tako rasprostranjen ? (Babina teorija: "uživo" bi popio batine  :twisted:) Da li je poenta u tom da je komunikacija u virtuelnom svetu gde je "sve moguće i sve dozvoljeno" ? Da li ga lakše uočimo zato što je dat "napismeno" pa nema onoga: pas laje a vetar nosi ? Možda je razlog to što nekom popuste sve kočnice jer nema prave kazne osim bana ?

Deda ima prijateljicu sa čata (klinički psiholog ) i ona je sve više u "tripu" da ovo prouči.

Varaju se oni koji misle da su "inkognito". Deda ima skriptu i može da pregleda pisanje po danima. Ne može saznati ime ali ... prepoznati budalu  :lol:
Ima i tragedija ... Prijatelju uskoro daju šestomesečni pomen. Kad bi kopirali njegovo pisanje na čatu mogli bi ga nazvati "Razvoj jednog ludila". Nije pomagalo ništa. Jednostavno nije čitao...
Isto je i sa forumima: pišu a ne čitaju šta drugi pišu.
Srećom, foruma je sve više pa svako ko traži na kraju i nađe "svoj" forum. U njemu su ljudi slični njemu i tako postaje "svoj na svome"  :lol: a onda ima i saveznike za borbu  :wink: (Možete li zamisliti ovakvu temu na nekom od "onih" foruma ?  :twisted: )


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Кули 14.06.2009. 11:26:45
"Ne raspravljaj se sa budalom jer će prvo da te svuče na svoj nivo, a onda da te dobije na iskustvo."
Dakle, smanjivanje ili ukidanje ranjivosti po tom pitanju na mene deluje motivaciono.
Ja sam zbog ovoga dobrim delom prestao da pricam sa ljudima (da ne kazem sa nepoznatima). Tek kad vidim da se normalno moze pricati, onda se ukljucim.
@suzan
vrlo cesto nema smisla raspravljati se sa nekim ni u stvarnom zivotu, a kamoli na nekom forumu, jer na forumu kad procita poruku ima dosta vremena da smisli odgovor i brani svoje stavove.
I onda tako moze samo da te nervira neko ko uporno brani svoje budalastine, ti njega verovatno isto tako (ako on zaista stoji iza toga) i to ide u beskonacno. Na kraju sam odustao i od pisanija po forumima.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Glorija 14.06.2009. 11:50:57
 :lol: Upravo si dokazao "babinu teoriju o pisanju na formima" :

Probaš mnoge pa nađeš neki koji ti odgovara.

Žalosno je što "usput" naletiš na svakakve koji ti ubijaju želju za pisanjem. Rasprave sa budalama, fanaticima, ... Bljak!

Na kraju ćemo imati 2 vrste foruma:
 1. opštu ludnicu u kojoj piše šta ko hoće i napada ko koga stigne ( a čita samo onaj ko je lud  :twisted:)
 2. male forume-oaze u kojima se kriju grupe istomišljenika ( kriju se od onih pod 1.)

(Zalutali spadaju u ono što statistika zanemaruje  :lol: i nisu bitni jer će ili odustati od foruma ili pronaći sebe u nekoj od grupa)

Ipak je najgore što, po devizi: "pametniji popušta", mudriji se povlače a oni drugi pišu baš svašta. Posledica navedenog je da budale preuzimaju svet, a pitanje je: dokle ? i: može li se nešto promeniti ?
Može li se nekako bar umanjiti količina verbalnog terorizma ?


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: SuzanKalvin 14.06.2009. 12:09:10
Može li se nekako umanjiti naša osetljivost na verbalni terorizam?


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Кули 14.06.2009. 12:17:34
Jedini lek ignorisanje. Sa takvima se drugacije ne moze, jer imaju odgovor na sve, i kad vide da nisu u pravu oni smisle neki odgovor i to tako da koliko god udjes u raspravu, njihova uvek bude zadnja. E kad ih ignorises, onda ili cute ili se unormale, a cim pocnu svoju pricu, ti ih opet ignorises :)


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Sekundica 14.06.2009. 12:26:43
Može li se nekako umanjiti naša osetljivost na verbalni terorizam?
Lobotomijom? :lol: :lol: :lol:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Glorija 14.06.2009. 13:56:10
Može li se nekako umanjiti naša osetljivost na verbalni terorizam?
Lobotomijom? :lol: :lol: :lol:

Njihovom ili sopstvenom ?

 :twisted:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Sekundica 14.06.2009. 14:04:22
Može li se nekako umanjiti naša osetljivost na verbalni terorizam?
Lobotomijom? :lol: :lol: :lol:

Njihovom ili sopstvenom ?

 :twisted:

Obe varijante će dati rezultat, uz sitne nuspojave... :lol:
Čujem da i elektroterapija daje dobre rezultate, takođe je primenjiva na obe strane
(http://www.newmediaexplorer.org/sepp/electroshock.jpg)


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Sekundica 14.06.2009. 14:11:32
E, ovo je još jedan primenjeni oblik pomenutog VT  :poster_spam:  :oops:
Vreme je da ovo uozbiljimo  :dedica:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Glorija 14.06.2009. 14:25:55
 :lol: Ma to je samo mala šala  :lol: :lol: :lol:

Lobotomija za njih - sviđa mi se  :twisted: Još da im stavimo soli na rep  :lol:

Bojim se da su oni uvek pobednici: toliko su uporni da ili bežite ili odustajete od "ćorava posla".

Ignorisanje jedino "pali", ali ne menja ništa - ostaje sve isto. Kako sprečiti, ili bar smanjiti verbalni terorizam ?

Učenjem pravila i tehnika ? Banovanjem ? (Novi "Krstaši" napadaju  :lol:)


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: NaraYan 14.06.2009. 18:56:40
Vrlo zanimljiva tema. Ja sam se jedno vreme nosio mišlju da za diplomski rad uzmem neku temu koja ima dodira sa internet komunikacijom. Ovo se zasigurno uklapa u koncept.

Na Krsti je prava ludnica. Već duže vreme posećujem samo SF deo i odem do Matrixa da lupam gluposti pošto je to tema za to.
Obično se dešava da ljudi koji su neiskusniji u forumaškim vodama budu ili naporni ili iritantni + nepismeni. Ali, ima i onih koji su takvi stalno, što ne znači da su i u RL takvi. Jednostavno, internet pruža prividno oslobođenje od socijalno konstruisanog (inače prinudnog) ponašanja.

O prepirkama nije potrebno išta posebno naglašavati.
I ja sam se sam zaprepasti par puta sospstvenim postovima od pre par godina (na sreću bilo ih je malo, ili su isprovocirane reakcije), i to otpisujem na neiskustvo.

Dan je lepo rekao... Ovde mi je najlepše. Od svih foruma koje sam ikada posetio, jedino je ovaj "naš" kvalitetan dovoljno za pravu slobodu razmene ideja, za pravi dijalog i pravu raspravu. Mada je pretrpeo jednu krizu ali to je sve prošlost i treba se iskoristiti za jačanje integriteta, kako foruma, tako i članova.Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: NaraYan 14.06.2009. 18:59:40
Što se nepismenosti tiče, to me posebno iritira. Razumem kad neko ima svoj stil pa piše oduvek bez interpunkcije, sve mala slova i sl. I ja sam dugo pisao sh, ch i to. Ali i gramatičke greške su više nego prisutne.
Neuredne postove mnogo puta ne čitam.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Nesa 14.06.2009. 21:15:35
Pa neko moje vidjenje je da su forumi puni, nisam bas siguran dali upotrebljavam pravu rec, KOMPLEKSASA.
Ljudi koji su u stvarnom svetu, mali, sitni, nesigurni, ljudi koji se plase svoje senke odjednom dozive preporod.
Sigurno sakriveni u svom sobicku odjednom postaju goropadni, agresivni, dzangrizavi. Valjda s'time zele da nadomeste stvarni zivot.
No i tu ih nije tesko provaliti. Obicno izaberu jedan autoritet, cekaju njegovu reakciju i potom krece opste lincovanje.
Tada se trude da daju svoj nemerljivi doprinos "gazdinom" misljenju, tako sto ce svako sledeci zesce da udari.
Vec sam pisao o nekim mojim iskustvima sa raznih sajtova.
Na jednom forumu sam doziveo da me, samo na jednoj strani, etiketiraju bar sa pet razna atributa, a vrhunac je bio kad me posredno nazvase lazovom  :shock:
Razlog je bio jednostavno smesan. Suprostavio sam se iskljucivosti. Pokusao sam samo da objasnim da iskljucivost neminovno vodi sukobu i da nije na odmet pokazati malo tolerancije u zivotu.
Povrh svega raznim retorickim gimnastikama (mada naivnim, neozbiljnim i smesnim) ispadoh ja iskljuciv.
I naravno, ne iz straha, povukao sam se tako sto sam objavio da pisem zadnji post na tu temu jer nema svrhe dalje nastavljati. Ali teme je bila popunjena sa jos dve strane komentara na moj racun.
Kasnije sam malo analizirao situaciju.
Posle mog prvog posta na na temu, napisano je jos nekoliko misljenja, i sve je bilo recimo normalno dok se nije admin suprostavio (otprilike nakon dan ipo do dva). I tad krece igranka :-D Postovi su se redjali jedan za drugim. Svi odjednom misle, i svi primetise sta ja mislim :-D :-D
Pokusao sam neke NIK-ove da potrazim medju slikam clanova, i gle cuda. Naj agresivniji su bili najmladji i kako bih rekao naj bezlicniji.

I tako malo po malo, ili puno po puno ostadoh samo ovde.
Svako iznese sta misli ali pritom nema neke agresivnosti u stavovima.
Vec sam negde napisao da su clanovi najveca vrednost ovog sajta. (malo podilazenja nije na odmet) Sposobni za ozbiljnu pricu, za salu i uvek spremni da pomognu.
Imaju svoj stav, znaju da ga obrazloze ali ne insistiraju na tome da drugog ubede i promene.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Glorija 14.06.2009. 23:43:30
Kuli + Nesa = 2 poena za babinu teoriju beganja i potrage za odgovarajućim društvom (forumom)  :wink: :lol:

Negde sam naletela na vrlo dug tekst o bon-tonu na Netu. Bilo je baš zanimljivih stvari mada preopširno ...Sad mi krivo što nisam kopirala  :wall: Na nekom forumu, valjda ... Sad bi dobro došao mada je dug tekst a niko baš ne voli ...

Što se nepismenosti tiče, to me posebno iritira. Razumem kad neko ima svoj stil pa piše oduvek bez interpunkcije, sve mala slova i sl. I ja sam dugo pisao sh, ch i to. Ali i gramatičke greške su više nego prisutne.
Neuredne postove mnogo puta ne čitam.

I o tome je bilo reči, između ostalog. Osuda naravno  :lol:
Slažem se sa NaraYan-om da se menjamo vremenom i da se to lepo vidi po postovima. Menjaju se oni koji hoće da se prilagode mediju (u vodi - plivaš  :wink: :lol: ) ali ne i teroristi - oni ostaju isti. Na početku "karijere forumaša" učimo pravila. Onda na PP stigne i po neka opomena  :oops: ali služi samo da odredi granice dozvoljenog. Teroristima služi kao povod za žešće pljuvanje, ni na kraj pameti im nije da bi ONI mogli pogrešiti  :shock: Oni su uvek u pravu  :lol:.

Neso, za kompleksaše je čat bolji izbor - To treba videti  :smeh: Ženska koja se nabacivala dedi ... da joj vidiš sliku: noćna mora  :shock: :wall: Bljak! Sal bi se uplašio da mu pokuca na vrata  :lol: :lol: :lol: a on se bar razume u nakaze. Ubeđena da je lepotica  :cry:
Šta reći za lujku koja se izvinjava dedinoj prijateljici što je ljubomorna na nju jer je mislila da su u ljubavničkoj šemi  :wall:
Ljubomorna ONA zbog MOG muža  :shock: :shock: :shock: Pa ima svog ...  :lol: :lol: :lol:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Кули 14.06.2009. 23:52:16
Na početku "karijere forumaša" učimo pravila. Onda na PP stigne i po neka opomena  :oops: ali služi samo da odredi granice dozvoljenog.

E kod mene je bilo obrnuto (na Krstarici). Prvo sam dobio poruku od admina (Bože), gde me je pitao da li želim da bidnem moDerator i na kojim podforumima. Posle par godina je opet stigla poruka od admina, ali je to bilo teško prepucavanje sa njim i pljuvanje Krstarice na sva usta.
Nakon tih nemilih događaja sa podforuma kompjuteri i internet se ogroman broj članova preselio na ourlevel (ne znam da li su još uvek tu), nastala je i torpiljerka, a i sftim (mada sftim, nije nastao zbog svađe, nego više zbog proširenja delatnosti)


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Glorija 15.06.2009. 00:09:01
Nema ništa gore nego gubiti vreme na besmislena pljuvanja, svađe sa (praktično) nepoznatim ljudima koje verovatno nikad nećeš ni videti, ispravljanje krive Drine, ... na kraju ostaje gorčina, žalost za izgubljenim vremenom i oprez (a nekad se odustaje od svakog kontakta takve vrste)
SVE je bolje od toga (osim,možda, latinoameričkih serija  :twisted:)

Ako te zanima - uključi se, ako ne razumeš - preskoči  :lol: ali ne vređaj i ne smetaj jer nema potrebe - time samo dokazuješ vlastitu bedu.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: MasterYoda 15.06.2009. 09:14:09
Da, Torpiljerka, sajt nastao iz inata prema Krstarici, koji je gotovo propao upravo zbog pokušaja jedne grupe korisnika da ga privatizuju. I to ne smao sajt i forum, nego i administratore i urednike foruma. Kad se samo sjetim koliko je gorkih riječi palo zbog toga.

Dva člana tima smo izgubili zbog tog foruma. Krivica je dijelom i moja, jer sam (ovo priznajem s kajanjem) i sam koristio neke tehnike verbalnog terora, i to ciljano, u diskusijama oko tog foruma. Iako sam bio žestoko izazvan, i dalje se kajem zbog toga i ne vjerujem da ću ikada više koristiti nešto takvo (barem ne svjesno).


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Glorija 15.06.2009. 12:15:48
Kad prihvatimo nečije metode praktično im dajemo za pravo. Nasiljem protiv nasilja ...  :?:

Kao što i Master reče: ne vredi. Samo se posle sam sebe čovek stidi i čudi se šta mu bi da se spusti na taj nivo. (Ovo iz ličnog iskustva  :oops: Ako je opravdanje, padne mi mrak na oči od besa  :wall: :evil: )

Gledajući igru dece kroz prozor, primetila sam da jedan stvara a 10 je spremno da razara.

Pretpostavljam da ni Krstarica nije zamišljena kao azil za umobolne koji čekaju na krevet  :twisted: Torpiljerka je dokaz: ljudi hteli da se lepo druže i maksimalno zezaju ali ... Još jedan dokaz da je glupost beskonačna  :twisted:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: dan555 15.06.2009. 14:48:04
Oko Torpa - zašto sada svi kažu da je nastao iz inata prema Krsti? Nastao je iz protesta što zbog brljotina Krstinog serverera nismo mogli da pišemo tamo, konkretno, na kvizu. Ja to ne vidim kao inat.

Izgleda da ogromnoj većini ljudi više odgovara da imaju utisak da nešto rade iz nekog protesta, pa su tako na Torpu svaki čas pisali kako je nastao kada smo mi, kao, imali sukob sa krstinim urednicima, što blage veze nema sa istinom. Uzalud sam stalno pisao da to nije tačno i objašnjavao da smo mi i dalje redovni učesnici Krstinog foruma.
Kao da više vole da se predstavljaju kao buntovnici koji se bore za pravdu, nego da lepo prihvate činjenicu da je Torp samo dobronamerna zezancija na temu Krste.

A naša dva člana nismo izgubili zbog dešavanja na Mini (forum Torpa) nego zato što se jedan uvredio što nije bio obavešten od početka, iako je bilo debelih razloga za to (nikoga nismo obaveštavali, bojeći se reakcije Krste, bezrazložno, kako se kasnije ispostavilo). No, to je neka druga priča.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: garwor 15.06.2009. 15:10:03
Verbalni terorizam, hm...
Verbalni terorista me u stvari podseca na psa koji laje a ne ujeda. Na opel corsu sa komplet uradjenim stylingom, spojlerima, niskoprofilnim gumama, ogromnim zvucnicima... i fabrickim 1.0 motorom pod haubom. Na politicare koji grade karijeru pljujuci nekoga. Tj, moze da ostavi utisak na nekoga ko se ne razume u problematiku, tacnije na ovce (secate se 'Zivotinjske farme' naravno). Neko razuman ce da se sagne po kamen il da drekne 'sibe dzukelo!' il da nagazi gas i resi se tog lajavca. Dok god ima budala i neobrazovanih (tj gledalaca, glasaca, kako god ih zovete), koji ce da slusaju verbalni teroristi ce uspevati u svojim naumima. Retko gledam televiziju, i nasa politika me uopste ne zanima, ali pre 10-tak dana slucajno vidim parce prenosa iz skupstine gde drug Sutanovac stoji za govornicom i na neke argumente neke poslanice (ne znam ni koja je ni o cemu se pricalo, ali nije bila uvreda) odgovara sa necim poput 'pa gospodjo mi se znamo dugo godina, ja sam mislio da ce biti nesto od vas, da cete postati dama, ali ocigledno sam se prevario, pogledajte se, kako se to ponasate...' nesto u tom stilu. E to je verbalni terorista, koji javnim nastupom daje primer svima ostalima kako se postaje sef. Dakle nije toliko bitno da li se drzis teme, nego da tvoja bude poslednja, pa dok god ima raspolozenih za 'dijalog'.

Forumi su u sustini dobra stvar, ima dosta korisnih stvari, naravno ne na svim forumima, a teroriste treba izbegavati/ignorisati. Ja sam bio dugo na krstarici, jos sam pomalo, bio sam i moderator jedno vreme, kolko tek tamo ima verbalnih smaraca, to je cudo jedno. Da sam mogao banovao bih svaki dan po nekoliko, ali nisu dali.
Tako da mi nikako nije jasno sta je bilo sa tom torpiljerkom. Ako je bilo smaraca, trebalo ih je banovati i tacka. Od nasih clanova otisao je onaj ko je najvise verbalno terorisao.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Nesa 15.06.2009. 17:39:54
Retko gledam televiziju, i nasa politika me uopste ne zanima, ali pre 10-tak dana slucajno vidim parce prenosa iz skupstine gde drug Sutanovac stoji za govornicom i na neke argumente neke poslanice (ne znam ni koja je ni o cemu se pricalo, ali nije bila uvreda) odgovara sa necim poput 'pa gospodjo mi se znamo dugo godina, ja sam mislio da ce biti nesto od vas, da cete postati dama, ali ocigledno sam se prevario, pogledajte se, kako se to ponasate...' nesto u tom stilu.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Pomenuti gospodin je ne verbalni terorista, vec terorista svega sto se dotakne. Uz to je politicki nekulturan, veliki neradnik,  i veliki, veliki prostak i poslusnik. Njegovo zivotno delo je podsmevanje drugima i ............. :oops:
Izvinjavam se necu vise iako mi ni stranica nebi bila dovoljna.  :wall:  :wall: :oops: :oops: :lol: :lol: :lol:

Da forumi su odlicna stvar. Mnogo moze da se nauci na njima, i sto rece DAN da se steknu vredni prijatelji i poznanstva.
Samo imaju jedan mali problem. Zbog rejtinga se dozvoljava svakoj budali da se izivljava. To izaziva odgovor, pa odgovor na odgovor, pa se prave blokovi, podele, i tako postova do mile volje. Tada se obicno gubi kriterij i osecaj za lepo ponasanje.
Dali nekome smeta ili stoji ko prst u oko ako ja volim SF, avione, ribolov, ronjenje, zanu :-D i jos po nesto. Ne. Nikome time ne pravim stetu. I zato bezobrazno reagovanje na to treba iskulirati da se nebi doslo u situaciju da te neko terorise glopim objasnjenjima. Da ti drnda um, da razmisljas o prostacima kojima bi najradije od usiju napravio pracke, da nemozes da spavas jer te ujedu tamo gde najvise boli, i zamisljas ih kako se klibere u nekom svom cosku a uz to si siguran da ti nisu ni do kolena u svakom pogledu.
Opet u neku ruku se i sa SAL- om slazem. Ako pustis pasce da te ujede nekaznjeno, uradice to opet. Pa i drugi psi ce kidisati na tebe jer su osetili da ih se plasis.
Naci balans izmedju uva dva stava je umetnost a da uz to ostanes uspravan i ponosan.
Zezanje je druga stvar, ali kad neko zapeni, ........ .


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: MasterYoda 15.06.2009. 22:12:08
Naravno, dan, u pravu si što se tiče torpa. Nisam se precizno izrazio, nisam mislio na inat kao inat :lol: Bila je to jedna veoma frustrirajuća situacija kada je Krstin server malo radio, pa malo više nije radio i tako u krug.
Još se sjećam čata u kome se rodila ideja za toerp i minu. Imao sam negdje kopiju, ali je 'stradala' prilikom havarije diska. Nije bila u onom dijelu koji bekapujem :wall:

@garv - problem nije bio tako jednostavan, pošto se radilo o grupi korisnika koji su mjesecima bili med i mlijeko. Sal je čak imao i žurku uživo s njima. A onda se sve srušilo, ali ta priča izlazi iz ove teme. A što se tiče članova tima, žao mi je što se više ne javljaju. Volio bih da krenemo iz početka. Ipak, to je njihov izbor.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: dan555 15.06.2009. 22:18:41
Zapravo, to što je radila "glavna koka" na mini je čist verbalni terorizam i to najgore vrste, koji ide pravo na ličnost i srce čoveka.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: svetlost lutalica 15.06.2009. 22:27:42
Moje iskustvo sa forumima i nije nešto veliko, ali mi je zanimljivo (ne samo na osnovu ličnog iskustva) kako može stvarno da te pogodi nešto što napiše neko koga uopšte ne poznaješ i nećeš ga ni upoznati i do čijeg mišljenja uopšte ne bi trebalo da ti je stalo.  :sta?:

Misterija.

P.S. Nervira me što su to nazvali terorizmom. Ali to je samo moja profesionalna deformacija.  :(


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Кули 15.06.2009. 22:37:25
Moje iskustvo sa forumima i nije nešto veliko, ali mi je zanimljivo (ne samo na osnovu ličnog iskustva) kako može stvarno da te pogodi nešto što napiše neko koga uopšte ne poznaješ i nećeš ga ni upoznati i do čijeg mišljenja uopšte ne bi trebalo da ti je stalo.  :sta?:

To i meni ne ide u glavu, da se ljudi u tim raspravama nerviraju. Svakakvih budala ima i bar ih je na forumu lako zaobici, ako vec ne mozes uzivo.
Dosta puta sam nailazio na podugacke tekstove koji veze s mozgom nemaju (bar meni), ali mi nije padalo na pamet ni da pokusam da se ubedjujem sa takvima (dzaba trosim tastaturu).
Licne prozivke me pogotovu ne doticu, a narocito na Krsti su znali da me opletu sa svih strana sto preko pp-a, sto u javnim raspravama. I zadnje sto mi treba je da se nerviram zbog takvih.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Sal 15.07.2009. 15:45:57
Ja uopste ne znam ni sta je torpiljerka, ni kakva zurka, ni koji terorizam. Nikad u zivotu nisam terorisao teme na natprirodnim pojavama i misterijama, kao sto nikad u zivotu pivo nisam okusio..

O cemu je ovde rasprava??
:)


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: dan555 01.06.2010. 14:35:31
Prvo da se zahvalim Lutalici što mi je dala linAk pa sam saznao šta su to trolovi i kako rade. :cao:

Kako savršeno ide u ovu temu, prekopiraću sa Krste poruku.
Original možete pročitati na aTresi:
Kod:
http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=250818
I još jedna zanimljiva tema na Krsti o trolovima:
Kod:
http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=320278


Trol, trolovanje ( troll , trolling ) - Neprikladna poruka poslata na forum, mailing listu, news grupu... u cilju navlačenja ljudi da odgovore. Dobronamirni članovi foruma,grupe,liste... mogu napraviti haos odgovarajući na takve poruke. Najbolji način odbrane je ignorisanje. Termin trol se odnosi i na osobu koja šalje takve poruke.

Na bilo kom virtualnom mestu gde se ljudi mogu sresti, mogu se pojaviti napadi individua koje žele da ometaju, zaustave, promene temu razgovora. U osnovi, trol je osoba koja šalje poruke s namerom da uvredi i provocira. Svakoga ko odgovori na takav post, trol će smatrati "uhvaćenim". Trolovanje se smatra uspešnim ako nepovratno poremeti normalan tok ili svrhu rasprave ili čitavog foruma, mailing liste, news grupe...

Vrste trolova

1. Spamming troll - onaj koji šalje potpuno istu poruku mnogo puta.

2. Kook - redovni pošiljalac koji uporno šalje poruke koje nemaju veze sa realnošću ( paranoja, teorije zavere ). Ovakvi ljudi će često izgraditi čitavu imaginarnu strukturu dokaza za svoje tvrdnje iako je netačnost tih tvrdnji opštepoznata i dobro dokumentovana. Iako naizgled bezopasni, jer je lako primetiti ih i ignorisati, i dalje mogu izazvati probleme jer posetioci foruma koji ne znaju ko je kook mogu poverovati u njegovu teoriju.

Poznat je slučaj izvesnog Džejmsa Driskola, sa nadimkom Spaceman, koji je godinama smarao ljude svojim nastojanjima da opovrgne teoriju relativiteta. Njegov jedini argument je pogrešna pretpostavka da je glavni dokaz za teoriju relativiteta izveden iz posmatranja dilatacije vremena u eksperimentu sa satovima, da bi zatim tvrdio da su satovi jednostavno bili neispravni. Ovu tvrdnju je ponavljao do besvesti u kombinaciji sa uvredama.

3. Flamer ( flejmer ) - onaj koji proizvodi "ad hominem" svađe, koji se ne osvrće na temu nego mu je jedini cilj da ponizi, uvredi i "nadmudri" sagovornika. "Flejming" je veština u kojoj se mnogi okušavaju, retki njom ovladavaju a svi misle ( pogrešno ) da su je savladali.

4. Shill - onaj koji se oglašava kao predstavnik neke grupe, firme, organizaciije... , obično ne osvrćući se na temu rasprave.

Rat trolova - sistem talasa

Postoje i "profesionalni" trolovi, koji se udružuju radi zločinačke delatnosti trolovanja. Evo opisa nekih taktika koje oni koriste.

Invazija u talasima

Prvo se izabere forum i objavi se početak invazije. Postoji nekoliko faza, svako se prijavljuje za jednu od njih. Važno je da se faze koordiniraju, da ima dovoljno vremena za pripremu i da niko ne krene u akciju samovoljno. Obično se napad deli u 2 ili 5 talasa. Talasi se mogu podeliti ovako:

a: Izvidnica - Nekoliko ljudi se uključuje u forum i ponašaju se prijateljski. Zadobiće poverenje učešćem u diskusijama i započinjanjem novih, nekontroverznih diskusija. Takođe će učestvovati i u odbrani foruma od drugih invazija. Ključna stvar je: izgraditi poverenje.

b: Prvi talas - Prvi talas je početak rata tehnikom flejminga. Svi učesnici mogu koristiti iste flejmove ili izmišljati svoje. Mogu početi novu diskusiju ili flejmovati neku već postojeću. Važno je da se skrene pažnja foruma na ovaj napad.

c: Drugi talas - Ovaj talas se sastoji od napada na ljude koji su poslati kao izvidnica. Ključ uspeha je zakuvavanje stvari tako da se u raspravu uključe ( da budu "uhvaćeni" ) i drugi članovi foruma, oni koji nemaju veze sa napadačem.

d: Treći talas - Treći talas se menja u zavisnosti od kampanje ali se obično sprovodi radi povećanja konfuzije i haosa. Flejmovanje izvidnice, prvog talasa i drugog talasa. Po potrebi mogu uslediti i novi talasi, po sličnom principu.

Pobeda

Znakovi pobede su sledeći:

- Imate mesto moderatora

- Većinu tredova ili sve ste započeli vi

- Legitimni članovi napuštaju grupu

- Stiže vam dosta hate-mail-a

Trolovi i Šopenhauer

Najzanimljivija stvar koja se može naučiti od trolova je veština "Erističke dijalektike", iliti veština kako da se uvek bude u pravu ( autor: Šopenhauer ). Oni koji pročitaju ovo Šopenhauerovo remek delo će lako prepoznati većinu retoričkih taktika koje koriste trolovi. Nažalost, Šopenhauer nije baš popularan, tako da je malo ljudi spremno da prepozna ove tehnike.

Karakteristike trola

1. Ima dosta slobodnog vremena, uglvnom je usamljenik.

2. Često se dodvoravaju članovima grupe i koriste ih da ostanu u grupi.

3. Često koriste lažni identitet za kontrolu i napad na sopstvene teorije Tako trol može stupiti u razgovor sa samim sobom. Korišćenje nekoliko identiteta se smatra najnižim oblikom napada.

Krtice

Kao što ste mogli da pročitate gore, omiljena taktika organizovanih grupa trolova je postavljanje krtica u grupu ili forum - nekoga ko se ponaša kao uobičajeni posetilac / član. Često je krtica podmetnuta nekoliko nedelja ili mesec dana pre napada. Na taj način, kada se napadne krtica, drugim članovima to izgleda kao da je napadnut "jedan od nas", pa će reagovati.

Kako se odbraniti od trolova?

Obično je najbolje NIKADA ne odgovarati na njihove postove ( "Ne hranite trolove" ). Njihov jedini cilj je da vas nateraju da reagujete. Zato nemojte! Tako je jednostavno. Time se poništava njihova svrha, udara se direktno na njihovo samopouzdanje jer trol ceni sebe po broju reakcija koje uspe da pokrene.

Ukoliko ipak odlučite da odgovorite trolu, smirite se! Ne čitajte trolove odgovore. Samo želi da vas odvuče dublje u besmislenu raspravu. Zato, ne odgovarajte trolovima.

( Izuzetak su shill trolovi koje treba uplašiti kontranapadom i raskrinkati. Ukoliko možete da pogodite kojoj grupi/firmi pripadaju, šteta koju su napravili će im se vratiti višestruko! )Moram da priznam da zbog ovog štiva počinjem drugačije da mislim o nekim stvarima glede našeg foruma.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Glorija 01.06.2010. 15:37:29
 :shock: Teorija zavere pada na koljena i ljubi zemlju koju gaze trolovi  :shock: :wall: :twisted:

Dakle, stvarno, ...svašta  :roll: Hej, da se ne shvati pogrešno - verujem da ima takvih. I još svakakvih  :roll: :wall:

Žalosno ali istinito: psiholozi i psihijatri dobiće nove pacijente sa sasvim novim bolestima  :cry:

Koliko vremena i energije se troši na ovakve nebuloze ? ??  :evil:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Tanjica 01.06.2010. 15:41:27
Ovaj tekst o trolovima je odličan i vidi se da je pisan iz praktičnog iskustva dugog obitavanja po forumima. Na žalost i ja sam srela trolove.  :?


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: dan555 01.06.2010. 15:49:56
Trolovi su k'o komarci, ima ih svuda i svima piju krv. :wall:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Sal 01.06.2010. 15:55:24
Baš tako!  :twisted:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: SuzanKalvin 01.06.2010. 16:04:12
Wow, to ko organizovani kriminal... :shock:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: garwor 01.06.2010. 16:06:23
na svakom forumu obitava po neki trol...


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Sekundica 01.06.2010. 16:59:01
Može biti da je važno jesmo li iz ovoga nešto i naučili...
U poslednja četiri meseca ovde imamo primere iz skoro svake kategorije i neka imena se perfektno uklapaju u definicije iz ovog teksta. To važi i za trolove i za žrtve trolovanja.
Za početak svako može da preispita sebe u koju grupu spada, i da vidi šta će s tim dalje.
Najlakše je nanišaniti u nekoga drugog i odrediti tuđu kategoriju. Odrediti sopstvenu, to je malo teže. Kao što neko može da bude trol a da nije svestan toga (deluje iz neke unutrašnje potrebe i ne vidi sebe kao zlikovca), tako i žrtva može da bude nesvesna svoje uloge. Tako će neko da se primi na provokaciju i nastupa u pravedničkom gnevu braneći sve što misli da je napadnuto a neko će da se povuče iz diskusije jer tu argumentima nema mesta, ne čuju se od silne galame. Neko će da zasipa forum besmislicama koje su spam gde god da se postave, a neko da iz dobre namere napravi odličnu podlogu za nicanje trolova.
Ima kategorija koje nisu opisane, i osoba koje su istovremeno trolovi i žrtve. Svaka sličnost sa nama samima je sasvim namerna.
Ako do sada ništa nismo shvatili, zaslužujemo sve što nam se desi.
Očekivanje da će stvari nekim čudom same da se reše ostaće samo to, očekivanje.
Pošto Danov post ima više od deset rečenica pročitaće ga maksimalno pet osoba ali ni to nije malo, naprotiv, dovoljno je da bi se preduzelo nešto u vezi sa sprečavanjem trolovanja. Koliko nam to treba... znamo...
Valjda.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Eriops 01.06.2010. 17:09:21
Svakom se desi, da u najboljoj nameri, uradi lošu stvar ( bude trol, ili žrtva, ne odvajam ni sebe ). Živi smo ljudi, od krvi i mesa, nismo savršeni roboti.

Omakne nam se nekad šta ne treba. Svakom naiđe i žuti minut. Ali mislim da se može razlikovati ipak greška od namere, tj.namere trolovanja i zasipanja foruma raznim glupostima.

Jedini lek za trolovanje je ignorisati. Gubljenjem pažnje, oni odlaze, jer je to njihova jedina svrha- da budu primećeni.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: MasterYoda 01.06.2010. 18:03:28
Svima koji to do sada nisu pročitali: 'Tehnike verbalnog terorizma' su apsolutno preporučiva literatura.
Za sebe znam da sam samo jednom namjerno primijenio tehniku 'ad hominem' (i to u vrijeme kada nisam ni znao da se to tako zove). Bilo je to relativno davno.

Možda je nekada neko neku moju poruku shvatio kao ad hominem, ali tu nije postojala svjesna namjera s moje strane i najvjerovatnije se radi o pogrešnom tumačenju (čitanju između redova). Zato, da ponovim: Ja nikada ne pišem 'između redova'. Ono što hoću reći - to i kažem.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: plotz 01.06.2010. 18:56:37
Ok rukopis,karakteri ljudi se ne menjaju kroz vekove,malo se promeni manifestacija istih,ovisno o napretku civilizacije i tehnologije.Ja sam sve jedno dosadan pa dosadan :wall: :clown2:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: dan555 01.06.2010. 21:04:01
Obrisan spam.
Vidim da su Garv i Sal na četu u'vatili trola i udavili ga u pivu. :roll:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Sal 02.06.2010. 17:27:25
Pitanje:
Da li poznavanje, tj, implementacije "verbalnog terorizma" koriste u Rl , 3D životu?
Prvenstveno mislim na odbrambene implementacije istoga?
Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Glorija 02.06.2010. 17:39:17
To naučiš u životu (ili ne naučiš) ... Ja imala dobre učitelje zezanja  :wink: uputstva su primenjiva i na Net.

Ignoriši dok ne odustane!
Pitanja i podpitanja dok ne izludi!
Pamet u glavu ...
Pođi uvek od pretpostavke da je taj - zli lažov!
Bolje da biješ ti njega nego on tebe!
...

Ima toga još ... :twisted:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Sal 02.06.2010. 18:13:44
Pitam iz čisto praktičnog primera. U Rl. Danas u Osnovnom Sudu II. Kao okrivljeni.

Implementacija u Rl. E to me interesuje.  Mislim da mi je Trolovanje pomoglo!


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: svetlost lutalica 18.05.2011. 10:02:31
Ovo je istovremeno urnebesno smešno i uznemirujuće...

Kod:
http://www.cracked.com/blog/the-cheaters-guide-to-winning-online-arguments/


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: dan555 18.05.2011. 15:53:32
E još da to lepo prevedeš...
Gugletov prevodilac mi naslov prvog dela prevodi kao:
"Ствари које можете да користите лутака улошком за здрав развој"
Ne kaže da l' je uložak sa krilcima ili bez. :roll:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: svetlost lutalica 18.05.2011. 16:10:00
Nema problema. 10 jura po strani i dobiš prevod o'ma.  :mrgreen:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: dan555 18.05.2011. 16:12:42
Mislim da ću ih ipak ostavim u svom Đepu. :njanja:
Pogledao prvih par saveta i sve mi se čini da me ipak ne interesuje da gi čitam dalje.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: svetlost lutalica 18.05.2011. 16:15:54
Ovaj, slutim da nisi ukapirao poentu teksta.
(Sasvim ne u vezi sa poznavanjem jezika).

Hint: Cracked.com je humoristički sajt. (http://i51.tinypic.com/vdplch.gif)


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: dan555 18.05.2011. 17:11:34
Ah, zo... :oops:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: dan555 24.12.2013. 05:24:42
Јес’ да није баш техника вербалног тероризма али има неке тајне везе па преносим део чланка Станка Црнобрње из културног додатка Политике у коме набраја методе којима се служе владајуће класе да би лакше нама владали.

Према Чомском методи медијске манипулације су:

Преусмеравање пажње. И то са важних проблема на неважне. Медији јавност затрпавају огромном количином небитних информација. Циљ је да људи не дођу у прилику да размишљају самостално јер би тако дошли и до суштине онога што се дешава. А то се не жели.

Стварање проблема. Циљ је да на медијски створене проблеме део јавности и реагује. Најчешћи случај јесте изазивање и непрестано приказивање насиља како би јавност лакше прихватила ограничавање слобода, бескрајну економску кризу и укидање социјалних достигнућа државе.

Одлагање. Непопуларне промене почну да се најављују много пре него што ће се десити. Оне се одлажу јер, наводно, „још није тренутак”. Али сигурно је да ће се десити. Метод одлагања осигурава да људи не осете тежину промена, одједном.

Претходно навикавање на саму помисао о непопуларним мерама, и променама, веома је важан корак у спровођењу тих мера.

Уз одлагање иде и истовремено развијање „наде у бољу будућност” која ће, наравно, стићи управо са мерама које су можда непопуларне али, свакако, неопходне.

Буђење емоција. Емоције онемогућавају разумно просуђивање. Критичку свест замењују емотивни набоји као што су страх, бес, мржња, еуфорија, обожавање.

Буђење емоција отвара приступ ка несвесном. Медији, онда, на том, несвесном нивоу, обликују и изазивају идеје, бриге, жеље, надања, бојазни, па и одређене начине понашања.

Величање глупости. Другим речима, у јавности се велича просечност. Људи, поготово млади људи, убеђују се да је „модерно” и пожељно бити вулгаран, намерно неук, незаинтересован, „глуп” за „смарајуће” теме као што су политика, економија, лепа уметност, култура уопште. Посебно, и темељно, изазива се отпор према науци и култури.

Стварање осећаја кривице. Убедити појединца да је само он одговоран за сопствени неуспех, несрећу, ограничену способност, несналажење у вртлогу стварности. Из тога се развија осећај да се појединац недовољно труди „у животу”. Па је, стога, сам и крив. Овако створен осећај несигурности, и мање вредности, доводи до тога да се одустаје од тражења правих узрока за стање у коме се појединац нашао. И елиминише се порив који покреће на побуну против неправедно установљеног економског поретка.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: garwor 24.12.2013. 08:44:48
Televizor - narodni neprijatelj broj 1 :D


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: SuperFrog 24.12.2013. 13:27:25
Zalosno je znati svu tehniku kojom se koriste, a ne biti u stanju se suprostaviti. Sto je jos gore, svi sudionici postaju dio sistema.

Znam da nije direktno vezano za Serbiju niti nacin kakva je vasa vlada, no veoma je vezano za balkan, mito, politiku... govor Prof. Dr. Besim Sahica u Tuzli ucenicima.

http://www.youtube.com/watch?v=dY0xmZ5ZRW4

Veoma zanimljiv primjer, gdje spominje covjeka na parkingu, koji takodje postaje dio sistema. I naravno, par zanimljivih stvari koje su mu se desile.

ps. Ovo je kako ja vidim mas-medije i TV...

http://www.youtube.com/watch?v=LoheCz4t2xc


"Hypnotize"

Why don't you ask the kids at Tiananmen square?
Was Fashion the reason why they were there?

They disguise it, Hypnotize it
Television made you buy it

I'm just sitting in my car and waiting for my...

She's scared that I will take her away from there
Her dreams that her country left with no one there

Mezmerize the simple minded
Propaganda leaves us blinded

I'm just sitting in my car and waiting for my girl
I'm just sitting in my car and waiting for my girl

I'm just sitting in my car and waiting for my girl
I'm just sitting in my car and waiting for my


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: dan555 25.02.2015. 20:13:14
Ваљда смо сви искусили „дискусију“ на неком од форума са особама убеђеним да знају све и најбоље од свих.
Налетех на чланак на сајту http://www.iq-testovi.com/dunning-kruger.php који објашњава зашто је бесмислено упуштати се у објашњавање чињеница таквима.
Лепо кажу - они са најнижом интелигенцијом највише прецењују своје интелектуалне способности. Подебљао сад део који ми је најинтересантнији.

Citat
Dunning Kruger efekt
 
Koliko mislite da znate određeno gradivo? Jeste li ispod prosjeka, prosječni ili pak natprosječni u odnosu na ostale ljude?

Odgovor na to pitanje htjeli su saznati David Dunning i Justin Kruger, po kojima je ovaj efekt nazvan. Ova dva psihologa je zanimalo što ljudi misle o svojem znanju. Vide li sebe kao prosječnu osobu, kao nekoga tko je ispod prosjeka većine ili se vide kao natprosječnog genijalca.

Napravili su nekoliko istraživanja i testiranja ljudi. Prilikom svakog istraživanja bi testirali oko pedeset pojedinaca. U testu, prvo su pitali polaznike što misle o svojem znanju o nekom određenom području, kao što je matematika, gramatika i slično, te su sami sebi morali dati ocjenu svog znanja od 1 do 100. Nakon toga, polaznicima su dali testove za ta područja, pitali su ih koliko misle da će riješiti, te su ih pustili da riješe svoj test.

Pokazalo se da pojedinci koji su podcijenili svoje znanje zapravo su riješili najbolje, od 75 do 100% testa, a osobe koje su smatrale da imaju prosječno znanje su manje više tako i riješile svoj test. na kraju, osobe koje su mislile da su iznad prosjeka, riješile su najlošije, neki samo 10% testa ili čak manje.

Rezultati u svakoj test grupi su se ponavljali, pokazalo se da oni koji su svoje testove rješavali s točnošću od 25% ili manje, univerzalno su smatrali da su bolji od većine ostalih polaznika.

Testiranjima je dokazano da osobe koje su na testovima imale najlošije rezultate, su svoje znanje i sposobnosti precjenjivale do apsurdnih granica. Zbog količine vlastitog neznanja nisu mogli shvatiti koliko zapravo ne znaju, te isto tako prepoznati znanje u pojedincima koji su bili vještiji od njih.

Pokazalo se da osobe koje su svjesnije svog znanja i neznanja su mnogo poniznije, te zbog toga podcjenjuju svoje znanje, dok osobe koje imaju nikakvo ili veoma površno znanje o nekom području, uvjerene su da znaju sve što se može znati, da su najbolji na svijetu u tome i da nitko ne zna više od njih.

Nemojte dozvoliti da se to i vama dogodi. Dobro razmislite i kvalitetno procijenite koliko zapravo imate znanja o nekom gradivu, nemojte misliti da ste najbolji i najpametniji na svijetu, jer uvijek postoji netko bolji.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Glorija 26.02.2015. 12:00:38
Ваљда смо сви искусили „дискусију“ на неком од форума са особама убеђеним да знају све и најбоље од свих.

 :sta?:   Baba se osetila prozvanom  :wink: :twisted:

Daklem, malo da pametujem ( otpišite mi ovo na staračku demenciju ili klimaks ili grip ... uostalom - ne morate ni da čitate moje skribomanske ispade sve pod tačkama  :lol: ) :

Verbalni terorizam je, po meni, samo jedan od vidova izražavanja MENTALNOG terorizma. Baba ga deli na :

1. pojedinačni ( ono kad vas neki skot satera u ćošak pa vam drži predavanje recimo: o neophodnosti postojanja rupe u saksiji ili da jednostavno MORATE imati neki x-ti gadžet ili da VI nemate pojma a ON je lično Bogu objasnio ... )

1. opšti ( zaglupljivanje masa radi usmeravanja u određenom pravcu od strane raznoraznih centara moći ; ovde ne mislim na teorije zavere već konkretne organizacije npr. - marketinške, političke (država i njeni organi), modne kuće, proizvođače (npr. ajfonova, lapova, deterdženata, lekova, ... da nabrojim najgore )

Zajedničko im je : atak na vaš batak tj. zdrav razum ...  :evil: :cry:

Primer : štampana knjiga "50 nijanse sive" ... krene reklama "do neba" i baba pokupi istu. DakleM, da se razumemo: nemam ja ništa protiv erotike (čak šta više i dapače) ili pornografije (bar ništa efikasno, a muški baš vole pa neka im je ) ali ova knjiga je naprosto đubre : erotika je za nju mislena imenica a pornografija umetnost, stil je šablonski, radnja ispod svakog standarda i za "ljubiće" sa kioska, glavni žeMski lik uvreda za sav ženski rod ... a uz to je i zrela za psihijatriju što je očigledno. Normalno bi bilo da dobije oznaku "ŠUND" i da je prodaju u par primeraka ali ....

Klasičan primer mentalnog terorizma: kreće kampanja promocije knjige i ubeđuju sve (koji je nisu pokušali čitati ) da je knjiga "obavezna lektira modernr žene" , čudo od knjige , ... i sve tako i u tom stilu i uz najveću silu . Zašto? pa da zarade. A Kad im "štos upali" sledi nastavak knjige ( tu već nije bilo sreće tj. para ) a onda, normalno, snime film ( od kog vredi samo šprdačina sa Belušijem na YOUtubetu).

Jel' nešto jasno ... ? ili da baba nastavi svoj verbalni teror u pisanoj formi ? ( setite se  :dedica:- baba je skribomanka !  :jao: :beganje: )Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: dan555 26.02.2015. 13:05:17
Нешто ми паде на памет, а пропо оне подебљане реченице.
Замишљам ручак за који би се поделиле позивнице на којима пише „Само за најинтелигентније“. По резултату горе наведеног испитивања таквима би се осетили само најглупљи па би дошли у гомилама.
Е сад, иће и пиће било би у кутијама које се отварају само ако се за сваку реши веома тежак проблем из неког теста интелигенције.
За сваки случај позвати пар заиста интелигентних па би било занимљиво гледати које механизме менталне одбране би применили глупи када би видели како се генијалци сладе а они не капирају како да дођу до клопе. :smeh:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: garwor 26.02.2015. 15:05:00
Bako, mediji moraju da spinuju o necemu, bilo sta, bilo da je to knjiga, film, politicar, sportista, Natasa Bekvalac, iPhone...
samo tako zaradjuju, drugacije im niko ne bi citao novine/gledao tv. To je igra koja svima odgovara, i proizvodjacima i medijima, i prodavcima, pa i kupcima (jer zele da imaju nesto sto je super/u trendu/sljastece...). Kad bi postojao medij koji savrseno realno i analiticno pristupa svemu, niko ga ne bi pratio jer bi ubrzo bankrotirao zbog malog broja zainteresovanih.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Glorija 26.02.2015. 16:23:57
Spinuju ???? ala smo trendy !!!!  :lol:

Zna baba to, sine, ali mi i dalje ždere jetru  :cry: ...Mada, nije to ni tako loše ako me nasmeje  :wink:

 Za razliku od špinovanja - samo šteta od spinovanja !

(Moraću da proverim temperaturu ... prolupala  :roll: :cry: )

Dan555 ... pa stvarno ... !!!! Da li ti to otkrivaš sadistu u sebi ???

Mentalna odbrana ... recimo : već milenijumima dokazana varijanta "kiselog grožđa" ?  :twisted:Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: SuperFrog 26.02.2015. 19:50:56
Cek bako... malo grijesis, ako smijem da primjetim, jer ovako po Dan-u svaku diskusiju bih mogao lako svrestati u verbalni terorizam... po meni tu ima dosta smeca... jer niti svi moramo sve znati, niti svi moramo sve isto misliti... cak sta vise, bilo bi problematicno da svi mislimo isto... no da ne filozofiram, posto sam plitak u tome... a niti znam kako diskutovati...

Nego, ne mogu da ne primjetim bakinu ogorcenu ocjenu 50 sjenki onog sivog... po meni tu reklame nije bilo izuzev zeMske su knjigu preporucavale jedna drugoj... bolja reklama knjizi nije ni trebala... Zasto je tesko priznati da veliki dio 'zeMskih bica gaji skricenu naklanost ka onome sto knjiga pokriva... ehhh to je tek filozofska zavrzalam u kojoj mi muZki nemamo ama bas nista pametno reci, mi vecinom prebacujemo razmisljanje izmedju dvije glave koje imamo i od toga koja dobije veci dio 'radnog vremena' ovisi koliko supalj ce nam biti komentar... :DNaslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: dan555 26.02.2015. 21:17:56
На основу искуства из стварног живота и, нарочито, са интернета (читај форума) поменуто истраживање читам ’вако - особе ниске интелигенције и скромног знања односно огромног незнања уверене су да су интелектуални супермени и да све знају боље од других. Када се у разговору забију у зид чињеница које им изнесе саговорник немају други излаз до да крену у вербални тероризам јер другачије не могу очувати своју слику о себи као најпаметнијима.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Glorija 26.02.2015. 23:37:58
SuperFrog, ne znam kako je to počelo tamo gde je počelo, ali znam da je ovde bio cirkus. Čak su i ulaznice za film bile skuplje.

Ako ne veruješ da je knjiga đubre, poslaću ti je pa se sam uveri  :twisted: (a i nastavak)

Samo par gluposti iz knjige: cura je skroz nevina (u tim godinama ) , odluči da uhvati bogatog i zgodnog šefa ( a što ne nekog prosečnog momka ? ) i

završi orgijajući ( ne baš ko kod onog markiza ali ... )

Da sam prva naletila na knjigu ocenila bi je kao : glupost koju treba pročitati ako ne veruješ da papir trpi sve .  :twisted:

Ne branim da ima i onih kojima se dopada ... samo ih pitam: zašto ? Pitala sam neke svoje poznanice šta misle o knjizi i dobila odgovor u stilu:

đubre, šund, bljak ... S obzirom da su sve pasionirane čitačice (neke i profesionalno ) odahnula sam jer nisam jedina kojoj se knjiga ne sviđa.

Mada, većina istih ne može da shvati moju zaluđenost Pračetom ili Kingom ili ... pa većinom mojih obožavanih pisaca  :roll: :cry:

Ukusi su različiti i o njima ne vredi raspravljati. Imam svoj ukus i poštujem tuđi sve dok ne krene apsolutno ludilo od pritiska na zdrav razum.

Toliko hvale vrednih knjiga ne dobije ni redak u štampi a đubre  ...Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: garwor 27.02.2015. 00:26:25
Dan, najopasniji su oni srednji, koji nesto znaju pa pomisle da znaju sve.


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: dan555 27.02.2015. 05:13:48
По овом истраживању они који нешто знају такође знају колико не знају. Што више знаш више си свестан колико тога још не знаш. Барем ја то тако схватам. :sta?:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Glorija 27.02.2015. 11:52:00
По овом истраживању они који нешто знају такође знају колико не знају. Што више знаш више си свестан колико тога још не знаш. Барем ја то тако схватам. :sta?:

Apsolutno je tačno tako !

Sve što sam učila i (mislila da sam ) naučila ... na kraju bi ispalo ...  :wall: :wall: :wall: :cry:

Recimo: matematika ... prosto obožavam geometriju i učila sam je "u slast". Na kraju se ispostavilo da ima još ... pa još .. pa  :evil:

Taman baba savladala euklidovsku geometriju u ravni ... ispade da postoji stereometrija ...  :roll: :cry: Al' ne lezi vraže !

Ni jedna nije "prava"  :shock:  Ravan nije ravan a prava je odsečak kruga  :shock: :wall:  a ni Euklid nije jednoznačno daokazao sve teoreme  :help: :bye2:

I sve tako ide ... Mislila sam da znam apsolutno SVE o heklanju pa se i to pokazalo netačnim. Bar to da mi ostade  :cmiz:

Srećom, omatorila i opametila se  :urra: DakleM, ako učenje predstavimo kao npr. stepenište to će da izgleda ovako :

Stepenice različite visine i prostranosti stepenika , prelaz na višu stepenicu mučan a sledeći nivo se najčešće i ne vidi.

Učim jer me to čini sretnom i ič ne dajem na to da li od naučenog ima nekog ćara ( po tuđem mišljenju , za mene je uvek vredno da naučim nešto novo ).

Pri tom uvek imam na umu da NIKAD ne mogu znati SVE o nečemu a kamo li o svemu.Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: SuperFrog 27.02.2015. 13:26:23
Meni se cini da pisac tog teksta, kao i Dan i Glorija misle da nesto znaju...  :mrgreen:

Glorija, potpuno to ja razumijem, no ima nesto sto sa te strane velike bare ljudi ne razumiju - koliko je ovdje vjera povezana u svakodnevni zivot... onda shvatis da i takvo djubre od knjige, koje ide protiv  onoga sto vjernici tupe ima svoje znacajno mjesto... Ne znam zasto je knjiga postala toliko popularna, ali zna da prije nego sam vidio bilo kakve reklame, zene su je vec preporucivale jedna drugoj. Meni iskreno ne smeta, nek citraju sta zele, ali znam da npr. par prijatelja na poslu, ako pitas je su li njihove zene procitale - boze sacuvaj, one idu u crkvu svake nedelje... one citaju drugaciju knjigu, iako te knjige imaju vise nasilja u orginalnim verzijama nego li 50 sjenki... :D

Dan, nije sve crno i belo, tako da ove definicje definitvno ne mogu poklopiti sa svakim...

Iskreno, mrzio sam tupe ljude, ne zato sto su tvrdoglavi i crvtsto drze svojih stavova i misle da su u pravu, vec samo sto nikad nisu pronasli trunak radoznalosti da istraze nesto za sebe i da donesu svoj sud i unesu svoje misljenje...

Jedno pitanje svima, da li vam je se desilo da usljed diskusija promjenite neke svoje stavove??


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: Glorija 27.02.2015. 14:02:23
Naravno da mi se desilo i dešava se i sada. Ma koliko se trudim da saznam sve činjenice to je nemoguće.

Razgovaram sa nekim a on počne da objašnjava .... šokiram se koliko sam bila glupa  :oops:

Srećom, a i ponosna sam zbog toga, izvinem sa "slatko sa šlagom", priznam da dotični ima jače argumente i (babina posla  :twisted: )

iscedim ga ko' limun - pitam i pamtim za buduću upotrebu. Mene naučili da se tako uči.

Primetila sam da ljudima ovakvo učenje teško pada. Neki smatraju da sam luda ako iz osnove promenim stav. Meni to logično.

Hegel iz svoje Istorije izbacio sve događaje koji se ne slažu sa njegovom teorijom što meni donelo devetku na faksu i večiti prezir prema Hegelu kao čoveku.

.... ovo počinje kao uvod u napad akutne skrivomanije ....  :cao:Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: SuperFrog 27.02.2015. 16:15:44
Jedan od razloga zasto nisam bas 'balkanoidan' je upravo cinjenica da me sve interesuje i sve volim da istrazujem.

Na primjer o istoriji nasih prostora jednostavno ne velim da raspravljam sa 'balkancima', ne jer znam vise od njih i sto me to interesuje, vec sto bilo kakva diskusija u takvoj temi ne moze sroditi nistim plodnim. Sigurno odgovorim ako me neko sta pita, no ne upustam se u polemike, nego sam predlozim par knjiga i trazim drugaciju temu. Isto i o dogadjajima iz 90-tih ili u zadnje vrijeme o religiji ili pak ateizmu.

Pitanje za ostale, koji je najveci forum koji ste posjecivali/posjecujete?


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: dan555 27.02.2015. 17:08:49
Крстарица, тамо је било легло огромног броја „вербалних терориста“.

Citat
Iskreno, mrzio sam tupe ljude, ne zato sto su tvrdoglavi i crvtsto drze svojih stavova i misle da su u pravu, vec samo sto nikad nisu pronasli trunak radoznalosti da istraze nesto za sebe i da donesu svoj sud i unesu svoje misljenje...

Jedno pitanje svima, da li vam je se desilo da usljed diskusija promjenite neke svoje stavove??
Радозналост иде уз интелигенцију. Један од начина брзе провере нивоа интелигенције је и провера општег знања из различитих области што је најчешће резултат радозналости. Ниска интелигенција не тражи нова знања па су те особе углавном без радозналости.

Наравно. У време док сам сав био у идејама комунизма (током школе) једно вече био сам у гостима код „друге стране“. Препоручили су ми да прочитам Ћосића па сам тако проширио своја знања о нашој историји.
На жалост, често ми се дешава да укапирам да нисам у праву. Чак ми је и мана да када ми неко каже да грешим одмах поверујем. Тек касније, после неколико дана претурања по глави, схватим да ме је тај неко без разлога набедио да грешим и да сам ипак у праву. Ово ми се, на моју несрећу, најчешће дешавало на послу док сам радио у друштвеној фирми па испадох лош радник а заправо други грешли па мени своје грешке угурали. :wall:


Naslov: Odg: Tehnike verbalnog terorizma
Poruka od: SuperFrog 27.02.2015. 17:33:07
Ja sam bio na mnogim forumima, no samo par ih jos uvijek posjecuje, ukljucujuci ovaj, English Amiga Board (ljubav prema tom kompjuteru me odvela tamo) te jedan od najvecih konspiraciskih foruma - Above Top Secret, za kojeg postiram samo podatke sa prve stranice:

Citat
board stats

Total Posts: 18,922,068
Total Topics: 1,042,989
Total Members: 306,688
4,192 new posts in the past 24 hours
27,493 new posts in the past 7 days
123,785 new posts in the past 30 days
87 new topics in the past 24 hours
585 new topics in the past 7 days
2,628 new topics in the past 30 days
2,359 guests visiting right now.
269 members logged in right now
2,647 members visited in the past 24 hours
852 members posted in the past 24 hours
1,976 members posted in the past 7 days

Most logged-in members at one time:    1,196 on Aug 23 2011 @ 19:45 GMT.
Most registed members in one day:    7,098 on Aug 24 2011 @ 08:30 GMT
Most new posts in one day:    13,258 on Apr 20 2013 @ 04:15 GMT.

Ukratko djungla, i nerijetko ga korstim da vidim sta ima novog, jer obicno tu se postira sve i svasta. (politika, UFO, istorija, ...)

Medjutim, ono sto cini taj forum specificnim da u svakom pod forumu imas ljude iz struke, npr. nerijetko sa diplomom iz struke koji znaju o cemu pricaju. Nerijetko se tu koriste naucni radovi i topik se obicno detaljno objasni/obradi. Zanimljivo je kako razlicita misljenja svi mi mozemo imati...

Tu sam upoznao ljude iz cjelog svjeta, sa mnogima razgovarao o stvarima o kojima nemam nikoga oko sebe da bih mogao razgovarati, npr. sa cvjekom iz indije pricao o Hidnuizmu i njegovom vjerovanju.