Reductio ad absurdum

(1/27) > >>

MasterYoda:
"Sve je konačno, jedino je ljudska glupost beskonačna..."

Ovo nije moja izreka, nisam ja toliko mudar (iako imam dovoljno godina za klasičnog mudraca). Nekoliko stvarčica koje se dešavaju (namjerno sam stavio nesvršeno vrijeme) ovih dana navelo me je da pokrenem ovu temu. Temu o pojednostavljenju do apsurdnosti. Uostalom, sačekajte koji minut, dok ubacim prve poruke, pa ćete vidjeti kako sam zamislio njen sadržaj.

MasterYoda:
RAA 001:

Ne pratim političku scenu, barem ne mnogo pažljivo. Mislim, u toku sam s osnovnim događanjima (znam da je došlo do raskola u SRS) ali mnoge detalje i ličnosti ne prepoznajem (recimo, kako se zove ona brzo uspinjuća zvijezda srpskih radikala, žena koja je izbila na sam vrh) Žena-radikal, već samo to je apsurdno. Ustvari, moguće je. Žena koja već zađe u godine a nema svoje djece, može zastupati svakakva shvatanja, pa i radikalna. Žena s vlastitim porodom postaje ženka-zaštitnica i neće nikada dovesti sebe i svoj porod u opasnost. Odlutah od teme, ali vezano je za ovog novog radikalnog lidera. Ili vrlo blizu tome.

Sinoć slučajno na TV naletim na njenu izjavu. Prepričaću je ovdje, jer je nisam snimio. Elem, kaže ona sledeće: "Radikali će organizovati naučni skup čija tema će biti Toma Nikolić. Žele naučni dokaz da je izdaja urođena i prirođena tom čovjeku jer: a) Nevjerni Toma je još prije 2000 godina izdao Hrista; b) Karađorđa je izdao i glavu mu odsjekao njegov kum Koji se prezivao Nikolić. Ergo, Toma Nikolić je rođeni izdajica."

O naučnoj vrijednosti ovakve vrste dokaza neću ni da diskutujem jer se nema o čemu diskutovati pošto je to naučno bezvrijedno. Želim reći samo par riječi o polaznim tezama.
a) Nevjerni Toma nije izdao Hrista i to je poznato svakome ko ima imalo znanja iz ove oblasti. Prozvan je nevjernim jer nije povjerovao da je Hrist vaskrsao dok ga nije vidio svojim očima.
b) Karađorđev ubica zvao se Nikola Novaković, što je činjenica čije poznavanje spada u domen opšte kulture bilo kog srbina. Radikali bi to trebali imati u malom prstu.

Ne vjerujem da oni u SRS ne znaju ovakve stvari. Znaju, znaju. Zašto onda iznose ovakve, ne znam kako bih to nazvao pa ću reći polulaži-poluistine? Lakše se guta gorka pilula ako se oko nje stavi šećerna glazura, to znaju svi proizvođači lijekova. Na isti način, lakše je progutati neku laž ako je umotamo u nešto za šta su svi čuli.

MasterYoda:
RAA002:

LHC se pokvario. Deset dana od velikog svečanog puštanja u pogon, kad su lagano prošetali nešto čestica brzinom od 20 km/h. Fino i polako...

LHC je veoma složen naučni instrument koji radi na veoma jednostavnom principu - linearno ubrzavanje snopa čestica (sinhronizovanim uključivanjem/isključivanjem moćnih superprovodnih magneta) uz istovremeno održavanje snopa u fokusu u sredini prstenaste cijevi (za ovo se brinu linearno raspoređeni elektromagneti postavljeni skroz ukrug). Nije ni čudo da se nešto pokvari ako je to nešto tako veliko i složeno.

Neki ovaj uređaj nacivaju ciklotron, valjda zbog toga što je prstenaste konstrukcije. Ciklotron je nešto drugo, a LHC je linearni akcelerator koji ima prstenastu konstrukciju samo zbog toga što je za postizanje projektovanih brzina potrebno mnogo više od 27 km. U ovom prstenu, mlaz(ovi) čestica će proći ko zna koliko krugova dok postignu potrebne brzine bliske svjetlosnoj. Milione kilometara. I čitavo vrijeme potrebno je održati sinhronizam u uključivanju/isključivanju magneta za ubrzavanje kao i kompenzirati (ovo zvuči kao ST:TNG - polje se mijenja-kompenziram) snage svih magneta za fokusiranje mlaza pošto porastom brzine mlaz teži da 'pobjegne'. Zamislite samo ovo: Brzinom bliskom brzini svjetlosti mlaz će obilaziti 11.000 krugova u sekundi. Magneti će se morati uključivati s tačnošću od oko 0,000000003 sekunde. I sve to puta dva, pošto će se sinhrono vrtiti dva mlaza u suprotnim smjerovima.

Zašto sam sve ovo ispričao? Zato što se desilo nešto što su svi nonšalantno odbacivali kao mogućnost (ali su ipak čitavu skalameriju zakopali 100 metara pod zemlju). Izgubili su sinhronizam i snop im je 'pobjegao' iz cijevi. I to pri brzinama mnogo manjim od svjetlosnih. Šteta nije velika, ipak je to mala količina čestica. Ipak, sada sve treba pregledati i naći zašto se to, dovraga, desilo?

peca777:
zanimljivo mene ipak odusevljava izjava radikala pa mora neko da bude naucno kriv a neko rekla kazala a i valjda ce u buduce nove clanove da proveravaju da li je ucinio neki zlocin po narodnim pesmama ili gde vec
 
jadni Vukovi ili Brankovici

MasterYoda:
RAA003

Već je poslovično koliko američki režiseri i scenaristi ne poznaju (ili ih ne zanima) stvarne činjenice. To što najkraća linija između Zakavkazja i Teherana vodi preko Sarajeva, da se u Srbiji govori mađarski ili da je Kosovo negdje u Africi više nas i ne čudi. Pošast ovog nepoznavanja širi se i na Kanadu i Veliku Britaniju. Evo primjera:

Gledam neki dan prvu epizodu nekakve njihove koprodukcije koja se zove "Iznad oblaka" ili tako nekako. Uglavnom, godina radnje je 1940. Radi se o pokušaju organizovanja masovnih preleta vojnih aviona preko okeana. Do tada su avioni u Evropu dopremani brodovima u polusastavljenom stanju ali to više nije moguće jer je sporo a Hitlerove podmornice prave haos među konvojima. Ok, to je istorijska činjenica i sve je u redu.
A sada dolazimo do scene u kojoj neki tip popravlja nekakvu opremu na aerodromu. Uređaj je rasklopljen, lemilica je u punom pogonu, a na zadnjoj strani uređaja, na limenoj površini, montirana tri tranzistora u TO3 kućištu. Oni koji se bave elektronikom znaju kako to izgleda.

Samo, meni je teško zanemariti činjenicu da je tranzistor kao poluprovodnički pojačivački element izmišljen one godine kada sam se ja rodio, a da je TO3 pakovanje uvedeno u proizvodnju petnaestak godina kasnije.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana