@Garw
a) oduvek se mogla pratiti sva posta, ali kad neko odozgo zatrazi. A sad je kolko se secam, svaki provajder obavezan da dostavlja svu postu ovima gore (za to sluzi ta cuvena skupa oprema koju provajderi moraju da kupe od nekog ko ima veze u ratelu), pa onda oni mogu da rade sta oce s tom postom.
Nisam sigurna da je baš tako. Tamo piše da moraju da čuvaju baze podataka o korisnicima i prometu i da dostave podatke
na zahtev nadležnih organa. Ima u tom dokumentu gomila problema, ali je moj (vrlo lični) utisak da se rasprava uglavnom vodi o pogrešnim stvarima.
Uostalom, evo linka na taj
propis.
Cuvanje baza podataka o korisnicima i prometu provajderi su svakako i dosada radili. Pise da se baza korisnika periodicno dostavlja, sto znaci da ovi gore mogu da vrsljaju po njoj kad je dobiju. I pise da se mora obezbediti autonomni pasivni monitoring u realnom vremenu za proizvoljnog korisnika (nigde ne pise na zahtev). Sto znaci da lepo mogu da naprave program koji ce da iscita sve sto treba za sve korisnike. Nisam rekao da hoce, kazem samo da moze da se lako uradi, svaki programer to moze da napravi, a posto lepo imaju i baze korisnika, eto njima ubrzo kompletne baze SVEGA.
b) u americi postoji vec mnogo godina neki sistem Carnivore, koji presrece sve zivo po netu, ameri se malo bunili, al kad su im objasnili da j eto za njihovo dobro, odma su prestali da se bune. I kupili po zastavu da dokazu patriotizam.
Carnivore (kasnije zvanično preimenovan u DCS 1000) je program za presretanje i praćenje e-mail saobraćaja koji je razvio FBI, i radi po principu ključnih reči, ali Ameri ne da nisu bili srećni (jer se on instalira kod provajdera i pregleda SVU poštu) nego su tužili FBI i dobili. A više o tome imate npr. na
http://epic.org/privacy/carnivore/foia_documents.htmlmoguce, nisam to pratio vec nekoliko godina.
Koliko sam ja shvatio, problem je što nedostaje par reči: "u skladu sa zakonom", pa državni službenici mogu sve da nas špijuniraju kad god im se prohte, bez pismenog naloga suda.
Nije u tome problem. Svaki pravni akt mora da bude u skladu sa Ustavom i zakonom. Ustavom je zajamčena tajna pisama (i ostale komunikacije), a zakonom je regulisano pod kojim uslovima službe bezbednosti mogu da prekrše to pravo (molim vas ne terajte me da tražim u kom zakonu, jako me mrzi). U konkretnom propisu ne mora izričito da se navodi da službe moraju da imaju sudski nalog da prate nečiju poštu, ali to piše u odgovarajućem zakonu, koji i dalje važi. Ako se utrvrdi da niži pravni akt nije u skladu sa višim, on ne važi. Nemam pojma koliko je ovo bilo jasno, ako treba pokušaću da pojasnim.
sve to negde pise, ali ovo je zemlja srbija u doba pacovskog kapitalizma, stoznaci da neki zakoni i ne moraju da vaze, zavisno ko ih krsi.
Potpisnik onog dokumenta Ratel-a je profesor na katedri za fizicku elektroniku na bg etf-u, a poznato je da profesori sa etf-a sve rade za pare i da su veoma uticajni u svim drzavnim organizacijama i telima i upravnim odborima, a narocito u telekomunikacionim firmama(citaj velikim provvajderima), i da svaka odluka ide njima na vodu(finansijski). Tako da mislim da ce se sve ono svesti na to da provajderi moraju da kupe skupu opremu od nekoga ko je sa ratel-om sklopio dil, i da ce mali provajderi propasti jer nece moci da placaju to, a da ce veliki onda podici cenu, jer im se moze (ovo je srbija, da podsetim), a i internet bum kod nas je sada dobar posao, potraznja raste, zasto onda ne zauzeti dobre pozicije. Mislim, sta ce nekom kopija svih mailova iz srbije, pa nece neko planirati teroristicke aktivnosti mailom i na forumima, glavna ideja svega su pare. A druga bitna ideja je da ako se ljudima da do znanja da veliki brat postoji i nadgleda, da ce onda vremenom, lagano, ljudi poceti da paze sta pricaju, tj da ne pricaju, i da se lepo ukalupljuju u profil prosecnog stanovnika EU, ne preterano zainteresovanog za politiku, nego za svoj posao i otplatu kredita, a tako vlasti duze traju.
Btw, u svedskoj je 100Mb (da, sto megabitni) internet 30E mesecno.