Аххх, најзад тхе крај!

Уједно ме разорачао и очарао.
Почетак, опет, сцене из времена пре рата.

Помислих, ови су баш решили да упропасте завршетак, ал' тада поче завршна битка. А битка, уууххх, феноменална!!!

Нарочито ми се допао начин на који је битка разрешена. Једноставно изванредне идеје, тако животне и добро замишљене и изведене.
А онда опет замајавање, неважне приче о догађајима пре рата... и мало холивуда (али ипак само мало, нису га баш много загадили епизоду).
Највише ме разочарало то што су оставили превише рупа. Ипак сам очекивао да све ставе на своје место и лепо их нам објасне. На нешто смо добили одговоре али колико је тих рупа остало, могу да направе још пар серија о томе.
У последњем ...еном специјалу лепо су рекли да су радњу смишљали од епизоде до епизоде. Јасно је да ништа од "Плана" није било у њи'овим главама. Чак су објаснили и како су убадали ко ће бити последњих пет Сајлонаца. Нико од сценариста није имао појма куда ће одвести серију.
Сценарио је најгори део серије. Управо то врлудање и непостојање макар неке слике о целини је снизило вредност серије. Штета.
Сада још остаје да на лето одгледамо филм о том великом плану Сајлонаца, што сада није ни поменуто, па смо остали у блаженом незнању.