Bionička žena (Bionic Woman) (2007)

(1/1)

dan555:
Bionička žena (Bionic Woman) (2007)

Prvi put pišem prikaz serije koja se premijerno emituje u SAD i još nije završena prva sezona. :) Blagodeti neta...
Ovo pišem posle odgledane prve četiri epizode. (u SAD je prikazana 9. ep.)(Pažnja, malo radnje biće otkriveno u tekstu koji sledi, ali samo malkice)

Prvo beše "Čovek od šest milona dolara" (The Six Million Dollar Man), pa ženska verzija te uspešne serije -  Bionička žena (1976-8, 58 ep.) i evo sada obnovljene i kao osavremenjene nove Bioničke žene.

Glavni lik je Džejmi Somers, obična devojka koja strada u saobraćajnoj (namerno izazvanoj) nesreći. Oštećene delove tela joj zamenjuju bioničkim delovima, koji su bolji od originalnih. Može da trči brže od automobila, skače neprirodno daleko i visoko, čuje i vidi "na daljinu", snažnija je, a ima i ugrađen softver za tuču.Svoje nove mogućnosti koristi za borbu protiv negativaca a sve u saradnji sa privatnom organizacijom koja joj je ugradila bioniku vrednu 50 miliona dolara.
Radnja serije ide na dva "koloseka" - svaka epizoda ima svoju priču, a kroz sve se prati Džejmin život i problemi koje donosi bionika i koji se polako otkrivaju tokom serije.Ovakve serije počivaju na glavnom liku, odnosno, glumici i njenom stalnom i najvažnijem neprijatelju. (setite se Holmsa i Morijartija)
Glavni lik glumi Mišel Rajan (Michelle Ryan), mlada glumica sa nevelikom filmografijom, pre svega u TV serijama. Delim mišljenje, koje se može pročitati u komentarima o seriji, da nije odgovarajući izbor za ovu ulogu. Mislim da nije za akcione heroine. Pokušao sam da je zamislim kao Saru Konor u T2 ili T-X u T3 i samo sam se lepo ismejao. A Linda ili Kristana bi ovu seriju učinile veoma gledljivom.
Ovako, bionička žena deluje neubedljivo dok pretrčava automobil, taba mišićave (srpske) teroriste (koji izgledaju kao lokalne priglupe siledžije u trenerkama) ili sa lakoćom preskače 10-15 m sa grede na gredu (pa je još pogode...ccc). Iako je bespredmetno raspravljati o lepoti, meni se čini da je njeno lice nesrazmerno. Kanon je da čelo, nos i brada budu podjednako visoki, a Mišel ima izraženuuu bradu. Doduše, ne oskudeva u oblinama, možda su producenti na to računali, pa se preračunali.

Kada je glavni lik superioran nad običnim ljudima, mora imati podjednako moćnog a zlog protivnika. Ovde je to Kejt ,Starbak, Sakov (Katee Sackhoff) u liku Sare Korvus, prve bioničke žene, koja je i jača od Džejmi, jer joj je više delova tela zamenjeno bioničkim. Problem sa ovim likom je što Sara nije zla u "dubini duše" pa je kroz seriju čas hladnokrvni ubica, čas žrtva pokvarenih naučnika, koja se samo bori da ostane živa i moramo da saosećamo sa njom.Pilot epizoda počinje prikazom pokolja koji je učinila Sara, ali jasno se ističe da to nije bila njena želja, već nuspojava loše bionike. U kasnijoj epizodi ona moli Džejmi da joj pomogne da preživi, jer je bionički dodaci praktično ubijaju pa njih dve malo sarađuju, pa malo ratuju... cvrc... ne može čovek da se opredeli da li je mrzi ili je žali. Baš je potreban arhetip neprijatelja.

Kejt je ovde pokazala, ako ništa drugo, da uz dobru šminku može da liči na žensko, a ne na četvrtastu muškaraču kao u BSG. U scenama gde je sarkastična je dobra (ili sam se ja navikao na to u BSG) ali u ostalim, naročito kada treba da bude besno-opasna nije. Zbog obaveza u BSG mogla je da prihvati da bude  samo u nekoliko epizoda, po njenim rečima u polovini, a po IMDB u samo 5. Jedina je, recimo, 'zvezda' u seriji.

Specijalnih efekata ima vrlo malo i nisu loši, ali izgledaju kao konfekcija. Skakanje sa jedne na drugu gredu nad provalijom izgleda nekako obično, mnogo slabije od, recimo, onih skokova u Matriksu.
Deluje smešno kad Džejmi "načulji" uvo (samo jedno je bioničko) da čuje razgovor radio-stanicom vojnika iza ćoška - samo iskrene glavu, kao "sluša".Serija je počela sjajno, bila je na vrhu gledanosti za to veče u svojoj kategoriji, ali svaka sledeća epizoda je imala manje gledalaca, da bi došla do dna, poslednjeg mesta (i sve to za samo 8 ep).
Kritičari joj daju malo nadprosečnu ocenu 6.5/10 a gledaoci je ili ne podnose ili je smatraju solidnom, za 8/10. Većina se slaže da serija postaje kvalitetnija u novijim epizodama.
Tokom snimanja je dolazilo do mnogobrojnih promena u ekipi koja pravi seriju, režiseri, direktori, scenaristi... su se menjali i nije sigurno da opet neko neće otići. Pogađa ih i štrajk pisaca scenarija iako se snima u Kanadi.
Nisam uspeo da pronađem tačan podatak koliko je epizoda snimljeno, ali svakako je u pitanju puna sezona.

S obzirom na pad gledanosti svake epizode pitanje je da li će preživeti prvu sezonu. Kako, verovatno, snimanje ne košta mnogo (uglavnom nepoznati glumci, malo efekata, scenografija i kostimi svakodnevni...), možda producenti i zarađuju nešto na njoj?

Što se mene tiče, ove četiri koje sam odgledao su mi dosta, seriju više neću pratiti. Ne dopada mi se.

Michelle Ryan.........Jaime Sommers (15 episodes, 2007)
Lucy Hale.............Becca Sommers (14 episodes, 2007)
Mark Sheppard.........Anthony Anthros (11 episodes, 2007)
Miguel Ferrer.........Jonas Bledsoe (9 episodes, 2007)
Molly Price...........Ruth Treadwell (9 episodes, 2007)
Kevin Rankin..........Nathan (9 episodes, 2007)
Will Yun Lee..........Jae Kim (7 episodes, 2007)
Isaiah Washington.....Antonio Pope / ... (5 episodes, 2007)
Katee Sackhoff........Sarah Corvus (5 episodes, 2007)
Anja Savcic...........(3 episodes, 2007)

Producenti: NBC Universal Television, Universal Media Studios (UMS)


http://www.imdb.com/title/tt0880557/

ps, kako se u stvari transkribuje ime 'Katee Sackhoff'?

dan555:
Da malo osvežim vesti o ovoj seriji...
Posle emitovane osme epizode, stavljena je na "led", zbog štrajka pisaca scenarija.
Po nekim nezvaničnim izvorima, biće ugašena zbog drastičnog pada rejtinga, a po drugim dvodelna epizoda će biti prvo što će  se raditi po završetku štrajka, a plan je bio da se emituje ovog meseca (januar).
Bilo je predviđeno da se snimi 13 epizoda za prvu sezonu, ali negde sam bio našao da su bili naručili scenario za dodatne epizode.

Uzgred, i snimanje BSG "pati" zbog ovog štrajka. :evil:

Kahless:
da, snimljeno je 13 epizoda, ne zna se sta ce biti dalje.... pohlepa

Navigacija

[0] Indeks poruka