SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 19.04.2008. 17:25:04Naslov: The Last Winter - Poslednja zima
Poruka od: dan555 19.04.2008. 17:25:04
The Last Winter (2006) - Poslednja zima

Malo stariji film ali tek sada sam ga odgledao.

Ceo film je snimljen samo da bi preneo (ekološku) poruku da prestanemo da zagađujemo prirodu, jer će, u suprotnom, ona da uzvrati i pobije nas kao viruse.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t4208.jpg)

U dalekoj ledenoj bestragiji Aljaske mala ekipa priprema teren za istraživanja velike naftne kompanije. Logor je slika i prilika onog iz "Stvar-i" (The Thing), a i atmosfera je slična, samo bez vidljive opasnosti.
Scene ledene pustare i snimci logora spolja, sa krupnim pahuljama snega, su baš lepo urađeni. Čudo kako takav jednoličan pejzaž može lepo izgledati, vidi se da su film pravili zaljubljenici u prirodu.

Tokom filma dešavaju se čudne stvari - olujni vetar u šatoru ekologa, tragovi u snegu se sami stvore, član ekipe vidi nešto što ne ume da opiše...
Sve vreme se nagoveštava da nešto preti, da priroda uzvraća udarac, ali ne ide se dalje od toga. Nema konkretnog objašnjenja šta se u stvari događa i zašto iza čoveka ostanu samo čizme, zašto neki lude i postanu agresivni.

Kada počnu da na razne načine umiru, reše da potraže pomoć, ali ni to ne uspeva. Dvojica glavnih krenu u najbliže selo, ali na putu, najzad, sretnu tu napast. To su neke životinje-duhovi, barem tako izgledaju. Jedan od tih duhova liči na nekog zmaja, koji se, gle čuda za jednog duha, hrani stvarnim ljudima??? Nema nikakve borbe sa njima, poruka je da nam nema spasa...

Filmu nedostaje razrešenje i makar neko objašnjenje šta su zapravo te poluprovidne životinje. Da li su to neke "otopljene" davnašnje živuljke ili ih je priroda stvorila da se obračuna sa nama.

Osim želje da pošalju tu ekološku poruku, druge ideje za radnju u filmu scenarista nije imao. Deluje po malo prazno i smušeno. Stalno nas upozorava da stvari kreću na gore i tako ceo film.
Meni je bio dosadan, uprkos lepoj fotografiji.

Glumci su poznati iz epizodnih uloga u mnogim filmovima i solidni su. Preteća atmosfera je dobro izgrađena, ali ništa više. Zamerka ide na račun glavne ženske koju forsiraju kao neku seksi damu o kojoj pričaju čak i piloti, a ona u opšte ne "izgleda".

Ne mogu da preporučim ovaj film za gledanje, osim ako vam nije dovoljno da vidite zanimljivo uslikanu ledenu Aljasku.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t4209.jpg)

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t4211.jpg)

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t4210.jpg)


http://www.imdb.com/title/tt0454864/


Naslov: Odg: The Last Winter - Poslednja zima
Poruka od: robi75 19.04.2011. 19:05:11
Ja sam ga tek sada pogledao.Kada  gdin Dan 555 uradi prikaz ja nemam sta da dodam osim toga da sam shvatio poruku filma ali mi je kraj opet nejasan("ona" izlazi iz ambulante i sta?).Pretpostavljam sta je kraj filma ali ne volim tu vrstu umetnicke slobode sto se filma tice,da ja moram da razbijam glavu sta je "on" hteo da kaze.Brate uradi kraj filma da znam zasto sam ga gledao dva sata :wall: