SF tim

SF umetnost => Strip, ilustracije... => Temu započeo: Pikax 10.03.2007. 22:27:46Naslov: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Pikax 10.03.2007. 22:27:46
Prenosim odlomke koje je napisao novinar Aleksandar Radivojević, interesantnog naslova :

"VIN DIESEL NIJE UBIO BRUCE WILLISA – Deveta umetnost 21. veka"...

..pa koga zanima, moze da procita..  ->

"Otkako je Clintonova liberal-demokratska administracija proglasila fašističku diktaturu političke korektnosti nad popkulturnom holivudskom nacijom, i otkako je samozvana zagovornica slobode, a supruga tadašnjeg potpredsednika, Tipper Gore, izdejstvovala nalepnice roditeljske kontrole (parental advisory) za markiranje muzičkih diskova, industrija zabave se javno pretvorila u industriju kontrole zabave. Glavnina plemenitih kulturnih tekovina Zapada, u procvatu tokom predivno razuzdanih Reganovih osamdesetih, deformisala se u karikaturu sopstvene senke...

Kako je u centru mitosa Amerikane oduvek stajala herojska individua u večnom kontrastu sa svom ostalom bezličnom bagrom, nova vlast ju je svesno lišila svih sloboda zarad respekta prema šljamu koji je okružuje i time potpisala smrtnu presudu čitavoj američkoj kulturi. Tako je Schwarzenegger počeo da snima komedije, Eastwood je dobio Oskara za režiju, a Brendon Lee je poginuo. Nekad cinična herojska ruina Bruce Willisa u zaboravljenom remek-delu Poslednji skaut (1991) Tonyija Scotta je na lagani šamar odgovarala: “Takni me još jednom, i ubiću te.” Pošto ga je ološ ipak taknuo, Willis je odgovorio lakim udarcem u glavu od koga je nesrećnoj bitangi mozak pojurio na nos.
Danas, patetični samoproklamovani akcioni heroj sutrašnjice, Vin Diesel, u amaterskoj ujdurmi zvanoj XXX (Rob Cohen, 2002), na pljuvanje i šutiranje odgovara mlakim “takni me još jednom i prebiću te”. I pošto ipak biva taknut, Diesela od ostvarenja svoje smešne pretnje spasava niz loše insceniranih eksplozija, a umesto smrti, plaćeničkoj fukari sledi prevaspitavanje i edukacija.

Holivud je zaista mrtav. Ipak, poput ljudske, i filmska materija je neuništiva. Preživljava.
Zato je film sišao sa platna, i postao strip.


Paralelno sa propašću filma, američki strip se pretvorio u transmedijalni raj, kvalitativni epicentar popkulturnog sveta današnjice. Van inkvizitorskih radara, Goreovih urgencija za povećanje broja crnih karaktera u filmovima, ili zastrašujućeg Libermenovog mahanja Biblijom i kažiprstom da će očistiti holivudsku Sodomu & Gomoru, strip je nastavio da se razvija baš od one tačke na kojoj je film zaustavljen."...

( nastavice se :D )


Naslov: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: luci 11.03.2007. 22:12:07
zanimljiv text, jel aleksandar radivojevic onaj kriticar sto je vodio sok koridor.... lici mi na njega, covek je genije


Naslov: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Pikax 11.03.2007. 23:25:18
ne znam Luci :)....tekst je iz "Popboks"-a ( web magazin za popularnu kulturu )..moguce je.


Naslov: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Pikax 11.03.2007. 23:29:28
....Rađanje....

"Sve je počelo kad je vodeći strip mogul DC Comics, podstaknut uspehom fentezi serijala Sandman Neila Gaimana, kreirao ogranak Vertigo, usmeren ka punoletnoj publici. Potencijalni filmski scenaristi, dramski pisci i serijske ubice su, potom, za ispoljavanje svojih divljih talenata, umesto filma, literature ili zločina odabrali strip-grafičku novelu, novu oazu kreativne slobode. Svi redom ponikli iz rasutog semena dvojice najvećih guru-genija - koji su dvojnim razbijanjem superherojskog mitosa ponovno stvorili medij - “tvrdokuvanog” Franka Millera (seminalni epitaf i novo rođenje Betmena Povratak tamnog viteza, 1986) i “aristokratskog mistika i defetiste” Alana Moora (veličanstvena obdukcija nad superherojima Watchmen, 1985), novi autori kroz serijale koji slede iznova oblikuju umetnost prema svom nahođenju i trenutnoj erekciji. Krećemo.
Sandman - najizvikaniji, najnagrađivaniji, i najčitaniji Vertigo serijal danas poseduje više pionirski nego suštinski značaj.
 
Glomazni, povremeno fascinantni gotik-pop ep o gospodaru snova Morfeusu i njegovoj porodici (Večna Čežnja, Očaj, Delirijum, Sudbina, Razaranje, Smrt) jeste poetsko igralište oživelih simbola. Oni se, u psihodeličnom maniru, bez ustezanja šetaju kroz istoriju, od pakla do suburbije, žonglirajući sa ustaljenim formama pripovedanja.
Gaiman svojim ponosno snobovskim stilom zatvara ovaj vankarakterni esej o umetnosti uopšte, kao pripovedač se poistovetivši sa svojim junakom - Snom, kreatorom sve fikcije. Sandman je najznačajniji kao sonda koja je probila dotad nepremostive zidove između stripa, fentezi filma, visokoprofilne literature i poezije, savršeno sklopljenim fiktivnim univerzumom dokazavši da granice ne bi smele da postoje. Gaiman je, pre svega, umešni kompilator svih postojećih mitova i legendi koji, u postmodernističkom zanosu povremeno zaboravlja na naraciju, plutajući u svemiru koji je kreirao.
 
 Donekle unižen samo lošijom crtačkom ekipom, Sandman je i putokaz fentezi senzibiliteta za odrasle, koji će film verovatno usvojiti tek za nekih petnaestak godina"...


Naslov: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: luci 12.03.2007. 22:17:41
najverovatnije je to.... ti si ako se ne varam iz nis, on i nenad bekvalac su na arttv vodili tu emisiju o hororu na filmu, ja sam voleo to da gledam...


Naslov: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Pikax 12.03.2007. 23:30:18
Nenad Bekvalac iz TT sindroma ?
Nisam gledala...a sigurno je on :wink:


Naslov: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Pikax 13.03.2007. 22:45:22
Hellblazer (Pakleni Sejač)

.."John Constantin je, bez sumnje, jedan od najkompleksnijih, najzadivljujućih, najbizarnijih i najvećih likova koje su svetski film i literatura ikada proizveli. Kreiran od strane mecene Alana Moora, kao podrška umirućem serijalu Čudovište iz Močvare (Swamp Thing), ovaj urbani mag iz radničke klase je, zapravo, eksplozivni spoj Duška Dugouška, Prljavog Harryja i Sherlocka Holmesa. Constantin je ultimativni individualac i usamljenik, otelotvorenje odavno mrtvog pank stava, hodajuća oda mizantropiji, cinizmu i ničeanstvu.

Ovaj čovek je tri puta prodao dušu đavolu, motornom testerom isekao krila arhanđelu Gavrilu, ispišao se u usta najstarijem vampiru na Zemlji, žiletom isekao lice pedofilnom svešteniku i tri puta spasao svet od Apokalipse. I dok mu u žilama teče poludemonska krv, on još uvek obitava po prljavim ćumezima, u masnom barberi mantilu bez penija u džepu.
Sigurno nešto najbolje što je horor žanr ikada video, Hellblazerov užas je užas iza ćoška, horor kome prisustvujete sedeći u kafiću, na putu do škole ili kancelarije. U njemu se bitke za spas čovečanstva odigravaju po uskim sokacima što zaudaraju na spermu i krek, poraz je neumitan, a pobeda uvek dvosekli mač. Tu je junak uvek samo jedan (Constantin), suprotstavljen brojnim, nadmoćnim snagama nakaznog autoriteta (Gospod Bog, Sotona, Buda ili Margaret Tačer, svejedno) koje suzbija psovkama, sarkazmom i prljavim magijskim trikovima. Kao najstariji Vertigo serijal (oko 180 epizoda), Hellblazer gotovo da nema pogrešan momenat, i predstavlja sve ono što bi filmski horor mogao i trebalo da bude, a još uvek se ne usuđuje. Kada bi scenaristi ovog serijala krenuli da rade na filmu, bez cenzorskog uplitanja, svet bi bio mnogo lepše mesto.

Spisak scenarista je tehnički “ko je ko” današnje strip produkcije: Garth Eniss (kasniji tvorac ubitačnog Preachera, stilski, vulgarni amalgam Wesa Cravena i Sergia Leonea), Waren Ellis (budući kreator sumanutog Transmetropolitena, čoveka čiji je sarkazam veći od života) i Brian Azzarello (autor nagrađivanog 100 Bulletsa, tvrdokuvani pesnik ološa iz prikolice, koji cepa dijaloge na minimum i pravi bukvalni film na papiru). Vlade padaju, trgovački centri se ruše, ali John Constantin opstaje..."


Naslov: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Pikax 17.03.2007. 13:13:49
Lucifer

"Britanac Mike Carey, novi pisac Hellblazera i stožer retro prefinjenosti, u rangu Moora i Dilejna, angažovan je da održi Sandman mitos, pošto je Gaiman upokojio dotični serijal. Najharizmatičniji epizodista u Sandmanu - Lucifer, Sotona ili Mefisto tako dobija sopstveni serijal. Narativnije orijentisan od Gaiman, kao i skloniji bolesnijoj kombinatorici, Carey od Lucifera stvara najveću apologiju lučonoši ikada viđenu, koja Sendmenov univerzum koristi samo kao odskočnu dasku za umerenije konstantinovske avanture najciničnijeg među palim anđelima. Rezultat je trenutno najprodavaniji Vertigo artikal."

100 Bullets

"Agent Graves je demonska džinhekmanovska figura koja iskrsava u životima raznih gubitnika nudeći im aktovku sa nepobitnim dokazima protiv osobe koja im je uništila život i sto neregistrovanih metaka za osvetu bez granica i kazne.
Sve je to samo odblesak tajne organizacije zvane Trust (Poverenje) od trinaest porodica koje, zapravo, iz senke upravljaju Amerikom. Koja, opet, nije ništa drugo do tajanstveni eksperiment grupe euro-aristokrata. Scenarista Brian Azzarello (Hellblazer) ovde stvara najvrtoglaviju teoriju zavere posle Morisonovih Invisiblesa (biće reči i o tome), koja ostavlja naivne Chis Carterove Dosije X koloplete daleko iza sebe. Ovo je, pre svega, vrhunska tvrdokuvana proza, nadfilmski ispolirana od strane crtača Eduarda Rissa, što dodatno pokazuje koliko je novi američki kriminalistički film otišao do đavola. Zamislite susret Francuske veze i Dežurnih krivaca u paklu, i bićete blizu."

Transmetropoliten

"U pitanju je najciničniji literarni divljak posle Ambrosea Bierca, Waren Ellis (Hellblazer), koji ovde kreira satirični futuristički metropolis u kome se neotransvestiti kaleme sa vanzemaljcima iz čistog egzibicionizma.
Transmetropoliten Siti je tek poligon za Ellisov alter ego, manijakalno ciničnog i patološki brutalnog neo-anti-hipi kolumnistu Spider Jerusalema, američku varijantu Petra Lukovića na 356 različitih sintetičkih droga. Ellisova satira je, naravno, prenaglašena Amerika, ali i realistička Srbija. Političke kampanje manipulantskog šljama u japi odelima i retardirajući TV brejnvošing kao da su prekopirani sa srpskih ekrana. Alanfordovske kreature izvanredno crtane od strane Daricka Robertsona jesu ovdašnji predsednički kandidati, bez friziranja. Žuč koju Spider obilato prosipa po svima jeste pravednički bes, a ne politički stav. Elis-Spider ne bira reči i postupke, tvoreći ludački fest znoja, krvi, pljuvačke i sperme koji civilizaciju srozava na tehnološki zamaskirani srednji vek, nema milosti i ne traži milost. Zamislite Sirote male hrčke koje u paklu režira John Waters, i bićete blizu. Transmetropolitan je srpski dnevni žurnal."

Preacher (Propovednik)

"Strip Garth Ennis i Steve Dillon (Hellblazer, naravno) bez sumnje je, poput izgubljene biblijske legende, jedna od najvećih priča ikada ispričanih. Bog napušta Nebo i skriva se na Zemlji pošto njegovo nesuđeno kopile, moćni bestelesni entitet zvani Genesis beži iz svog zatvora i ulazi u teksaškog sveštenika Jesse Custera, koji se upravo odrekao Boga.

Vođen Genesisom i sopstvenim gnevom, Custer, u pratnji svoje psiho-devojke i irskog vampira ispičuture, kreće u osvetnički pohod na Boga. Za petama su mu vaskrsnuti revolveraš sa Divljeg zapada koji radi za Nebo kao Anđeo Osvete, i čitav Gral, tajna organizacija koja je sačuvala Hristovu krv i seme i upravlja celom planetom.
Preacher je definitivni milenijumski mit, konačni vestern, horor i religiozno iskustvo u jednom. Ennis stilski jezik i slengoidni dijalozi spajaju psovačku inventivnost Tarantina sa drumskom poetičnošću Kerouaca i crnohumornom rafalnošću Palanika. Ali, pre svega, ovo je otelotvorenje pravog bioskopa - film koji ste oduvek želeli da gledate, mislili ste da već postoji, ali niste bili u pravu. Preacher je najveći nepostojeći film - iscrpljujuća melodrama koja tek čeka da bude snimljena. U njegovih šezdeset i šest brutalnih epizoda vašom krvlju je ispisana nova Pesma nad pesmama za dvadeset prvi vek."

The Invisibles (Nevidljivi)

"Ako je Preacher izgubljeni, cenzurisani biblijski psalm, onda je The Invisibles Granta Morrisona čitava nova Biblija, alternativna religija za novi milenijum. Našu realnost kreiraju odvratna vandimenzionalna bića čiji je cilj potpuna dominacija nad ljudima putem opšteg ubistva mašte i kreativnosti.

Nevidljivi su subverzivni art-teroristi, umetnici sa oružjem, koji pokušavaju da vrate civilizaciju u ljudske ruke. Većina ljudi su agenti kontrole, ljigavi pioni koji rade na gušenju apstrakcije zarad uniformnosti. Kvalitetan koliko jeste, Matriks Vahovskih je tek besramni plagijat Morrisonovih ideja, poput Kebine verzije Paint it black The Rolling Stonesa. Nevidljivi su eksplozivno napisan priručnik za revoluciju, neverovatan psihodelični amalgam Berouza, Cliva Barkera i Markiza de Sada u imaginarnoj režiji Davida Kronenberga.
Nevidljivi su spomenik umetnosti uopšte, dokaz da jedini put spasa ljudske civilizacije leži u bekstvu od nje same. To je, ujedno, i lekcija koju film mora naučiti da bi preživeo trenutni juriš agenata kontrole.

Zaboravite film, i pustite da vas vrtoglavica (vertigo) obuzme...."


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: ariella 26.12.2010. 22:15:50
strip zivi na cdu ili dvdu danas............ :wink: :wink: :wink: :wink:


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 23.05.2012. 19:16:34
http://www.trojka.rs/zanimljivosti/28313-pogodite-koji-je-superheroj-gej.html?ref=sections

 :smeh2: :smeh: :smeh2:


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Mefisto 16.07.2013. 11:02:42
Lepo pisanje PikaX,pravo malo uzivanje citati ovo:)


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 15.11.2015. 18:18:25
 :cao: Svima koji vole strip (pa makar morali da ga čitaju u originalu) - strip na Netu :

http://www.hellocomic.com/comic/list

Izaberite i uživajte !


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: plotz 16.11.2015. 10:48:15
Stvarno ima svašta,gomila jedna.


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 27.11.2015. 16:41:17
Peti deo strip serijala ”Lokot i ključ” u domaćim knjižarama

http://www.art-anima.com/vesti/peti-deo-serijala-lokot-i-kljuc-u-domacim-knjizarama


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: plotz 28.11.2015. 01:12:24
Hmm,nisam ni prethodna 4 čitao  :wall:


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 28.11.2015. 12:36:33
Zaviri : http://www.darkwood.co.rs/assets/files/pdfdownloads/Lokot1privju.pdf

 :wink:


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: plotz 28.11.2015. 14:42:23
Izgleda solidno,samo ja bre nikako da krenem da stvarno uživam u listanju elektronskih stranica namjesto papira,ne vredi hbg nikako  :kesa:


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 18.12.2015. 12:59:43
GALAKTIČKO CARSTVO SA SEDIŠTEM U GALAKSITIJU

ILI ČISTOKRVNA SVEMIRSKA OPERA

http://www.svetstripa.org.rs/stripomanija/465-galakticko-carstvo-ili-svemirska-opera

http://svetstripa.org.rs/stripomanija/463-slejn-rogati-bog

http://svetstripa.org.rs/stripomanija/464-jonathan-hickman-esad-ribic-secret-wars


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: plotz 18.12.2015. 18:50:24
Ovo prvo je samo text o stripu Valerijan koji je izzlazio u Stripoteci svojevremeno ,te shodno tome ostalo neću ni čitati  8)  :cao:


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 19.12.2015. 12:40:18
 :cao: Samo ilustracija da ljudi vole strip !


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: plotz 19.12.2015. 12:45:06
Jašta,ne sviđa mi se što postaje skup sport.


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 19.12.2015. 16:26:45
 :roll: :wall: :wall: :wall: :cry:


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: valiant68 22.12.2015. 15:26:04
Na kiosku skupo a zahvaljujuci Gloriji, citam online i uzivam kad mi rezolucija (format) odgovara za monitor.


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 22.12.2015. 15:55:41
 :cao: Nešto novo :

Pogledajte kako izgleda svemirska opera inspirirana Afrikom   http://inverzija.net/?p=17910

http://www.okayafrica.com/news/the-pack-egyptian-werewolves-comic-series-paul-louise-julie/#slide1

Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: plotz 22.12.2015. 23:33:29
Egipatski vukodlaci? :wall:


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 01.02.2016. 12:44:06
 :twisted: Onlajn učenje - pa svako nacrta sebi kako voli  :wink:

http://www.openculture.com/2016/01/take-a-free-online-course-on-making-comic-books.html


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: garwor 01.02.2016. 14:56:44
zvuci zanimljivo, ja sam se u poslednje vreme bio primio na online kurseve. MAda sad frka na poslu pa nemam vremena i sve zaboravio sto sam naucio :(

Skinuo sam sve epizode Zagora pa cituckam po malo. Strip is not dead!


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 01.02.2016. 19:10:29
 :cao: Pretraži malo sajt ... ima svega: e-knjiga, filmova, učenja jezika, kursevi, ....

Ovo sa stripom je samo deo ...


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: plotz 02.02.2016. 23:06:22
Pre neki dan sam svukao komplet Freak brothers i Fat Freddys cat(skoro cijeli Gb),pa ako koga zanima tu sam.


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 18.12.2016. 10:50:12
Naši idu u SAD  :wink:

http://www.kurir.rs/vesti/srbija/sombor-srpski-strip-osvojio-sad-clanak-2593527


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 29.05.2017. 11:58:58
 :twisted: Malo stripa po babinom ukusu ...

Original:

http://existentialcomics.com

Prevedeno : http://narodni-front.org.rs/pobesneli-marks-klasni-ratnik/


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 31.05.2017. 14:09:38
 :roll: i malo onog drugog:

Tribina "Jezovnik: Berni Rajtson i horor u stripu"

https://sfpisb.wordpress.com/2017/05/31/tribina-jezovnik-berni-rajtson-i-horor-u-stripu/


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: SuperFrog 07.07.2017. 02:40:44
kod mene djeca se zarazila sa comic books... a cjela najezda novih izdanja... te nekakva Kleopatra iz svemira, Amulet... etc. Sad imaju pored redovnih stripova (marvel, DC etc.) i oni svoju policu u biblioteci...


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: garwor 07.07.2017. 02:45:50
u moje vreme stripovi su se kupovali na kiosku


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: SuperFrog 07.07.2017. 13:28:21
u moje vreme stripovi su se kupovali na kiosku

Vremena se mjenjaju...  :-D

Ovdje nasi kiosci ni ne postoje, jedini kiosk koji sam vidio je u centru Cikaga. Vecinom supermarketi imaju news stand, kao i mnoge knjizare poput Barnes and Noble (http://"https://www.barnesandnoble.com/") ili pak lokalni Schuler Books (http://"http://www.schulerbooks.com/"). Sa obzirom da obadvoje imaju kafu, tako su postali mjesta gdje se ljudi ukupljaju i citaju.

Mislim da sam vec odavno spominjao kako biblioteke ovdje su umnogome vise nego sto su to bile kod nas. Na primjer, moja lokalna biblioteka (KDL - http://www.kdl.org/ ) cini grupu od 17 biblioteka u ovom okrugu i imaju sve od magazina, knjiga pa do video igara, DVD/BR fimova, iPad/droid tableta koje mozes posuditi na 3 sedmice. Video igre za Nintendo Wii, Wii-U, XBox 360, XBox One, Playstation 2, Playstation 3 i Playstation 4.

Od digitalne ponude, imamo VIP na www.oneplay.com (preko 1K besplatnih igara za kompjuter i 1/2K igara za droid), hoopla.com (filmovi, muzika, knjige i stripovi), onedrive.com (isto kao i hoopla, malo drugaciji katalog), freegal (muzika slusanje i download 5 MP3 pjesama po clanskoj kartici), lynda.com (video treninzi), mangos (slicno Rosetta stone - ucenje stranih jezika)...

Na to sve, pristup mnogobrojnim database sa svim i svacim. (slicno google, samo vise detaljno - koristi se za pretrage, npr isjeci iz svih lokalnih novina i slicno.

Dodaj na to da u blibioteci npr. svake sedmice imamo od koncerata, raznih predstava (npr. prosle sedmice smo vodili djecu da gledaju madjionicara), treninzi i klase, pa do raznih grupa, npr. u zadnje vrijeme sve veca grupa kucnih pivara, jer ovaj grad postaje najvece sjediste proizvodnje micro-piva. :D

Kao sto rekoh, vremena se mjenjaju... :)


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Nesa 07.07.2017. 15:34:02
Sta bese to knjizara sa mirisom knjiga i stamparske boje?  :shock:


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: dan555 07.07.2017. 16:32:49
Чини се да ће књиге у библиотекама постати „редак звер“, нешто што ће у једном примерку држати у стакленој витрини на улазу да би деца видела како је то некада изгледало. :wall:


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: SuperFrog 07.07.2017. 17:31:58
Sta bese to knjizara sa mirisom knjiga i stamparske boje?  :shock:

Opasno za zdravlje... ta boja i miris...  :mrgreen:

Cuj, ovdje Amazon vlada prodajom svega, no knjige su jos uvijek popularne.

Zanima me sta je sa literaturom za fakultet. Knjige su bile u prosjeku 100-150 dolara, sa nekim rijetkim izuzetcima gdje knjige je preko 200 dollara. Zanima me hoce li PDF biti ista jefiniji.

Naravno, sve su knjige kvalitetno uradjene... no brzo zastare... a ucenik ih moze prodati nazad.

New Horizon, kompanija koja se bavi kvalitetnim treninzima je na primjer davala knjige sa preko 1000 stranica za 5 dana trening... no zadnja 2 sta sam imao su bili samo PDF. :(

Evo lokalne B&N... nadam se da nece jos zatvoriti... :)

(https://simg1.imagesbn.com/pimages/store/photo/s2/2356.jpg)
(http://lansingcitypulse.com/archives/011031/feature%20images/B&N.jpg)
(http://www.grnow.com/wp-content/uploads/2015/04/craft.jpg)

hoce li i ovo biti nesto sto se vise nece raditi...

(http://www.rylkobauer.com/wp-content/uploads/2014/05/BNBkSigning4.26.jpg)

Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: garwor 07.07.2017. 18:39:34
u mojoj lokalnoj biblioteci nemaju kompjuter. Ja zvao telefonom s posla da produzim rok za vracanje knjiga, pitaju za broj clanske karte i datum kad sam trebao da vratim, rek'o nemam pojma na poslu sam, nadjite me u kompjuteru po imenu..., kazu: u kom kompjuteru, nemamo mi to :)
prostorija mozda 4 x 5 metara sa policama s knjigama.


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: dan555 07.07.2017. 22:30:07
Е да, чик да ти писац потпише пдф или било шта електронски. :P
Вероватно ће као  глумци потписивати своје слике или ће штампати плакате у те сврхе али није то - то, кад узмеш потписану књигу да читаш.


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Nesa 08.07.2017. 04:00:23
Е да, чик да ти писац потпише пдф или било шта електронски. :P
Вероватно ће као  глумци потписивати своје слике или ће штампати плакате у те сврхе али није то - то, кад узмеш потписану књигу да читаш.
Pa bez problema ce elektronski format da potpise ali elektronski.
Potrebno je samo da deponuje elektronski potpis i to se kasnije brzo i lako odradjuje. :lol:


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: garwor 08.07.2017. 07:58:14
moze i bez deponovanja, ja potpisivao ugovor sa strancima nekad: slikas potpis telefonom, napravis transparentnu sliku u nekom alatu za obradu slike, odes u acrobat i izaberes signovanje pdf-a, nadjes sliku i on ti pljasne potpis u pdf. :)


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: dan555 08.07.2017. 17:13:52
Дааа, седиш кући пред рачунаром и добијеш потпис аутора на пдф... бљак!


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Nesa 11.07.2017. 00:09:15
 :smeh2: :smeh2: :smeh2:
Дааа, седиш кући пред рачунаром и добијеш потпис аутора на пдф... бљак!
:smeh: :smeh: :smeh:
Upravo to. Sve gubi sarm.


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: SuperFrog 11.07.2017. 08:42:12
Pa jedini nacin da knjige ne izumru je da se kupuju i da se citaju.

Ja kao sto rekoh, bar ovdje djeluje da se to nece uskoro desiti, iako cak i biblioteke imaju elektronsku ponudu.

A kao sto i sam dan primjeti, mnogo toga bi bilo bljak...  jedno je otici i pozdraviti se sa piscom, upoznati ga, pricu iza njega, mnogo drugacije nego li citati na wiki... no nije lose da obadvoje postoje ;)

BTW, proslu prodaju knjige u biblioteci smo kupili 12 knjige koje su starije preko 100 godina. :)


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 01.10.2017. 16:29:34
 :shock:

Strip ?

https://www.youtube.com/watch?time_continue=53&v=i454o7ijabI

King


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 28.10.2017. 19:09:23
 :cao: Vredi pogledati

http://view-comic.com/lady-mechanika-000-2011/


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: peca777 31.10.2017. 11:45:28
super je :lol:


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 02.11.2017. 13:23:25
super je :lol:

Moja mlađa kćerka preporučila mami  :wink:


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: peca777 06.11.2017. 11:04:32
ja kao klinac citao neki  strip tvrdi povez i sve sto ide strane u koloru
mislim da se zvao druna ili tako nesto desavanje je na svemirskom brodu koji je zarazen nekim mutirajucim virusom ili vec nesto tako
strip prati jednu devojku i njena putesestvija po brodu voleo bih da ga nadjem u everziji i da ga ponovo procitam  :cao:


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: dan555 06.11.2017. 12:50:23
Друуна има девет наставака (колико сам успео да изгуглам) и имам их све али на енглеском и у малој резолуцији па није нешто квалитетно скенирано. Није ни близу онога што нуди папирно издање (имам само прва два албума, после је постало више порно него СФ).


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 07.03.2018. 18:21:52
U prodaji novi strip Roberta Kirkmena ”Pesma Zaborava”

http://www.art-anima.com/vesti/u-prodaji-novi-strip-roberta-kirkmena-pesma-zaborava


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 14.03.2018. 13:07:44
(https://scontent.fbeg5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29136954_2045905925695424_1347367906584090743_n.jpg?oh=903f34351cbeadaa83753afcab86e046&oe=5B3617E9)


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 15.04.2018. 16:47:29
(http://fantasticnivodic.com/wp-content/uploads/2018/04/OPAKOBO%C5%BDANSKO2.jpg)

http://fantasticnivodic.com/horor/2018/04/opako-bozansko-kiron-gilen-dzejmi-makelvi/


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 27.05.2018. 11:41:37
(https://fantasticnivodic.com/wp-content/uploads/2018/05/Pesma-zaborava.jpg)

https://fantasticnivodic.com/naucna-fantastika/2018/05/pesma-zaborava/


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 28.05.2018. 16:16:22
 :cry:

Preminuo je Hulio Ribera, crtač Astera Blistoka...


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: kaa 11.10.2018. 20:10:27
:cao: Vredi pogledati

http://view-comic.com/lady-mechanika-000-2011/

Sjajan sajt Glorija  :cao:Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Eldundarin 12.10.2018. 14:32:54
Elem kao veliki ljubitelj stripova imam nekoliko sajtova da preporucim

http://readcomicsonline.ru/ - najkompletnija baza stripova za citanje preko neta (ovako se citao Fear Itself)

https://getcomics.info/ - najkompletnija baza stripova za download (pojelo mi 40 GB memorijske u tebletu)

https://comicbookreadingorders.com/ - ko prati MARVEL i DC ovo je dobro za redosled citanja odredjenih story arc-ova

https://comicnewbies.com/ - dobar sajt sa izvodima najbitnijih panela iz odredjenih stripova (mostly Marvel/DC)

http://comicsgeek.ru/ - ruski sajt za DL (imaju i evropska izdanja)

http://www.comiclist.com/index.php - pull list sajt, tj sve ono sto izlazi te nedelje mozete naci ovde, da ne prospustite neki broj

http://www.coverbrowser.com/ - ako zelite da nadjete neku odredjenu naslovnciu mozete ovde da pocnete


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: kaa 12.10.2018. 15:23:21
 :cao: Bravo majstore!!!


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: SuperFrog 16.10.2018. 13:26:01
Ev' da i ja postiram par linkova, meni drazih...

http://stripovi-online.info/

https://www.besplatnistripovi.com/

https://striputopija.blogspot.com/

Trebalo bi da imaju vecinu stripova koje pamtite...


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: dan555 16.10.2018. 19:48:14
На https://striputopija.blogspot.com ’ ладно су мазнули све наше дигитализације и уклонили сваки траг о нама. :twisted:
Из Сиријуса су избрисали наш лого и са почетка и са краја сваког броја а задржали су комплетан изглед који му је дао Мастер.
Лоповчине!!!
Немам ништа против да се наше дигитализације шире нетом али основни интернет бонтон је да се наведе сајт са ког је преузето а уобичајено (код поштених и часних) је да се стави и линк ка сајту порекла.
Ови ништа од тога.
Лоповчине!!!


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Eldundarin 16.10.2018. 19:54:20
Pa pisi im, ja kad god sam negde video da neko uzima nesto moje sam pisao :)


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: dan555 16.10.2018. 20:06:01
Паааа, наш је само труд у дигитализацији а не и сами часописи.
А по мом искуству углавном је то залудна работа јер није у питању кршење ауторских права.
Доста ми је што сам се овде „извикао“. :mrgreen:

пс Мада, криво ми је када неко тако пљуне на туђи труд. Само у Сиријус нас шесторо уложило је две године рада.


исправка - једно сувишно „н“


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Eldundarin 16.10.2018. 20:09:30
I veoma sam vam zahvalan na tome :D


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Eldundarin 09.01.2019. 10:31:22
Koga mrzi da svlaci onaj pogolemi torent od nekih 25+ GB-a ovde ima vise od polovine lepo skenirano

https://archive.org/details/heavy-metal-magazine?sort=-downloads


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Leto 09.01.2019. 17:10:34
https://archive.org/details/heavy-metal-magazine?sort=-downloads

Хвала!


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 22.01.2019. 17:44:58
 :cao:

https://www.beforeafter.rs/kultura/naslovi-koji-su-obelezili-srpsku-strip-scenu-u-2018/?fbclid=IwAR1Y_qE7bCt3ZmTHhOuITOZSs7eeME_zUeRWh31A6HsDxHuPBl0IpkL4E9s


Naslov: Odg: Da li zaista strip izumire ? :D
Poruka od: Glorija 25.01.2019. 14:00:21
Lepo ...

http://fantasticnivodic.com/recenzije/2019/01/budjenje-grupa-autora/?fbclid=IwAR3bAWoTFpZxDF0-q12BIdgdBac5mQmsP8vspqndVEHGMgW2IF76maczKvE