SF tim

SF umetnost => Serije => Temu započeo: dan555 11.01.2016. 04:00:33Naslov: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: dan555 11.01.2016. 04:00:33
Derdevil (Nebojša) (Daredevil) (2015)


Prva iz niza predviđenih serija o superherojima ("Daredevil", "Luke Cage", "Iron Fist", "The Defenders) iz Marvelove "kuhinje" rađena za Netfliks. To što sam prvo gledao "Džesiku" (http://www.sftim.com/forum2/forum/index.php?topic=2113.0) ništa ne smeta jer su zasebne po radnji i likovima.
Za razliku od pomenute superheroine, Derdevil je dovoljno star lik (1964) da mi je poznat i kroz strip i kroz film iz 2003. sa Benom Aflekom i Dženifer Garner. Zapravo, toliko davno se pojavio u nas da pamtim da su ga u nekim strip-revijama zvali Nebojša (časopis Lale). Iako mi je i tada ovakvo prevođenje imena bilo smešno ipak ću ga u ovom osvrtu tako zvati (taki mi ćeif :P).

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t4733.jpg)

Serija se uglavnom drži osnovne priče o poreklu supermoći Meta Merdoka (Matthew "Matt" Murdock). Kao dečak spasao je nekoga od saobraćajne nesreće ali mu je pritom neka hemikalija spržila vid. Oca mu, boksera koji po nalogu kriminalaca često lažira borbe, ubiju kada najzad odbije da padne pa pobedi u meču koji donosi mnogo para. Sam se kladio na sebe pa je taj novac poslužio da Met zaviši pravni fakultet i sa drugom sa studija Fogijem Nelsonom otvori advokatsku kancelariju. Obojica su pravdoljubivi i pre toga odbili su ponudu velike firme i dobre plate.

Prvi posao im je da spasu devojku Karen Pejdž od moćne korporacije iza koje stoji glavni zloća Vilson Fisk. Kada to uspeju, pošto nema para da im plati, ona počne da radi kao sekretarica u njihovoj kancelariji ali ubrzo postaju bliski prijatelji a uz to ona samostalno nastavlja da istražuje svoj slučaj pa joj život bude ugrožen.

Preko dana slepi advokat a noću neustrašivi Nebojša, Met pokušava da spase svoj voljeni grad i sebi bliske ljude od kartela zločinačkih, odlično organizovanih i opasnih kriminalnih organizacija sa raznih strana sveta - tu su Ruski krimosi, Kineska trijada, Japanske jakuza a na čelu im najgori, čije ime se ne izgovara, Vilson Fisk.

Tokom prve sezone pratimo kako naši junaci otkrivaju deo po deo slagalice i bore se, kako pravnim sredstvima, tako i Nebojšinim moćima.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t4734.jpg)

Pošto sam odgledao obe do sada emitovane serije mogu da ih uporedim.
Uslovno rečeno, Džesika je "ženska" serija i likovi se pre svega bore sa psihičkim traumama koje su posledice manipulisanja njihovim umovima od strane Kilgrejva. Ni njoj ne manjka akcije i tuče ali, eto, emocije i psiha ipak su u prvom planu. Nebojša, sa druge strane, prava je "muška" serija prepuna snage, brutalnosti, tuča na svakom 'ćošketu'.
 
Ogroman plus ovoj seriji su detaljno razrađeni likovi, njihova motivacija, ubacivanjem događaja iz prošlosti objašnjeno je kako su postali to što su, a uz sve to, većina glavnih junaka stalno preispituje svoje stavove i traži sebe u razrešavanju dilema koje pred njih postavlja borba za pravdu ili pak ličnu korist (na strani kriminalaca). Ima, naravno, i šablonskih likova, negativaca pre svega, ali oni su samo sporedni likovi.
 
(Uzgred, iako nikada nisam na strani kriminalaca i negativaca, kada glavni ruski mafijaš kreće u sigurnu smrt da bi Nebojši obezbedio odstupnicu peva jednu od pesama iz Velikog otadžbinskog rata (drugi svetski) a ja, pa... baš, ono baš-baš, volim te pesme i taj detalj mi se mnogo dopao.)

Sa "Džesikom" serija deli mesto radnje, Đavolju kuhinju, deo Njujorka (barem u Mervelovom svetu) pa se u obe pojavljuju ista bolnica, lekari, zgrade i sl. Medicinska sestra u tumačenju Rozario Doson ovde ima mnogo značajniju ulogu jer je prijateljica koja krpi Nebojšu kada god je potrebno.
Ista je i atmosfera, mračna, puna korumpiranih političara, policajaca, sudija...
Ali ipak ovde ima mnogo više "svetla" jer postoji ne tako mala grupa dobrih, poštenih, hrabrih običnih sugrađana koji su spremni da učine nešto za bolje sutra.

Ni Džesika a još manje Nebojša nisu superheroji za decu. Oni klasični, namenjeni mlađim naraštajima, svojim moćima sa lakoćom pobeđuju zloće uz obaveznu dozu humora pa klincima nije teško da se identifikuju sa njima. Uz to, podela na dobre i zle je čisto crno-bela što takođe olakšava biranje strane.

Uravo ta (nepravedna) nadmoć čini borbu dobra i zla dosadnom (barem meni) i jedan je od bitnih razloga zašto ne volim superheroje. Ali ovde su superheroji nešto sasvim drugo. Pre svega, Nebojša do svoje moći nije došao preko noći već dugotrajnom i upornom vežbom sa svojim učiteljem, takođe slepim borcem. Lepo je prikazano koliko je znoja i krvi morao da prolije, koliko puta je pao i ustao, da bi dostigao nivo koji mu omogućava da pobeđuje krimose.
Uz to, ovi "novi" superheroji i te kako mogu da budu povređeni pa je skoro svih 13 epizoda prve sezone Nebojša u modricama, ranama a par puta i skoro polumrtav.
Zato ih vidim kao superheroje za odrasle. Teško da će neko dete poželeti da "popije" tolike batine da bi se identifikovalo sa nekim od ovih junaka.

U ovim serijama nema ni trunke komedije, što je prilično netipično za ovu (pod)vrstu žanra.
Takođe, iako jesu prevashodno akcioni zahtevaju angažovanje 'malih sivih ćelija' kako bi se pratila radnja i razvoj likova.

Glumačka podela mi se veoma dopada. Svi su mi nekako legli kako treba. Nikoga ne bih mogao da izdvojim pa ću samo nabrojati glavne.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t4735.jpg)

Čarli Koks kao Nebojša, uspešno dočarava običnog slepog čoveka ali kao borac nema onaj harizmatični 'oreol' heroja. No, i to je deo opšte atmosfere. Celu sezonu bori se u običnoj crnoj majici, pantalonama i kapom navučenom preko očiju i nosa. Tek na samom kraju nabavlja i nosi svoje superherojsko odelo.

Ovo vidim kao nastavak trenda 'spuštanja' superheroja među obične ljude. Već smo imali takvog Betmena (Nolanova trilogija a najviše poslednji film "Mračni vitez") i Supermena (Snajderov "Čovek od čelika"). Ovim postupkom junacima se oduzima deo nepobedivosti pa postaju zanimljiviji a i naglasak u radnji stavlja se na njihove dileme, ličnost, muke kroz koje prolaze... Sve to filmovima daje kvalitet koji nemaju, i dalje veoma popularni, klasično predstavljeni superheroji (i dalje zgrću velike pare i to baš Marvelovi novi 'radovi').

Debora En Vol kao Karen Pejdž čak i svojim likom deluje kao dobra devojka ali koliko hrabra toliko i ranjiva. Isti slučaj je i sa Eldenom Hensonom kao Fojijem. Pravi izbor za Nebojšine drugare.

Poseban slučaj je Vinsent Donofrio kao Vilson Fisk, odličan kao zločinac koji sebe vidi kao spasitelja Đavolje kuhinje, odanog prijatelja svojih saradnika, iskreno zaljubljenog u svoju devojku ali brutalno nemilosrdnog u obračunu sa bilo kim ko mu stane na put. Ne preza ni od ubijanja golim rukama.

I kritičari i publika prosto obožavaju ovu seriju (čak 98% na Paradajzima) i ja mogu samo da se složim sa njima.

Druga sezona najavljena je za 18. 3. '16. i u spisku likova nalazi se i Elektra pa će ekipa biti kompletna.

Ovo je odlična serija i ako ju je neko propustio od mene preporuka da je obavezno pogleda.


http://www.imdb.com/title/tt3322312/


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: Lemonzoo 21.01.2016. 19:18:57
Daredevil je najbolji superherojski film/serijal od novijih, ali koliko je to bezvrijedan ogranak govori to da mi je i on bio samo prosječan.


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: dan555 18.01.2017. 23:11:25
Druga sezona ispočetka malo slabija ali na kraju ispade odlična. Zapetljali su svašta, umešali gomilu aktera, tabačina na sve strane...
I dalje likovi koji se dvoume šta su i kako dalje što je po meni uvek kvalitet više.
Biće i treća sezona ali tek 2018. jer pre nje idu ostale gore pomenute.


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: Nesa 19.01.2017. 05:04:01
E upravo juce kompletirao IIsezonu i spremio za gledanje. :lol:
 :cao:


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: dan555 19.01.2017. 17:20:21
Заборавио сам да кажем да су оставили мало превише отворених линија радње и оставили нека питања без одговора али имајући у виду то да је ово само једна серија у низу, очекујем одговоре у следећим.


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: garwor 19.01.2017. 18:37:25
Odgledao sam prvu sezonu pre vise od godinu mislim, i bila mi bas dobra. Mozda je vreme da krenem s drugom. Cim se opet uselim u stan zbog ponovnog sredjivanja parketa... !#%$#@#$


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: Nesa 24.01.2017. 03:05:38
Zavrsih i 2. sezonu.
Pa inpresije, mada se nije bas sve sleglo, su mi da ce ovo biti jedna od boljih serija. Neznam koliko ce to ici dugo, treca sezona je izvesna, ali za sada ostavljeno sjased mogucnosti za nastavak, pogotovu sto se ovde umesao i Punisher. Dali ce razdvajati likove ili ce jedan drugog pratiti, videcemo i to. Jedino sto mi malo smeta, ali ujedno mi je i drago, zbog nacina na koji ja gledam serije (sezonu po sezonu) sto su epizode nastavak jedne price ili prica u nastavcim. Nisu svaka za sebe. To je i dobro i lose zavisi ko kako dozivljava. Na nacin na koji ja gledam, to mu dodje kao jedan jako dug film, sa manjim bocnim radnjama. Sve u svemu, svidja mi se i preporucujem za gledanje i pracenje.
Naravno, ocena je da ovo ne moze ni da pridje SF-u "celicnog stila" (sad mi pade napamet ovakav izraz, nema veze sa podelom) gde se jurca po vaseljeni razno raznim brodovima i utabavaju se neprijatelji covecanstva, ali "kad nema kise, dobar je i grad".


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: peca777 03.02.2017. 18:15:10
po preporuci odgledah prvu sezonu i ok je serija samo ne volim nekako kada je negativac bolji lik i ostavlja bolji utisak u smislu kako je odglumio
Gospodin Fisk je mnogo jaci lik po meni ili ti je glumac mnogo bolje izneo ulogu nego nebojsa ali to seriju ne cini losom


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: SuperFrog 12.04.2018. 21:06:41
I nastavak u ovoj godini... sa Matom koji se budi u nekom krevetu sav u zavojima...  :roll:

Serija je jedna od boljih u skupu, odmah iza Punisher-a. :)


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: dan555 19.10.2018. 21:49:04
Izašla treće sezona. Sad da se strpim da izađu titlovi. :wall:


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: kaa 19.10.2018. 22:12:40
... I upravo sam počeo da je gledam, javiću jel valja  :cao:


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: Eldundarin 19.10.2018. 23:01:37
Vec sam na desetoj :D


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: dan555 20.10.2018. 00:21:09
Zavidim vam. :zid: :bye2:


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: kaa 21.10.2018. 16:46:21
... I upravo sam počeo da je gledam, javiću jel valja  :cao:

  :cao: - Valja.Upravo završio sa gledanjem.

Radnja je malo sporija - "sporogoreća" ispočetka, al se zato rasplet više nego isplati....
Sam "Nebojša" još više vuče na Milerovog negoli u prvoj sezoni. Priča je linearnija nego u drugoj sezoni ali to ne znači da nema novih likova niti razrade starih.
Opet odlična gluma - na čelu s vazda dobrim D'onofriom kao Kingpinom al su se sada pokazali i drugi pre svega Debora En (Karen)...
Al da ne kvarim gledanje drugima - svidelo mi se, vredi pogledati.Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: Eldundarin 23.10.2018. 20:06:57
Treca sezona O-D-L-I-C-N-A!
Ko voli stripove prepoznace dosta toga. Preporucujem da se pre gledanja procitaju sledece price

-Born Again
-Murdock Papers
-Devil in Cell Block D


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: SuperFrog 29.10.2018. 21:58:23
Kojim redom se gledaju sve te serije?


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: Eldundarin 29.10.2018. 22:31:25
Daredevil S01

Jessica Jones S01

DD S02 E01-04

Luke Cage S01 E01-04

DD S02 E05-11

LC S01 E05-08

DD S02 E12-13

LC S01 E09-13

Iron Fist S01

Defenders S01

Punisher S01

JJ S02

LK S02

IF S02

DD S03


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: dan555 29.10.2018. 23:23:52
Ја сам прво гледао Џесику па Дердевила (и нисам приметио да ми нешто недостаје) па онда како је која излазила. Углавном могу да се гледају самостално али прво морају прве сезоне појединих ликова па Дефендерси па онда опет редом како су излазиле.


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: Eldundarin 29.10.2018. 23:27:47
Ovo sto sam ja ispisao je redosled dogadjaja u serijskom univerzumu al naravno da moze da ih gleda i produkcijskim redosledom :)


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: SuperFrog 30.10.2018. 19:00:37
Zadnje sam gledao Punisher-a i gledao samo pocetak prve epizode JJ S2.

Hvala Eldundarin!


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: Leto 30.10.2018. 21:30:03
Probao da gledam, mada ne volim filmove sa superherojima osim ako nije neki specijalan slučaj (recimo Supermen, jer on je bio preteča svima) ili ako je parodija (npr Deadpool). Teško mi ide. Npr, u prvoj epizodi se maklja 5 minuta sa nekim profesionalcem, izmenjuju udarce, ne mogu na nogama da stoje, padaju sa nekog sprata... Sutra ujutro, na doručku kao da ništa nije bilo, čio i veseo ni ogrebotine. Razumem preterivanje ali ajde malo kasnije ne od prve epizode, da se prvo navučemo. Kao dileri narkomane, prvo ih navuku na kvalitetnu drogu, posle je postepeno mešaju sa lošom i na kraju zamen lošom, ali tada više ne smeta. Mada bilo je "pozitivnih" primera. Kada mi ljudi pričali, SG1 super serija, pogledam kažem im pa to je smejurija, ne liči ni na šta. Ali vremenom sam se navukao.


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: dan555 20.11.2018. 04:52:07
Заврших трећу сезону. Добра је али нисам одушевљен. Целе две епизоде враћања у младост ликова да би се објаснило зашто су такви какви су било ми је претерано.
Опет је ту изузетно јак негативац и сјајни Донофрио што је само по себи довољно да носи серију. На крају ми је мало попустио и био неубедљив, као и цела борба два Ђавола плус Фиск (за кога знамо да убија људе голим рукама). Морало је то боље.
Трећа је боља од друге сезоне али не и од прве.


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: Eldundarin 20.11.2018. 13:19:28
Ona scena kada Karen prica Fisku kako je ubila Vilsona...dakle ja ne znam..tenzija se mogla seci nozem. I vidis meni su zapravo te dve epizode bile zanimljive jer nam dodatno priblizavaju likove, doduse mozda da su bile malo krace ili da su odradjene deo po deo u drugim epizodama kao flesbeci al ok sta sad.


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: dan555 20.11.2018. 21:30:39
E sad, da li je Fisk samo glumio onakvu reakciju ili je stvarno dozvolio da ga ponesu emocije? Kada su agenti upali i prekinuli ih odmah je imao uobičajen izraz lica što mi liči na to da je glumio.
Naravno, Donofrio je to majstorski izveo.


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: dan555 30.11.2018. 17:06:00
I ova serija otkazana, jok će biti četvrte sezone.
Na Kinopoisku pročitah komentare da između Netfliksa i Marvela postoje nesuglasice pa zato gase sve superherojske serije. Drugi komentar veli da je to zbog toga što Dizni pokreće svoj servis pa uteruje sve u svoj obor.


Naslov: Odg: Derdevil (Nebojša) (Daredevil)
Poruka od: Eldundarin 01.12.2018. 00:52:36
Sve ce preci na Disney+ sto je razlog sto dolazi do ovoga te povlacenja svih Disney sadrzaja sa NETFLIX-a.