SF tim

SF umetnost => Serije => Temu započeo: dan555 11.08.2013. 01:53:51Naslov: Bojni brod Galaktika: Krv i hrom (Battlestar Galactica: Blood & Chrome)
Poruka od: dan555 11.08.2013. 01:53:51
Bojni brod Galaktika: Krv i hrom (Battlestar Galactica: Blood & Chrome) (2012)


Tresla se gora, rodio se miš, ali dobar!
Posle uspeha Galaktike autori su imali velike planove za dalje korošćenje BSG-svemira. Najavljivane su barem dve serije - Kaprika koja bi objasnila nastanak Sajlonaca i Krv i hrom o prvom ratu "tostera" i ljudi.
Pošto je Kaprika, potpuno nepotrebno zagađena izanđalom pričom o mafiji, propala tokom prve sezone njen mlađi brat, Krv i hrom, ispao je nedonošče. Umesto prave serije dobismo, kao utešnu lizalicu, deset vebizoda u ukupnom trajanju jedne duple epizode ili celovečernjeg filma. Premijerno je prikazana na sajtu Mašinema kao vebserija, zatim na Sajfaj TV kao film i na kraju je izdat disk.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t4730.jpg)

Radnja se dešava desete godine prvog rata protiv Sajlonaca. Budući admiral Vilijam Adama tek je izašao iz akademije i dodeljen je Galaktiki kao pilot. Iako najbolji u klasi i željan borbe, kapetan mu umesto lovca (vajpera) dodeljuje "autobus" (raptora) i rutinski zadatak prevoza jedne žene. Čim su odmakli od Galaktike, ta žena otkrije im da od vrhovne komande ima drugačije naređenje za njih - treba da je odvedu na tajni sastanak sa krstaricom Arheron. Tamo će saznati da ih zadatak dalje vodi duboko u teritoriju Sajlonaca i da je velika verovatnoća da će svi izginuti. Ali zadatak je toliko važan da mora biti izvršen bez obzira na gubitke.

Serija je čista akcija, prava svemirska opera i pucačina. Nema, osim na samom kraju, filozofiranja o psihi Sajlonaca, njihovoj veri, jedinom bogu i sl. Atmosfera je prava BSG. Kvalitet produkcije na istom nivou. Gluma, režija, specijalni efekti... sve je kao u BSG, dakle dobro.

Likova nema mnogo, svega tri glavna ali usputnih likova ima mnogo. Posadu Arherona igraju mnogi koji su bili i u BSG. Jedan kritičar zamera što glavni glumac ne liči na Olmosa ali ja to ne vidim kao manu. Ovde se radi o mladom, nadobudnom pilotu a ne admiralu pred penzijom koji je svašta preturio preko glave.

Nema šta da se mnogo piše od seriji, dobra je, naročito za nas koji volimo svemirske borbe, napetost, neizvesnost...
Nadajmo se da ovo nije poslednji dah BSG. Za sada nema nagoveštaja da će Sajfaj dalje raditi na BSG-serijalu. Ima govorkanja o filmu, seriji... ali ništa izvesno.

Ako niste odgledali slobodno to uradite. Serija je naporna za gledanje jer su vebizode prekratke, svega 12 minuta ali disk sa filmom je druga priča. Moja preporuka.


http://www.imdb.com/title/tt1704292/