SF tim

Rezervat => Portal vesti => Temu započeo: Raven 18.01.2007. 13:21:41Naslov: ŽIVKOVIĆEVE KNJIGE OBASUTE POHVALAMA U SVETU
Poruka od: Raven 18.01.2007. 13:21:41
Najprevođeniji savremeni srpski pisac u inostrastvu Zoran Živković, dobitnik Svetske nagrada za fantastiku, u 2006. godini zabeležio je sedam objavljivanja svojih dela u šest zemalja, javlja Tanjug.

U Velikoj Britaniji su obajavljene "Nemoguće priče" (PS Pablišing), u SAD "Sedam dodira muzike" (Aio Pablišing), "Biblioteka" u Danskoj (Tiderne Skifter), "Knjiga" u Grčkoj (Kedros), "Vremenski darovi" i " Biblioteka" u Turskoj kod istog izdavača (Istiklal) i "četvrti krug" u Sloveniji (Blodnjak).

Prevedeni naslovi su naišli na odličan prijem kod američkih i britanskih kritičara koji Živkovićevu prozu upoređuju s Kafkinom i Borhesovom.

Tako je američki nedeljnik "Tajm aut" ocenio da se: "kao u Kafkinim delima, velike zamisli kod Živkovića ne nameću odozgo, već moćno niču iz samog pripovednog tla".

"Sijetl tajms" piše da je i srpski pisac kao i Borhes: "majstor u sazdavanju čudesnih, alternativnih svetova i poput Dejvida Linča uspeva da spoji napetost i setu - da bude okrutan i duhovit u isto vreme" Britanski dnevnik "Gardijan" prepoznao je u Živkoiviću: "čudesno ironičnog autora čije se, nadasve osobene, vizije savršeno slažu s njegovom sumornom duhovitošću punom apsurda".

Američki list "Nova ekspres" se pita: "je li ovo budućnost fantastike kao globalnog pokreta? Uopšte me ne bi iznenadilo ako bi se ispostavilo da jeste." Tokom ove godine u inostranstvu će biti štampano 11 Živkovicevih knjiga u sedam zemalja i to dve u Velikoj Britaniji ( "Dvanaest zbirki i čajdžinica" i " Most"), "Koraci kroz maglu u SAD, "Knjiga/Pisac" u Španiji, "Knjiga" u Portugaliji, tri u Turskoj ("Nemogući susreti", "Sedam dodira muzike" i " Koraci kroz maglu" , dve u Južnoj Koreji "Četvrti krug","Vremenski darovi/Pisac" i "Nemoguće priče" u Bugaskoj. Za 2008. već su sklopljeni ugovori da se prevede i objavi pet naslova "Knjiga/Pisac/Čitateljka" i "Nemoguće priče 2" u Velikoj Britaniji, "Nemogući susreti" u SAD, a "Skrivena kamera" u Nemačkoj i Španiji. Ugledna engleska producentska kuća "Čokolejd Films" otkupila je prava za ekranizaciju romana "Skrivena kamera".