SF tim Serije
Pages: 1
Andromeda (2000) By: Nesa Date: 09.12.2008. 23:11:20

Andromeda (2000)

Lepo ime serije, a lepa je bila i Andromeda. Ko neveruje, evo jedne fotke koju je nacrtao Paul Gustave „Andromeda“.

Šta će čova nije bilo aparata pa morao da se muči.

Ko je ustvari Andromeda?
Ona je ćera kraljice Kasiopeje I kralja Kefeja, koju je tatica zakucao za stenu morske obale kako bi je ponudio čudovištima I nemanima mora a da bi se oprao pred bogom Posejdonom zbog ženskog dugog jezika. Šta se ustvari desilo. Kraljica se hvalila kako je lepša od nimfi I to čuje bog pa kaže neće moći ove noći I pošalje dežurne ale. I onda nesretnici ćerku ponudiše da se izčupaju iz g….a.
I, kao I u svakoj priči tu nije kraj. Izašao malo na vazduh Perzej vidi situaciju spasi lepoticu I naravno povede je kući. A ko nebi kad je takva. Načini joj on dece koju je ista uredno radjala I pazila. Živela je sve do smrti kada je Atena uznese na nebo gde je I dan danas I vidi se kao istoimeno sazveždje.
Naravoučenije je ne zezaj se sa Bogom jer ko zna gde je Perzej. Ženski jezik neću da spominjem.Daklem sad kad smo se malo podsetili o mitološkim činjenicama, da se vratomo seriji. Ova serija nema nikakve veze sa serijom Andromeda Strain i filmovima iz 1971.i 2008. godine sa istim nazivom.  One obradjuju ovozemaljske probleme sa elementima SF i Horora dok Andromeda ciji je ovo prikaz tretira intergalaktiču muku.
Dakle, nastala je u Kanadsko Američkoj koprodukciji. Sastoji se od pet sezona sa po 22 epizode od oko 45 minuta trajanja. Prikazivanje počelo u Oktobru, 2000.a a trajala je do Maja 2005.godine.
Glavne face su:
•   Dylan Hunt                          Kevin Sorbo
•   Rebecca "Beka" Valentine      Lisa Ryder
•   Tyr Anasazi (Sezone 1-4)      Keith Hamilton Cobb
•   Seamus Zelazny Harper         Gordon Michael Woolvett
•   Trance Gemini                      Laura Bertram
•   Rev Bem(Sezone 1-2)           Brent Stait
•   Andromeda                          Lexa Doig
•   Rommie                               Lexa Doig
•   Telemachus Rhade (Sezone 4-5)  Steve Bacic

Dylan Hunt je Kapetan broda Andromeda po kojem je I serija dobila naziv. Nekad je bio snagama Komenvelta, ali kako je upao u Crnu rupčagu ostaje zamrznut u vremenu 300 godina sve do vadjenja broda iz iste od strane lovaca na izgubljeno blago. U medju vremenu njegovog boravka u rupčagi, intergalaktičko-planetarni savez je propao I on sada, sa odabranom ekipom vrši njegovo oživljavanjei ponovno vaspostavljanje.

Rebecca "Beka" Valentine je bila kapetan teretnog broda Eureka Maru koji je izvukao Andromedu iz zagrljaja rupčage za račun finansijera koji se želeo obogatiti njegovom preprodajom. Kasnije se priključuje posadi Andromede sa kompletnom svojom posadom I postaje zamenik, a I šta bi drugo. Prati kapetana kroz sva dogadjanja I u mnogome mu pomaže da uspe. Kao I sve žene ne trudi se naročito da poštuje autoritet. Neće čak ni da pozdravlja. Ruku na srce zna da leti, I to bas dobro a I ima petlju da nekažem nešto drugo. Ladno ulazi u tabačinu sa svima koji joj stanu na put I to sa velikim uspehom. Zna trikove.

Tyr Anasazi Pripadnik čovekolike rase Nietzschean, tačnije plemena Kodiak Pride. Jedan od retkih koji je preživeo ratove, I do stupanja u posdu Andromede bio je plaćenik, tačnije vodja grupe plaćenika. Želja mu je bila da postane vodja ujedinjenih Nietzscheanaca kako bi bio poznat, bogat I imao puno žena I dece. Njihove žene su birale muževe po statusu kako bi imale u porodu jake gene. Mogli su da imaju žena koliko god su puta bili birani (a žene ko žene). Kasnije mu to I uspeva delimicno no kako se okreće tami I mraku naravno kao što uvek biva, nestaje polovinom serije. (Možda se I pojavi do kraja. Pogledao sam samo četri sezone).

Seamus Zelazny Harper Inžinjer genije. Poznaje I ovaj I sve druge brodove ko svoj džep. I ne samo to. Šta zamisliš on to napravi. Nekad se po malo kosultuje sa avatarijem broda koji je by the way sam napravio (al ga je napravio svaka mu čast) inace ostalo sam. Pročita šemu I oma gotovo. Za sitnice kao što su dimenzionalne kapije, pa vremenske I slične stvari ni šema mu ne treba. Kažem vam pravi genije. Usput je zadužen I za humor u seriji kako se nebi osećali van pažnje do početka akcije.

Trance Gemini Niko nezna odakle je ali je prvenstveno zadužena za lečenje svih rasai svih povreda. Na početku je imala I svoj rep, da bi doživela promenu I kasnije gubi rep ali stalno svetli. Saznasmo, oped kasnije da predstavlja svetlost univerzuma. Zajedno sa svima boriće se na svoj način protiv tame. Ona I njen narod mogu da se promene i u supernovu ako hoće I zatreba. Sposobna je da uzme I vantelesni oblik, kao I svi iz njene rase I tako da putuje kroz vreme, galaksije I razne paradokse.

Rev Bem Jedini predstavnik Magog rase koji je zbog vere postao pacifista. Od super nasilnog kakva je njihova rasa postao miroljubiv pa čak se okrenuo I protiv sopstvenog naroda. Inače njegov narod je sklopio pakt sa tamom I krenuli su u osvajanje vasione. Za razmnožavanje im netrebaju tradicionalni metodi. Dovoljno je da te ugrizu, a ne pojedu. Posle izvesnog vremena iz stomaka ti izlete dva do tri magogčića. Kako dalje rastu nisam mogao da vidim. I tako ti oni furaju svemirom, haraju, hrane se I ujedno stalno ih je sve više. Za potrebe borbe I transporta koriste od broda zemlje do razno raznih letelica. Izuzetno su evolutivni I sposobni za brzo učenje kao I za dobru tebačinu.

Andromeda je hologram broda odnosno njegova veštačka intiligencija stvoreni da donosi odluke I služi kapetanu a snjim I posadi. Sve vidi I zna.

Rommie je android koji je skockao Harper po svom ukusu (ima ukus) sa inteligencijom broda Sa brodom je povezana na Wireless fazonu. Ima ček I ljudska osećanja. Zna da se maklja, dobro puca, verna, sluša ma prava cura za oženiti. Usto još ništa ne traži, ne spava, radi za troje. Jedino neznam kako kuva pere I pegla.

Telemachus Rhade pojavljuje se tek kasnije I prestavlja genetski smućkanog nesudjenog Dylanovog kuma, kojeg je ist ukokao zbog izdaje. Mislim taj kum mu je ustvari bio zamenik u prvobitnoj posadi pre boravka u Crnki.

I eto oko nih se sve vrti.


Serija u dobrome podseča na Star Trek samo što je u igri mnogo manje faca. Odvija se uzduž i popreko galaksije. Ima dosta i scena u svemiru i na razno raznim planetama i njihovim katakombama. Sam brod Andromeda je prava lepotica. Gotovo potpuno automatizovan mada za let kroz hipersvemir bolje to rad pilot. Naravno kreće se hipersvemirom po nitima koje povezuju dva tačke izuzetno brzo. Ono sistem dlanom o dlan i još malo i eto te. Naoružana je od dronova preko bespilotnih, pilotnih letilica, raznoraznim zracima pa čak i kanapima za hvatanje i privlačenje brodova.

Radnja serije je u najkraćem: Dylan nakon izlaska iz crnke, 300 godina po ulasku zatekao haos. Rešen da obnovi i napravi red, udružuje se sa spasiteljima i širom galaksije čini dobra dela i propagira savez. U tome i uspeva. No iz serije u seriju se kači sa svim nedećama svemira i čak i sa pokvarenim političarima. No sve je to mala beba naspram pretnje koja polako stiže u licu Magoga udruženih sa djavolom ili ti tamom. Čak saznaje da je on predodredjen za taj posao, samo što to nije znao. Do pete sezone nisu se podovatili u koštac, sem sporadičnih mada vrlo zeznutih situacija. I eto to je to ukratko. Ostalo gledajte sami.
Moje vidjenje odgledanog je:
Gluma je dosta uverljiva, bar kod glavnih faca. Ima tu i tamo ponesto sto izmami osmeh ali to ne utiče na kvalitet. Scene pogotovu grafika u svemiru odlično odradjeni. Svemu ovome doprinose i izuzetni snimci i zvuk kopija. Povremeno pojedine kulise odaju utisak da im je kriteri padao vremenom no to sam brzo zaboravljao i oprostio im. Nelogičnosti će se u 110 epizoda svakako naći ali ja ih uopšte neću ni tražiti ni pominjati. One služe da se dodatno oblati ono šta je za blaćenje. No pošto je po mom ukusu ovo dobra serija ja za time neću posezati. Čitava radnja do sada glatko teče. Mada su epizode svaka za sebe ipak im je zajednička nit koja vodi kroz seriju.
Preporuka treba pogledati. Smatram da je jedna od boljih serija ovog žanra.

“Sručnjaci“ i njiova reč
http://www.imdb.com/title/tt0213327/

Odg: Andromeda By: yugo 45 Date: 04.01.2009. 14:13:21

malo objasnjenje za ničije

nastali kao plod genetskog inzinjeringa
posto nisi odgledao do kraja seriju da ne kazem koje praotc i koja pramajka  ničija

osnovni cilj stvaraoca ničija je  uber covek
koji je od obicnog coveka jachi brzi  otporan na bolesti, prilagodljiviji , podmukliji, skloni izdaji ,sa preveliko zeljom za vlascu.........................., sto se u seriji na primeru tira anasazija lepo ocrtava,


rekli bi svi ako napravis takav narod vladace svim poznatim svetovima = cvc i to na kvadrat
tvorac ih je lepo zamislio ali oni su kao mi srbi jedan drugom podmecu nogu i tako nemogu da ostvare neko njihovo nacionalno jedinstvo
telemah rade je isto niči ali pripadnik drugog plemena
Odg: Andromeda By: Nesa Date: 04.01.2009. 16:53:56

Iz ovog izvjacim nedvosmislen zakljucak da je poslovica "Nedaj boze da se srbi sloze" istinit.  Laughing Laughing Laughing
Predodredjeni smo da vladamo, samo nas nesloga zeza Laughing Laughing Laughing Laughing
Odg: Andromeda By: Nesa Date: 02.11.2009. 01:05:05

Pretpostavljam da je Master na ovako nesto mislio:
Neznam zasto nije prihvatio poravnavanje tabulatora. Shocked

Lista Andromeda epizoda i datumi prikazivanja

Sezona 1.
01-101   "Under the Night"            2 Oktobar, 2000   
02-102   "An Affirming Flame"         9 Oktobar, 2000   
03-103   "To Loose the Fateful Lightning"      16 Oktobar, 2000   
04-104   "D Minus Zero"            23 Oktobar, 2000   
05-105   "Double Helix"            30 Oktobar, 2000   
06-106   "Angel Dark, Demon Bright"         6 Novembar, 2000   
07-107   "The Ties That Blind"            13 Novembar, 2000   
08-108   "The Banks of the Lethe"         20 Novembar, 2000   
09-109   "A Rose in the Ashes"            27 Novembar, 2000   
10-110   "All Great Neptune's Ocean"         15 Januar, 2001   
11-111   "The Pearls That Were His Eyes"      22 Januar, 2001   
12-112   "The Mathematics of Tears"         29 Januar, 2001   
13-113   "Music of a Distant Drum"         5 Februar, 2001   
14-114   "Harper 2.0"               12 Februar, 2001   
15-115   "Forced Perspective"            19 Februar, 2001   
16-116   "The Sum of Its Parts"         26 Februar, 2001   
17-117   "Fear and Loathing in the Milky Way"   9 April, 2001   
18-118   "The Devil Take the Hindmost"      16 April, 2001   
19-119   "The Honey Offering"            23 April, 2001   
20-120   "Star-Crossed"               30 April, 2001
21-121   "It Makes a Lovely Light"         7 Maj, 2001   
22-122   "Its Hour Come ‘Round at Last"      14 Maj, 2001   Sezona 2.
23-201   "The Widening Gyre"            1 Oktobar, 2001   
24-202   "Exit Strategies"            8 Oktobar, 2001   
25-203   "A Heart for Falsehood Framed"      15 Oktobar, 2001   
26-204   "Pitiless as the Sun"            22 Oktobar, 2001   
27-205   "Last Call at the Broken Hammer"      29 Oktobar, 2001   
28-206   "All Too Human"            5 Novembar, 2001   
29-207   "Una Salus Victus"            12 Novembar, 2001   
30-208   "Home Fires"               19 Novembar, 2001   
31-209   "Into the Labyrinth"            26 Novembar, 2001   
32-210   "The Prince"               19 Januar, 2002   
33-211   "Bunker Hill"               26 Januar, 2002   
34-212   "Ouroboros"               2 Februar, 2002   
35-213   "Lava and Rockets"            9 Februar, 2002   
36-214   "Be All My Sins Remembered"      16 Februar, 2002   
37-215   "Dance of the Mayflies"         23 Februar, 2002   
38-216   "In Heaven Now Are Three"         2 Mart, 2002   
39-217   "The Things We Cannot Change"      13 April, 2002   
40-218   "The Fair Unknown"            20 April, 2002   
41-219   "Belly of the Beast"            27 April, 2002   
42-220   "The Knight, Death, and the Devil"      4 Maj, 2002   
43-221   "Immaculate Perception"         11 Maj, 2002   
44-222   "Tunnel at the End of the Light"      18 Maj, 2002   

Sezona 3.
45-301   "If the Wheel is Fixed"         21 Septembar, 2002   
46-302   "The Shards of Rimni"         28 Septembar, 2002   
47-303   "Mad to be Saved"            5 Oktobar, 2002   
48-304   "Cui Bono"               11 Oktobar, 2002   
49-305   "The Lone and Level Sands"         21 Oktobar, 2002   
50-306   "Slipfighter the Dogs of War"         28 Oktobar, 2002   
51-307   "The Leper's Kiss"            11 Novembar, 2002   
52-308   "For Whom the Bell Tolls"         18 Novembar, 2002   
53-309   "And Your Heart will Fly Away"      25 Novembar, 2002   
54-310   "The Unconquerable Man"         20 Januar, 2003   
55-311   "Delenda Est"               27 Januar, 2003   
56-312   "The Dark Backward"            3 Februar, 2003   
57-313   "The Risk-All Point"            10 Februar, 2003   
58-314   "The Right Horse"            17 Februar, 2003   
59-315   "What Happens to A Rev Deferred?"      24 Februar, 2003   
60-316   "Point of the Spear"            31 Mart, 2003   
61-317   "Vault of the Heavens"         7 April, 2003   
62-318   "Deep Midnight's Voice"         14 April, 2003   
63-319   "The Illusion of Majesty"         21 April, 2003   
64-320   "Twilight of the Idols"         28 April, 2003   
65-321   "Day of Judgement, Day of Wrath"      5 Maj, 2003   
66-322   "Shadows Cast by a Final Salute"      12 Maj, 2003   

Sezona 4.
67-401   "Answers Given to Questions Never Asked"   29 Septembar, 2003   
68-402   "Pieces of Eight"            6 Oktobar, 2003   
69-403   "Waking the Tyrant's Device"      13 Oktobar, 2003   
70-404   "Double or Nothingness"         20 Oktobar, 2003   
71-405   "Harper/Delete"            27 Oktobar, 2003   
72-406   "Soon the Nearing Vortex"         3 Novembar, 2003   
73-407   "The World Turns All Around Her"      10 Novembar, 2003   
74-408   "Conduit to Destiny"            17 Novembar, 2003   
75-409   "Machinery of the Mind"         12 Januar, 2004   
76-410   "Exalted Reason, Resplendent Daughter"   19 Januar, 2004   
77-411   "The Torment, the Release"         26 Januar, 2004   
78-412   "The Spider's Stratagem"         2 Februar, 2004   
79-413   "The Warmth of an Invisible Light"      9 Februar, 2004   
80-414   "The Others"               16 Februar, 2004   
81-415   "Fear Burns Down to Ashes"         23 Februar, 2004   
82-416   "Lost in a Space that isn't There?"      5 April, 2004   
83-417   "Abridging the Devil's Divide"      12 April, 2004   
84-418   "Trusting the Gordian Maze"         19 April, 2004   
85-419   "A Symmetry of Imperfection"      26 April, 2004   
86-420   "Time Out of Mind"            5 Maj, 2004   
87-421   "The Dissonant Interval (Part I)"      10 Maj, 2004   
88-422   "The Dissonant Interval (Part II)"      17 Maj, 2004   

Sezona 5.
89-501   "The Weight (Part I)"            24 Septembar, 2004   
90-502   "The Weight (Part II)"         1 Oktobar, 2004   
91-503   "Phear Phactor Phenom"         8 Oktobar, 2004   
92-504   "Decay of the Angel"            15 Oktobar, 2004   
93-505   "The Eschatology of Our Present"      22 Oktobar, 2004   
94-506   "When Goes Around..."         29 Oktobar, 2004   
95-507   "Attempting Screed"            5 Novembar, 2004   
96-508   "So Burn the Untamed Lands"      12 Novembar, 2004   
97-509   "What Will be Was Not"         19 Novembar, 2004   
98-510   "The Test"               7 Januar, 2005   
99-511   "Through a Glass Darkly"         14 Januar, 2005   
100-512 "Pride Before the Fall"         21 Januar, 2005   
101-513 "Moonlight Becomes You"         28 Januar, 2005   
102-514 "Past is Prolix"            4 Februar, 2005   
103-515 "The Opposites of Attraction"      11 Februar, 2005   
104-516 "Saving Light from a Black Sun"      18 Februar, 2005   
105-517 "Totaled Recall"            8 April, 2005   
106-518 "Quantum Tractate Delirium"      15 April, 2005   
107-519 "One More Day's Light"         22 April, 2005   
108-520 "Chaos and the Stillness of It"      29 April, 2005   
109-521 "The Heart of the Journey (Part I)"      6 Maj, 2005   
110-522 "The Heart of the Journey (Part II)"      13 Maj, 2005   

Odg: Andromeda By: Glorija Date: 27.03.2011. 12:24:08

Mnogo hvala na ovome ! Požarevački SAT TV počeo da prikazuje seriju ... od dolaska Beke na brod (koja li je to epizoda? ).

Kad ne zaboravim - odgledam  Laughing Sviđa mi se !
Odg: Andromeda By: goldengaidin Date: 27.03.2011. 14:08:33

Taj  SAT ispade najbolja SF televizija u Srbiji Smile
Moj calac gledao SG1 tamo  Laughing

Gledao sam dve sezone serije, onda iz nekog razloga prekinuo.
Moglo bi se to nastaviti. Hvala za podsecanje  Cool
Odg: Andromeda By: venom187 Date: 27.03.2011. 16:03:40

Mislim da je bila i na OBN-u.Gledao sam je kad bih slucajno naletio listajuci TV kanale.Serija je poprilicno dobra podrska.Kajem se sto nisam sagledao prve dvije sezone cijele. grrr uhh
Odg: Andromeda By: Glorija Date: 27.03.2011. 20:47:44

Smederevo pušta Doktor Hu, Duga - Anđela, SAT Andromedu ... Okolina je SF-erična  Laughing
Odg: Andromeda By: elite Date: 30.04.2011. 16:26:53

Ma i ova serija mi nešto ne štima! Tanušna je! On sam protiv intergalaktički posvađanih vrsta  grrr još mu pomažu space-lopine  Rolling Eyes Da nije Trance Gemini, koja mi je baš simpatična i Tyr Anasazi koji solidno izgleda  Embarassed bilo bi mi baš teško da presedim 3/4 sata.

Odg: Andromeda By: Glorija Date: 30.04.2011. 17:06:51

... ni kapetan nije loš ( slatki plavi dečak  WinkTwisted Evil

Nešto kao "7 veličanstvenih" u svemiru ? Stereotip ...  Rolling Eyes
Odg: Andromeda By: sreja Date: 09.05.2011. 16:18:54

Odledao sam par epka i super je...