SF tim Ne SF teme
Pages: 123456789
Reductio ad absurdum By: MasterYoda Date: 21.09.2008. 14:48:53

"Sve je konačno, jedino je ljudska glupost beskonačna..."

Ovo nije moja izreka, nisam ja toliko mudar (iako imam dovoljno godina za klasičnog mudraca). Nekoliko stvarčica koje se dešavaju (namjerno sam stavio nesvršeno vrijeme) ovih dana navelo me je da pokrenem ovu temu. Temu o pojednostavljenju do apsurdnosti. Uostalom, sačekajte koji minut, dok ubacim prve poruke, pa ćete vidjeti kako sam zamislio njen sadržaj.
Odg: Reductio ad absurdum By: MasterYoda Date: 21.09.2008. 15:19:59

RAA 001:

Ne pratim političku scenu, barem ne mnogo pažljivo. Mislim, u toku sam s osnovnim događanjima (znam da je došlo do raskola u SRS) ali mnoge detalje i ličnosti ne prepoznajem (recimo, kako se zove ona brzo uspinjuća zvijezda srpskih radikala, žena koja je izbila na sam vrh) Žena-radikal, već samo to je apsurdno. Ustvari, moguće je. Žena koja već zađe u godine a nema svoje djece, može zastupati svakakva shvatanja, pa i radikalna. Žena s vlastitim porodom postaje ženka-zaštitnica i neće nikada dovesti sebe i svoj porod u opasnost. Odlutah od teme, ali vezano je za ovog novog radikalnog lidera. Ili vrlo blizu tome.

Sinoć slučajno na TV naletim na njenu izjavu. Prepričaću je ovdje, jer je nisam snimio. Elem, kaže ona sledeće: "Radikali će organizovati naučni skup čija tema će biti Toma Nikolić. Žele naučni dokaz da je izdaja urođena i prirođena tom čovjeku jer: a) Nevjerni Toma je još prije 2000 godina izdao Hrista; b) Karađorđa je izdao i glavu mu odsjekao njegov kum Koji se prezivao Nikolić. Ergo, Toma Nikolić je rođeni izdajica."

O naučnoj vrijednosti ovakve vrste dokaza neću ni da diskutujem jer se nema o čemu diskutovati pošto je to naučno bezvrijedno. Želim reći samo par riječi o polaznim tezama.
a) Nevjerni Toma nije izdao Hrista i to je poznato svakome ko ima imalo znanja iz ove oblasti. Prozvan je nevjernim jer nije povjerovao da je Hrist vaskrsao dok ga nije vidio svojim očima.
b) Karađorđev ubica zvao se Nikola Novaković, što je činjenica čije poznavanje spada u domen opšte kulture bilo kog srbina. Radikali bi to trebali imati u malom prstu.

Ne vjerujem da oni u SRS ne znaju ovakve stvari. Znaju, znaju. Zašto onda iznose ovakve, ne znam kako bih to nazvao pa ću reći polulaži-poluistine? Lakše se guta gorka pilula ako se oko nje stavi šećerna glazura, to znaju svi proizvođači lijekova. Na isti način, lakše je progutati neku laž ako je umotamo u nešto za šta su svi čuli.
Odg: Reductio ad absurdum By: MasterYoda Date: 21.09.2008. 15:54:03

RAA002:

LHC se pokvario. Deset dana od velikog svečanog puštanja u pogon, kad su lagano prošetali nešto čestica brzinom od 20 km/h. Fino i polako...

LHC je veoma složen naučni instrument koji radi na veoma jednostavnom principu - linearno ubrzavanje snopa čestica (sinhronizovanim uključivanjem/isključivanjem moćnih superprovodnih magneta) uz istovremeno održavanje snopa u fokusu u sredini prstenaste cijevi (za ovo se brinu linearno raspoređeni elektromagneti postavljeni skroz ukrug). Nije ni čudo da se nešto pokvari ako je to nešto tako veliko i složeno.

Neki ovaj uređaj nacivaju ciklotron, valjda zbog toga što je prstenaste konstrukcije. Ciklotron je nešto drugo, a LHC je linearni akcelerator koji ima prstenastu konstrukciju samo zbog toga što je za postizanje projektovanih brzina potrebno mnogo više od 27 km. U ovom prstenu, mlaz(ovi) čestica će proći ko zna koliko krugova dok postignu potrebne brzine bliske svjetlosnoj. Milione kilometara. I čitavo vrijeme potrebno je održati sinhronizam u uključivanju/isključivanju magneta za ubrzavanje kao i kompenzirati (ovo zvuči kao ST:TNG - polje se mijenja-kompenziram) snage svih magneta za fokusiranje mlaza pošto porastom brzine mlaz teži da 'pobjegne'. Zamislite samo ovo: Brzinom bliskom brzini svjetlosti mlaz će obilaziti 11.000 krugova u sekundi. Magneti će se morati uključivati s tačnošću od oko 0,000000003 sekunde. I sve to puta dva, pošto će se sinhrono vrtiti dva mlaza u suprotnim smjerovima.

Zašto sam sve ovo ispričao? Zato što se desilo nešto što su svi nonšalantno odbacivali kao mogućnost (ali su ipak čitavu skalameriju zakopali 100 metara pod zemlju). Izgubili su sinhronizam i snop im je 'pobjegao' iz cijevi. I to pri brzinama mnogo manjim od svjetlosnih. Šteta nije velika, ipak je to mala količina čestica. Ipak, sada sve treba pregledati i naći zašto se to, dovraga, desilo?


Odg: Reductio ad absurdum By: peca777 Date: 22.09.2008. 15:31:53

zanimljivo mene ipak odusevljava izjava radikala pa mora neko da bude naucno kriv a neko rekla kazala a i valjda ce u buduce nove clanove da proveravaju da li je ucinio neki zlocin po narodnim pesmama ili gde vec
 
jadni Vukovi ili Brankovici
Odg: Reductio ad absurdum By: MasterYoda Date: 22.09.2008. 21:50:54

RAA003

Već je poslovično koliko američki režiseri i scenaristi ne poznaju (ili ih ne zanima) stvarne činjenice. To što najkraća linija između Zakavkazja i Teherana vodi preko Sarajeva, da se u Srbiji govori mađarski ili da je Kosovo negdje u Africi više nas i ne čudi. Pošast ovog nepoznavanja širi se i na Kanadu i Veliku Britaniju. Evo primjera:

Gledam neki dan prvu epizodu nekakve njihove koprodukcije koja se zove "Iznad oblaka" ili tako nekako. Uglavnom, godina radnje je 1940. Radi se o pokušaju organizovanja masovnih preleta vojnih aviona preko okeana. Do tada su avioni u Evropu dopremani brodovima u polusastavljenom stanju ali to više nije moguće jer je sporo a Hitlerove podmornice prave haos među konvojima. Ok, to je istorijska činjenica i sve je u redu.
A sada dolazimo do scene u kojoj neki tip popravlja nekakvu opremu na aerodromu. Uređaj je rasklopljen, lemilica je u punom pogonu, a na zadnjoj strani uređaja, na limenoj površini, montirana tri tranzistora u TO3 kućištu. Oni koji se bave elektronikom znaju kako to izgleda.

Samo, meni je teško zanemariti činjenicu da je tranzistor kao poluprovodnički pojačivački element izmišljen one godine kada sam se ja rodio, a da je TO3 pakovanje uvedeno u proizvodnju petnaestak godina kasnije.
Odg: Reductio ad absurdum By: garwor Date: 23.09.2008. 14:48:36

da, da, glupi americki reziseri, ima u nekom filmu lik tera yuga po nekim brdima i svaki cas salta brzine. A opste je poznato kako yugo vuce uzbrdo i da moze samo drugom Very Happy
Odg: Reductio ad absurdum By: MasterYoda Date: 07.10.2008. 11:40:53

RAA 004

Gledam sinoć neku pseudonaučnu emisiju. Jedna od vijesti je kako su naučnici utvrdili da se islandski glečer ubrzano topi zbog globalnog otopljavanja, i da će se do kraja vijeka potpuno otopiti. Ovo je samo po sebi katastrofalno, ali slijede još katastrofičnije elaboriranje i zaključci reportera koji je pripremio prilog.
"Topljenje ovog glečera", kaže on, "površine 8.000 km2, debljine 600 do 800 metara na najdebljem dijelu" (ovo su približno tačni podaci) "dovešće do podizanja nivoa mora za 2 do 3 metra čime će se potopiti mnogi niži predjeli na Zemlji."

Znajući koliki je Island, a kolika je Zemlja, ova vijest odmah me natjerala da malo računam.

- Površina Zemlje prekrivena vodom iznosi 361.132.000.000.000 m2
- Zapremina islandskog glečera (uzmimo da je prosječno debeo 500 metara, premda je vjerovatno manje) iznosi 4.000.000.000 m3

Dovoljno je malo računice: Zapremina glečera podijeljena s površinom vode daje visinu u metrima: 0,000011 m ili 0,011 mm.

Neće nas poplaviti islandski glečer, a na poplavu senzacionalističkih vijesti smo se već svi navikli pa ovakve vijesti većina prihvati kao činjenicu, bez trunke razmišljanja.
Odg: Reductio ad absurdum By: Nesa Date: 07.10.2008. 15:45:08

Pa moze tu jos i da se doda da odrradjena kolicina vode ima vecu zapreminu u zaladjenom stanju nego u tecnom.
Odg: Reductio ad absurdum By: MasterYoda Date: 07.10.2008. 20:44:25

Da, 8% veću zapreminu, ali sam to ovdje zanemario jer ne utiče bitno na računicu. Kao što sam zanemario još neke uticaje. Recimo, s porastom nivoa raste i površina pokrivena vodom, i to iz dva razloga:
1. Širi se vodena zona jer voda plavi kopno
2. Zemlja je sfera. Porastom nivoa raste prečnik pa time i površina.

Svi ovi uticaji povećavaju potrebnu količinu vode, odnosno stvarni porast nivoa topljenjem islandskog glečera bio bi manji od gore izračunatih 0,011 mm (ali ne mnogo manji Laughing )
Odg: Reductio ad absurdum By: svetlost lutalica Date: 07.10.2008. 21:30:36

Mislim da ti u stvari precenjuješ nivo obrazovanja opšte populacije. Ne samo u okolini. Samo dva primera:

1. moji studenti na prvoj godini fakulteta (društvene nauke su u pitanju, ali svejedno, valjda su završili neke srednje škole) imaju jako veliki problem da razumeju šta znači y=f(x).

2. jedno istraživanje iz 2000. godine je pokazalo da 90% diplomaca Harvarda i MIT-a  misli da leto i zima postoje zbog toga što je leti Sunce bliže Zemlji. (boldirano MIT jer je to prvenstveno tehnički univerzitet, na Harvardu su ipak mnogo jači u biznisu, pravu itd.)

Tako da u stvari meni jedino nije jasno kako tebi nije jasno zbog čega ovakve stvari prolaze.  Very Happy
Odg: Reductio ad absurdum By: Sal Date: 07.10.2008. 21:43:45

Zaboravili ste faktor cuge & sokova.

Kad bi se glecer otopio, zasigurno bi bilo onako kako Master izkalkulisa..
Ali, sta sa onim silnim pivom, rakijama, vinjacima, vinima, likerima na Islandu??

Zar oni ne bi pripomogli dizanju okeana?
Ne mislim samo pri tome na kolicinu tekucine, nego i na kitove, delfine i ajkule. Da ne pricam o jos nevidjenim morskim nemanima iz dubina.

Sta mislite kad se oni nacugaju svog tog alkohola?
Pa zatalasaju, pokrenu cunamije i tako?
Da ne spomenem kada se svi kitovi naliju pivkana, pa moradnu malo-malo u wc...

Svo to razdragano pijano talasanje vecih morskih stanovnika, zajedno sa nepopijenom cugom osetno bi diglo nivo okeana, a zasigurno izazvalo snazne i jake cunamije, od tih pijanih nemani.

Drago mije sto sam donekle pripomogao razumevanju neukog novinara, autora priloga o "glecerskoj kataklizmi"


Odg: Reductio ad absurdum By: SuzanKalvin Date: 07.10.2008. 21:46:12

Zato što Master pripada generaciji koja je verovala da sve što se objavi na TV bezuslovno mora biti i istina. Što ne znači da nekad i nije bilo tako, zaista ne bih znala ...nisam se bila rodila.
Odg: Reductio ad absurdum By: MasterYoda Date: 07.10.2008. 21:48:08

Ma jasno je meni, ali me to ne sprečava da izrazim svoj protest zbog takvog stanja stvari. I zbog toga što reporteri nisu u stanju ne olovkom izračunati nešto. Više nisu u stanju ni kalkulatorom izračunati tačan rezultat.
Odg: Reductio ad absurdum By: svetlost lutalica Date: 07.10.2008. 21:56:13

Znam. Sad
Ali nemam rešenje.
I odavno sam digla ruke od izražavanja protesta jer čim krenem nešto na tu temu sačeka me varijanta zli asistenti/jadni studenti.

Btw. nije toliki problem u računanju nego što im verovatno uopšte nije jasno šta treba da se izračuna. A i novinarstvo se generalno pretvorilo u (vrlo neselektivno) skidanje informacija sa Neta.
Odg: Reductio ad absurdum By: dan555 Date: 07.10.2008. 22:28:53

E da, previše naših novinara više nije u stanju (ili još gore, neće) da koristi sopstvene 'male sive ćelije', pa samo prevede (često neuko) neki tekst sa interneta ili neke od agencija.

Tako nastaju razne gluposti a novinari pokazuju svoje neznanje i svode žurnalistiku na (loše) prevođenje.

Recimo, prenesu vest o Haronu, pratiocu Plutona i nazovu ga Šaron (ili Šeron Laughing), samo zato što se tako čita na engleskom, a ne shvataju da je to ime antičkog boga (a tada engleski nije bio ni u planu).

Ili bukvalno prenesu vest iz nekog američkog izvora, a Ameri sebe guraju na prvo mesto i tamo gde nisu bili prvi.
Dodatak na skupoću je kad neko od nas počne to da pravda.
Evo, imao sam mali dijalog na PhT o tome, pa bacite luk.
http://www.photontide.org/index.php?topic=516.30

[A ništa od ovoga ne bi se desilo da je Pera odmah otišao u policiju. Laughing
ovo nema veze ni sa čim, al' volim taj citat. Mr. Green]