SF tim Obaveštenja, pitanja, predlozi, pravila, uputstva
Pages: 123
Ideje za unapređenje sadržaja sajta By: dan555 Date: 02.06.2008. 16:46:23

Ајне клајне сумирунг статистике за прошли месец. Laughing (ово се ја смејем сам себи, сумњиво, сумњиво...)

Ако баЧите поглед на [Ostale Statistike] можете видети да смо прошли месец имали највише посета форума до сада - 86067, написали смо највише порука - 1065, и добили највише нових корисника (од како смо на СМФ-у) и што је још важније, више новорегистрованих се укључило у рад форума.

Општа статистика сајта (којој ви немате приступ) каже слично. До сада нам се месечна посета тз "уникатних посета" кретала између 3300-3600 а у мају је била око 4.100.
Занимљиво је и да је на првом месту (око11%) појмова за претрагу у Гуглу и сличним сајтовима, који су посетиоце довели овде, баш СФ тим, што указује на то да људи знају за нас па траже аТресу (додуше, има у том броју и наших чланова који су заборавили тачну адресу па тако приступају форуму. Ех ти бук(ко)марци, шта раде нашем памћењу Laughing).

Убедљиво најпосећенија страна је индекс форума - 51709, портал много мање - 6925, па остало.
Садржај који највише привлачи посете са Гугла и сл. сајтова је галерија на порталу (траже се слике Монике Белучи, Адђе Џоли, Фајферке... али и Превер, е-књиге...) али и списак старих филмова на додатној страни форума (посећен 773 пута), као и тв програм на који Гугл свакодневно упути барем неколико посетилаца. Слично је и са Вектором, сваки дан има посете са брата Г. Увек ми је драго и мило Mr. Green када видим да је неко тако случајно дошао на неку страну Вектора а затим га целог прочитао. jeeee
Ово је резултат добре покривености сајта ботовима Гугла и Јахуа а и других сајтова за претраживање а, ваљда, и занимљивог садржаја сајта (надам се, надам...).

Највише посета (574) са линкова на другим сајтовима имали смо са http://status.icq.com/online.gif што немам појма шта је. Претпостављам да је неко од вас закачио линк у свој ICQ профил или тако нешто.
Имамо и посете (48) са www.cannonballforums.se захваљујући томе што су неки наши чланови (хвала Југо и остали),  у свој потпис на том форуму ставили наш линк.
Затим са Крсте, па http://vets.gonadarian.info (11) (хвала Кули).
Био је ту и мањи број посета са других СФ форума, сајтова за промоцију на које смо се пријавили, форума СМФ-а где сам ставио линк у свој потпис (али ово нису СФ фанови), итд.

Што се тиче занимљивости, из Русије (али не са љубављу) је било чак 3121 прегледа страна, од чега је барем 3.000 (неуспешних) напада злонамерних ботова хакера из Америке.
ИЕ користи 41.1 %, ФФ 34.1 %, Оперу 21.7 %, а остали мање познате претраживаче.
Windows користи 95.2 %, Linux 0.2 %, Macintosh 0.1 % а остало или непознато или Symbian OS (да, и са мобилног нас читају Very Happy), BSD, Sun Solaris, WebTV (и ТВ је ту Very Happy), RISC OS.

Процена је да су 38.2 % посетилаца додали нашу адресу у Букмарк. igra

Најактивнији форуми по прегледима су крчма (логично, забринуо бих се да је другачије ziveli), Spisak prikaza novih SF, F & H filmova и Šta čitamo?.

Активност по данима је равномерно распоређена, а по сатима смо најшеће писали између 09-18 н, са шпицом у 11.

Толико о статистици, хајде сада да сви пробамо да из анализе извучемо нешто корисно за будући рад форума.

Прво, сви ови подаци јасно говоре да смо ми и даље веома мали сајт. То и није лоше, јер СФ тим сајт није ни замишљен као велико и прометно место. Када сам га отворио, рекао сам да ми је жеља да имамо 20-30 активних чланова јер то је више него довољно да форум буде веома жив и занимљив, а опет, да буде пријатно место без конфликту склоних особа.
Нисмо ни близу тог броја али у мају смо се поправили. Дневна посета регистрованих је са 10-15 порасла на 15-20 чланова.

Из статистике се види да је садржај сајта оно што доводи нове посете. Шта то ми имамо да понудимо?
Не много, бојим се.
-Вектор (али само једном у пар месеци) Посета увек скочи када објавимо нови број, али не доноси много нових активних корисника.
- ТВ програм, сваки дан има неколико посета, али ипак не толико да бих могао да будем задовољан. Одличан је за Гугл, ко год да укуца на српском назив неког филма или програм ТВ станице, заврши овде. bravo
- Списак старих филмова (више од 650 ком.), који сам напраФио на додатној страни сајта такође има солидну посећеност. Разлог је исти као и за ТВ програм.
- Шема форума, опет Гугл, у њој су називи важнијих тема са кратким објашњењем и често изађе као резултат у брату Г. за српски језик.
- Већ чувени Салови (и наши) описи нових СФ филмова. Требало би да смислимо неку промоцију овог дела форума. Сада имамо већ више од 80 приказа што је солидна база за брзо упознавање са понудом новијих филмова.
- Спискови (библиографије) прича из часописа и књига из разних едиција. Немају велику посећеност, али мислим да јесу значајни. Треба порадити на њима и додати из што више.
- Галерија слика на порталу очито привлачи посете са Гугла, али ретко су то СФ фанови. Не би било лоше да је ипак мало више попунимо.
- "Доњи лоадс" Laughing секција са Векторима није баш нешто популарна. Стално по неко скине неки број али све у свему није то много атрактивно. Временом се накупи 100-200 преузимања по броју али редовних читалаца вероватно имамо око 50 (+-10).
- Скенирани Сиријуси су очито заслужни за ово повећање током маја. Јасно указују да је добар пут за анимирање посетилаца да нам се придруже нов занимљив и користан садржај.

Требало би да повремено смислимо неку нову акцију у том правцу и обогатимо сајт новим занимљивим садржајем. Ово, наравно, тражи више ангажовања и макар мало озбиљан рад и утрошак времена, али то је, чини ми се, пут којим треба да идемо.
Ми  не пишемо много порука и нисмо привлачни у том погледу. Нашу предност (али и ману, због млађарије којима није занимљиво писаније нас старијих) видим у вама, новијим члановима, који сте више окренути књижевности а и зрелих сте година. Занимљиво, неко је већ приметио, долазе нам или особе око 30 или око 50 година старости, пардон, младости. usd v
Са таквим чланством би требало да можемо да се посветимо мало озбиљнијем раду, осим опуштајућег ћаскања, којег нико у СФ тиму неће да се одрекне.

Мене, наравно, чека највише рада, али смисао сваког нормалног форума је заједнико прегнуће. Тим пре што је ово форум СФ тима а не обичан, где је газда једна особа која кроји капу свима.

Има ли неко од вас воље да се придужи овој анализи и да своје предлоге за будући рад нашег сајта и његов бољитак.
Или другачије, шта ви желите да поправимо на форуму и шта  хоћете (не само желите) и можете да допринесете.
Такође, шта вам смета и мислите да треба мењати на сајту?

(знам, знам, на већини форума од чланства не треба очекивати да се значајније укључи у овакву расправу, али све мислим да ми нисмо у тој већини)


додатак, ал' се исписах... нешто ми није добро од јутрос па сам се "инсталирао" на једном месту, уместо да радим нешто корисно и ево шта испаде... километарска порука. slon

dopuna: ova tema je nastala prebacivanjem poruka iz "Obaveštenja...".
Odg: Obaveštenja , novosti na forumu By: SuzanKalvin Date: 02.06.2008. 17:31:15

Za te posete preko mobilnog sam ja kriva.  Razz  moja sestra i ja nesto cackale... Mr. Green
Sto se tice novih ideja... Kao sto imamo opise filmova, mozda bi trebali da imamo i opise novih- starih (what ever)  knjiga...
Odg: Obaveštenja , novosti na forumu By: Glorija Date: 02.06.2008. 17:33:13

Citat: SuzanKalvin  02.06.2008. 17:31:15
Za te posete preko mobilnog sam ja kriva.  Razz  moja sestra i ja nesto cackale... Mr. Green
Sto se tice novih ideja... Kao sto imamo opise filmova, mozda bi trebali da imamo i opise novih- starih (what ever)  knjiga...

.... Pa da imamo prikaze svih SF i Fantazi .... Sad ga baba pretera !
Odg: Obaveštenja , novosti na forumu By: svetlost lutalica Date: 02.06.2008. 20:00:18

Meni je ok ideja sa prikazima knjiga (a obecavam i da cu da nastavim sa korekturom Sirijusa, cim izadjem iz guzve i cim se vec jednom ORGANIZUJEM  grrr (glorija trebace mi tvoja profesionalna pomoc Smile).

Jedino ne znam koliko mi svi zajedno, posto radimo i razne druge stvari, mozemo da postignemo da ispratimo noviju produkciju (narocito Lagune, koja je bas nesto zaredjala). Zato mi pada na pamet neka varijanta tipa SF za pocetnike, gde bismo krenuli od prikaza klasika...pa da onda guramo dalje.
Odg: Obaveštenja , novosti na forumu By: dan555 Date: 02.06.2008. 20:21:28

Негде сам прочитао да је прошле (или ове?) године било 80 издања фантастике домаћих аутора.
Ко ће то све да испрати, купи?
(па још да читам хорор и фантази, нема шансе... Razz)
Odg: Obaveštenja , novosti na forumu By: SuzanKalvin Date: 02.06.2008. 21:09:26

Zar damo za svaki film opis koji izadje u toku jedne godine, ne...
Tako cemo isto i za knjige, ko sta procita nek da kratak opis i kritiku... Ima mnogo ljudi koji bi nesto citali ali ne znaju sta. Recimo, meni je setra rekla da je Stefani Majer - Sumrak mnogo dobra knjiga, meni se nije svidela...a platila sam je preskupo za takvu vrstu dela, racunajuci da sam se uhvatila za dobro stivo.
Odg: Obaveštenja , novosti na forumu By: dan555 Date: 02.06.2008. 21:22:01

Зато је добро да више чланова да своје виђење дела.
Odg: Obaveštenja , novosti na forumu By: slon Date: 02.06.2008. 21:44:14

Prvo da nešto pitam pa ću onda prijedloge. Kako ste ovaj forum zamislili da radi? Da li je tu zbog određenih članova ili članova sa određenog geografskog i ili jezičkog područja? Moram da ovo pitam jer moji prijedlozi od toga zavise, a nemojte da mislite da je ovo idiotsko pitanje jer sam se sretao sa svim i svačim na net-u pa bih volio čisto da znam na čemu sam.  Wink
Odg: Obaveštenja , novosti na forumu By: Кули Date: 02.06.2008. 22:28:53

Ovaj forum je tu zbog ljubitelja SFa i dobrodosli su svi sa kojima mozemo da se sporazumemo (postoji i jedna soba na engleskom, ali je to slabo poseceno).

Odg: Obaveštenja , novosti na forumu By: dan555 Date: 02.06.2008. 22:58:51

Кули је све рекао у једној реченици а ја ћу опширно. Very Happy

Почели смо као место за слободно зезање СФ тима, али скоро одмах је то прерасло у форум за све који воле СФ али и да се само друже са нама. На старом форуму на Форумеру била је и група девојака 17-20 година које су слабо знале СФ али им је било занимљиво са нама.

Ја сада наш сајт видим као СФ сајт за екс-Ју подручје. Јесмо углавном српски сајт али ако погледаш мало боље наћићеш и чланове из Хрватске, Словеније и БиХ. (имамо ли кога из Црне Горе? Имали смо на Форумеру али нису прешли овде  Sad)

Алзо дакле, може да се пише на с/х језику а што се мене тиче и на Словеначком а и Македонском. Very Happy (није баш да их говорим, али лепо је видети да се људи са разних страна друже)

Не очекујем да ће људи из екс-ЈУ република бити стални чланови јер имају своје сајтове, али нема никаквих препрека да пишу овде ако то желе. Мени ће бити драго да све видим овде и да сарађујемо и више него до сада.

Изузетак је БиХ јер онај један СФ форум, изгледа, није баш отворен за све (не схватите ово као критику већ само као мој утисак) па можда фанови оданде могу овде да се скрасе.

Ја нисам наишао на лош пријем ни на једном  екс-ЈУ СФ форуму, напротив. Свуда сам био лепо примљен и нико није правио питање што сам из Србије.
Odg: Obaveštenja , novosti na forumu By: slon Date: 02.06.2008. 23:28:40

 Laughing Taj iz BiH ne smijem ni da komentarišem. Prijedlozi će sutra jer sada moram na spavanje.  Wink
Odg: Obaveštenja , novosti na forumu By: garwor Date: 03.06.2008. 01:13:44

cekajte malo, SF je po meni vrsta umetnosti, a mi sad kao pravimo planove da to popularizujemo i spustimo na nivo da svi razumeju i zainteresuju se, nesto kao reklama za koka kolu? Very Happy
Pa gde to moze. Umetnost zahteva vreme i posvecenost. A da bi ljudi koji su ulozili vreme u nesto dosli na sajt, moramo imati kvalitet, a ne sarene efekte. Sta u stvari hocu da kazem, mislim da je kvalitet ovog sajta odlican, vektor, filmovi, knjige, price, zezanja ne manjka, pa i svadja i samoukih naucnika, a to sto neki dodju na kratko pa odu i ne vrate se nikad, samo znaci da oni nisu za SF.
Znaci ne treba nista bitno menjati (osim mozda uraditi jedan kreativan projekat koji imam na umu vec duze vreme, al znajuci moju lenjost, nikad se nece ni realizovati).
Ono sto se meni ne svidja je sto ima puno podforuma, pa je tesko pregledanje svih(za lencuge poput mene). No to nema veze sa sadrzajem.
Odg: Obaveštenja , novosti na forumu By: Glorija Date: 03.06.2008. 11:07:54

 Laughing Ajde da baba opet bude "mirođija u svakoj čorbi" ... Laughing Laughing Laughing Evo kako ja to vidim:

1. Čitaoci SF su fenomen za sebe - potpuno je nevažno ko su i odakle su. Ako neko hoće da priča sa mnom o Pračetu, Klarku, Asimovu ... pa neka je i Bantu ili Nepalac  Laughing

2. Nauka je nezaobilazna - bez nje SF ne može i tačka. Mada NISMO naučnici, priznaćete da bez makar površnog znanja ne možemo čitati SF (možda i to odbija čitaoce ?). Kvazinaučnost je smo u tome što smo MI spremniji da nešto još nedokazano prihvatimo kao stvarno u nekom delu SF (teleporter npr.).Mene lično nešto što sam pročitala u SF natera da potražim tekstove na Guglu. (Ali ja dokazano nisam normalna  Laughing i čitam baš svašta)

3.Ima mnoooogo pisaca i dela - teško se snaći. Ako bi otvorili npr. temu Pisci pa tamo jednog po jednog pisca i njegova dela komentarsali, mogli bi da uputimo i druge da pročitaju ili da bar znaju šta ih čeka. Ja bih rado pričala o Pračetu, a neće niko  Crying or Very sad. Ne mislim samo na one "velike" pisce, već i na neke nepravedno zanemarene a koje poneko od nas baš voli a drugi nikad nisu ni čuli da postoje (Amanda npr. je meni draga a ...).O piscima sa Balkana da i ne govorim ...

Niko nikoga ne može naterati da čita. Ili da čita ono što ne želi. (Ni profesori ne uspevaju  Laughing) Znam po sebi. Trenutno čitam Jevanđelje po Judi (?) iako nisam vernik pa još proveravam u Bibliji navode iz knjige  grrr Oduzima mi puno vremena, nije da sam zaluđenik, pitam se: šta će mi to, ali ipak nastavljam  grrr Odmaram uz Justinijana ... Luda 100% I nemam pojma šta će me sledeće povući... Ako bi neko preporučio knjigu i ja je našla ... ???


Odg: Obaveštenja , novosti na forumu By: svetlost lutalica Date: 03.06.2008. 11:23:55

Citat
3.Ima mnoooogo pisaca i dela - teško se snaći. Ako bi otvorili npr. temu Pisci pa tamo jednog po jednog pisca i njegova dela komentarsali, mogli bi da uputimo i druge da pročitaju ili da bar znaju šta ih čeka.

Meni se to cini kao dobro resenje.
Odg: Obaveštenja , novosti na forumu By: dan555 Date: 03.06.2008. 17:39:51

Imamo celi podforum za biografije pisaca i još jedan za opširne prikaze njihovih dela i serijala.
Master je tu najviše pisao, veoma opsežne prikaze i biografije. Pogledajte pa, ako imate volje, nastavite.
http://www.sftim.com/forum2/forum/index.php?board=20.0
http://www.sftim.com/forum2/forum/index.php?board=51.0