Den Simons (Dan Simmons) By: svetlost lutalica Date: 29.05.2008. 17:08:46BiografijaDen Simons je rođen 1948. u gradiću Piorija. Odrastao je u više malih gradova američkog Srednjeg zapada. Jedan od njih, Brimfild, poslužio je kao inspiracija za imaginarni Elm Hejven, mesto u kom se odvija radnja dva Simonsova romana – "Leta noći" i "Uklete zime".
Kao student, Simons je dobio najviša univerzitetska priznanja za literarni i novinarski rad. Po diplomiranju se zaposlio kao nastavnik i na tom poslu ostao sledećih osamnaest godina u različitim mestima ruralnih delova Amerike. Dobitnik je nekoliko nagrada za prosvetni rad, uključujući i "Nastavnik godine" države Kolorado.
Prvu priču Simons je objavio 1982., dana kada se rodila njegova kći. 1987. se u potpunosti posvetio pisanju i od tada veći deo vremena provodi u planinskoj kolibi na 3000 metara visine, u Stenovitim planinama. Jedan je od malobrojnih pisaca današnjice čiji rad obuhvata toliko žanrova – od fantastike, horora i trilera, preko istorijskih romana do mejnstrim fikcije. Preveden je na više od dvadeset jezika i objavljen u preko trideset zemalja.
Mnoge Simonsove priče i romani pretočeni su u filmske scenarije ili su planu za adaptaciju, uključujući serijal "Hiperion", "Darvinovu oštricu", "Reka Stiks teče uzvodno" i "Kraj gravitacije".

Zvanični sajt:
http://www.dansimmons.comBibliografijaKnjigeSong of Kali,1985
Phases of Gravity,1989
Carrion Comfort,1989
Hyperion,1989
The Fall of Hyperion,1990
Entropy's Bed at Midnight,1990
Prayers to Broken Stones,1990
Summer of Night,1991
The Hollow Man,1992
Children of the Night,1992
Summer Sketches,1992
Lovedeath,1993
Fires of Eden,1995
Endymion,1996
The Rise of Endymion ,1997
The Crook Factory,1999
Darwin's Blade,2000
Hardcase,2001
A Winter Haunting,2002
Worlds Enough and Time,2002
Hard Freeze,2002
Ilium,2003
Hard As Nails,2003
Olympos,2005
The Terror,2007
Priče"The River Styx Runs Upstream" ,1982
"Eyes I Dare Not Meet in Dreams",1982
"Carrion Comfort",1983
"Remembering Siri",1983
"Vexed To Nightmare By a Rocking Cradle",1985
"E-Ticket to 'Namland",1987
"Two Minutes Forty Five Seconds",1988
"Metastasis",1988
"Vanni Fucci Is Alive and Well and Living In Hell",1988
"Iverson's Pits",1988
"Shave and a Haircut, Two Bites" ,1989
"Dying Is Easy, Comedy is Hard",1990
"The Death of the Centaur",1990
"The Counselor",1991
"All Dracula's Children",1991
"My Private Memoirs of the Hoffer Stigmata Pandemic",1991
"This Year's Class Picture",1992
"Elm Haven, IL",1992
"One Small Step For Max",1992
"Death in Bangkok" ,1993
"Dying in Bangkok",1993
"Sleeping with Teeth Women",1993
"Flashback",1993
"The Great Lover",1993
"My Copsa Micas",1994
"Looking For Kelly Dahl"
Spisak Simonsovih knjiga objavljenih na srpskom je u prilogu.
Odg: Dan Simmons By: svetlost lutalica Date: 29.05.2008. 18:09:23Elem, Simons je jedan od razloga sto ja volim SF. To jest, volim SF izmedju ostalog zato sto me podseca da ima bolesnijih umova od mog. (Uz svo duzno postovanje, Pesmu boginje Kali mogao je da napise samo bolestan um. Genijalan, verovatno, ali definitivno bolestan. Ok, mozda je "bolestan" mnogo jaka rec... ali u najmanju ruku uvrnut.)
Da razjasnim - Pesma boginje Kali je, po mom misljenju, duboko uznemirujuca knjiga. Zapravo, ne secam se da sam posle neke druge knjige bila u takvom bedaku. (bilo je knjiga koje su mi bile podjednako upecatljive, ali ne tako da mi se stomak prevrce narednih mesec dana). Mnogo je dobra, ali je istovremeno i odvratna i ne bih preporucila nikom mladjem od 25 godina da je cita. Zbog dusevnog mira.

Mislim da je fora u tome sto je knjiga jezivo realna. Ima minimalno elemenata fantazije, a sasvim bi lepo mogla da funkcionise i bez njih, zato sto ono sto je stvarno jezivo u toj knjizi jeste cinjenica da svet odlazi do vraga (pod pretpostavkom da se ikada odatle pomerao).
Nastavak sledi...
Odg: Dan Simmons By: slon Date: 29.05.2008. 21:24:10Da li bi neko mogao da ove njegove knjige razvrsta po žanrovima? Ja sam mislio da je Pesma bogine kali SF pa je počeo da čitam.

Nisam ni znao da ne piše samo SF.
Odg: Dan Simmons By: NaraYan Date: 29.05.2008. 22:49:51Ma ja se oshtrim vec tri godine da prochitam Kali.
Simons me je otrovao Hiperionom-Endimionom a posle chitanja [vishestrukog] ovog serijala, nishta nije kao pre. Kao da sam ja sam za sebe pisao, to je jedino objashnjenje.
Odg: Dan Simmons By: Кули Date: 30.05.2008. 03:45:50U mojoj siromasnoj kolekciji SFa od Simonsa imam 'Olimp', Leto noci', 'Ukleta zima' (ove dva romana su horor u 2 dela) i pesmu boginje Kali.
Za sada sam procitao Hiperion i Endimon, Ilion i Olimp (nisam ceo, ali sam pri kraju).
Njegov stil pisanja mi se uglavnom svidja, i dela mu nisu ni malo laka za citanje i u pojedinim trenucima treba se prilicno koncentrisati da bi razumeo sve sta je pisac hteo reci.
Odakle mu neke ideje dolaze zaista mi nije jasno. Kada uhvati celokupnu svetsku knjizevnost da povezuje u jednom romanu i da kasnije svemu nadje smisao. E sad, neki od tih citata cuvenih klasika znaju bas da ubiju u pojam, narocito ako ih nisam citao ili ih se ne secam, pa i pored zamrsene radnje koja se odvija na nekoliko frontova, moram da kontam sta je pisao Sekspir, Dostojevski i ostali.
Odg: Dan Simmons By: svetlost lutalica Date: 30.05.2008. 10:43:05Da li bi neko mogao da ove njegove knjige razvrsta po žanrovima? Ja sam mislio da je Pesma bogine kali SF pa je počeo da čitam.

Nisam ni znao da ne piše samo SF.
Ja nisam sve procitala, cak ni od ovog sto je na srpskom objavljeno, ali u SF ti definitivno spadaju
Hiperion/Endimion, Ilion/Olimp, Suplji covek, zbirka prica
Ljubav i smrt, mada u toj zbirci ima i horora i nekih prilicno nedefinisanih stvari, ali su dobro napisane. (ova dva poslednja, a i Hiperion/Endimion imas na Polarisovom CD-u). A
Pesmu boginje Kali ne znam bas kako bih definisala...ma ta knjiga je kategorija za sebe.
Inace, posle
Pesme boginje Kali,
Suplji covek mi je bio nekako bledunjav, mada se tu pojavljuju neke teme koje se kasnije vrte po
Hiperionu/Endimionu i
Ilion/Olimpu. Zbirka
Ljubav i smrt ima uspona i padova, tj. neke price su super, a neke su onako. Npr.
Umiranje u Bangkoku je super, mada se bas ne bih zaklela da spada u SF,
U zagrljaju zubatih zena je isto meni bilo zanimljivo, mada je tu vec poceo da davi sa opisima pejzaza, a ne znam u koji zanr spada,
Flesbek je super ideja i neki kao pokusaj sajberpanka, ali mu realizacija nije na nivou....
Hiperion i Ilion serijali su meni bili jako dobri i zanimljivi (covek ima super ideje i jako dobar stil), plus ja volim knjige sa puno referenci (ali to mi je profesionalna deformacija), i svidja mi se kako kombinuje klasicnu literaturu sa svojim idejama. Sad, kod tih serijala definitivno postoji problem duzine (nemam ja nista protiv debelih knjiga, ali ponekad se stvarno stice utisak da ga placaju po reci ili po strani). U tom smislu mislim da me je najvise smorilo Rolovo putovanje camcem u Endimionu, jer to cemu je sluzilo je moglo da se objasni na dve strane bez onolikih pejzaza (da ne spoilerisem sad).
Inace, sad cu malo da kritikujem, tip je ocigledno malo opsednut nekim stvarima (trenutnim premestanjem u prostoru, postojanjem licnosti nezavisno od mozga/tela itd, mogucnost "izmisljanja" paralelnih stvarnosti) pa se onda ponekad stice utisak da prezvakava iste teme jer je ostao bez ideja, malo mi je smesno sto je ocigledno u nekom trenutku imao kamen u bubregu i to je na njega toliki utisak ostavilo da posle u svakoj knjizi neki lik ima isti problem...a i provalila sam jednu skroz glupu gresku u Endimionu (na jednoj strani lik nema kosu a na sledecoj ima...mrzi me da trazim sad ali ako nekog zanima naci cu tacno gde).
Ali sve u svemu - super ideje, dobro pisanje, i to je sasvim dovoljno za dobar SF, sa moje tacke gledista. A i ne ide puno u sitna crevca sto se tehnologije tice, plus ima dobre opise medjuljudskih odnosa na makro i mikro planu, sto ja mnogo volim da citam (opet profesionalna deformacija). I jos nesto sa moje iskrivljene tacke gledista: svaka mu cast na istrazivanju koje je ocigledno odradio za Hiperion i Ilion serijale.
Btw. ako neko slucajno ima
Sirocice Heliksa u elektronskom obliku bilo bi lepo da posalje.

Odg: Dan Simmons By: slon Date: 30.05.2008. 12:00:42Hiperion/Endimion, Ilion/Olimp sam pročitao. Ostalo čim dobijem u papirnom izdanju.
Hiperion mi je super ali Ilion je previše razvukao. Mada moram da priznam da sam u toku čitanja provjeravao neke detalje o Kitsu. Inače mi pjesmice ne leže ali on je to lijepo ukombinovao.
Odg: Dan Simmons By: NaraYan Date: 30.05.2008. 14:48:10I ja trazim 'Sirocice' u bilo kakvom obliku, ali uzalud.
Inache, "Smrt kentaura" je pricha koja nekako prethodi H-E serijalu i ima je na polarisu, ne znam gde tachno, u onim zbirkama. Lepo je za prochitati. Rol je dobio ime po tom liku iz priche.

Odg: Dan Simmons By: svetlost lutalica Date: 30.05.2008. 14:53:47U Antologiji za '97.

Odg: Dan Simmons By: NaraYan Date: 30.05.2008. 15:27:30Hvala, mrzelo me da trazim.

Lepa pricha, nema shta.
Odg: Dan Simmons By: Sev Date: 02.06.2008. 02:48:49Jedan od najboljih pisaca koji se oprobao u SF-u, koji nazalost, vec neko vreme, ima kako licnu tako i kreativnu krizu - tj poslednje knjige su mu veoma lose. Oni koji su citali The Terror kazu da se (mozda) polako oporavlja.
Sirocici Heliksa - OCR prevoda verovatno nije uradjen, a original...
Odg: Dan Simmons By: Glorija Date: 02.06.2008. 15:23:55Ako nekom treba:
Hiperion, Pad Hiperiona, Endimion, Ljubav i smrt, Pesma boginje Kali
http://www.4shared.com/account/dir/5533378/821e105/sharing.html
Odg: Dan Simmons By: Ender71 Date: 11.06.2008. 11:22:15``Sirocici Heliksa`` na srpskom.
Izvinjavam se zbog kasnjenja.
Odg: Dan Simmons By: NaraYan Date: 11.06.2008. 15:02:46Jooj carevi.

Hvala, Sev.

Hvala, Ender.

Odmah pochinjem da chitam, ostavljam sve.

Odg: Dan Simmons By: svetlost lutalica Date: 11.06.2008. 16:35:31Hvala i od mene.
NaraYan, kasnis, ja vec procitala.