SF tim Ne SF teme
Pages: 123
Lekari i "lekari" By: Pikax Date: 04.08.2007. 22:56:06

Moj rodjeni ujak je umro u 37. godini u bolnici...pre desetak godina...doziveo je infarkt i lekar koji ga je primio ga nije odmah ni pregledao..uz konstataciju "ako mu se zuri, neka ide( u smislu neka umre)"
Toliko o ljudima...i toliko o zivotinjama.
SadSadSadSadSad
Admin edit: ova tema je nastala prebacivanjem poruka iz druge teme u kojoj nam nije bila namera da razgovaramo o ovako teškim stvarima. Na žalost, i one su deo našeg života pa sam zato otvorio ovu temu i prebacio poruke ovde.
Lekari i "lekari" By: dan555 Date: 04.08.2007. 23:11:49

Budala, s oproštenjem, takvima treba oduzeti diplomu med. fak. i oterati ih u p.m.  Evil or Very Mad
Lekari i "lekari" By: Sal Date: 04.08.2007. 23:12:24

Svi mi verovatno imamo losa iskustva sa ljudskom zlobom. Tvoj primer je jedan od najgorih. Pa zar od lekara? Sta ocekivati onda od nehumanistickih profesija....
Lekari i "lekari" By: MasterYoda Date: 04.08.2007. 23:20:14

Šta reći na to? Strašno, to je slaba riječ. Nekoga ne smiješ nazvati ni životinjom, da ne uvrijediš životinje!
Lekari i "lekari" By: dan555 Date: 04.08.2007. 23:27:37

Brat moje komšinice je bio lekar u BiH pre rata, kada je rat počeo, dobio je snažan infarkt, a kolega lekar, musliman, mu je namerno dao pogrešnu terapiju, od koje mu je još gore bilo. Spasila ga koleginica koja je došla u sledeću smenu. Pisale su i novine o ovome.
Lekari i "lekari" By: garwor Date: 05.08.2007. 03:00:19

Moj cale je pre 2 meseca isao na ispiranje usiju (sto inace radi svakih nekoliko meseci vec godinama), i doktor mu je ovaj put tako odrao usi iznutra da ga je nenormalno bolelo, i ostao je gluv 50%.
Lekari i "lekari" By: dan555 Date: 05.08.2007. 18:00:22

Garwe, mislim da se ispiranjem ušiju može povrediti samo bubna opna, a ona se, valjda, obnavlja.
Lekari i "lekari" By: MasterYoda Date: 05.08.2007. 19:50:40

Hm, dan, mislim da si u prenosu negdje zaturio neke poruke, ali nema veze, jasno je o čemu se radi.
Lekari i "lekari" By: MasterYoda Date: 05.08.2007. 19:56:52

Kad već postoji ova tema, da dam jedan komentar. Tiče se jednog manje očitog etičkog pitanja.

Kod većine današnjih zanimanja ključna stvar je povjerenje između dvije strane. Korisnik neke usluge mora biti potpuno siguran da podaci koje pri tome daje (namjerno ili nenamjerno) neće otići dalje, do neke treće strane. Po ovom pitanju posebno su kritične profesije sveštenika, advokata i ljekara. Narušavanje ovoga, svuda u svijetu, povlači automatsko gubljenje "licence" za obavljanje te profesije. Svuda osim kod nas, jer mi smo nenormalna zemlja.
Lekari i "lekari" By: dan555 Date: 05.08.2007. 20:00:47

Preneo sam samo one o lekarima.
Lekari i "lekari" By: Sal Date: 05.08.2007. 20:18:34

1997 godine moa majka je dozivela mozdani udar. Po prijemu u bolnicu su navalili da je hitno operisu. Moj brat i ja smo potpisali, nemajuci pojma o cemu se radi. 5 dana nakon operacije na mozgu, otpustaju je kuci, u polusvesnom, polukomatoznom stanju. Nakon par dana joj je toliko lose bilo da smo pozvali hitnu pomoc, oko ponoci.

Lekar iz hitne nam je rekao najladnije da nece docekati zoru.
Otpustena iz bolnice da im ne bi umrla tamo.

Izdahnula je pred samu zoru, nama nemocnima pred ocima.

Taj isti lekar nije imao nikakve zelje ni interesovanja da je vrati u bolnicu i spase joj zivot, ili joj da pravo da se izbori pod lekarskom kontrolom za zivot.

Niko nam nije rekao da je trebala biti na infuziji. Prepisali nam neki lek koji se nije mogao onda naci u NS-u

Ja se i dan danas pitam, zasto su je tako brzo otpustili iz bolnice i zasto onaj iz hitne, kada je video zenu na izdisaju, nije pokusao da je spase? Zar mu to nije posao?

Naravno, za njenog boravka u bolnici glavnom hirurgu nije manjkalo deviza i viskija, a sestrama cokolada i kafa. To smo brat i ja jedino znali, da se mora davati.

Izgleda, premalo.
Lekari i "lekari" By: Pikax Date: 05.08.2007. 20:46:39

SadSadSad
Nagledala sam se svega i svacega..i kao student i kasnije dok sam radila.
Neprijatnosti na poslu (navalentni ili neodgovorni pacijenti, nekolegijalnost i nestrucnost) su tako mizerna i nebitna stvar u odnosu na cinjenice i stvari koje ovakva djubrad od ljudi ( postoje i vulgarniji izrazi ) rade ili su radili.Izludim kada cujem ili saznam sta sve rade i kako se ponasaju...Sad
Ako je za neku utehu...poznajem i dobre lekare - prave ljudine i dobre strucnjake. Nazalost, oni su kao kap u moru...
Sad
Lekari i "lekari" By: dan555 Date: 05.08.2007. 21:12:07

Evo male priče o "stručnosti" nekih naših lekara.
Pre oko 8 godina odem ja na očnu kliniku da vidim zašto su mi "izašli" kapilari na beonjačama, znači prednji segment očiju, a sestra na šalteru me pošalje kod mr. za zadnji segment.
Ona mi kaže da se ne bavi time, ali učiniće mi uslugu i pregledaće me a uz to pogledaće mi i očno dno. Prilikom pregleda, da ne bih treptao, stavila mi je neki plastični deo pod kapke, a uzela ga je sa stola, ništa sterilizacija.
Tako sam dobio epidemijsku virusnu infekciju očiju, naravno to nisam tada znao.
Posle par dana meni oko crveno i bolno. Odem u moj dom zdravlja kod mog očnog i on me pregleda i kaže, pa tebi raste trepavica na unutra i iščupa mi je i da kapi da stavljam i javim se na kontrolu kroz 5 dana. Za to vreme meni se oko zatvorilo i bolelo toliko da nisam mogao da spavam.
Na kontroli moj dr. komentariše. Gle čuda njemu nije bolje, pregleda me ponovo i da dijagnozu unutrašnje infekcije celog oka (zaboravio sam kako se zove, iridociklitis?, ali je ozbiljno), zatvori mi oko gazom i hitno me uputi u istu kliniku.
Tamo su već znali da imaju epidemiju i čim su me videli pitali me Koja budala ti je stavila gazu na oko, to se ne sme.
Imao sam još događaja sa njim, jer sam posle par dana imao i oštećenje rožnjače, ali tada sam posle njega otišao u drugi dom zdravlja, (NBGD ih ima 3) i tamo našao odličnu lekarku i posle je bilo sve bolje.
Lekari i "lekari" By: Sal Date: 05.08.2007. 21:20:47

Znam da takvi lekari postoje, Miss Pix, i nisu bas "kap u moru".

Najsvetliji primer tvoje profesije, jedan od istinskih heroja BH rata, je upravo tvoj sugradjanin, Doktor Primarijus Miodrag Lazic.

Nesebicno, pun samilosti i humanosti taj veliki covek je spasao na hiljade
zena, dece, vojnika, i neprijateljskih vojnika, cak.

Gledao sam ga kako radi i kojom brzinom donosi odluke, i to one o zivotu i smrti. Mislim da strucnijeg hirurga u evropi nema, niti ce ikada biti.

Mislim, dnevno po 20 operacija u ratnim uslovima, uz hronicni manjak
materijala i ljudstva, sa dva agregata...

Bio sam svedok kako odlucuje ko ce da zivi, a ko da umre. Oba vojnika krvare na smrt, jedan stariji, otac dece, a jedan mlad, mojih godina onda...A samo on, niko vise. Oba slucaja urgentna, samo se jednom moze posvetiti.

Sve sam to gledao kao mladi vojni policajac koji je cuvao zarobljenog i ranjenog baliju. Naravno, i njemu je Dr Lazic spasao glavu.

Kada se setim tog coveka, svi ovi lekari mi izgledaju kao smesni snobovi, kao Bojsi iz "Mucki"

Ipak, on nije morao biti tamo.
Cak mi je i ranjenog brata operisao, srecom, nista strasno.

Bas sam proverio ima li to na net-u, i zacudo, ima. Da se ne zaboravi sta znaci biti pravi lekar. Od njegovog dnevnika, ciji link sledi, podilazi mi jeza...I ja znam da je sve opisano ziva istina, jer sam sam bio 3 godine tamo, i svi nasi su ga voleli i hvalili do nebesa.

Mislim da biste trebali baciti pogled na link, cisto da se uverite da takvi lekari zaista postoje, i to u nasoj zemlji.

http://www.arrma.co.yu/LOBI/Naslovi/Dnevnik_ratnog_hirurga/Dnevnik_ratnog_hirurga_5.htm
Lekari i "lekari" By: dan555 Date: 06.08.2007. 00:00:44

Pogledao, strašno.