SF tim Portal vesti
Pages: 1
GORAN SKROBONJA NAJAVIO ROMAN O NIKODIJU MARIĆU By: Raven Date: 26.05.2007. 01:15:25

Kako navodi sajt PISB, pisac Goran Skrobonja je svoje fanove po treći put obradovao zbirkom priča - ovoga puta je u izdanju Lagune objavljena knjiga pod nazivom "Tihi gradovi". Oni najbrži su priče već pročitali i ubrzo će da traže "još". Pošto je Skrobonja bio daleko aktivniji na žanrovskoj sceni tokom 90-tih godina, sigurno je da se mnogi pitaju kada će moći da čitaju nešto novo "iz njegove kuhinje". Na to tačno nemamo odgovor, kao i na eventualno pitanje koliko će se Skrobonja okretati horor žanru kojeg je tako uspešno promovisao. Odmah da kažemo - noviteta će biti, makar je to sam Skrobonja i najavio.

Ipak, prvo ćemo da se pozabavimo "staritetima". Fanove može da obraduje mogućnost da jedini Skrobonjin roman "Nakot" bude ponovo objavljen. Laguna bi mogla da se prihvati toga, a roman bi dobio i jedan adekvatan pogovor u kojem će sigurno biti objašnjena i neugodna Skrobonjina sklonost da uspešno predviđa stvari, o čemu je do sada, makar u fanovskim okvirima, bilo puno reči. Zanimljivo je napomenuti da je svojevremeno kompletan tiraž "Nakota" otkupila knjižara Plato i da je vrlo brzo bio rasprodat. Skrobonja je 1997. godine ponudio Stubovima kulture da urade novo izdanje, ali do danas nije čak ni dobio odgovor od njih.

Jedan od projekata koji je takođe izvestan, i iza kojeg će stajati Laguna, je objavljivanje "The best of..." priča iz prve dve Goranove zbirke - "Od šapata do vriska" i "Šilom u čelo". Igor Marojević, urednik u Laguni, će pročitati dela objavljena u te dve knjige i sačiniti izbor onoga što je vredno ponovo objaviti. Knjigu, dakle, treba očekivati u ediciji "Meridijani" u kojoj su objavljeni i "Tihi gradovi".

Mnogima je poznata Skrobonjina novela "Točak", objavljena u Alefu, koja je dobila svoj nastavak u "Vojnicima korota", objavljen u Emitoru, a po kome je rađen strip objavljen u Francuskoj. Mnogi ne znaju da je Goran napisao i treći deo ove sage, koji je učestvovao na konkursu Znaka sagite, ali nikada nije objavljen, kao i da je započeto pisanje četvrtog dela od koga je Skrobonja odustao kada je postalo izvesno da Francuzi više neće objavljivati strip za koju su ove storije poslužile kao osnova. Međutim, to ne znači da makar napisana tri dela neće konano biti objavljeni kao jedna knjiga.
Konačno da najavimo i jedan kompletni novitet. Oni koji su pomno iščitavali Skrobonjine priče sigurno su primetili da se u njima javlja Nikodije Marić. Na promociji "Tihih gradova" Goran Skrobonja je rekao i ovo: "Nikodije Marić zaslužuje roman koji će biti napisan". Nije dodatno pojašnjavao, da li možda postoji varijanta i objavljivanja zbirke sa pričama u kojima se Nikodije pojavljuje, a nama samo ostaje da čekamo na roman sa ovim Skrobonjinim junakom.PISB