SF tim Biografije
Pages: 1
Džek Vilijemson (Jack Williamson) By: MasterYoda Date: 24.04.2007. 14:47:03

Džon Stjuart Vilijemson (John Stewart Williamson)
Autor: MasterYoda, Vektor br. 2


Džon Stjuart Vilijamson (John Stewart Williamson) poznatiji kao Džek Vilijamson (Jack Williamson)  (29.april 1908- 10.novembar 2006) je američki pisac naučne fantastike.


Od mnogih se smatra ocem i djedom naučne fantastike i dekanom žanra, sve u jednom. Jedan od osnivača Američkog udruženja pisaca naučne fantastike (SFWA – Science Fiction and Fantasy Writers of America) i dobitnik Grand Master nagrade tog udruženja 1976. Bio je i predsednik SFWA 1978-1980. Dobio je toliko nagrada da bi ih bilo teško sve nabrojati. Njegov autobiografski „Wonder’s Child: My Life in Science Fiction“ dobio je nagradu Hugo 1985.

The Oxford English Dictionary navodi Vilijamsona kao autora termina genetski inžinjering (u Dragon’s Island) i teraformiranje (u Seetee Ship).

Biografija
Rođen je 29.4.1908. u Arizoni, kao dijete stočarske porodice koja se, u potrazi za boljom ispašom, često selila. Skrasili su se u Novom Meksiku, gdje se i danas nalazi njihova farma.

Rano je otkrio Amazing Stories i već kao dvadesetogodišnjak napisao i poslao svoju prvu priču, Metalni čovjek. Priča je objavljena u decembarskom broju časopisa.

Pod Brojerovim (Miles J. Breuer) tutorstvom udaljio se od svojih početnih interesovanja, fantazije, i priklonio mnogo čvršćem stilu. Tridesetih godina dvadesetog vijeka, kada se pojavio Asimov s svojim prvim radovima, Vilijamson je već bio poznato ime u žanru. Ipak, i dalje objavljuje u jeftinim, tzv. pulp magazinima sve dok, godinama kasnije, ne doživi puni finansijski uspijeh.

Sredinom sedamdesetih dobio je Grand Master priznanje SFWA, kao drugi dobitnik u istoriji (prvi je bio Robert Hajnlajn).

Pisao je i u poznim godinama pa je u poslednjoj deceniji života dobitnik i Hugo i Nebula nagrada, kao najstariji dobitnik uopšte. U dubokoj starosti, 2005. godine, objavio je roman „The Stonehenge Gate“.

Umro je novembra 2006 u 99-oj godini života.

Odg: Džek Vilijemson (Jack Williamson) By: svetlost lutalica Date: 18.12.2009. 00:57:16

Ovaj autor je u svojoj izuzetno dugoj i plodnoj karijeri stvorio toliko raznovrsnih djela da se njegova bibliografija snažno opire pokušajima klasifikacije u standardne šeme romani-priče-kratke priče itd. Zbog toga sam ovdje prvo naveo, po godinama nastanka, njegove SF romane ali sam, kad se radi o serijalima, odstupio od tog redoslijeda. Uz serijale sam osim romana naveo i priče koje pripadaju tim serijalima, iako su te priče i kasnije ponovo navedene u spisku priča.

Romani
Zbirke priča
Priče
Ostalo
Eseji
Ne SF