SF tim Portal vesti
Pages: 1
Živković prodao pravo na ekranizaciju SKRIVENE KAMERE By: Raven Date: 08.04.2007. 13:08:59

Pisac fantastike Zoran Živković prodao je prava za ekranizaciju svog romana "Skrivena kamera" producentskoj kući "Čokolejd films" iz Londona, javlja PISB.

Živković je rekao agenciji Beta da će engleski producenti do sredine maja odlučiti da li će snimiti film po njegovom romanu iz 2003. godine o usamljenom pogrebniku koji posetom bioskopu umesto filma tu ima priliku da vidi snimke skrivene kamere o sopstvenom životu.

"Biti pisac na ovim prostorima se ne isplati. Autor sam osam aktivnih knjiga, a ne mogu da živim od toga, te se vrlo smerno i ponizno nadam da će Englezi snimiti film i omogućiti mi da nastavim da budem pisac. Navijam za to grozničavo", kaže Živković.

"Čokolejd films" ja mlada kompanija iz Londona producenata Rejčel Vang i Marka Karija, koji se bave proizvodnjom dokumentarnih filmova, drama, promotivnih filmova i drugih filmskih i video sadržaja.

Prvi dobitnik van engleskog govornog područja prestižne Svetske nagrade za fantastiku (2003) za roman "Biblioteka", Živković kaže da su njegova prevedena dela trenutno popularnija na zapadu nego originali na srpskom u sopstvenoj zemlji.

"Koliko puta sam od kolega i čitalaca čuo dubokoumnu misao 'ne čitam domaće pisce'. Zato razmišljam da se moje knjige prevedu sa engleskog natrag na srpski. Možda će tada morati da me čitaju i ovi koji ne čitaju srpske pisce", kaže pisac.

Živković (59) je do sada objavio romane fantastike "Četvrti krug" (1993), "Vremenski darovi" (1997), "Pisac" (1998), "Knjiga" (1999), "Nemogući susreti" (2000), "Sedam dodira muzike" (2001) i druge.