SF tim Serije
Pages: 1
Čovek u visokom dvorcu (The Man in the High Castle) (2015) By: kaa Date: 24.10.2018. 00:42:19

Čovek u visokom dvorcu (The Man in the High Castle) (2015)


Povodom završetka treće sezone hajde da načnemo i ovu temu...Bazirana na kriptičnom romanu Filipa K. Dika ova Amazonova serija govori o alternativnoj stvarnosti u kojoj su sile osovine odnele pobedu u drugom svetskom ratu. Svet je podeljen na interesne zone Japanaske imperije i Nacističkog Rajha. Radnja se dešava u Americi 1962 godine (15 godina nakon završetka rata). Amerika je takođe podeljena između nacista koji drže istočnu obalu ili Veliki naci rajh i Japanskih pacifičkih država na istoku, sa neutralnom zonom između njih ... Serija prati sudbine onih koji dolaze u dodir sa misterioznim filmom naslovljenim "Skakavac pritiska" (The Grasshopper Lies Heavy) koji prikazuje "alternativnu" stvarnost u kojoj saveznici pobeđuju u ratu.Prva sezona (koja se i najviše oslanja na Dikovu knjigu) prati događanja vezana za Džulijanu Krejn (Aleksa Davalos) koja dolazi u posed gorepomenutog filma. Ona kreće na put u neutralnu zonu da pronađe čoveka koji je napravio film i dobije odgovore na pitanja vezane za njega... Istovremeno radnja prati i živote ljudi pod okupacijom nemačkih i japanskih snaga, Džulijaninog dečka Frenka Frinka (Rupert Evans), vlasnika radnje sa antikvitetima Roberta Čildana ( Brennan Brown), Japanskog ministra trgovine Nobusuke Tagomija (Cary-Hiroyuki Tagawa), i mnogih drugih...

Kao što rekoh prva sezona se najviše oslanja na knjigu, te je Ji-Đing iliti "Knjiga promena" prisutna u većini dešavanja, roman u romanu (skakavac) postaje film u filmu a sudbine karaktera se nalaze razapete između ova dva.
Od najinteresantnijih likova koji su uvedeni u seriji ističe se vođa SS-a u americi Džon Smit (Rufus Sewell), u ulozi na kojoj bi mu i pokojni Stevo Žigon pozavideo.Druga sezona najviše opisuje život u nacističkom rajhu tj onaj koji su živeli sami arijevci i njihove kvazi sreće i sigurnosti.
Težište radnje se prenosi na Džoa Blejka (Luke Kleintank), bivšeg pripadnika otpora sada jednog od povlašćenih "liebensborna" i njegovog života u Berlinu...

Treća sezona u potpunosti uvodi temu paralelnih univerzuma, o kojoj se u prethodnim sezonama samo nagađalo...Dodirnih tačaka sa knjigom ima samo u jednoj sceni.Uglavnom je kao Volfenštajn sa dosta inventivnog teleblahblaha.

Serija je započela svoj život kada je Dikova ćerka dala svoj blagoslov Amazonu I Frenku Spotnicu (Dosije iks) da naprave adaptirani scenario za šta je zauzvrat postala jedan od producenata serije. Drugi takođe bitan lik koji se pojavljuje u producentskom timu je sam Ridli Skot.

E sad, ono što mi se svidelo u seriji su detalji koji se tiču vremenskog perioda u kome se ona dešava, evolucija likova, atmosfera straha i klaustrofobije koja se proteže kroz većinu epizoda,maštovit opis života u porobljenoj Americi, opis Japanskog načina života i filozofije... Ima mnogo dobrih momenata.Ono što mi se ne sviđa :
- Američki nacionalizam  grrr. Kao jedino mesto na svetu u kome se javlja ikakav otpor nacistima opisana je upravo amerika dok su drugi delovi sveta ili poslušni ili uništeni.
- Rasizam  grrr, čak i u samoj Dikovoj knjizi pa tako i u seriji osim nemaca,japanaca i pogotovo amera sve ostalo su sekundarni proizvodi istorije. Za knjigu još i da razumem pošto je pisana za vreme hladnog rata - serija nema opravdanja da izostavi ruse (pa makar i u paralelnom univerzumu)kao jednu od pobedničkih strana drugog svetskog.

  Da li je,na kraju, vredi gledati? - Da, pošto je produkcija sjajna, glumci dobri a priča ipak ima za osnovu jedno od antologijskih SF dela.

https://www.imdb.com/title/tt1740299/

Odg: Čovek u visokom dvorcu - The Man in the High Castle - 2015 By: Eldundarin Date: 24.10.2018. 01:17:09

Stao sam na cetvrtoj trece sezone, mnogo razvlace..jel vredi nastavljati. (Obergrupenfirer je bogotac dakle kako ga glumi svaka mu cast)
Odg: Čovek u visokom dvorcu - The Man in the High Castle - 2015 By: kaa Date: 24.10.2018. 09:36:41

Citat: Eldundarin  24.10.2018. 01:17:09
Stao sam na cetvrtoj trece sezone, mnogo razvlace..jel vredi nastavljati. (Obergrupenfirer je bogotac dakle kako ga glumi svaka mu cast)

Vredi, pošto u petoj dolazi do obrta iz knjige koji će kasnije ubrzati radnju... Jeste još uvek malo sporije ali u drugoj polovini sezone se ubrzava. Slažem se za Sewella  pozdrav
Odg: Čovek u visokom dvorcu (The Man in the High Castle) (2015) By: Leto Date: 24.10.2018. 13:27:41

Odlična serija. Jesam ljubitelj Filipa Dika, jeste da je serija napustila knjigu, ali ne smeta, jer su likovi, atmosfera i radnja vrh. Ono što se kaa ne sviđa ne sviđa se ni meni. Gledao prve dve sezone, nisam znao da je krenula 3. sezona. Hvala.  pozdrav
Odg: Čovek u visokom dvorcu (The Man in the High Castle) (2015) By: Leto Date: 24.10.2018. 21:57:40

Evo kratak film od 2 minuta koji dočarava atmosferu iz serije (iako nije iz serije ali bi komotno legao u nju).
https://www.youtube.com/watch?v=xg22LDQA69A
Odg: Čovek u visokom dvorcu (The Man in the High Castle) (2015) By: kaa Date: 25.10.2018. 10:45:52

Citat: Leto  24.10.2018. 21:57:40
Evo kratak film od 2 minuta koji dočarava atmosferu iz serije (iako nije iz serije ali bi komotno legao u nju).
https://www.youtube.com/watch?v=xg22LDQA69A

Da, u seriji je prikazan Berlin(Germanija) kakvim ga je zamislio Šper... Grandiozna vizija iza koje je stajala zastrašujuća i odvratna ideja.

Odg: Čovek u visokom dvorcu (The Man in the High Castle) (2015) By: Leto Date: 10.11.2018. 00:53:49

Odgledao. Nije loše, ali ima problem kao i svaka serija. Kada traje dovoljno dugo, raspline se. Radnje se ponavljaju iako se uvode nove stvari (na silu), obrti su očekivani. Odstupilo se značajno od Dikovog romana, spustilo se na Stargete, portal za prolaz u druge svetove. Ubačeni i LGBT elementi, otužno, kao u skoro svakom novom američkom filmu. Mislim da će je gurati još neku sezonu pa će na kraju odustati od nje, jer nema dovoljnu gledanost, umesto do su prvo smisli kraj i hrabro ga sproveli.
Odg: Čovek u visokom dvorcu (The Man in the High Castle) (2015) By: Eldundarin Date: 27.03.2019. 02:18:47

https://www.youtube.com/watch?v=QtGqjxECVe8