SF tim Biografije
Pages: 1
Kobo Abe (Abe Kōbō) By: MasterYoda Date: 12.02.2007. 23:21:29Kobo Abe (???? Abe K?b?, je pseudonim japanskog pisca i pronalazača Kimifusa Abe (7.3.1924. – 22.1.1993). Poznat je prije svega po svojim dramama i romanim koji imaju veoma malo dodirnih tačaka s naučnom fantastikom.

Biografija

Abe se rodio u Kiti, Tokio ali je odrastao u Mandžuriji. Pred Drugi svjetski rat vratio se u Tokio i diplomirao medicinu, ali se njom nikada nije bavio.
Prvi književni rad bila je pjesma „Pjesme nepoznatog pjesnika“ (Mumei Shishu), 1947. Sledeće godine objavio je svoj prvi roman „Znak na kraju ulice“ (Owarishi michi no shirube ni). U tom periodu Abe je počeo eksperimentisati s raznim radikalnim socijalnim i umjetničkim teorijama. Pridružio se maloj literarno-umjetničkoj-filozofskoj grupi nazvanoj „Udruženje noći“ (Yoru no kai) a ubrzo zatim pristupa i japanskoj komunističkoj partiji (kao i većina japanske inteligencije tog doba). Počinje eksperimentisati s marksizmom i surealizmom. Radovi iz tog perioda nisu prevedeni, ali se uticaj tih razmišljanja vidi u većini njegovih crnohumornih radova u kasnijem periodu.
U inostranstvu je postao poznat nakon objavljivanja romana „Žena među dinama“ (Suna no onna) 1962. godine.
Tokom šezdesetih, u saradnji s japanskim režiserom Hiroši Tešigaharom (Hiroshi Teshigahara) radio je na adaptacijama svojih romana za film.

NagradeBibliografija (samo knjige koje su prevedene na engleski)