SF tim Ne SF teme
Pages: 1
Pavlovo drvo (paulownia) – „pametno“ drvo budućnosti By: Lemonzoo Date: 30.04.2014. 10:57:34

Netko mi je nedavno spomenuo ovo drvo, kako raste veoma brzo i ima velike listove i dobar hlad. Pa evo članak.Pavlovo drvo (paulownia) – „pametno“ drvo budućnosti

Paulownia_tomentosa_JPG2a height=200
Pavlovo drvo (Paulownia) je možda jedan od najboljih primera veličanstvene genijalnosti prirode na delu. Poznato je  kao najbrže rastuće drvo na svetu. Višestruke koristi koje čovek i životna sredina mogu da imaju od njega, međutim, impresioniraju možda još i više od njegovog neverovatno brzog rasta. Bilo da želite ukras za dvorište, okrepljujuću hladovinu, medonosne cvetove, ili pak tražite ideje za inovativni poslovni projekat ili oplemenjivanje životne sredine i rešavanje ekoloških problema, Pavlovo drvo je neiscrpna inspiracija i izbor sa kojim ne može da se pogreši.

Nazivi i tradicija
XXX_8988_1326253151_1 height=136
Latinski naziv Pavlovog drveta je Paulownia, a na našem podneblju poznato je i kao Caričino drvo, zbog toga što je ime dobilo po ruskoj princezi Ani Pavlovnoj, ćerki cara Pavla I Petrovića. U Kini ovo drvo se naziva Zmajevo drvo, a u Japanu drvo Kiri. Na istoku, Pavlovo drvo se tradicionalno sadilo po rođenju ženskog deteta, da bi se prilikom udaje seklo, a od njega se pravio miraz – od svadbene spreme, pa do nameštaja za pokućstvo. Osim toga, sadilo se često i u blizini kuće, zato što se verovalo da na njega sleće ptica Feniks koja donosi sreću.
Industrijska primena
paulonija height=180
U industriji, Pavlovo drvo se upotrebljava za  izradu nameštaja, građevinskih konstrukcija, igračaka, pokućstva… Zbog svojih vodooptpornih karakteristika posebnu primenu ima u brodogradnji i u proizvodnji drvenih muzičkih instrumenata. Njegova tačka paljenja viša je od prosečne, pa je posebno pogodno za upotrebu u građevinarstvu.
3138738b-1b00-44f6-bcc7-c435de0feeda height=199
Od ovog drveta proizvodi se izuzetno kvalitetna  silaža koja se koristi kao ishrana za preživare, a uzgaja se i kao sirovina za proizvodnju biogoriva. Izuzetno je pogodno i kao drvo za ogrev – ima veću kalorijsku vrednost od mrkog uglja, a ostavlja manje pepela od bagremogog drveta. Sedam godina posle sadnje, jedno stablo Pavlovog drveta donosi u proseku oko jedan kubik drva.
Medonosno i dekorativno
paulownia_tomentosa height=240
Osim za industrijsku upotrebu, jedna od mnogobrojnih vrsti Pavlovog drveta (Paulownia tomentosa) uzgaja se i kao medonosna biljka. Ona cveta obilno, cvetovi su bogati nektarom, a med dobijen od njih je izuzetno kvalitetan, u klasi bagremovog meda. Brzi rast, veliki listovi od oko 70 cm u prečniku i predivna krošnja koja je u periodu cvetanja prekrivena divnim ljubičastim cvetovima, čine ovo drvo izuzetno pogodnim za parkove, vrtove i okućnice. Njegov koren ide u dubinu i do 16 m, pa je bezbedno za sadnju u blizini kuće jer ne ugrožava njene temelje.
Ekološki potencijal
bilde height=225
Sposobnost neverovatno brzog rasta čini ovo drvo odličnim rešenjem za pošumljavanje i ozelenjavanje površina, izgradnju zaštitnih pojaseva protiv vetra, i sprečavanje erozija zenljišta na ugroženim područjima. Njegov ubrzani metabolizam čini ga pravom malom „fabrikom“ kiseonika. Ako je verovati izreci da veliki problemi imaju najčešće jednostavna rešenja, može se naslutiti da će izuzetan potencijal ovog drvenastog čuda tek biti u potpunosti prepoznat u vremenu koje dolazi.
Slepi putnik za Ameriku
mini_paulownia-seeds-from-panama090309044643 height=187
Zbog svog karakterističnog svojstva semenske čaure Pavlovog drveta su se u 19. veku, koristile umesto stiropora za pakovanje skupocenih tanjira od porcelana, koji su se prenosili preko Tihog okeana. Na taj način, mala semena ovog drveta stigla su i na američko tle, gde su se prilagodila i počela da rastu. Danas po Americi postoji veliki broj plantaža Pavlovog drveta, koja po svojim svojstvima može da se koristi kao alternativa zapadnog crvenog kedra, balše, marantija i američke lipe. Najveći svetski proizvođač ovog drveta je Kina, a u današnje vreme sve veći broj plantaža niče i po celoj teritoriji Evrope.

Izvor: http://sadnica.rs/pavlovo-drvo-paulownia-pametno-drvo-buducnosti/
admin edit: ispravio formatiranje tako da odgovara našem forumu