SF tim Serije
Pages: 1
Atlantis (Atlantida) (2013) By: dan555 Date: 15.01.2014. 20:54:59

Atlantis - Atlantida (2013)


Britanski fantazi inspirisan grčkom mitologijom što u ovom slučaju daje papazjaniju od parčića raznih mitova u jednom od mnogih paralelnih svetova, kako reče proročica. Prikazuje se na Bibisiju (čik pročitajte transkripciju iz prve Very Happy) što bi trebalo da garantuje kvalitet ali ovde cvrc! Serija je u velikoj meri mutava i blentava. Naziv je čista "navlaka" jer grad nema ničeg od mitske Atlantide već je samo jedan od malih starogrčkih gradova-država (20.000 stanovnika, ako sam dobro zapamtio).
Serija je rađena da bi popunila termin "Merlina" kog su radili isti ljudi. Ima trinaest epizoda u prvoj sezoni.U našem svetu i vremenu Džejson traga za očevim ostacima na dnu mora, gde mu je potonuo batiskaf. Taman što je ugledao olupinu usisa ga bela svetlost. Budi se skroz na skroz go na peščanoj plaži. Ukrade ostavljenu odeću ribara i ode u obližnji, očito starogrčki, grad gde odmah upadne u frku. Spas nađe kod Pitagore i Herkula.
Jedino što mu je "od oca ostanulo", privezak u obliku rogova, odvodi ga u gradski hram gde ordinira proročica. Ona mu objasni da je iz Atlantide, da ga je otac sklonio u naš svet od neprijatelja i da su ga dugo očekivali jer pred njim su velika dela ali i moćni protivnici. To bi bilo sve od glavne niti priče jer kroz epizode ni reči o tome nema. Umesto da Jason (da ga nazovem pravim našim imenom) polako otkriva ko je, šta je, čiji je, šta mu je zadatak... svaka epizoda je za sebe, radnja veoma blago i izdaleka povezana sa nekim od starogrčkih mitova ili mitskih bića. Tek u dvodelnoj završnoj epizodi saznamo (ali ne i jadni Jasno) čiji je ali ne i šta se od njega očekuje.

Veze sa mitovima su na veoma dugom štapu a često su neka vrsta sprdnje. Tako je Herkul, umesto heroja i snagatora, debeli, nesposobni, proždrljivi beznačajni lik. Jason ni čuo nije za zlatno runo a o Argonautima ni reči. Pitagora je moralan ali bezazlen junoša koji se zanima trouglovima. Umesto da ova trojka, Jason, Herkul i Pitagora (glavni likovi) budu nešto kao tim specijalaca iz SG-1 (vođa, mišći, mozak) ovde su samo skoro pa obični ljudi. Jedino Jason odskače jer su ga "dodirnuli bogovi" mada sa to vidi samo u retkim situacijama. Vojska kralja Minosa ne ferma ga ni malo nego ga jure i biju kad god stignu.

Iako se dešava u paralelnom svetu pa se eventualno može reći da stvari nisu baš iste kao u našoj antičkoj Grčkoj, koketiranje sa mitovima i imenima previše je jasno. Tako je tu devojka-lepojka Meduza (bez zmija jer Kirkina kletva još nije počela da deluje), Arijadnu koja Jasonu daje ne klupko konopca već čarobnu nit, Edip se pojavljuje kao napuštena beba koju spasi Herkul... i tako sve u tom smušenom stilu. Nit su mitovi pravi nit su likovi junaci čija imena nose.

Sam grad deluje "kao stvaran", mitska bića (Minotaur, Satiri... nema ih mnogo) solidno animirana ali neke brljotine kvare utisak. Pre svega, kada se pomene Atlantida očekujem napredno, bogato, snažno društvo koje raspolaže čudesnom tehnologilom. Ovde ni trunke od toga nema. Kao što rekoh, čista "navlaka" što smatram nepoštenim.
Još mi je upalo u oči to što nose smešne tri-četvrt pantalone, bermude, šta li, a zna se da su Grci nosili tunike i da su omalovažavali narode koji su nosili pantalone (narodi iz male Azije koji su mnogo vremena provodili jašući konje). Scenografija i kostimografija ne teži da tačno reprodukuje taj period Grčke ali to što se koriste njihova imena i mitovi stvara zabludu i konfuziju. Zato mi je serija blentava, nit je Grčka, nit nešto drugo.

Radnja je mlaka. Deluje kao da se priča o svakodnevnom životu trojice stanovnika ove kvaziatlantide koji povremeno upadnu u neku frku iz koje se relativno lako izvuku. Prilično mutavo za moj ukus. I ovde junačka imena i asocijacije na herojska dela zavode gledaoca obećavajući veliku avanturu ali ništa od toga. (cvrc!)

Gluma nije loša ali džabe to kada su likovi osmišljeni bljutavo.

Bibisi je naručio drugu sezonu. Očito da je imala dovoljno gledalaca. Nije mi jasno šta su videli u njoj?!?

Što se mene tiče, sumnjam da ću uspeti da odgledam svih 13 ep. mnogo su dosadne. Od mene jok preporuka za gledanje ali ako skoro milion ljudi na kablu BBC-A odgleda ep. možda to znači da će neko od vas naći nešto u njoj što ja nisam uspeo. Pa, probajte i recite svoje utiske.


http://www.imdb.com/title/tt2705602/

Odg: Atlantis (Atlantida) (2013) By: Lemonzoo Date: 15.01.2014. 21:30:38

Ja sam imao u planu, ali vidim da svi govore da je lose. Uskoro dolaze serije gusarske tematike: "Black Sails" i "Crossbones", sto nije bas isto kao ovo, ali je taj stih.
Odg: Atlantis (Atlantida) (2013) By: SuperFrog Date: 16.01.2014. 13:15:47

Ja mislim da sam napisao negdje vec da sam gledao prvih 10 minuta prve epizode i ugasio je. Za nekoga tko voli arheologiju i price iz davninca, ova serija ne samo da je glupa, vec i negledljiva.
Odg: Atlantis (Atlantida) (2013) By: dan555 Date: 16.01.2014. 13:50:44

Zaboravih da napišem da u ovoj Atlantidi, za koju se u seriji izričito  kaže da je u Grčkoj, nema robova. Još jedna glupost.
Odg: Atlantis (Atlantida) (2013) By: SuperFrog Date: 17.01.2014. 12:58:03

I pitagora je ocaran trouglovima....  Mr. Green

Meni je ocaj poceo od nacina kako je mali dospjeo tamo, pa opis normalnog grada, pitagora i na to sve zmaj sa 2 glave....