SF tim Novosti, najave, događanja
Pages: 12345
Nešto diše u mojoj torti By: Eriops Date: 02.12.2012. 17:17:42

Uskoro ( za koji dan bi trebala biti puštena u javnost, nadam se) e-antologija horor priča ,,Nešto diše u mojo torti''.
Devet autora ( Andrea Baskin, Boris Mišić, Saša Robnik, Stevan Šarčević, Ivica Milarić, Goran Segedinac, Milka Ivašković Knežević, Radoslav Slavnić) predstaviće vam se svojim pričama strave.

Odg: Nešto diše u mojoj torti By: dan555 Date: 02.12.2012. 17:58:57

Aferim. pozdrav
Je l' će bude u formi e-knjige sa sve naslovnom stranom, ilustracijama, prelom?
I, veoma važno, da li ste uradili lekturu i korekturu ili je stavljeno onako kako su autori napisali?
Besplatno?
Odg: Nešto diše u mojoj torti By: Eriops Date: 02.12.2012. 18:08:49

Biće sve sa naslovnom, prelomom, kako treba.  U stvari i hteo sam staviti fotku naslovnice, ali nešto neće da mi je ovde postavi, ne znam zašto, na drugom sajtu je išlo bez problema.Za početak najverovatnije besplatno, možda kasnije budu neki cd-i sa simboličnom cenom, mada moguće i to besplatno. U principu, važnije nam je da to dođe do više čitalaca i da ljudi budu zadovoljni, nego da ganjamo neku lovu koje tu ionako nema. Mislim, naravno voleo bih ja kada bi mogli videti neke pare od toga, ali pošto znamo kako stoje stvari, korisnije je približiti delo što više ljudi nego ganjati pare.
Rađena je lektura, ispravljane su greške. Svi autori već imaju objavljene priče po časopisima, neki i zbirke priča i romane, tako da mislim da će kvalitet biti zadovoljavajući.
Odg: Nešto diše u mojoj torti By: Glorija Date: 02.12.2012. 19:17:53

Odg: Nešto diše u mojoj torti By: Eriops Date: 02.12.2012. 19:27:58

Glorija, zahvaljujem  Cool pozdrav
Ja sam antitalenat za tehniku  grrr.
Odg: Nešto diše u mojoj torti By: Eriops Date: 05.12.2012. 17:21:35

Stigla Torta! pozdrav
PDF http://bit.ly/RB2nZ1
EPUB http://bit.ly/11CzjLG
MOBI http://bit.ly/TOLDZH
Odg: Nešto diše u mojoj torti By: dan555 Date: 06.12.2012. 22:18:04

Пре свега, свака похвала за идеју и ентузијазам да урадите овако нешто.  bravo
То што је делите бесплатно нек’ вас не брине, мало среће и стрпљења па ћете неку будућу да продајете преко неког од сајтова за онлајн продају е-књига. Можда намлатите и коју пару. Smile

Као што и врапци на грани већ знају, не волим хорор ни у каквом облику (чак ни у торти Smile) па и ако прочитам коју причу, моје мишљење ич не вреди. Зато могу да помогнем аматерским саветима чисто техничке природе.

Назив одличан, графичко решење слова солидно (мени се допада), илустрација одлична, ударна реченица (или како се већ преводи панчлајн) мени симпатична (ништа ја ту не би дир’о Smile).
На жалост остатак насловнице је толико лош да је „појео“ ово што је добро. Чиста црна боја без иједног детаља и текст само поравнат по средини све покварише. Sad На Дизајн зони били су много оштрији. Зашто не бисте питали некога од њих да вам доради корице?

Увод или реч уредника - ово је књига, не часопис, мислим да није добро везивати је за неки конкретан датум, у овом случају нову годину. „...želimo ti lep provod tokom predstojećih praznika i sve najbolje u novoj godini.“ - ово бих избацио. Збирка ће бити читана и после нове године па замислимо некога следећег лета, на плажи, под 40°С како чита поздраве за Нову годину, може помислити „Ово је застарело, прочитаћу нешто друго“.
Из увода сам очекивао да сазнам како је настала збирка, како сте се окупили, зашто је новогодишња, ко је и како бирао приче - нигде не пише ко је уредник, да ли је било конкурса или је сваки аутор дао причу по свом избору... и тако те ствари које читаоце интересују. Битно је ко стоји иза избора прича јер и збирке су ауторске у смислу уређивања илити одабира прича.
Можда бисте могли да допуните овим подацима увод. И не би било лоше да је потписан и да има наслов типа Реч уредника или Увод или какогод.

У самој књизи нема ни трунке графике. Искрено, уз овако добру насловну илустрацију очекивао сам да свака прича има своју сличицу, али то што је нема није мана, само моје очекивање.
Проблем је што приче међу собом ничим нису одвојене, било би много боље да постоји неки графички елемент између њих. Чак ни величина и врста фонта не праве прекид између краја приче и следеће биографије и приче. Мислим да прелазак на нову страну није довољан. Делује некако сиромашно. Али опет, то је ствар укуса.

Форматирање текста је можда по правилима али мени се чини да је размак између редова превелик што се нарочито види на управном говору где сваки ред делује као нови пасус. Можда би то могло гушће, да има мање страница.

Нема странице са садржајем, коју би требало да има и е-књига као и папирна. Добро је што сте ставили ознаке (букмарке) али њих неће бити у штампи а сигуран сам да ће понеко желети да чита са папира па ће одштампати пдф. Уз (пре)велики број страна то није баш „пријатељски“ за штампу (како се преводи принт френдли Smile).

Немате прави импресум - није наведен уредник, нема године и места издања као ни ко је издавач (макар да пише да је самиздат) (што мислим да је обавезно).

У неким биографијама адресе ауторових сајтова дате су као обичан текст уместо као живи линкови.

Задња корица је графички потпуно иста као предња.

Укупан утисак, само што се техничких ствари тиче, је да се окупила група писаца ентузијаста и објавила књигу прескачући неке битне кораке као што је уредник, профи графички уредник и сл. Више ми личи на фанзин него на књигу. Као фанзин био би сасвим солидан, као књига помало је сиромашан детаљима на које смо навикли у профи издањима.

Ако сте баш озбиљни, а мислим да јесте, зашто не бисте у Народној библиотеци узели кодове за своју књигу и озваничили издање. То мало кошта, мислим да није више од пар хиљада дин. није велики трошак а много значи јер ћете бити у регистру НБС.

Толико од мене, кол’ко сам умео покушао сам да примедбама и предлозима помогнем. Све моје примедбе односе се на ситнице али зашто да и у ситницама не би били одлични?

У сваком случају, ово је ствар за сваку похвалу. Само наставите тако.

На крају, невезано за књигу. Може деловати помало чудно то што се на сајту СФ тима промовише књига у којој је забрањено помињати СФ тим. У биографијама сви наводе сајтове на којима су учествовали и објављивали а само СФ тим је постао „Na jednom od domaćih SF foruma...“ Иако Сал није пропустио да се похвали својим учешћем у раду на „Периодном систему“ и „Вектору“ СФ тима нигде нема. Жалосно...

Odg: Nešto diše u mojoj torti By: Eriops Date: 07.12.2012. 02:03:49

Što se tiče tehničkih stvari, iscrpno i korisno...sad, horor neki vole, neki ne.
Ovo poslednje, u vezi neobičnosti reklame, o tom koji redak.
Ne bih da budem Salov ni ničiji advokat, niti da ulazim u bilo čije sukobe, ali sledeće je bitno ; ne postoji nikakva zabrana od strane bilo koga, da se u zbirci pominje sf tim. Svakom autoru je dato na slobodu da se predstavi onako kako on hoće. Samo dvojica od nas devetoro je imalo veze sa sf timom. Moji radovi ovde su bili početnički i nevešti, i tek kasnije na Sagiti je krenuo napredak mojih priča, tako da je bilo zaista besmisleno da ja nešto pominjem forum u vezi pisanja. Sal je imao mnogo veće i značajnije učešće ovde, a odabrao je da se predstavi u zbirci onako kako je on hteo. U svakoj stvari, medalja ima dve strane ; kako se tebi čini da je nepravedno što ne pominje forum na kome je radio sa drugima, tako je možda i njemu osećaj nepravde što je banovan sa foruma kome je prilično dao. Svako ima svoju istinu, ali ja ne bih da prosuđujem o tome. Na kraju, zbirku sam ja reklamirao ovde, ne on, tako da mislim da je potpuno nepotrebno što si uopšte načeo to.
Ako nekog zanima zbirka, pročitaće, daće svoje mišljenje, ako ga ne zanima, neće, i nikakav problem, nema potrebe da se bavimo drugim stvarima na ovoj temi.
Odg: Nešto diše u mojoj torti By: Nesa Date: 07.12.2012. 15:48:21

Mada ni ja nisam ljubic horora, u svakom slicaju vam cestitam, i zelim vam jos puno knjiga, pa do kada god vam to predstavlja zadovoljstvo. A ako rezultira nekom lovom, plus za vas. Vazno je da uzivate.
Odg: Nešto diše u mojoj torti By: Eriops Date: 10.12.2012. 17:42:45

Hvala Nešo. Od love nema ništa, niti joj se nadamo, ali barem smo dospeli do lepog broja čitaoca. O zbirci je sinoć na 202-i, u emisiji Pogled iz svemirskog broda, govorio jedan od autora Radoslav Slavnić.
Odg: Nešto diše u mojoj torti By: Nesa Date: 11.12.2012. 01:27:27

Paaa, pricali smo jednom o tome. Ako volis da pises, i u tome uzivas, trudi se da budes jako, jako dobar. Puno rada, citanja i razmisljanja kako da stalno napredujes ti negine. A rezultati ce doci, jer ces jednom shvatiti da je dobro to sto radis i uzivanje ce biti potpunije. Ali ako to radis zbog zbog komercijale pa i u malom obimu, tesko da ces taj poso ikad dovesti do nekog nivoa.
Jednostavno pisi, citaj, poredi sa drugima i ponavljaj cikluse do beskonacnosti i uzivaj. Jos ako te neko dobronamerno posavetuje, ..... .
U svakom slucaju, tek da znas. Siguran sam da niko od nas nece biti bolji covek u ocima onog drugog pa i da nekoliko emisija snime o njegovom radu.

Odg: Nešto diše u mojoj torti By: Eriops Date: 11.12.2012. 07:58:42

Naravno. Cilj nam je bio da zbirka dođe do većeg broja ljudi i da dobijemo neku povratnu informaciju valja li to čemu.
Mogli smo ići drugim putem, skuckati neku lovu, izdati u 200-300 primeraka i ono da se hvalimo i držimo korice u rukama, ali nekako mislim da to nije to.
Još uvek uživam u pisanju, i svestan sam koliko mnogo još imam tu da naučim. Još uvek ne pišem ništa duže od 20 strana, jer osećam da nemam još potke za to.
Malko jesmo u euforiji, jer nismo očekivali tako dobar prijem i interesovanje, ali dobro, valjda je ljudski radovati se i uspehu, koliko god mali bio.
Odg: Nešto diše u mojoj torti By: valiant68 Date: 12.12.2012. 14:54:46

Ima li smisla vise probati neku tortu  Twisted Evil.
Stvarno ste horor ekipa ... dovoljno mi je bilo ako naletim na ljusku od oraha, sad zamisljam jos grdje stvari.

Pozdrav i samo napred. Kad izdate neki sf, javljaj Epi, citanje "iskrivljenog uma" zaobilazim.
Nije strah od prica vec od mojih snova, nakon toga.
Ako zapisujem snove ...mozda da ih objavite  Laughing, salim se.  pozdrav
Odg: Nešto diše u mojoj torti By: dan555 Date: 12.12.2012. 15:25:18

Лакше је преплашити читаоца него написати тврду НФ. За НФ треба смислити цео универзум а да нема очитих, великих нелогичности.
Ретко ко у нас пише оно што ја волЕм... Sad
Све неки хорористи и фантастичари... Mad
Odg: Nešto diše u mojoj torti By: valiant68 Date: 12.12.2012. 16:06:01

Slazem se  Laughing.

Ipak moram da priznam da uz ovoliki tehnoloski napredak, more iznetih ideja; ... nije im lako za tvrdi sf.
Sto mora ceo univerzum, dovoljna je jedna  cudnovata planeta. Nek je i bez ljudske rase  Cool.