SF tim Portal vesti
Pages: 1
Umro je Mebijus By: dan555 Date: 11.03.2012. 21:11:20

Umro je Mebijus

U 74. od raka umro je jedan od najvećih autora stripa Žan Žiro - Mebijus.

Ima ljudi koje, čitajući, gledajući ili slušajući njihova dela prihvatimo kao najbliže prijatelje. Nebitno je što ih nikada nećemo uživo upoznati pa čak ne moramo o njima kao ličnostima ništa da znamo. Njihovo delo toliko je jako da nam uđe u život, promeni nas i učini boljim, a stvarnost, kakva god bila, učini lepšom i plemenitijom.

Toliko je ono što stvaraju značajno da nekako, sasvim iracionalno, očekujem da će zauvek biti tu. Strana mi je pomisao da mogu nestati... A kada se to, ipak i neumitno, desi osetim kao da sam ostao bez roda najrođenijeg.

Jedan od tih retkih ljudi meni, a siguran sam i mnoštvu drugih, bio je Žan Anri Gaston Žiro (Jean Henri Gaston Giraud), nama ljubiteljima naučne fantastike poznat kao veliki, najveći Mebijus.

Radio je stripove različitih žanrova i stilova ali uvek vrhunske. Najpoznatiji serijal je vestern o Bluberiju, a u SFu čuven je Inkal, kao i niz drugih serijala, što dugih što kratih.
Gostovao je u marvelovom Srebrnom letaču, sarađivao na snimanju nekih veoma uspešnih filmova (Osmi putnik, Tron...).
U vreme pandemije japanske anime Žiroovi radovi su pokazali u čemu i kolika je razlika između umetnosti i industrije stripa.

Kada sam pročitao vest o njegovoj smrti osetio sam u sebi veliku prazninu. Ovako sam se osećao samo još kada je From umro. Sad

Veliko hvala Mebijusu. svaka cast

Slava mu. bye2
 rip 1
Odg: Umro je Mebijus By: plotz Date: 13.03.2012. 14:01:55

Neka mu je mir i pokoj duši  Sad
Veliki je majstor bio svaka cast
Jedan od njegovih nezaboravnih likova :
Odg: Umro je Mebijus By: Lemonzoo Date: 14.03.2012. 21:28:33

Počivao u miru.
Odg: Umro je Mebijus By: dan555 Date: 14.03.2012. 22:04:33

Citat
Jedan od njegovih nezaboravnih likova
Zapravo dva, betonska ptica je takođe faca! Mr. Green
Odg: Umro je Mebijus By: plotz Date: 15.03.2012. 00:51:20

Mudro zboriš  Cool
Odg: Umro je Mebijus By: NaraYan Date: 22.03.2012. 15:47:03

Inkal i Džodif... to je jedna od onih priča koja ima moć da promeni nešto u čoveku Smile

rip