SF tim Serije
Pages: 1
Nova Zemlja (Terra Nova) By: dan555 Date: 31.01.2012. 02:15:43

Nova Zemlja (Terra Nova) (2011)


Oko ove serije se digla velika prašina još tokom snimanja. Jedan od producenata je Spilberg pa nije čudno što je produkcija komplikovana i neobično skupa. Zbog želje da bude savršena prikazivanje je par puta odlagano. Posle ovakvih izjava očekivao sam maltene najbolju seriju svih vremena a ono...
Što se mene tiče, glava i rep u vidu dvostrukih epizoda su manje-više u redu ali stomak je sastavljen od crevaca koja landaraju posvuda, uglavnom bez nekog određenog cilja.Ideja nije loša. Planeta je 2149. potpuno iscrpljna a zagađenje je toliko da se moraju nositi maskice da bi se preživelo. Bogati žive pod kupolama sa normalnim vazduhom a ostali skidaju maskice samo u stanovima.
Šansu za preživljavanje ljudskog roda nudi procep u vremenu koji vodi 85 miliona godina u prošlost, ali ne na našu planetu već na Zemlju u nekom drugom, paralelnom svemiru, tako da nema opasnosti od deda-unuk paradoksa. Kolonisti mogu da rade šta im je volja jer neće izmeniti budućnost naše Zemlje.
Putovanja se organizuju u talasima jer pukotina nije stalno otvorena i to uvek samo ka Novoj Zemlji. Povratak nije moguć.

Zbog prenaseljenosti, porodicama je dozvoljeno da imaju samo dvoje dece. Porodica Šenon ima troje, što uspešno krije 5-6 godina ali kada policija otkrije "ilegalca", tata Šenon, takođe policajac, napadne kolege i završi u zatvoru. Majka, poznata lekarka, nastavi da radi ali prekobrojno dete joj oduzmu.
Kada nju i dvoje dece odaberu za put na Novu Zemlju, dogovori se sa mužom da on pobegne, pronađe treće dete i nekako im se pridurži dok prolaze kroz portal. On, naravno, sve to uspe, uprkos tome što se nalazi u najstrožem zatvoru i što se portal čuva svim mogućim sredstvima.

U koloniji će zateći već izgrađeno naselje Nova Zemlja, useliti u njima određenu kuću i početi da rade svoj posao. Majka kao lekar a otac kao policajac. Nadalje je radnja okrenuta pre svega ovoj porodici i kroz dogodovštine njenih članova pratimo šta se sve dešava u koloniji i oko nje.Porodica je matematički proračunato sastavljena od oca Džima, jakog pater-familijarisa, koji kao jedini policajac postane vrlo blizak komandantu kolonije i stalno je u centru događaja. Majka Elizabeta je lepa, pametna, sposobna, lekarka, glavna u bolnici (osim što se kasnije pojavi šef svih naučnika) pa je i sama često bitan element radnje. Najstarije dete je sin Džoš koji se ponaša prilično pubertetski izgubljeno i često razmišlja pogrešnom glavom ili u inat ocu. Srednje dete je ćera Medi, sva na majku, lepa, pametna, voli školu i sve zna pa služi da nama gledaocima objašnjava šta je šta u novom svetu i koloniji. "Prekobrojno" dete je klinka Zoi, obično dete, prilično dosadna kao lik.

Ovakva porodica pokriva sve bitne kategorije gledalaca koji tako mogu da prate detektivske akcije oca, naučne "avanture" majke u bolnici, omladinske ljubavne sapunice sina i ćere, kako se razvija odnos oca i buntovnog sina, a najmlađi valjda mogu da se pronađu u Zoi.
Na žalost gledališta, sve ove priče su dosadne, prilično naivne i loše urađene.Ipak, vremenom se izdvajaju još neki likovi. Pre svega komandant Tejlor. Isprva mi je lice glumca bilo preterano "složeno" u stalnu izboranu ozbiljnu grimasu ali kasnije sam promenio mišljenje pa mi je Stiven Lang kao Natanijel Tejlor postao prilično zanimljiv. Njegov lik je, pored Šenonovih, jedan od retkih koji je razrađen, i to dobro.

Tu je i Džošova devojka Skaj o kojoj saznamo nešto više i koja značajno učestvuje u radnji. Šteta pa ni ona ne odskače od šablona tinejdžerke-siročeta koja je iz nužde postala samostalna.

Mnogo manje, što je šteta, prisutna je zamenica komandanta, poručnik Alisija Vašington u lepom liku Simone Kesel. Stalne epizode imaju još neki likovi ali oni su samo usputno razrađivani, onoliko koliko je bilo potrebno za tu epizodu.


Kolonija Nova Zemlja

Očekivano, probleme koje treba rešiti prave pre svega životinje, dinosaurusi pa je u tom smislu ovo još jedan park iz doba jure, ali značajno slabiji. Ispalo je da veliki reptili nisu dovoljni za seriju pa ih zapravo ima mnogo manje nego što sam očekivao.
Umesto njih za akciju su se pobrinuli odmetnici. Velika grupa kolonista koji su došli u šetom "hodočašću" pokušala je da preuzme koloniju a kada nisu uspeli otišli su da žive izvan naselja. Iz svog skrovišta stalno napadaju koloniste. Njihov vođa je Mara, žena-ratnica. Što se mene tiče, tetovaže koje bi valjda trebalo da ih čini opasnim nisu dovoljne. Ni malo nisu uverljivi kao zločinci koji ubijaju nevine ljude i žele da unište Novu Zemlju.

Epizode lutaju što se radnje tiče. Ima ih previše koje su samostalne, van toka glavne radnje a ona je naznačena samo sa po jednom rečenicom u par epizoda, bačenih u vidu udica, pa ko se upeca na goli čelik...
Meni to liči na besciljno vodanje gledalaca po pustopoljini.
Tek na samom kraju vidi se o čemu se radi i serija dobije makar kakav smisao i povezanu radnju. Sad, koliko je ta priča logična, druga je stvar. A treća, kako je izvedena. Po meni veoma loše. Uz sav taj novac, u završnoj epizodi se koriste trikovi poput bacanja u komu glavnog lika da bi se na taj način preskočila borba oko naselja. Kada se on probudi i njemu i nama objasne šta se desilo, prepričavanje umesto prikazivanja. Bljak...

Ima i nelogičnosti i gluposti ali ne previše.
Recimo, iako je jasno naglašeno da je u pitanju planeta u nekom od paralelnih svemira, odmetnici kažu da je prava svrha kolonije "Ko kontroliše prošlost, kontroliše budućnost".
Ili, kada pad meteora izazove EMP koji sprži sve mikroprocesore u koloniji, jedini aparat koji može da napravi nove takođe je neupotrebljiv jer i njegov čip je uništen. A za to vreme, glavna memorija i najjači računar kolonije smešteni su u zaštićen prostor i očuvani. Zar nije logično da i jedina mašina za proizvodnju čipova takođe bude na sigurnom??? Uz to je dimenzija kutije za cipele, sasvim prenosiva. (A da ne pominjem to što čipovi nisu otporni na EMP, pa sve današnje vojske imaju takve!)


Zloće sprovode poručnicu Vašington

Osim baš lošeg scenarija, ostalo je prillično dobro. Produkcija je na očekivanom nivou. Iako sam na nekim forumima pročitao da dinosaurusi nisu kao u "Parku", meni deluju dobro. Naselje, vozila, i ostatak scenografije je uverljiv. Prikaz budućnosti je solidan ali ne na nivou filmske produkcije.

Gluma je solidna ali ne i odlična. Problem je što nijedan glumac nije 'iskočio' iz proseka. Možda, ali samo možda, Lang kao komandant. Ostali su 'prosek proseka'.

Prva sezona ima ukupno 13 epizoda. Bilo je planirano da se snimi još desetak, da se dođe do pune sezone ali se odustalo zbog prezahtevne produkcije. Priča je zaokružena, ako je neka uteha.

Ostvaren je osrednji rejting. Zabrinjavajuće je da su epizode posle uspešne početne značajno manje gledane. Ukupno, na granici je neuspeha, oko 6 miliona gledalaca što je minimum za nastavak. Za ovako skupu seriju to je neuspeh. Producent tvrdi da serije nije napravila gubitak.
Kritika je pohvalila početak ali kudila sredinu. Očito da delim njihovo mišljenje.

Sama po sebi serija nije "zaradila" nastavak. Da li će biti snimana druga sezona zavisi od sudbine drugih serija Foksa, koji je producent. Ako podbaci više njihovih novih serija ili ako Hju Lori ostane pri odluci da mu je dosta Hausa, Nova Zemlja će dobiti priliku, jer nečim će biti potrebno popuniti rupu u programu. Bolje da to urade serijom koja ima makar minimum rejtinga nego da uleću novim, neproverenim.

Što se mene tiče, dosta im je i ovih 13 epizoda. Nije da je negledljiva ali od Spilberga se očekuje mnooogo više, čak i kada je samo producent "sa strane".


http://www.imdb.com/title/tt1641349/

Odg: Nova Zemlja (Terra Nova) By: valiant68 Date: 01.02.2012. 03:19:11

Toliko je dosadna i suvoparna da nemam vise zelju za gledanjem.
Ako snime drugu sezonu, castim sa zemickama i virslama  Very Happy.
Samo......ja ovo vise ne gledam.

Ovih dana je brisem sa harda, ako ima zainteresonvanih, ostavicu na neki cd.
Odg: Nova Zemlja (Terra Nova) By: Lemonzoo Date: 11.03.2012. 22:42:31

rade sve da spase seriju. možda je čak i netflix bude snimao.
Odg: Nova Zemlja (Terra Nova) By: dan555 Date: 12.03.2012. 00:12:56

Početni uspeh Alkatraza je išao na štetu Nove Zemlje.
Razumem zašto se trude da je ne otkažu, mnogo novca je uloženo u nju.
Odg: Nova Zemlja (Terra Nova) By: Lemonzoo Date: 14.03.2012. 21:27:27

Citat: dan555  12.03.2012. 00:12:56
Početni uspeh Alkatraza je išao na štetu Nove Zemlje.
Razumem zašto se trude da je ne otkažu, mnogo novca je uloženo u nju.
najviše dosad. koliko znam Lost je bila najskuplja prije ove.
Odg: Nova Zemlja (Terra Nova) By: plotz Date: 23.03.2012. 09:46:35

MOj klinac voli ovu seriju,računajući njegovo "iskustvo" u praćenju serija i mojih par pogledanih epizoda(nije me privuklo ni posle 5 epizoda,čak šta više) no pasaran