SF tim Portal vesti
Pages: 1
"Svetsku nagradu za fantastiku" dobila Nedi Okorafor By: Sekundica Date: 02.11.2011. 11:54:59

"Svetsku nagradu za fantastiku" dobila Nedi Okorafor

Nedi Okorafor, američka književnica nigerijskog porekla, dobitnica je ovogodišnje Svetske nagrade za fantastiku (World Fantasy Award) u kategoriji za najbolji roman.

Ovu uglednu nagradu, koja se dodeljuje od 1975. godine, Nedi je osvojila svojim romanesknim ostvarenjem koje se svrstava u žanr magijskog realizma "Who Fears Death".

Radnja romana smeštena je u postapokaliptičnu Afriku, u čijem jednom regionu još uvek besni genocidni međuplemenski rat. Nakon godina porobljavanja Okeke naroda, Nuru pleme odlučuje da sledi Veliku knjigu i uništi Okeke zauvek. Jedna pripadnica Okeke plemena, koja je preživela razaranje svog sela i silovanje, luta pustinjom u želji da umre. Umesto toga, rađa devojčicu čija boja kose i kože podražava boju peska. Uverena da je njena ćerka posebna, daje joj ime Oniesonvu, što na drevnom afričkom jeziku znači: Ona koja se boji smrti.

Od najmlađeg uzrasta tvrdoglava Oniesonvu je stalno u neprilikama. Nije joj trebalo mnogo da shvati da je i fizički i društveno obeležena okolnostima svog nasilnog začeća. Ona je Evu - nasilno začeto dete koje nije poželjno ni u jednom plemenu.

Ali Oniesonvu nije obična Evu. Kao dete, Oni je pevanjem privlačila sove. Do jedanaeste godine, ona je mogla da se preobrati u lešinara. Ali ove neverovatne sposobnosti su samo prvi tračak jedinstvene moći koju poseduje. Kako je Oni rasla, tako su se povećavale i njene sposobnosti - uskoro je mogla da manipuliše materijom i telom ili da putuje izvan duhovnog sveta. Tokom jedne nenamerne posete tom drugom svetu, saznaje nešto zastrašujuće: neko moćan pokušava da je ubije.

U očajničkoj želji da izbegne potencijalnog ubicu i da shvati svoju prirodu, ona traži pomoć od magijskih praktičara u svom selu. Ali, čak i tu ona se susreće sa frustrirajućim predrasudama - ona je Evu i žensko.

Njena čarobna sudbina i njena pobunjenička priroda primoraće je da napusti dom u potrazi koja će biti opasna na način koji Oniesonvu ne može ni da zamisli. Ovo putovanje će je suočiti sa prirodom, tradicijom, istorijom, istinskom ljubavi, duhovnim tajnama njene kulture, i konačno saznaće zašto nosi ime Ona koja se boji smrti?

Nedi Okorafor je rođena u Sjedinjenim Državama. Njeni roditelji su nigerijski emigranti. Doktorirala je engleski jezik i radi kao profesor na Državnom univerzitetu u Čikagu. Dobitnica je brojnih književnih nagrada.
 

Dobitnici "Svetske nagrade za fantastiku" u ostalim kategorijama su:

•BEST NOVEL: Who Fears Death, Nnedi Okorafor (DAW)
•BEST NOVELLA: "The Maiden Flight of McCauley's Bellerophon", Elizabeth Hand (Stories: All-New Tales)
•BEST SHORT FICTION: "Fossil-Figures", Joyce Carol Oates (Stories: All-New Tales)
•BEST ANTHOLOGY: My Mother She Killed Me, My Father He Ate Me, Kate Bernheimer, ed. (Penguin)
•BEST COLLECTION: What I Didn't See and Other Stories, Karen Joy Fowler (Small Beer)
•BEST ARTIST: Kinuko Y. Craft
•SPECIAL AWARD, PROFESSIONAL: Marc Gascoigne, for Angry Robot
•SPECIAL AWARD, NON-PROFESSIONAL: Alisa Krasnostein, for Twelfth Planet Press

Izvor:
Art-Anima