SF tim Portal vesti
Pages: 1
Philip K. Dick - Ubik (ekranizacija) By: Sekundica Date: 21.06.2011. 14:53:34

Još jedna filmska adaptacija Philipa K. Dicka

"Ubik" će režirati Michel Gondry

Istrebljivač, Totalni opoziv, Suvišni izveštaj, Tamno skeniranje samo su neki od filmova zasnovanih na delima Philipa K. Dicka. Ovog izuzetno plodnog SF autora (44 romana i preko 120 kratkih priča) nazivaju duhovnim ocem i pretečom cyberpunk-a, a njegov uticaj na značajne, kako filmske, tako i književne autore, je veliki i evidentan. Filmovi koji se mogu pohvaliti "Dick-ovskim" elementima su npr: Matriks, Videodrom, Gataka, 12 majmuna, Memento, Inception... Zakrivljenost vremena, nepouzdanost sećanja, paranoidni poredak, sumnja u sopstveni identitet, izmenjena stanja svesti, traganje za bogom i večno vraćanje na pitanja "šta je čovek?" i "šta je stvarnost?" prisutni su u svakom Dickovom delu.

Adaptacija Dickovog romana "Ubik" je najavljena kao nezavisni projekat u produkciji Stevena Zailliana, a Michel Gondry bi uskoro trebalo da završi pisanje prve verzije scenarija. Magazin Time je 2005. godine "Ubik" stavio na listu 100 najboljih romana napisanih posle 1923. godine. Radnju romana vam nećemo ukratko prepričati ne samo zato što je to nemoguće učiniti a i dalje zvučati prisebno, već i zato što, ako niste, treba da ga pročitate.

Ćerka Philipa Dicka, Isa Dick Hackett, koja brine o njegovoj zaostavštini je izjavila: "Michel Gondry, volim njegov rad. Mislim da se sve sjajno uklapa. Michel Gondry i Ubik - to je dobro do ludila. Steve Zallian je producent, on je sjajan zanatlija kada su scenariji u pitanju, i sjajno je što ga imamo u timu. Važno je da na kraju ne dobijemo nešto što je toliko nelinearno da ga je nemoguće razumeti. Trenutno radimo na scenariju. Nezavisni smo od studija, cilj je da napišemo scenario i dobijemo priču koju svi želimo da isprićamo i tek onda pronađemo nekoga ko želi da je snimi. Ne želimo obrnutu situaciju - da scenario razvijamo u saradnji sa studijom i da nam ljudi iz studija govore koju priču treba da ispričamo."

Želimo im svu sreću i pitamo se da li su Dick i Gondry zaista tako srećan spoj. Dicku se mora pristupiti hladne glave i bez viška originalnosti, pogotovo u slučaju Ubika koji nije pripovetka niti novela, već kompleksan roman koji se opire sabijanju u koherentnu i neminovno vremenski ograničenu filmsku priču.

Još jedna dobra vest za poštovaoce Dickovog opusa je da televizija BBC radi na realizaciji mini serije po njegovom višestruko nagrađivanom romanu "Čovek iz visokog zamka". Najavljene su 4 šezdesetominutne epizode, a među koproducentima će se naći i producentska kuća Ridleya i Tonyja Scott - Scott Free Films. Susret Ridleya Scotta i Dickovog štiva, koji je rezultirao filmom Istrebljivač, je jedan od najboljih primera autorske kompatibilnosti i nadahnutog, ali beskompromisnog, prevođenja literarnog na filmski jezik. Zato nestrpljivo očekujemo završetak BBC-jevog projekta.

Izvor:
filmski.rs