SF tim Serije
Pages: 1
Pionir jedan (Pioneer One) By: dan555 Date: 10.01.2011. 00:46:42

Pionir jedan (Pioneer One) (2010)


Serija iz nezavisne produkcije.
Novac za snimanje prve epizode je prikupljen na sajtu "Kickstarter", a za naredne direktnim uplatama fanova kao i prodajom majica i sličnih stvarčica. Distribuira se preko interneta, sajta VODO i torenta.
Za sada su dostupne samo dve ep. Prikupljeno je još 20.000 dolara, što uz budžet od 6.000$ po epizodi znači da valja očekivati još najmanje tri.
Dužina ep. je 30 i kusur minuta. Planirano je snimanje 7 epizoda.Koliko god da sam na strani ovakvih entuzijasta, o prve dve epizode ne mogu reći nešto mnogo pozitivnog.
Osnovna ideja je obećavajuća, glumci su solidni, slika jasna, i to bi bilo sve.

U prve dve ep. nema mnogo dešavanja.
Astronomi opažaju objekat koji se približava Zemlji. Liči na stari sovjetski kosmički brod. Pri prolasku kroz atmosferu rasipa radioaktivni materijal pa vlasti misle da je u pitanju teroristički napad "prljavom" bombom. Kada u kapsuli, koja se uspešno prizemljila, pronađu mladića koji govori samo ruski, postaje jasno da se radi o mnogo važnijoj stvari.
Iz naziva druge ep. je jasno odakle je momak stigao pa mogu da kažem da je 'pao' sa Marsa. Otkuda Sovjeti na Marsu i koliko dugo su tamo, videće se, valjda, u sledećim epizodama. Kosmonauta smeste u izolaciju gde lekar shvati da nije baš zdrav i da ne ume da ga izleči.

Glavni problem serije vidim u tome što radnje (u smislu akcije) zapravno ni nema. Sve saznajemo kroz dijaloge i duuuuge telefonske razgovore, tokom kojih gledamo lika kako drži mobilni i zuri u zid. Sve je samo prepričavanje radnje.

Scene su uglavnom u nekom polupraznom objektu gde sobe glume kancelarije neke vladine agencije. "Oprema" se svodi na kancelarijski sto, stolicu, laptop ili monitor i potpuno prazne zidove (kao da nisu smeli ni poster da zalepe a kamoli neki komad elektronike).

O bilo kakvim specijalnim efektima nema ni govora.Za glumce ne mogu reći da su loši ali svi deluju pomalo uspavano i gluma im je, hmmm, 'ravna', bez izraženih emocija.

Da nisam gledao "Čovek sa zemlje", opravdao bih odsustvo akcije malešnim budžetom, ali taj film je pokazao da je moguće napraviti odličan, veoma interesantan SF film u kamernim uslovima, bez ijednog spec. efekta.
Tako da opravdanja nema. Scenario serije je tanak i prepričavanje radnje je loše rešenje.

Moje mišljenje očito ne deli više od 400.000 gledalaca koji su skinuli pilot epizodu, kritičari koji su je prilično nahvalili, fanovi koji su poslali novac da bi bile snimljene sledeće ep.
Možda su moja očekivanja bila prevelika za ovako skromnu, fanovsku produkciju pa sam preoštar.

Uz malo volje, može se odgledati. Ako ništa drugo, kao podrška entuzijastima koji je prave.


http://vodo.net/pioneerone
http://www.imdb.com/title/tt1748166/


Hvala korisniku Anonimni Autor što nam je skrenuo pažnju na ovu seriju. Very Happy
Odg: Pioneer One (Pionir jedan) By: anonimni autor Date: 01.12.2012. 22:23:17

odgledao cetvrtu epizodu. prica je dobra, samo da se jos malo `razvije`. jeste siromasna po sredstvima, vidi se na ekranu, ali je dobra.
Odg: Pioneer One (Pionir jedan) By: dan555 Date: 30.06.2014. 16:03:16

Odgledao svih 6 epizoda (valjda je to cela serija) i ostaje utisak od ranije - beskrajna priča i toliko dosadno da nisam mogao da gledam bez mnoštva preskakanja kadrova (a čak i tako je doooosadnoooo).
Radnja je tanka, toliko je "tankosava" da nema čovek za šta da je uhvati.

Na stranu to što je rađena iz ljubavi i praktično bez budžeta, scenario barem ne traži novac da bi bio dobar. Ovde je glavni problem baš u nedostatku priče. Dobra početna ideja je tu a sve ostalo bez glave i repa.

Slaba serija.