SF tim Serije
Pages: 1234567891011
Odg: Doktor Hu (Doctor Who) (2005) By: Eldundarin Date: 15.11.2018. 12:11:13

Citat: dan555  15.11.2018. 11:46:42
Problem je što nije Doktor uticao na razvoj događaja već su im samo prisustvovali.

Cisto da te podsetim sta je sam Doktor rekao u The Sound of Drums (S03E12) kada je pricao o Galifreji

And on the continent of Wild Endeavour, in the mountains of Solace and Solitude, there stood the Citadel of the Time Lords. The oldest and most mighty race in the universe. Looking down on the galaxies below, sworn never to interfere, only to watch.

a takodje u The Fires of Pompeii

"Some things are fixed, some things are in flux. Pompeii is fixed." na sta se nadovezuje sa "Because that's how I see the universe. Every waking second, I can see what is, what was, what could be, what must not."
Odg: Doktor Hu (Doctor Who) (2005) By: dan555 Date: 15.11.2018. 13:29:28

Nije baš da se Doktor pridržava pravila, naprotiv. Ranije sputan pravilima došao je do "Ja sam Doktor, ja spasavam živote" pa nastade Ja. Mislim da je u toj epizodi prešao prеko pravila i postavio sopstvena.
Ako ćemo samo da budemo svedoci istorije, kao neki vremenski turisti čemu onda Doktor?
Odg: Doktor Hu (Doctor Who) (2005) By: dan555 Date: 24.11.2018. 05:02:40

Као што већина чланова форума зна, имам манију тражења правилног прилагођеног облика страних (читај енглеских) имена а овај „Chris Chibnall“ ме збуњује.
Када се тако нешто деси прва ствар је потражити на туби интервју са дотичним па чути како га у његовом присуству „викају“.

Е сад, нађох један али ту ми се чини да сам чуо ЧибнОл, што ми нема смисла. (ево и у другом, у коме Капалдија питају шта мисли о њему)
Да нисам у свађи са администраторком питао бих на СЈА ал’ све мислим да ће ме протерати оданде ако се појавим. grrr

А о новој епизоди не знам шта да мислим. На оној ФБ групи је  нахвалише а ја нисам баш толико одушевљен. Пратиоци су добили неку улогу у радњи што је позитивно али још увек не видим новог Доктора у Џоди.
Разрешење ми је дошло некако изненада, као да Др није сама ишчачкала него је више налетела на кривца.
А и лудистичко размишљање у свету препуном технологије не делује ми оправдано. Осим ако кривца не посматрамо само као лудака али онда се губи оштрица поенте која је директно везана за данашњи свет, јер управо то што је приказано чека нас у догледној будућности.

Е да, и онакво префињено али сурово понашање ВеИ која управља сложеним планетарним системом никако ми не иде. Убити људско биће је ама баш против Асимовљевих закона и овде је потпуно неодговарајуће.
Odg: Doktor Hu (Doctor Who) (2005) By: Eldundarin Date: 24.11.2018. 09:52:29

U odnosu na to kakvih je epizoda bilo u ovoj sezoni ova je doista pravo ozvezenje. Ja sam licno digo ruke od toga da cemo videti ikakvu karakterizaciju Doktora posto ko sto sam ranije rekao previse je likova. Dakle ima ih cetvoro i sa svima tek treba da se upoznamo. Svi pratioci imaju neki licni problem koji je primenljiv na gledaoce (matori udovac, afro-amerikanac sa defektom i muslimanka u danasnjem drustvu) tako da su stavili veci akcenat na njih nego na sam glavni lik koji je nama svima od ranije poznat i zbog toga ne moze da dodje do izrazaja. Ima nekih naznaka sta je i kako je al uglavnom je bespomocna i ceka da se nesto desi.

Sto se same epizode tice plot twist je neocekivan. I to je ono sto vadi epizodu a takodje se bavi i sa nekim socijalnim i futuristickim pitanjima sa kojima i mi imamo probleme vec danas. Tako da ono nije lose moze bolje ali je svakako bolje i napisano i odradjeno nego mnoge epizode do sada. FunFact Cibnejl (da izgovara se Cibnol ali se u nas srbalja ustalio onaj prvi izgovor jos od njegovih prvih epizoda u DW univerzumu te Broadchurch-a) ni sa ovom epizodom nema nikakve veze a opet, izgleda da mu je fiksacija da ima jednog ubijenog po epizodi.

edit:

p.s. mislim da si provalio koja je moja njuska u grupi  Mr. Green
Odg: Doktor Hu (Doctor Who) (2005) By: dan555 Date: 24.11.2018. 10:40:23

Паа, кад мало размислим, и први доктор имао је три пратиоца али колико сам гледао те епизоде сви су дошли до изражаја. Само треба знати шта и како радити са ликовима.

Citat
p.s. mislim da si provalio koja je moja njuska u grupi
Диктато... кхм, кхм, администраторска? Razz

Ех, да, још нешто уопштено. Господари времена нису раса већ врста. Јес’ да на енглеском пише „The oldest and most mighty race...“ али они су ванземаљци, другачији од нас и анатомски и морфолошки и физиолошки. Једноставно речено, засебна врста. Чак не припадају ни нашој, земаљској, „лози“ живота па их не бисмо могли сместити у систематику живих бића на Земљи.
Odg: Doktor Hu (Doctor Who) (2005) By: Eldundarin Date: 24.11.2018. 11:02:15

Jesu al tad si se upoznavao i sa samim Doktorom tj i on je bio nepoznanica. Ovde je on(a) stavljen u drugi plan zbog onih za koje oni misle da treba da se istaknu i to rade veoma lose.

Doktor pripada vanzemaljskoj vrsti, rasi galifrejanaca (galifrejaca?) lozi(kasti) vremenski lordova

I da l'etat c'est moi!
Odg: Doktor Hu (Doctor Who) (2005) By: dan555 Date: 24.11.2018. 13:02:56

Врста и раса нису исто. Могу у уметности да то бркају али у биологији се тачно зна шта је шта.
Господари могу бити раса неке Галифрејске врсте али то би значило да постоји још раса са Галифреје што не приметих у серији.
Да појасним. Јединке једне врсте могу да добију фертилно потомство а не могу ако су различитих врста, колико год били сродни (коњ и магарац, нпр).

Расе су варијанте унутар једне врсте које се разликују по неким особинама, боја коже, облик главе, изглед лица и сл. али то су само ситнице и нема проблема при укрштању (који израз када се примени на људе Rolling Eyes).

Сад прочитах на Викици да су расе прогласили друштвеном категоријом и одустали од њих у биолошком смислу (барем када је човек у питању, код паса и других животиња и даље постоје расе). Не знам, није само изглед у питању већ се и неке друге, битније ствари разликују. Један од лекова који су ми преписали има упозорење да код одређене расе изазива нуспојаве којих нема код друге расе. А није ово једина разлика.

Лозе или касте су искључво друштвене категорије и немају везе са врстама и расама.
Мада, може се говорити о лози неке породице или групе што би имало везе са генима али то су тек ситнице које не чине никакву разлику.
У претходној поруци лозе сам ставио под наводнике. Ниједна друга реч ми није пала на памет па зато употребих лозу.

Удавих биологијом. kesa Oops
Odg: Doktor Hu (Doctor Who) (2005) By: dan555 Date: 29.11.2018. 01:41:18

И тако... Докторка цитира Кларка. Very Happy
Баш нисам љубитељ враћања у прошлост и решавања ондашњих проблема (мада је било одличних епизода на ту тему).
Најзад да то што је Др женско има утицај на радњу. Mr. Green

Ех да, још један пример како Докторка мења историју, тј ствара је иако је правило да не сме да се меша.
Odg: Doktor Hu (Doctor Who) (2005) By: Eldundarin Date: 29.11.2018. 10:22:41

Pa da nije to uradio/la cela planeta bi stradala. A i zato sto Grejem kaze da nigde u Witchhunt istoriji se ne pominje to mesto dodje mu da je cela ova ujdurma bila fixed point Very Happy
Odg: Doktor Hu (Doctor Who) (2005) By: dan555 Date: 29.11.2018. 17:36:34

Докторка се прво држала правила али одлука да се умеша је њен лични избор заснован на емоцијама а не логици. Уздржавала се док је могла а онда је покушала да спасе старицу. Није изводила логички суд па донела закључак него је реаговала због свог осећаја моралности и унутрашње потребе да се супротстави неправди.
Тада нико није знао шта се заправо дешава и мислили су да је то само још једно „суђење“ вештицама.
Odg: Doktor Hu (Doctor Who) (2005) By: dan555 Date: 05.12.2018. 23:12:24

Nova epizoda... Norveška zimi a snega nigde. Neke šale su mi se svidele ali prebrzo su izvedene. Džodi malo brza sa glumom što Doktorku ostavlja bez šarma. Kao da samo jurca da što pre stigne do kraja epizode.
Radnja mi je onako... nit smrdi nit miriše.
Odg: Doktor Hu (Doctor Who) (2005) By: Eldundarin Date: 05.12.2018. 23:56:59

U ovoj sezoni za sada od 9 epizoda samo 2 ipo dobre..dakle uzas uzas uzas
Odg: Doktor Hu (Doctor Who) (2005) By: SuperFrog Date: 06.12.2018. 14:11:16

Znaci dobro sto ne gledam...

Kad malo razmislim, iako volim SF, nisam jos niti jednu cijelu epizodu odgledao tog cudnog doktora.

Nekako nikad da nadjem gdje da pocnem i kojim redosljedom da gledam.
Odg: Doktor Hu (Doctor Who) (2005) By: dan555 Date: 12.12.2018. 13:06:10

Нисам још одгледао финале (јок титла још увек) али мало сам гледао рејтинге у САД на Нилсену.
Прва еп. имала је, ако сам добро разумео, највећу гледаност откако Доктор иде у САД, око 1,35 М гледалаца и рејтинг 0,5 што ју је сместило у средину листе 25 најгледанијих серија недељом.
Следећа еп. имала је малешни пад а затим стрмоглав на испод милиона са рејтинзима 0,2-0,3 и час је при дну листе час испада из ње.
Финале бележи најмањи број гледалаца, 0,7М и рејтинг 0,2, као и претпоследња еп.

Из овога бих се усудио да извучем неке закључке.
Амери нису залуђени за Доктора јер серије на врху листе имају значајно више гледалаца.
Висока очекивања од женског Доктора јесу постојала али су изневерена.
За кабловску ТВ 1+М гледалаца је солидан број, без обзира на то што буде испод 10. места по гледаности па њен опстанак не би био упитан све и да продуцент није Бибиси.
За већину америчких кабловских кућа доња граница за опстанак серија је 0,6М па би и Доктор добио нову сезону.
Али, имајући у виду почетни успех Докторке и потоњи пад гледаности значило би да Џоди наставља са улогом а главни сценариста Чибнол летео би кИ зрела крушка (да не кажем, трула).
Odg: Doktor Hu (Doctor Who) (2005) By: Eldundarin Date: 13.12.2018. 17:20:02

Dzodi nastavlja, zadrigli ostaje, Doktor se vraca tek 2020. I bolje sto je tako jer je ovo jedna krajnje jadna sezona. Tuzno je sto se ovo desilo ali veoma tuzno