SF tim Biografije
Pages: 1
Džon Širli (John Patrick Shirley) By: sivka Date: 14.05.2010. 07:03:05

Џон Ширли (John Patrick Shirley)
Путовања кроз жанрове и стилове

Име Џона Ширлија (John Patrick Shirley, 1953) знано је како љубитељима научне фантастике тако и онима који су љубитељи хорора или кримића. Његова свестраност била је очита још полови-ном 1970-тих када је почео да редовно објављује приче односно крајем исте деценије када су из штампе изашли Ширлијеви први романи.
Тек његов трећи роман је научнофантастични: Тропрстени Психус (   Three-Ring Psychus, 1980) о људима са паранормалним моћима испричан је у надреалистичком маниру. Роман Граде до-ђи у шетњу (City Come A-Walkin') такође из 1980. г. мрачна је слика технологизовано-компјутерске будућности и отпора појединаца криминалцима; по многим теоретичарима овај роман је несумњива претеча киберпанка.
Након пар хорор књига 1985. г. појављује се роман Помрачење (Eclipse) као први у трилогији „Песма звана младост“ (Song Called Youth) а следе Помрачење – полусенка (Eclipse Penumbra, 1988) и Помрачење – корона (Eclipse Corona, 1990). Серија прати дешавања после ограниченог нуклеарног рата који је готово уништио Европу; у циљу одбране „слобода“ ствара се Друга алијанса која је, ме-ђутим, фашистичко-расистичка организација намерна да овлада светом, колонијама у свемиру и, ко-начно, путем виртуелне-компјутерске реалности, умовима својих поданика. Једини који се боре за слободу су припадници Новог отпора, разасути широм света и свемира. По једнодушним оценама критичара реч је о једној о најубедљивијих киберпанк визија блиске будућности, сјајно написаној, са низом уверљивих јунака, убедљивих догађања и узнемирујућих сагледавања перспектива људског друштва.
Роман Дивни хаос (A Splendid Chaos, 1988) шаље групу киднапованих студената на планету ванземаљаца где траје велика, сурова игра-борба за опстанак. У жељи да преживе људи се суочавају са неразумљивим поступцима други бића и покушавају да игру прилагоде себи. Избегавајући било какво моралисање, писац открива многе мрачне тајне људске психе. Исте године се појавио и Камус са Кадизара: Црна рупа Каркоса (Kamus of Kadizhar: The Black Hole of Carcosa) сатирични роман о приватном детективу на планети магије. Роман Силиконски загрљај (Silicon Embrace, 1996) је прича о Земљи која је бојно поље две врсте ванземаљаца, испричана са пуно разумевања за људске (анти)хе-роје, уз много пародија и алузија на дела научне фантастике и уврнутог хумора који разгаљује читао-це. Демони (Demons) из 2000. г. су хорор роман са понеким научнофантастичним елементом. Роман И анђео са телевизијским очима (And the Angel With Television Eyes, 2001) прати распад животне ру-тине глумца у свету блиске будућности; у потрази за сопственим биће он упада у вртлог који меша бизарне пориве, поп и класичну културу, езотеријска учења и интерактивне компјутерске игре. Ширли је своје прича сабрао у збиркама Трагачи за топлотом (Heatseeker, 1989), Нова атмосфера (New Noir, 1993) и Експлодирано срце: трајекторија научнофантастичног панка (The Exploded Heart, 1996), Црни лептири: јато на тамној страни (Black Butterflies: A Flock on the Dark Side, 1998), Стварно, стварно, стварно, стварно уврнуте приче (Really, Really, Really, Really Weird Stories, 1999); књиге садрже кратке киберпанк, хорор и надреалистичке приче, односно приче којима је не-могуће одредити претежну жанровску припадност.
Ширли се у досадашњим научнофантастичним делима открио као аутор способан да једнако уверљиво сагледава глобална кретања људске историје и перспективе будућности односно животне проблеме јединки у разним друштвима. Његове опсервације и визије плене домишљатошћу; додатни квалитет јесте ауторова способност да „шета“ кроз жанрове као и често мењање стила приповедања, од надреалистичког преко киберпанкерског до урнебесне сатире.

101 lice fantastike, Ilija Bakić