SF tim Književnost
Pages: 1
Čudesni astragal By: vanax Date: 22.04.2010. 10:32:52

Sa nadom da će Dan 555 definitivno da izbriše topik o savetima početnicima, otvaram ovaj topik jer nema čudesnije odrednice za novi početak od ove.

Ovo je jedna mala priča o traganju za temom, motivom koji može da pokrene.

Čitajući knjigu "Etrurci i Deroni" prof dr Radmila Petrovića, u delu o Ilirima, žestoko sam se spopleo o astragale. Pokušam da odem dalje, a da ne saznam šta je to, ubrzo sam se potpuno zaglavio. Rasprava o kolutastim, dvojnim, spiralnim fibulama splela se sa pričom o astragalima, prirodnim, bonzanim, od slonove kosti, od Male Azije do Slovenije, od X veka p.n.e. do kasnog Rima. Opaaa!

Tu svratim do Google-a (ne Wikipedia) i otkrijem skoro dva miliona odrednica, daj da vidim sliku, a ono - piljak. Običan jagnjeći, jareći, svinjski piljak, kojim sam se i sam zamajavao kao dete, blenuo u tu kost čudesnog oblika, sakupljao ih, igrao piljaka sa decom.

Otvorim jednu odrednicu, nasumice, učinilo mi se da tu leže odgovori, a ono studija na 213 strana! Ozbiljna, dozlaboga! Raspravlja tri aspekta astragala - magijsko-religijski, novčanu jedinicu i ukras, kocku!

Naravno, nisam čitao sve, ako zatreba znam gde je, zabeležim kao dobar izvor.

Zašto sve to?

Zato što postoji trojstvo, zato što je aster zvezda, zato što je predak današnje standardne kockice za igru (kost ima vidljivo šest različitih strana, klizi kad se baci pred sebe na tlo i uvek pokaže jednu stranu). Sa druge strane, koliko god su astragal i aster srodni, srodni su i srpski izrazi: piljak, pikalj, čukalj svuda lj), zagledamo se (piljimo) u njih da tačno vidimo, posebno tu dvostruku spiralu, koja liči i na uho, na fibule koje imaju nosač igle i mesto gde se kači, neraskidivu dvojnost, seks...

Upotrebiću negde tu reč - astragal, tako je lepa i mnogoznačna.

Toliko o tome kako pisac treba da barata sa informacijama koje se smeštaju u njegovu lobalju, daleko od čukljeva.
Odg: Čudesni astragal By: Tanjica Date: 22.04.2010. 11:28:50

Kako sam ja razumela astragal je kost zgloba, a još se koristi i u arhitekturi za spajanje zgloba vrata (nisam umela baš dobro da prevedem). Baš lepa reč za tako običnu stvar.
Odg: Čudesni astragal By: valiant68 Date: 22.04.2010. 11:50:25

Koristi se i kao lek al nije prica sta sve moze vec kako se priprema covek. Dopada mi se taj istrazivacki duh za pripremu dela. Smatram da ipak u tom istrazivanju treba pomoc saradnika pa evo javljam se ako zatreba pomoc.
Ovo je spam pa molim Dana da ga ima u vidu.
Odg: Čudesni astragal By: svetlost lutalica Date: 09.02.2011. 18:10:03

Ja sam danas videla na ulici kod Narodne biblioteke na tezgi knjigu koja se zove "Astragal" od Albertine Sarazen (Albertine Sarrazin). Dotična, koliko vidim, beše zanimljiv lik (a i dobra riba), i sad mi je žao što nisam kupila knjigu.  Crying or Very sad


Odg: Čudesni astragal By: Sekundica Date: 09.02.2011. 18:47:42

Ako ti treba e-verzija, skeniraću u dogledno vreme (izdanje BIGZ-a).
Odg: Čudesni astragal By: svetlost lutalica Date: 09.02.2011. 20:04:15

Da, to je to izdanje. I da, može.   Very Happy