SF tim Književnost
Pages: 12345678910
Odg: Ćaskanje o književnosti By: Eriops Date: 17.03.2010. 13:31:25

U suštini, svi smo mi na istoj strani  Smile.
Rekao bih da je najteže piscu- svejedno profesionalac, ili amater. Mnogo je komotnije kritičaru.
No, Vanaxa i ne doživljavam kao kritičara, već više kao nekog sa iskustvom ko hoće da pomogne.
Nekako bih upravo voleo izbeći to deljenje u tabore- previše je foruma sa zaraćenim stranama.


Odg: Ćaskanje o književnosti By: Pikax Date: 17.03.2010. 16:01:51

Bavim se nečim sasvim drugim, ali me zanima -  u kom procentu u našoj zemlji zaista kvalitet nađe put do čitalaca?
Odg: Ćaskanje o književnosti By: elite Date: 17.03.2010. 16:07:09

 Zavis od toga šta smatraš kvalitetom  Twisted Evil Neko kaže da su Sponzoruše kvalitet, neko ....  gadljivko U suštini mislim oko 20%.
Odg: Ćaskanje o književnosti By: Pikax Date: 17.03.2010. 16:18:53

Svaka roba ima svog kupca, a ja mislim na kupce sa malo više ukusa   Very Happy.
Žalosno je što se u umetnosti malo ceni talenat i kvalitet i retki dođu do konzumenta u pisanoj ili nekoj drugoj formi.
Odg: Ćaskanje o književnosti By: garwor Date: 17.03.2010. 16:52:47

Tesko da u ovoj zemlji ima kvaliteta u bilo kojoj oblasti. Obuca, odeca, hrana, sve je to loseg kvaliteta. Pola vulkanizera ne zna sa sigurnoscu sta znaci 195/55 R15 a o balansiranju felni bez centralne rupe misle da je nemoguce. 90% programera su jaci na recima nego na delu. Tako da, kakav kvalitet u zemlji gde su kriminalci idoli?
Verujem da umetnosti ima kvaliteta, kod ovakvog naroda ko sto smo mi inspiracije ne manjka. Ali kao sto rekoh, 90% naroda ima devizu 'na brzinu uzmi lovu i zbrisi', tako da..., koga ovde zanima umetnost uopste? Bolje se okrenuti filmovima sa psovkama i duhovitim doskocicama, to ce garant doneti zaradu.
Odg: Ćaskanje o književnosti By: dan555 Date: 17.03.2010. 17:45:14

Zato postoje 'mali' izdavači, poput Sivke, Bobana, Skrobonje... da ponude kvalitet a ne kvantitet.

Šund je uvek imao veću publiku od kvalitetnih dela (u svim umetnostima).
Odg: Ćaskanje o književnosti By: sivka Date: 17.03.2010. 18:29:28

Volim da čitam.
Ovo nije reklama za Beli Put (to je njihov moto) već izjava iz srca. Mada, mogla bih da ih reklamiram bez problema, imaju sjajna izdanja.
Zavidim ljudima koji rade u bibliotekama ili na nekim mestima gde mogu da čitaju. Zamišljam život u kojem neštedimice čitam, čitam, 5-8 sati dnevno. Svaki dan.
Lepota.
A kad već časkamo o književnosti: najviše volim domaće autore.
Kod domaćih nema greške. Sve razumeš i jezički i suštinski.
Imamo odlične pisce. Uopšte neću da ih žanrovski razvrstavam. Dobar pisac je dobar pisac, šta god da piše: priču, roman, pismo ili preporuku.
Kad sam prvi put otišla u Komarčić na okupljanje, zavrtelo mi se u glavi. Svi na okupu: Radmilo, Boban, Skrobonja, Nešić, Sale, Lazović... a i divnog Vladu Vesovića (ko ne zna ko je to nek se malko stidi).
Omiljeni Pisac mi je, naravno, Radmilo. Volim ja da čitam sve nabrojane, a i one nespomenute:Bakić, Filipović, Oltvanji... ali Radmilo mi je na prvom mestu a odmah zatim Jakšić.
I što ja sada smaram sa ovim?
Nemam pojma.
Možda zato što negde krišom pokušavam da napravim neki izbor šta mi se naviše dopada od pročitanog u poslednjih !!! 30 !!! godina.
Mnogo težak zadatak.

Idem da hranim mačke, a koga zanima a ne smara, nek čita.
Zloupotrebljavam topik i koristim kao blog.

Tja. Što bi rekao Boban.
Odg: Ćaskanje o književnosti By: Eriops Date: 17.03.2010. 19:03:17

Baš kad razmišljam o književnosti na ovim prostorima, shvatam koliko smo mi ovde po tom pitanju bogati  Razz.
Andrić, Selimović, Pekić, Crnjanski, Kiš, Pavić, Kapor.. i mnogi, mnogi drugi sjajni pisci.
Onda kad napravim paralelu sa fantastikom, prosto sam ubeđen da prostor koji je iznedrio takve pisce, mora dati
i pisce fantastike koji sigurno nisu lošiji od svojih američkih, engleskih, itd kolega.
Ja sam domaću književnost zavoleo preko starog, dobrog Branka Ćopića- Orlovi rano lete, i Magareće godine.
Onda sam pročitao Pesmu od Oskara Daviča, i domaća književnost me kupila dok sam živ.
Ta knjiga ima sve.. ljubav, život, smrt, borbu, a iznad svega je jedna pesma životu, jedna oda životu.
I sadrži po meni najlepšu i najerotičniju ljubavnu scenu, između Ane Đorđević i Miće.
Ja se izvinjavam na ovom upadu, nešto sam danas sentimentalno raspoložen  Confused.
Odg: Ćaskanje o književnosti By: Glorija Date: 17.03.2010. 19:15:15

 Embarassed Volela sam i ja našu kljiževnost ... nekad. A onda sam uzela neke knjige (?  Shocked grrr Evil or Very Mad ) pa mi se zgadio život  gadljivko

Eva Ras me osokolila, Đurđevićka je carica (obožavam je), pa pročitah Grbovnik, ... (hulim ali Živković mi malo težak  Embarassed )
Sad uzimam i naše pisce (ali prvo pročitam par stranica ... za svaki slučaj  Twisted Evil )
Odg: Ćaskanje o književnosti By: valiant68 Date: 18.03.2010. 00:27:13

Jeste Dan bio vredan i obrisao postove. Sad ce opet imati posla i dve strane. Iskreno, kako se tema zahuhtavala, bila je pozeljna strana sa spamovima. Lepo je teklo pisanje i savetovanje al imam jedan predlog.

Bogu hvala na ovom sajtu imamo i pisca i potencijalni podmladak. Kroz caskanje moze da se pohvata kako pisati ako je buduci pisac zainteresovan da krade znanje.
 Skolovanjem, vremenom i trudom Vanax, pohvatao si zanat i pitanje je dal imas snage, volje da preneses to ovde. Mozda Tvoje mukotrpno ucenje skrate za koju deceniju.
 Nek bude i PP samo da ima koristi a voljnih da uce, besumnje ima.

Jedna tema mogla bi da nosi naziv Vanaxova skola pisanja. Ima ovde talentovanog kadra. Neko je u zaostatku sa gramatikom, stilovima pisanja, neko ima i dosta skole al to ne uklapa, nekoga preoblikovati i dati samo pohvalu.Mozda je i pohvala nekada samo dovoljna da potekne pravilno pisanje.
Mislim da je bilo ovde "vapaja" da se prikaze kako bi trebalo da izgleda neka vec napisana prica.
Vanax, nemoj se uvrediti, ovo je molba, manje amera a ako moze ovde da se nadje s Tvoje strane prepravljena prica i Fujto da dobije oblik koji savetujes. Iskreno ja sam pricu progutao i pozeleo nastavak.
 
Ovo je zelja jednog citaoca. Znam da je lako pozeleti al dal cu doziveti, e to bi voleo.
Nek neko odavde, sutra kaze, to me je moj majstor, mentor, otac spisateljski naucio.

Iz ovoga finansijski Sivka profitira, ako post ispuni zelju, nadam se procentu.
Odg: Ćaskanje o književnosti By: vanax Date: 18.03.2010. 01:52:35

Moram da priznam da sam u teškoj svađi sa Teorijom književnosti, ali da sam u dobrim odnosima sa književnom praksom. Večeras mi prijatelj iz Pariza reče, na moju izjavu kako sam ja napravljen pisac, a ne rođeni pisac, da on zna da sam rođen nepismen, kao pišač a ne kao pisac. I zaista, nekako mi izmiču likovi koji su završili svetsku ili neku drugu književnost, a da su poznati pisci, a nikako Ivo Andrić koji je za sebe govorio da je autodidakt. Svi smo mi autodidakti sa manje ili više uloženog truda, volje i osećaja za pisanu reč. Ukratko, ko ne zna da govori ne zna ni da piše. Takođe, ko nepismeno postuje može komunicirati ali neće ništa zaista dobro napisati.

Imam i osećaj da kad se moji postovi čitaju nema interesa da se neko udubi u rečenicu koju pišem, da se zapita ispravljam li ja postove kao što ispravljam rukopise koje želim da objavim. Napišem jasno da u prošloj godini imamo četiri knjige fantastike novih pisaca, a opet se pitamo gde je podrška mladim autorima. Da li je iko napravio prostu računicu da nas ima trideset puta manje od Amera i da li to znači da su oni dobili 120 novih pisaca? Naravno da tih brojeva nema. Napišem da sam ja pune tri godine čekao na prvu objavljenu priču, a misli se da i prva priča zaslužuje podršku. Ne može se pisati, a da se u pročitanom zapamti radnja, ali ne i sadržina. Čitalac može da uživa u čitanju, ali onaj ko želi da bude pisac mora u knjizi da vidi sve. Jednostavno, čitanje i pisanje se mere različitim aršinima koliko god izgledalo drugačije. Recimo, bio bih veoma zainteresovan da mi Eriops objasni šta je to našao u priči "Susret na vrh" zbirke Aleksandra Markovića "Mrve pod kožom", jer sam ja tu priču video kao najlošiju, kao pamflet i daleko ispod nivoa autora čiji rukopis izuzetno cenim. Dve Salove priče su po meni sređene onoliko koliko je to moguće bez direktnog razgovora. Ostale sam video kao prepune prepričavanja, bez onog šarma koji njegov rukopis krasi. Ja to vidim kao podršku i kao uputstvo. Verujem da je Tanjica razumela šta sam mislio u vezi sa njenom pričom "Trkač". Malo manje mi se dopada što je moja priča strpana u "naftalin". Više bi mi se dopalo da je izašla sa komparativnom analizom te dve priče, ovo je ćaskanje o književnosti i pravo je mesto.

Pobunio sam protiv spama sa zviždanjem, ne smatram da drugima na ovom topiku nije mesto, ali brljanje po njemu nije primereno. Takođe ne smatram ovaj topik ekskluzivnim, lepo je kad su i drugi prisutni, ako ništa drugo naučićemo se preciznom iznošenju misli. Valijante, slabo se ja vređam ako mogu da odgovorim, a mogu ako smo u temi. Ne znam na koje se Amere misli, ja poslednjih pola godine nisam pročitao ništa sa tog jezičkog područja, ali jesam sve domaće, objavljeno i neobjavljeno, što mi je došlo ruku. I nije ovde mesto za "popravljene" priče. Priče popravljaju pisci, a ja samo dajem sugestije. Pa ako se usvajaju - idemo dalje, a ako se ne usvajaju - ne idemo dalje (ako obrazloženje ne bude dovoljno jako).

 
Odg: Ćaskanje o književnosti By: valiant68 Date: 18.03.2010. 02:12:02

Hvala na odgovoru.

Pozdrav.

Ispravka: sve sam pazljivo procitao a izneo jednu zelju. Bio sam konkretan,koliko ja to mogu i zelim u pisanoj formi. Ovde sam radi dobrih ljudi i nista vise. Uvek se setim lepe reci - prastajte -
Odg: Ćaskanje o književnosti By: Sal Date: 18.03.2010. 02:38:17

Ajde recimo... da mi, amateri pisci...ne pardon, ajde da ja kazem o sebi (necu da se pravdam)

Ajde ovako...

Zavrsio sam u njemackoj osnovnu i neki razred srednje... onako, prosecno (vise voleo ulicu nego skolu, zarad prozivki äuslender, al ne bitno za pricu)...

Elem, iz svapskog nastavnog programa, sam imao uvek naj ocenu iz svapskog jezika, fizike i religije (veronauke)

Ko ne veruje, moze da se potrudi na googlu (Grundschule II, Stadmitte, Wuerzburg,)

Moji sastavi su kaceni u vitrine hodnika skole.


Moje pisanje se svodi uglavnom iz mojih skolskih "Daydreaminga" koje nikom nisam mogao ispricati sve do pojave net-a. Onda stisnuh petlju.

Moje grammar greske su odraz toga. (maternji mi je bio i ostao svapski)

Mislim, lako je meni da posaljem Tanjici ili nekome editovanje istoga, i znam da bi mi barem par puta izasla u susret, ali zasto?

Vidi, Vanax...
Ti si kriv za to.

Sam si mi rekao da moje pisanje nije vise hobi, nego ozbiljno.

Pa ajde onda ozbiljno da me "tutorises".
A pod tim kontam konkretno, a ne neke knjizevne sf teorije.

Lepo kazes "ovde edes gvna, smaras i trosis prstice i tastaturu bespotrebno"
A uz to lepo i obrazloziz zasto. A to zasto, meni cini ucenje zanata.

Mislim da ce se svi sloziti sa mnom da je pisanje sf-a najteze.

Silom prilika, davno nekada u rovu na onom nesretnom ratistu sam progutao more ljubavnih romana. Nije bilo druge literature.

Ha, to smece... pa ja mogu dva dnevno da napisem, sa garancijom da konzumentu istog shita pustim par suza iz oka.
I da naplatim.

Mogao bih cak i da napisem trilere, da POKUSAM Ladlama da zeznem u zapletima (a verujem da sam jako precizan u istima), vodeci se Kingovim bespotrebnim opisima (srnjima)

Ali SF, pisati SF, zahteva ne samo nekog oblika talenta, nego i maste.
Izmisliti svet, ugraditi karaktere u isti, i jos povrh toga oko cele te konstrukcije skontati pricu sa glavom i repom, a izmedju toga i telom, bogme... treba tu vijuge preznojiti.

Samim time, svako koji pokusava sf delo da napise, mora po defaultu imati prvo respekt, pa onda kritiku.

A pisce telemundo srnja, trilera i trecerazrednih horora ide obratno. Prvo kritika, pa ako prodje, onda respekt.


Ja ne trazim nista od toga, poceo sam pisati da animiram sftim clanove...

ali, ako je moje lupetanje postalo ozbiljno, onda od autoriteta sf-a trazim i ozbiljnu prakticnu kritiku a ne teoriju pisanja.

Smile
Odg: Ćaskanje o književnosti By: garwor Date: 18.03.2010. 11:39:19

Citat: vanax  18.03.2010. 01:52:35
...
Imam i osećaj da kad se moji postovi čitaju nema interesa da se neko udubi u rečenicu koju pišem, da se zapita ispravljam li ja postove kao što ispravljam rukopise koje želim da objavim.

Pobunio sam protiv spama sa zviždanjem,...
Ovde gore fali 'se'...ovaj post nisi ispravljao ... Very Happy

Salim se, tvoj stil recenice je odlican, cist, precizan, razdvojeno zarezima gde treba, ne nabacujes previse u jednu recenicu, nego ono sto treba. Koherentno, sto bi se reklo u mojoj struci.

Ja pomalo spamujum, nekad se otme kontroli...ali spam je stvorio sf tim, zapamtite to, ne mozemo mi sad odjednom preci na naucni nivo razgovora, potrebno je vreme za to.
Odg: Ćaskanje o književnosti By: Eriops Date: 18.03.2010. 13:46:13

Ne znam sad zašto je bitno za ovu diskusiju, da li mi se neka priča dopala i zašto.. Sto ljudi, sto različitih ukusa.
Konkretno, priča ,, Susret na vrhu '' mi se dopala iz nekoliko razloga. Autor ima određene stavove i promišljanja o društvu, koje saopštava jasno i precizno, jezikom koji je dostupan i razumljiv čitaocu. Nema nekakvih sedam osam slojeva, koje treba ,, razgrtati '' da bi se došlo do sadržaja. Umotano u jednu horor-zombi varijantu, jasno se čitaju poruke o politici, mehanizmima vlasti, psihologiji mase, itd. Jednostavno i efektno.
To je ono što ja volim, za mene je lepota u pisanju- jednostavnost. Kad pisac uspe, da bez duboke filozofije, jednostavno prenese čitaocu šta želi da kaže. Zato sam mnogo voleo Remarka- njegovi junaci su bili obični, mali ljudi, što je mogao biti svako od nas- a opet jednostavnost tog pisanja ništa mu nije oduzelo od lepote. Generacije čitaoca su rasle sa njegovim knjigama. Ne kažem da sam ja reprezent i merilo prosečnog čitaoca, ali u jedno sam siguran- a to sam više puta rekao i na ZS : ukusi profesionalaca i običnih čitalaca mogu se strašno razlikovati, što je i normalno, jer je pristup drugačiji. Otud su profesionalci često iznenađeni kako nešto ima odličnu prođu, ili obrnuto, zašto nije prošlo bolje kod šire publike.