SF tim Biografije
Pages: 1
Entoni Bardžis (Anthony Burgess) By: sivka Date: 19.03.2010. 11:22:34

Entoni Bardžis
Užasi dobrih, humanih društava


Entoni Bardžis (Anthony Burgess, 1917–1993) spada među najznačajnije engleske književnike i mislioce druge polovina XX veka. U preko 50 knjiga koje čine njegov opus, od proze preko poezije do esejistike, našla se i nekolicina koja je više ili manje bliska naučnoj fantastici.
Dva romana, Paklena pomorandža i 1985, pak, nezaobilazna su i ulaze u istorijat žanra istovremeno potvrđujući teze da je važan kvalitet a ne brojnost dela kao i da naučna fantastika nije strana nežanrovskim autorima ali je za njeno pisanja potrebna nestandardna širina umetničkog duha i vizije. Paklena pomorandža (A Clockwork Orange) iz 1962. godine sumorna je priča o maloletnom ubici koga država pokušava da prevaspita tako što će mu biološki „ogaditi“ nasilje i time ukinuti njegovu slobodu odlučivanja svodeći ga na dresiranu životinju; po ovom romanu Stenli Kjubrik je snimio istoimeni film 1971. godine. Roman je pisan bogatom, vrcavom mešavinom više jezika kojim govore i misle mladi izbačeni iz tzv. humanog, bogatog kapitalističkog društva budućnosti. Roman Bez semena (The Wanting Seed), iz 1956. godine takođe je antiutopijski; takva je tematika i romana Kraj svetskih vesti (The End of the World News: An Entertainment) iz 1983. godine.
Sledeće bitno delo u Bardžisovom opusu je roman 1985 (1985), originalno objavljen 1978. godine kao svojevrsni „osavremenjeni“ nastavak Orvelove 1984. i pisan je sa pozicije iskustava razvoja kapitalističkog sveta tri decenije posle završetka II svetskog rata. Haos koji vlada Engleskom u 1985. odraz je potpunog povlađivanja interesima velikog kapitala i dnevne politike, manipulisanja potrošačkom groznicom, medijima i svakovrsnim organizacijama odnosno svođenjem pojedinca na kratkotrajni segment velike mašinerije koji se može zameniti bez ikakvih problema te je, otud, u krajnjem, potpuno bezvredan. Kao uvod u roman i svojevrstan zaključak dati su Bardžisovi intervjui odnosno njegova promišljanja sveta u kome živi i predviđanja smerova kojima će se čovečanstvo, u klopci kapitala i interesa, kretati u budućim decenijama. Bardžis ne samo što sagledava niz antiutopijskih romana koji su obeležili literaturu i ideje koje su stajale iza takve proze već vrlo precizno, promišljeno i argumentovano sagledava ljudsku civilizaciju, njene greške i propuštene šanse.
Decenije koje nas dele od originalnog objavljivanja 1985. potvrdile su (na našu žalost) mnoge Bardžisove strahove i sumnje u globalno poboljšanje stanja ljudskih zajednica, kao što su potvrdile i, u Paklenoj pomorandži naslućeno, bujanje teškog maloletničkog kriminala i brutalnog ponašanja te nesposobnost države da efikasno reši ove probleme jer su oni u samim temeljima organizacije kapitalističkog sistema. Ovi romani odoleli su, dakle, sudu vremena i potvrdili se kao relevantni segmenti daljeg razvoja antiutopijskog podžanra naučne fantastike okrenutog sagledavanju (ne)mogućnosti izgradnje društvenog sistema koji će biti jednako–ravnopravno otvoren za svoju svaku jedinku.

Odg: Entoni Bardžis By: plotz Date: 19.03.2010. 14:39:32

potvrđuje se pravilo da SF pisci u stvari ispadnu odlični predskazivači mogućih događaja,sahvaljujući svom slobodoumnom stavu! Laughing
Odg: Entoni Bardžis By: plotz Date: 19.03.2010. 14:47:23

FREE YUOR MIND YOUR ASS WILL FOLLOW Mr. Green